2020-02-07
一家人去咗大埔踩單車,好耐都冇踩過單車,做完運動後特別肚餓,到了傍晚係時候醫肚了,天氣涼涼地去咗大埔仁興街(月善手工火鍋專門店)打邊爐,餐廳不算太大地方但勝在親民同舒服,老闆服務好好,經常過嚟問我們有乜需要及幫我哋換骨碟,餐廳食物材料全部新鮮,果然高質,不用多說已約定下星期踩完單車再來這裡吃火鍋。火鍋配料款式甚多。通常食雞時,我都不會揀雞胸肉,但這雞淥左好耐都不會老,鮮甜嫩滑。招牌月善養生醉雞鍋$258湯底材料十足,有粗壯的黨參、北芪、補血的紅棗及杞子,將雞件放在湯裏煮滾後味道濃郁相當甘香,一定要飲多碗補下身。手切頂級牛小排$188賣相精美,牛肉雪花平均分佈,放在湯底烚幾秒肉質味好濃。野生竹笙$78竹笙鮮甜,第一次食到咁大條的竹笙,可用刀叉來品嘗,竹笙由頭到尾都可以食到。松露炸餃子($68/六隻)外脆內軟加埋松露的金香味道一流。自創丸類之五大醬爆丸,每款兩粒$128,顏色繽紛,有芝士蝦丸、花雕雞肉丸、麻辣牛丸、鵝肝墨魚丸、松露豬肉丸,每種都鮮甜爽口彈牙,其獨特的味道一定要試齊。田園蔬菜五顏六色,最緊要就係夠新鮮,食得健康。即炸響鈴卷$78即食香脆可口。
火鍋配料款式甚多。
松露炸餃子($68/六隻)外脆內軟加埋松露的金香味道一流。
田園蔬菜五顏六色,最緊要就係夠新鮮,食得健康。
即炸響鈴卷$78即食香脆可口。