2008-05-21 51 浏览
好耐都未寫番tim!之前公司o係呢度攪annual dinna.....比較嘈........不過都唔關佢事既!咁講下d野食先!個頭盤係有d 吞拿魚,蝦同牛油果,仲有個炸三文魚tim!都算唔錯!個蝦如果唔係加埋個牛油果會好好多呢!而個湯好似係南瓜湯,冇mud味道!main dish,係fish,都ok既,相比起第二個牛排,真係幾難食!......不過都值得原諒,因為一次過要整咁多個set!....d牛排真係好差呢!........好似好生咁!陣味........個d麵包都唔好食!又硬!><dessert都算係咁啦!朱古力cake,幾漏下!冇mud水準!好似唔多掂wor!.......同埋好混亂呢!....service一般啦!
好耐都未寫番tim!

咁講下d野食先!

而個湯好似係南瓜湯,冇mud味道!

個d麵包都唔好食!又硬!><

2008-05-18 12 浏览
近排d buffet價錢好似黐晒線咁, 動輒四五百元, 連九龍酒店, 美麗華酒店都要收依個價仲要無位真係嚇人, 相比之下, 會景就好似'抵'好多, 收388一位, 獅子白金咭唔駛湊咁3個人都有85折, 下午5時幾訂當晚都仲有位.環境 : 海景夠煞食, 但太多樓梯位要上上落落服務 : 可以衛生 : 不時蚊滋仔徘徊食物 : 驟眼看buffet檯陣容相當夠照, 真的可說是過百款食物供應, 可惜逛了一圈後發現大部份是'行貨', 逐檯評價 :沙律檯 : 羅馬生菜已起鏽邊, 蕃茄仔並不是車厘茄也不打緊, 最弊是已很熟, 口感很差, 其他青瓜, 粟米粒普通水準魚生檯 : 6-7款, 普通水準凍海鮮檯 : 蚊型長腳蟹(並不是阿拉斯加的雞髀型)又鹹又削, bb花蟹沒肉吃, 青口凍蝦沒碰, 生蠔龍蝦欠奉熟海鮮檯 : 煎大蝦屬全晚最好的一味, 肉爽味鮮一定要趁熱吃, 薰三文魚沒味道, 另一味三文魚以洋蔥拌炒, 整晚也沒人碰, 會景亦咁膽由頭放到尾, 好像堅持不換款是他們的宗旨, 炸蠔內的蠔肉最大的只有1吋, 但炸皮就成吋厚!咖喱檯 : 咖喱有海鮮, 牛肉, 羊肉, 什菜, 每種味道也不同, naan亦不錯,
環境 : 海景夠煞食, 但太多樓梯位要上上落落
服務 : 可以
衛生 : 不時蚊滋仔徘徊
魚生檯 : 6-7款, 普通水準

咖喱檯 : 咖喱有海鮮, 牛肉, 羊肉, 什菜, 每種味道也不同, naan亦不錯, 可惜天多利雞柴皮樣毫不吸引, 整碟沒有人吼放足成晚, 反而泰醬燒雞翼及香茅排骨最受歡迎, 添了2-3轉後就沒了, 蝦片就不斷炸
燒牛肉 : 表面全無燒色, 似蒸/烚熟, 完全提不起興趣拿來吃
西湯/班戟檯 : 以澳洲小龍蝦作招來, 但yabbie全無味道, 黃色稀海鮮湯也喝不出味來, 不知何解有即做鹹班戟, 配料是帶子及蝦碎, 帶子似熟非熟, 雪腥味很重及不夠熱, 又一敗筆, 後來還見帶子用完, 煮手立即就後面雪櫃拿出帶子往微波爐翻叮
隨後排隊的竟是燒排骨
中式檯 : 燒味只剩雞胸幾件都不肯添真奇怪, 叉燒是橙色鞋肉仍敢拿出來見人, 問'廚師'他還說會輪流出, 但明明見到掛起燒鴨及切雞但全晚都沒奉碟, 最後當然重遇翻叮燒排骨, 伊面吸晒倒汗水發賬, 炒飯是凍的, 可能微波爐隊太長, 索性不弄熱... 要數成個中式檯最合格的算是蓮藕綠豆煲唐排, 喝了2盅
甜品檯 : 雪糕有3款口味, 挑了咖啡但全無雪糕的香滑兼有冰粒, 其他蛋糕質素不值一提, 我敢說美心的水準高幾班
生果檯 : 西瓜, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 蓮霧源源不絕加添, 很新鮮, 但不知為何這麼小家的將士多啤梨埋在哈蜜瓜中央, 每次只添十多粒, 到後來索性不加...
其他熱葷 : 煎豬柳(鞋), 煎魚柳(似烚), 炒什菜(全變黃了), 炒鴕鳥肉, 炒牛肉, ...全部均是連行貨也談不上,除了騎呢帶子班戟居然又有另一代表作- 叉燒醬燒羊肉!
雖則有折, 但仍要360一位, 真不明主理人以為花多眼亂就不用交質素? 絕對無下次!
2008-05-18 11 浏览
以灣仔來說,這裡的環境是沒有什麼可挑剔的。正是因為這原因,久不久就會來一次。這次仍是自選粉麵餐,試了冬蔭功湯和拉麵,原來這兒的冬蔭功是不太辣的,鮮蕃茄很多,很好味。但還是掛住之前的喇沙湯底和米線,為何都不見了?下次要試試吃主菜喇。

