這兒的午餐,久不久轉換一次,同區而言,經濟得來又環境漂亮。我和行家都點普通的「$68午餐」。他要了「蔬菜天婦羅配綠茶冷麵」,我要了「咖哩雜菜飯」,餐飲係熱奶茶和熱咖啡。蔬菜天婦羅炸得幾油,廚子手藝幾差,係失敗的天婦羅炸法!若以平常心對待,當它係港式炸蔬菜,又未嘗不可!綠茶冷麵一般貨色。咖哩雜菜飯比較好,唯飯量奇少!咖哩都有一般酒店buffet 的味道,算係咁啦。熱奶茶係茶包貨,淡!咖啡係唔香亦唔濃的貨色。算吧。味道一般,以服務、價錢、環境取勝!為了那談天的好環境,絕對有下次!
這兒的午餐,久不久轉換一次,同區而言,經濟得來又環境漂亮。
熱奶茶係茶包貨,淡!咖啡係唔香亦唔濃的貨色。算吧。
味道一般,以服務、價錢、環境取勝!
為了那談天的好環境,絕對有下次!
2007-01-06 22 浏览
零七年第一次team lunch 選在這兒。午餐有日、中、西、南洋,近三十款選擇。配任食餐包、前菜/ 湯、主食、餐飲、時果。約$75 ~ $85。環境寬敞,景致開揚,完全唔貴。我點了鮪魚魚生飯,前菜係跟鮭魚籽豆腐。鮪魚有八片,係厚切,賣相漂亮,伴碟的小花朵甚是elegant。配白飯一碗,係溝米。前菜係超mini,「一口」體積,軟豆腐上置鮭魚籽,味道新鮮,係酒店buffet 常見的賣相。其他同事點了吉利豬扒拉麵(圖示)、烤牛扒配薯菜、牛肉烏冬…。賣相漂亮,味道一般。酷愛吉利豬扒的我,試了件,炸得幾好,但豬扒醃得唔入味,味道係欠些兒。拉麵係唐人那款,不是日式拉麵,感覺怪怪的。餐包係任食,有超脆的poppy seed roll、超熟的蕃茄包and ???。係酒店buffet 供應的那些dinner rolls 類型。餐飲都點了熱咖啡,味道一般。時果係三大件厚切西瓜,味濃新鮮好味!以HSBC 白金卡結賬,有九折,剛好offset 加一。跟SAE 同價,比銀座藏人便宜,service 好好多,環境好好好多!絕對有下次!=======================================
零七年第一次team lunch 選在這兒。
餐飲都點了熱咖啡,味道一般。
時果係三大件厚切西瓜,味濃新鮮好味!
以HSBC 白金卡結賬,有九折,剛好offset 加一。
題外話:食完餐飯,即刻收到marketing 同事告知,有份大tender 中標,零七年頭兩個份new biz 到數!好!
2006-11-27 8 浏览
琴日係契媽的生日, 一早已經book左位, 去到佢就安排左我地坐窗口位, 雖然個view 唔係好完美, 不過都睇到d燈色架!首先講環境, 幾好, 好大, 坐得都好舒服, tiolet都好整潔, 播d英文既歌好relax. d員工都好好, 好有禮貌, 而且收碟, 加飲品都好快手.食物都好好味, 好多款. 我有好多都冇食, 因為太飽@@ 佢有好多款咖哩, 配埋烤餅真係好好味, 好香! 有海鮮啦, 雞啦, 魚啦, 雜菜啦拱, 有成5款咖哩! 之後仲個羊膝, 我冇食因為我唔鍾意食, 不過我契妹就不停話佢好好味! 之後就係海鮮啦, 有一般既生蠔啦, 蟹腳啦, 蜆等等. 契媽同契妹妹都食左好多海鮮, 因為我麻麻地食海鮮所以都冇咩點食, 不過佢地俾左個蟹腳d肉同蜆我食, 我都覺得好好味. 先講蟹腳, 好新鮮, 唔會好似出面果d一咬落去就好多水, 佢都有不過好少, 好鮮甜而且好滑! 至於蜆, 好有酒味, 都好新鮮而且好肥美! 契妹妹大讚佢d海鮮好得!!! 熱盤我食左好少, 食左個雜菜時蔬, 冇咩特別! 之後就係講甜品啦, 佢都有好多款, 有中色, 西色, 焗既, 好多都有! 仲有古古力噴泉tim呀!!
食物都好好味, 好多款. 我有好多都冇食, 因為太飽@@ 佢有好多款咖哩, 配埋烤餅真係好好味, 好香! 有海鮮啦, 雞啦, 魚啦, 雜菜啦拱, 有成5款咖哩! 之後仲個羊膝, 我冇食因為我唔鍾意食, 不過我契妹就不停話佢好好味! 之後就係海鮮啦, 有一般既生蠔啦, 蟹腳啦, 蜆等等. 契媽同契妹妹都食左好多海鮮, 因為我麻麻地食海鮮所以都冇咩點食, 不過佢地俾左個蟹腳d肉同蜆我食, 我都覺得好好味. 先講蟹腳, 好新鮮, 唔會好似出面果d一咬落去就好多水, 佢都有不過好少, 好鮮甜而且好滑! 至於蜆, 好有酒味, 都好新鮮而且好肥美! 契妹妹大讚佢d海鮮好得!!! 熱盤我食左好少, 食左個雜菜時蔬, 冇咩特別! 之後就係講甜品啦, 佢都有好多款, 有中色, 西色, 焗既, 好多都有! 仲有古古力噴泉tim呀!!! 有雪糕, 可惜我唔食得...好傷心! 不過我就食左好多cake補數,哈哈!最欣賞係佢個焗芝士蛋糕, 好好味, 可能有d人覺得佢太濃, 不過我就好鍾意, 好滑! 黑森林就一般食唔到酒味, 太甜. 仲有個上面係d莓既cream下面係古古力蛋糕, 唔記得左個名, 不過都係好好味架, 仲有個黑古古力慕絲都好好, 細細杯, 好滑架! 不過我平時暇鍾意既提拉米蘇就麻麻地啦,太甜唔苦....仲有好多我都冇試tim....太多啦@@ 我契妹妹一向都麻麻地甜品, 不過佢都食左幾件cake同2個梳芙利, 佢都大讚好好味!! 仲有好多都未食, 湯全部都冇飲, 串燒又冇食. 魚生又冇....好多好多..一定要再去!!!
今次第二次來食自助餐,上次都覺得有好多野食,今次都係,中,日,印,泰和加拿大.今次有加拿大的食物,最喜歡的是蟹餅和楓糖梳乎厘.日式的串燒虎蝦和印度的薄餅都好食.食物質素平均,所以都值得試.
今次有加拿大的食物,最喜歡的是蟹餅和楓糖梳乎厘.
日式的串燒虎蝦和印度的薄餅都好食.
食物質素平均,所以都值得試.
2006-10-27 6 浏览
已經好耐冇食過呢度的自助餐, 加上今期推出加拿大美食, 所以決定Book了3位. 長腳蟹, 蜆肉, 青口, 蝦... 當中長腳蟹(唔會太咸), 蜆肉(好鮮甜)唔錯. 刺身: 甘蝦, 墨魚, 三文魚, 吞拿魚, 劍魚十分新鮮. 加拿大美食: 燒牛肉真的好嫩滑, 煙肉卷及彩虹鱄魚都有幾特別! 日本鐵板燒: 其中扒燒龍蝦, 味道一般. 因為數量唔多, 每次都要等10分鐘, 所以十分搶手! 甜品方面: 多數以楓糖做主打, 其中一款冰酒Mousse 較為失望, 食唔出冰酒味道, 反而朱古力撻及Rum酒蛋糕幾好...有多款Cake及細細杯甜品, 梳乎厘. 另有豆腐花及3款雪糕: 野莓, 芝麻及石板街... 服務方面: 收碟及加水速度十分快! 3位加一85折後每人$307.

刺身: 甘蝦, 墨魚, 三文魚, 吞拿魚, 劍魚十分新鮮.

服務方面: 收碟及加水速度十分快!

3位加一85折後每人$307.
2006-10-20 8 浏览
今晚公司食飯,想輕輕鬆鬆,所以選了這裏吃自助餐。正推出加拿大食品加國際美食;泰國、印度、中國、日本和主打的加拿大。當中加拿大的燒牛肉幾嫩,點一種叫辣椒根忌廉醬來吃,幾特別。另外的彩紅鰈魚和煙肉(um春)卷都有特式,不過海鮮湯如果再熱一點就更加好!泰式咖喱炒蟹有蟹膏,汁料一般。日本鐵板燒開邊龍蝦,肉質爽脆但味道普通,或者伴些醬汁來吃會更鮮甜?刺身頗新鮮。整晚吃得最多的是中湯,6盅!絕對是全公司之冠!中式炒飯好乾還帶一點硬身,不太欣賞。瑤柱時蔬落足料,有些瑤柱還是一粒粒的。其他冷盤類有一定的水準。服務水平很高,清碟非常快。全晚覺得最美中不足的是日本吧居然無(麵士湯)!320加一。但我們13人有8折。以環景、食物、服務來比較,自己就覺好過todai。
今次已經係第二段黎呢道食野..上年就同啊媽黎...點知我女朋友話未食過自助餐...今年生日咪同佢黎囉..上黎找食評點知睇到咁差呀...!!咁多喊喊公仔...開頭有D驚..不過最後都係去左...點解...因為第1..自己都係做食..第2..以前都食過幾間自助餐..都係覺得呢間比鐘意...內裹環境比較大..不過就去到致知佢加左價....因為呢道無update D價錢....其實..我最鐘意係佢地放食物既地方..好大好舒服...D野食都幾多...(因為過兩日去左另一間)我地食到最後外面都重有好多野食....整體都好滿意...唯一既小意外係個食評無update D價錢....去到先知每位要$328....差D無錢比要去洗碗先得....(編按:有關資料已作更新,不便之處,請見諒)
今次已經係第二段黎呢道食野..上年就同啊媽黎...
點知我女朋友話未食過自助餐...今年生日咪同佢黎囉..
update D價錢....

(編按:有關資料已作更新,不便之處,請見諒)
2006-09-17 4 浏览
在這裏吃自助餐我係第二次的,第一次去覺得好正,第二次去覺得可接受,食雖然不是多款選,但味道還可接受,可惜今次無左上次吃過好好味的芝士蠔,有點失望,而我覺最好味的是中湯(不是日本湯,因我不覺好味),環境都幾吸引的,甜品就有d款不我口味,整體算係55-60分啦,要我特登再去吃就不會了,不過有朋友叫到一齊去都會去的,不過不失啦。但我女朋友就不喜歡這裏了,可能d食唔她,她說最好味只是豆腐花和蟹腳。服務員態度幾好,但收碟就慢了少少,因我和女友吃到成碟都等了好耐才來收,可能d侍應看不到啦。
2006-08-20 0 浏览
今次日本節我本人應為幾好啊...D 食物ok ..同D 服務好好..係間店裹面會有著和服小姐泡花茶.叫小姐泡多一杯飲下又真係會泡多幾杯.而又可以同佢影相..服務同笑容都一流.真係有酒店feel tim ar
今次日本節我本人應為幾好啊...D 食物ok ..
