(非会员)
2007-01-21 14 浏览
唔係wor.....我覺得楊枝甘露反而最好味, 好過滿記同松記. 柚子肉又多. 價錢真係幾抵.
2007-01-21 7 浏览
1月19日晚,7人入去,5人食嘢1)合桃糊:香滑,無燶味,是生磨,不俗。2)楊枝金露:友人說唔得,中段放棄咗3)鮮果西米露:見友人bottom up,應ok4)鮮果涼粉:賣相幾好,鮮果大大件,見到我都想食5)菠蘿冰k-可惜當日無南瓜西米露-亞姐好盡責介紹店中食品
1月19日晚,7人入去,5人食嘢

1)合桃糊:香滑,無燶味,是生磨,不俗。
2)楊枝金露:友人說唔得,中段放棄咗
3)鮮果西米露:見友人bottom up,應ok
4)鮮果涼粉:賣相幾好,鮮果大大件,見到我都想食
5)菠蘿冰
k

-可惜當日無南瓜西米露
-亞姐好盡責介紹店中食品
2006-08-06 16 浏览
有益甜品,聽上去令人覺得食糖水是有益的,店名改得真好。住附近如我,總會自動自覺一個月來幾次! 今次再講多幾款糖水:椰汁黑糯米($10)-不太甜,大大碗非常飽肚,適合填肚~芝麻糊($11)-滿滿的一碗濃滑芝麻糊,雖然不及石磨坊出品,都令人好滿足了!薑汁湯丸($11)-湯丸從來都甜,加上薑汁後味道豐富了又感覺上健康了,再吃內疚感頓減半~木瓜奶昔($11)-如果仍飽想單點飲品,我會推介木瓜奶,皆因用料新鮮,鮮甜味美~鮮雜果西米露($16)-每款生果都有,是花心之選~鮮雜果豆腐花($16)-賣相超美,唯香蕉味混入豆腐花有點怪。比較之下,單味的木瓜/芒果會較好~順便也寫寫小食。與糖水不同,有益的咸品(魚蛋、燒賣、蘿白、腸粉等)都強差人意,可以不試。 還是這句:想試gimmick野,可去佳記/泛后;想吃平實的好糖水,我推介有益~ P.S.環境與乾淨度是以新店評分

今次再講多幾款糖水
椰汁黑糯米($10)-不太甜,大大碗非常飽肚,適合填肚~
鮮雜果西米露($16)-每款生果都有,是花心之選~

P.S.環境與乾淨度是以新店評分
2006-07-27 4 浏览
7.23(日)天氣實在太熱,同男朋友行左一陣街之後,又要搵地方坐下抖一陣,知道有益係教育路開左分店,就過左呢邊叫左木瓜豆腐花同楊枝甘露木瓜又多又夠甜,豆腐花夠凍亦ok滑楊枝甘露d西袖無苦味,但稀左小小都係比較鍾意呢到糊類糖水同湯圓~呢間新店比舊店大得多,舒服得多,但位置比較偏僻~同埋指示牌不足~行過都未必留意~好在係田中斜對面,希望人流不成問題~
7.23(日)

叫左木瓜豆腐花同楊枝甘露

木瓜又多又夠甜,豆腐花夠凍亦ok滑
楊枝甘露d西袖無苦味,但稀左小小

都係比較鍾意呢到糊類糖水同湯圓~

2006-07-14 26 浏览
是的,有益甜品開分店了!!從來都喜歡它樸實簡單的美味糖水,知道這消息我也很高興;在田中與巨型壽司搏鬥完,飽也要來支持一下新有益! 因為胃口實在有限,我們三個人只點了兩個糖水:南瓜西米露($13)-是店員推介的新出品,一試,南瓜茸完全的融化在椰汁糖水之中,味道香軟甜兼有之;有點翠豪閣的南瓜露的影子,不過份量大超過一倍,好在與人分享;又,味道較清淡一點,飽餐後享用感覺剛剛好。海帶綠豆沙($9)-煲得夠融、起沙的綠豆沙,清清涼涼的不太甜,也是抵食好選擇。 新店環境相當舒適,店員態度又友善親切,我們吃完糖水後還在店內看雜誌、聊天了半小時才走。食完田中的朋友,推介這間比泛后甜品更好的飯後糖水店給你!

因為胃口實在有限,我們三個人只點了兩個糖水: