2017-01-24 2633 浏览
這是韭菜餃biang biang麵聽店員讀係餅餅麵覺得幾得意,好似一塊好長嘅雲吞皮面皮好滑餃子皮如果薄少少就更加好生菜上面有啲酸酸嘅汁今次叫咗走辣可惜越食越咸但$40算抵了到最尾要叫支豆漿飲第一次黎食下午茶的時間人不多,不用等位
這是韭菜餃biang biang麵

聽店員讀係餅餅麵

覺得幾得意,好似一塊好長嘅雲吞皮

面皮好滑

餃子皮如果薄少少就更加好

生菜上面有啲酸酸嘅汁

今次叫咗走辣

可惜越食越咸

但$40算抵了

到最尾要叫支豆漿飲

第一次黎食

下午茶的時間人不多,不用等位
2017-01-21 2710 浏览
感覺香港嘅(中國)地方菜餐廳普遍唔係咁長壽,難得呢間兩年前食過嘅陝西菜宜家都仲喺度。喺elements睇完戲過嚟,都係行十分鐘左右,10點last order,9點50分衝入嚟好彩仲有得嗌。biang biang 面真係唔知biang嘅廣東話點讀。5cm闊嘅面,成碗一條過,撈埋炸紫菜同大量辣醬,感覺上味道同喺西安食嘅唔係咁似,不過喺香港都算好特別。陜西涼皮陜西菜唔係食面就係食面,不過的確將面整到出神入化,而涼皮係其中比較常食嘅。同滬菜或者川菜嘅粉皮相比,比較厚實,邊個好食啲就見人見智,亦不妨一試。蓮藕炒肉蓮藕切得好薄,非常爽脆。香得嚟有少少暗辣,辣得嚟又唔會食得好辛苦,有湖南味道肉夾膜雖然係陝西名物,不過大陸周街都有得食,而質素實在差天共地。好期待試下味道如何,可惜有啲失望。塊膜係唔錯,目測見到烘底,食落亦有脆邊。可惜入面嘅肉實在有進步空間,出色嘅肉夾膜啲肉係整到入口整融,而呢個距離軟爛醇香嘅感覺差好遠,肉汁亦唔夠,食落好乾

biang biang 面

肉夾膜

2017-01-20
陝西涼皮
2017-01-18 1797 浏览
已經忘記了上次第一次來是從哪裏知道這間不論離屋企和工作地方都遙遠兼隔攝的餐廳,但今次再來肯定是為了Biang biang麵。因為不能食辣,所以從來都不對陝西菜有任何昐望,但這裏很多菜式都可以自選辣度。Biang Biang 麵的闊度是我們平時食慣的麵差不多大十倍!一碗麵是一條過,所以請不要妄想share😜。麵也比我們平時食慣的厚,應該和刀削麵的厚度差不多。對於這樣粗和厚的麵,調味是關鍵。濃味是常識,店家卻用得恰度好處。加上用了適量的油,令麵非常易入口結論:要食好野,必須要尋找和不怕遠!!
結論:要食好野,必須要尋找和不怕遠!!
2016-12-05 2613 浏览
周六晚上和朋友小聚,选了这家在柯士甸的陕西菜,位置不好找,到了之后等了大约10分钟,老板非常热情,但是店内的服务有待改进。这儿的特色面食像重庆的铺盖面,煮得刚好,不硬,入口即化的感觉。羊肉也好吃,切成碎丝,非常入味。
2016-10-19 4174 浏览
I go here too often, you should try it. The food is good and the selection is also decent. Amazing value for money (average spend 50hkd)

Very bad service and let others not on the queue to get the table first. The worst restaurant that I never visited before.
2016-09-10 4011 浏览
提早兩日打嚟訂位,姐姐話可以訂,但嚟到如果full jor都要等一等,即係訂咗可能都要等一張枱。體諒佢係小店,算啦,應承咗。是日嚟到,係好多人,場面混亂。我主動行入鋪頭,同收銀姐姐話訂咗枱,佢忙住收錢,一開始叫我等等,但佢收咗幾張單都仲未理我。我主動再提佢,佢態度好惡劣咁話「過咗時間wor,你要重新等。」「即係話當walk-in啊?」「係啊!等10張枱!」我聽到即時扯火,咁訂咗枱同無訂有咩分別?如果你係唔接受訂位,又唔早講?!家陣扮有得訂嚟到又話你過咗鐘係咩玩法!雖然呢間嘢係出名,我都一定唔會去,亦會叫朋友都唔好去。香港地大把好嘢食,唔需要嚟呢度乞食!想嚟嘅朋友請三思!

2016-07-12 4577 浏览
從來未食食過陜西菜,見到menu都幾多辣野。叫左韭菜餃biang biang 麵同腊汁肉夾膜朋友唔舒服都陪我食少辣。Biang個中文字唔識打,讀餅。啲麵要撈好先,職員會幫你剪開佢,質地似刀削麵,開頭以為係湯麵,原來冇湯,只汁好好味,重香料味,少辣真係少少辣。韮菜餃好大隻,好味。肉夾膜熱辣辣咁上台,只用好瘦,重係好多汁。塊皮脆脆地,食既時候啲汁飛曬出黎,推介!
從來未食食過陜西菜,見到menu都幾多辣野。

叫左韭菜餃biang biang 麵
韮菜餃biang  biang  麵
同腊汁肉夾膜
腊汁肉夾膜
朋友唔舒服都陪我食少辣。

Biang個中文字唔識打,讀餅。

2016-06-22
韮菜餃biang  biang  麵
2016-06-22 2880 浏览
係電影中心睇完戲過左黎食,行過門口見幾得意就入左去,原來食陜西菜。叫左個五香驢肉Biang Biang面,好闊好長,成碗得幾條咖咋,不過都夠飽既,撈左佢個汁同配料都幾好味咖~睇menu先知原來正宗既係會成米長,成碗得一條面lol至於個驢肉,食落似五香牛d fd,唔知係咪真驢肉呢?叫多個炸羊肉餃,好脆!就算攤凍左都仲係脆咖,而且亦唔算多油。今餐都幾滿足丫
~睇menu先知原來正宗既係會成米長,成碗得一條面lol
Biang Biang面
至於個驢肉,食落似五香牛d fd,唔知係咪真驢肉呢?
五香驢肉
炸羊肉餃
今餐都幾滿足丫
2016-06-21
Biang Biang面
炸羊肉餃
2016-05-19 2658 浏览
已經第三次黎呢度lunch由鋪頭鮮為人知開始試上第一次今日好彩係為食妹自己一個搭枱就好快有位第一、二次多人時就食到biang biang 麵同大盤雞今次自己一個lunch 就試上一次還未試到的牛肉餃配辣妹麵,叫上中辣牛肉餃中有菜同碎碎嘅牛肉為食妹略嫌牛肉例比較少,不過都新鮮多汁不過好適合唔鐘意太多肉而油膩嘅朋友麵底夠幼同爽口,質感好似拉麵咁不過鐘意食淋d 嘅朋友就試下落單同職員講聲想要淋d至於湯底,中辣,少少酸,仲有少少木耳絲辣度只夠為食妹出少少汗這個中辣未至於要為食妹即刻嗌野飲下次可以買大辣外賣返公司試下唔知而家午餐有驢肉未呢記得上一次黎,話只有夜市才有下一次再試埋麻辣麵
已經第三次黎呢度lunch
由鋪頭鮮為人知開始試上第一次
今日好彩係為食妹自己一個
搭枱就好快有位
第一、二次多人時就食到biang biang 麵同

今次自己一個lunch
就試上一次還未試到的牛肉餃
配辣妹麵,叫上中辣
牛肉餃辣妹麵
牛肉餃中有菜同碎碎嘅牛肉
為食妹略嫌牛肉例比較少,不過都新鮮多汁
不過好適合唔鐘意太多肉而油膩嘅朋友
麵底夠幼同爽口,質感好似拉麵咁
不過鐘意食淋d 嘅朋友
就試下落單同職員講聲想要淋d