2006-08-07 12 浏览
昨晚一同9人去食buffet,我本人從未去過…但朋友們有一半之前已經去過…結論個個都話差…坐出面近琴…差到不得了…暗到自已食緊乜都睇吾到,之前仲要問個waiter點解咁黑…佢話晏d會調光…之後1個鐘依然都係咁黑…我又再問…佢話無得教…fix死左…我話咁你之前又話會有得調光d…今次日本節…話會有茶道…咪又係有位姐姐仔行埋黎話有茶試…我地9位,佢比得7隻杯…我朋友話你之後比我地…食完都吾知去左邊…閃埋左九世…價錢同質數完全吾match
我朋友話你之後比我地…食完都吾知去左邊…閃埋左九世…
價錢同質數完全吾match
2006-07-15 7 浏览
黎食Buffet好想每樣試下食禁大碗烏冬做咩壽司得兩三款手卷D紫菜又好(奀)都係冇下次要檢討下同一價錢君悅好好好多
黎食Buffet好想每樣試下
食禁大碗烏冬做咩
壽司得兩三款手卷D紫菜又好(奀)
都係冇下次要檢討下
同一價錢君悅好好好多
2006-07-11 1 浏览
今日我生日D朋友想同我慶祝唸住食好D 聽朋友講這裏環境優美又有我最鐘意食的日本菜Promo就試下點知就出事事事事先試刺身唉唉唉唔知以為自己係乞兒問D厨師攞多幾片三文魚都唔願意唔知係唔輸左波?D刺身重暖暖地都算!再試天婦羅都唔知做咩!D蝦用一粒粒嘢黎炸 硬到你都唔信!無辨法因為肚餓所以食下和牛啦咬咗十分鐘 都咬唔開點算好? 印像中牛肉都無禁難食收到三百幾唔好當D客人係儍仔啦
今日我生日D朋友想同我慶祝
先試刺身唉唉唉唔知以為自己係乞兒問D厨師攞多幾片
三文魚都唔願意唔知係唔輸左波?D刺身重暖暖地都算!
再試天婦羅都唔知做咩!D蝦用一粒粒嘢黎炸
硬到你都唔信!
無辨法因為肚餓所以食下和牛啦咬咗十分鐘
2006-06-16 7 浏览
I've try the spanish dinner buffet with my friend last week, lots of choice,I like the Iberico ham, very tasty the waiter told me that ham is almost $600/kg 4 time higher than parma ham and the fish soup is very good too, I dislike the tapas bar-too much deep fried food, but my friend like it, I like the hot food more because I can't eat oyster so I took some spanish seafood rice, chicken in the yellow colour soup, don't know what it call, but my friend eat a lots of sashime she like it because there are 8 kinds and the cook slice the fish in front of us, dessert ok la.
2006-04-23 6 浏览
呢度對住個伙敵大海景, 不過d客都係一家大細多, 有少少酒樓感覺;食物方面選擇係多, 有泰式, 印度野, 日式, 中西式,不過樣樣都係普通, 冇咩特別係出色.... 有泰式蝦餅, 印度咖哩雞/什菜/羊/nann, 壽司, 魚生, 海鮮, 沙律, 申燒, 燒味, 粥, 麵包...etc, 野食普通到冇咩可以特別提及;d 壽司切口唔齊, 只係青瓜/蛋/蟹柳卷物..煎三文魚唔錯, 甜品款少, 蛋糕又唔吸引, 雪糕只有3隻味.收碟慢, 斟水亦慢...同價一定有比呢度更好的...
d 壽司切口唔齊, 只係青瓜/蛋/蟹柳卷物..
煎三文魚唔錯,
甜品款少, 蛋糕又唔吸引, 雪糕只有3隻味.
收碟慢, 斟水亦慢...
同價一定有比呢度更好的...
仍然係黑松露菌既自助餐,好坦白講,唔係咁好食,因為d菌無咩味,今日我食左d刺身(三文魚、甜蝦等),個waiter都好好人,次次都俾成十幾二十隻甜蝦,仲有食左煎大蝦(都幾大隻同埋味道不錯),但我好失望既係連蟹腳都無,d蠔又一般,其他野只係普通buffet有既野,一d都唔特別,真係無奈。我至愛既甜品系列都唔係太好食咋,比以前我去呢間野食buffet真係有明顯既退步。