至於湯底,中辣,少少酸,仲有少少木耳絲
辣度只夠為食妹出少少汗
這個中辣未至於要為食妹即刻嗌野飲
下次可以買大辣外賣返公司試下

唔知而家午餐有驢肉未呢
記得上一次黎,話只有夜市才有
下一次再試埋麻辣麵
2016-05-19
2016-04-27 1792 浏览
友人們都知我太喜歡吃辣了所以今次帶我去食西安菜🌶點了這個最有特色既biang biang麵麵有幾條長長的 比枝竹還要粗還要闊十分有咬勁 最愛的彈牙力度質感比刀削麵還煙韌 正!加上乾辣椒、炸紫菜、蒜頭、木耳等配料撈起食起黎油香細滑 值得一試!今次揀嘅係羊肉餃子餃皮偏厚 咬落有少許羊膻味但略嫌肉汁不夠 整體上OK我們還點了酸辣土豆絲🍯、家鄉炒椰菜🍈豆角炒茄子🍆、涼拌麵筋🍞#好味glo 會令人回味既小店下次想試下驢肉biang biang 麵同麻辣大盤雞

友人們都知我太喜歡吃辣了
所以今次帶我去食西安菜🌶
羊肉餃 Biang Biang 面
點了這個最有特色既biang biang麵
麵有幾條長長的 比枝竹還要粗還要闊
十分有咬勁 最愛的彈牙力度
質感比刀削麵還煙韌 正!
加上乾辣椒、炸紫菜、蒜頭、木耳等配料撈起
食起黎油香細滑 值得一試!
今次揀嘅係羊肉餃子
餃皮偏厚 咬落有少許羊膻味
但略嫌肉汁不夠 整體上OK
我們還點了酸辣土豆絲🍯、家鄉炒椰菜🍈
豆角炒茄子🍆、涼拌麵筋🍞
涼拌麵筋
羊肉餃 Biang Biang 面
豆角炒茄子
酸辣土豆絲
2016-04-19 4278 浏览
渡船街附近出名多野食,不過舖頭既知名度已經無幾年前咁高,而且吉舖都好多,而前既食街而家已經失色不少,串燒舖,九層搭仍然好多今日專登周圍掃下,竟然發現一間西安食店,出面好多人等緊之餘同時亦係米芝蓮提及過既小店。舖頭既名稱改得好中國化,一於入去試試呢間麵店舖頭入面大部分係4人枱,因為人多關係,兩人要並排而坐。環境不錯,有裝飾之餘,亦有西安名酒擺設打開餐牌有好好唔同小食,麵種有好多選擇,最特別既係一種叫Biang Biang麵金沙骨biang biang麵(少辣) hk40份量唔多,但幾多配料同調味料,撈麵上無配湯,反而個碗好靚。睇返餐牌既註解,麵條非常寬身,一碗一條,好長既(但唔會食得飽)。味道方面酸酸地,有好少辣味(食得辣既可以食中辣或以上),味道濃但有別於四川既麻辣味道,好吸引食落去,麵條有15寸闊,唔太淋,乾身,配埋個汁好特別,暖食。至於金沙骨好淋身,份量大概4小舊,一咬落去骨肉分離,味道係滷水味,好入味而唔會咸,同個麵汁好夾。整碗麵既份量太小,雖然唔貴,但真係唔會食得飽腊汁肉夾膜 hk22兩塊膜夾住肉碎係中間,手掌咁既大細,份量都係偏小(相比清真牛肉館既牛肉餅更細)。但拎起咬落去之

金沙骨biang biang麵(少辣) hk40
金沙骨biang biang麵
biang biang麵
biang biang調味料

腊汁肉夾膜 hk22
腊汁肉夾膜
兩塊膜夾住肉碎係中間,手掌咁既大細,份量都係偏小(相比清真牛肉館既牛肉餅更細)。但拎起咬落去之前奉勸攞定張紙巾,事關肉汁會跟著咬落去既速度而飛出黎,所以紙巾係用黎抹咀(或者抹對面果人件衫,因為速度太快,肉汁係會飛過對面既)。肉碎係類似牛腩搣成一條條,味道幾好广,少少咸味,唔辣,而且肉汁豐富,一路食一路滴。食完之後個碟留返好多肉汁

特別一提既係呢度服務唔錯,入得米芝蓮當然會有英文餐牌。但隔離枱剛巧有對外國人入黎食,佢對載麵既配好有興趣,想同老闆娘買返兩隻,當然呢啲搵食架生老闆娘只好婉拒唔賣。但跟住有個著住洗碗裙既姐姐走出黎教果個兩位遊客去上海街,廟街一帶買,雖然用港式英文,但仲拎埋紙筆出黎寫埋街名,畫地圖咁教佢地點去,到最後果兩個遊客開心到震 因為又多個景點去,但回心一想,自己去旅行遇到咁熱情既招待都會好開心。當然,其他侍應對我地地道既香港人都一樣笑住,仲會有禮貌咁收配,講多謝啦。不過,佢地服務態度真係值得一讚

雖然味道,服務,環境都唔錯,不過....份量真係細,貪心啲大多一倍會好好多
2016-04-19
金沙骨biang biang麵
2016-04-01 1584 浏览
食咗2次真係好好食!真係冇味噌!湯底飲呭後一D口渴感覺都冇!非常地道的一間小店! 腊汁肉夾膜👍🏻, 陜西涼皮味道清辣, "Biang Biang"麵真係要試吓!辣子雞要中辣,食完有少少汗👌🏻辣,一定要食湯韭菜豬肉餃子,(佢有2個湯底,另一個叫酸的湯㡳麻麻)Tips:入去之前請帶一枝水去會好D!腊汁肉夾膜😋陜西涼皮(biang biang凍食)😋 韮菜豬肉餃😋,上次試咗原味,第二次試酸的湯底,我比較鐘意原味! 半隻辣子雞係中辣😋,食完會有小小汗珠!

Tips:入去之前請帶一枝水去會好D!

腊汁肉夾膜😋
陜西涼皮(biang biang凍食)😋
半隻辣子雞係中辣😋,食完會有小小汗珠!
2016-03-23 1756 浏览
在附近看完電影,還是喜歡離開那離地的商場去尋找一些喜歡的小店。這店是友人介紹,是其中一個心水推介,特別大家都喜歡吃辣,所以說可滿足一下。點了以下食物:大盆雞:由於只有二人,於是點了半隻,真的幾大盤,我們點了中辣,但我們都覺得不太夠,吃到後段才有點感覺。而我喜歡他的配菜,尤其是配上特色的biang biang 麵和本身有的薯仔,真的吸收了菜的味道,食得過癮。夾饃:另一誠意堆介,一定要襯熱食,因為餡料肉汁十分多,配上剛燒好的燒餅,實在是絕配。但由於是小店,搭枱係常事,剛好有位由德國來的遊客都知這店,我們都奇怪有那麼多外國人知道這店,食完先知原來這店係米芝蓮推介,唔怪得,真的要有緣再聚
點了以下食物:

肉夾饃
2016-03-19
肉夾饃
2016-03-15 1256 浏览
好一陣子沒吃過「紅噹噹」的辣東西,突然就想起了這裡的麵。我平常不愛熱鬧,所以,閒着的話,我總會挑剛開門的時候來,又或是三、四點人流疏落下來時。要留意下午五至六時他們吃晚飯,會暫停營業。他們現址在文苑街,找到添記法式三文治,再過兩個舖位就是。往日,舊店那邊間中會有點霉味,現在這裡已不會。這邊裝潢是有的,但也不至成為我的焦點。我「照辦煮碗」也是點這biang biang麵,打算要中辣的,店主卻告訴我,其實大辣好食,就是中辣加上辣椒乾。Biang Biang麵仍老樣子,比鮮枝竹更寬的闊條麵般,油油滑滑的,拌上碗內的辣醬汁、乾辣椒、炸紫菜來吃。一根麵就一碗,有特色,也好吃。早幾年,新葡京也聘過造麵師父,廿四小時賣現造麵條。其中包括貓耳朵、刀削麵,也有一根到底的幼麵,卻沒辦下去了。餃子並不是重點,但才加兩塊錢當作有個餸有甚麼不好?這裡的辣是刺激,但決不致吃不下去。可是,這嘴裡縱然不是很辣,那股辣卻會在你的腸胃裡翻滾,初心者宜慎選辣度。
好一陣子沒吃過「紅噹噹」的辣東西,突然就想起了這裡的麵。
要留意下午五至六時他們吃晚飯,會暫停營業。
他們現址在文苑街,找到添記法式三文治,再過兩個舖位就是。
一根麵就一碗,有特色,也好吃。
餃子並不是重點,但才加兩塊錢當作有個餸有甚麼不好?