下次要試試吃主菜喇。

2008-05-17 12 浏览
事次和一家同行六個人到來吃自助晚餐,食物一般,海鮮,刺身,甜品種類不算多,環境地方佈置很舒適,店內服務員和負責食物的廚師服務也很好。
印度海鮮/豉汁蒸鱒魚/墨西哥粟米片配印度辣汁和薄荷汁
自助餐一般食物
甜品類,TIRAMISU幾好
乾煎蝦碌
2008-04-28 8 浏览
About $400 一位的buffet,絕不便宜。這裡都不錯,地方夠大,位與位之間不會太近,我們一行八人更安排了大圓桌,方便傾計。食物款式不少,本人少吃生蠔,所以這裡不供應生蠔對我都ok。蟹腳、青口、凍蟹都新鮮,就是蟹腳太咸了點。七款魚生,赤貝及吞拿較差,不過都可接受。熱盆overall 都不錯,三文魚及大蝦好好味。甜品選擇不算太多,cake 類比較好,可惜楊枝甘露及雪糕不好吃。另有朱古力噴泉,但香甜的士多啤梨很快就沒有了...

食物款式不少,本人少吃生蠔,所以這裡不供應生蠔對我都ok。

熱盆overall 都不錯,三文魚及大蝦好好味。

2008-04-12 26 浏览
舊病復發,停工兩週,復工那天,忙過不停。中午跟客戶來個商務午餐,對方得悉我剛復工,建議來這兒吃沙拉午餐,我沒反抗餘地!由於環境寬敞,餐桌間距有些距離,所以感覺成個場都唔算太多人,然而實際上是沒有吉桌!自助沙拉吧,跟餐包、自助湯吧、餐飲,定價$88,配一客主菜(另加$30),連加一才$130,價格合理的午餐,加上灣仔碼頭的景色,很划算!多款餐包裡,挑了枚粗麥麵包,餐湯選了「意大利蔬菜湯」,那湯很多料,味道亦很濃,質地亦很稠,好味。主角「自助沙拉吧」依靠出色,菜葉很鮮,蔬菜類如磨菇係鮮鈕菇、亦喜見特別配料如沙葛。肉類配似如火腿、鮭魚、鮪魚都很OK。其實我最欣賞那些配料如葡萄乾、果仁類、橄欖、起司條。最最喜歡還是那極脆口的「麵包條」。料靚只消配橄欖油和黑醋便可以toss 出美味沙拉!主菜是「烤鱸魚配薯蓉」,那鱸魚份量過細,味道亦不算很鮮,倒是那薯蓉很creamy,若要以正價$78,就有點不值,若果是另加$30,還可以接受。餐飲選了凍檸檬茶,份量足,夠冰凍,很refresh!味道好、環境靚、服務中規中舉、價格合理,有機會必定會再來!
舊病復發,停工兩週,復工那天,忙過不停。
餐飲選了凍檸檬茶,份量足,夠冰凍,很refresh!
味道好、環境靚、服務中規中舉、價格合理,有機會必定會再來!
candle light
table setting
主菜
2008-03-25 28 浏览
友人生日,來這裡午飯慶祝,同樣要了自選粉麵餐。今次配料選擇好像少了,魷魚不見了,而且refill比較慢,我想要的米線只有一小撮,然後師傅竟然說已經不能refill了。由於是次沒有喇沙(有點失望),改為日本麵豉、冬蔭公、羅宋湯等。我要了麵豉湯,都不錯,但喇沙更好吧。咖啡仍舊好喝,可是想吃的東西吃不到,實在有點掃興。
友人生日,來這裡午飯慶祝,同樣要了自選粉麵餐。

咖啡仍舊好喝,可是想吃的東西吃不到,實在有點掃興。
2008-03-09 18 浏览
禽晚(3月8號)同honey去食dinner buffet, 因為好幾年無食過buffet, 同埋預早同老公慶祝生日, 所以諗住食豪o的去會景食, 點知好失望, 竟然無生蠔食,只得燒蠔,o的肉仲細過粒栗子,又"黐"殼,根本只食得半粒,甜品又少,等o左成粒鐘都無朱古力mousse cake,長腳蟹得個鹹字又唔refill,成個冰山都係吉的,有無攪錯﹗刺身只得7款,我鐘意食得3款,不過都算新鮮肥美,最好味係燒大蝦,蝦肉好爽,微烤薄牛肉片、香燒牛臀肉都ok,不過最後食o個塊牛臀肉就太生,流晒血,我雖然食得生,但生都流血就真係唔敢食,費是要睇醫生。總括哩一餐係唔抵食。隔離檯坐o左對中年男女,個女人成晚講o野都好大聲又成晚咳,真係影響晒個環境。
2008-03-03 16 浏览
Weekday來這兒吃午飯,要了自選粉麵餐。可在buffet檯任選自己喜歡的十數款粉麵和幾十款配料(肉類、蔬菜、丸、餃、菇、魷魚等),然後交給師傅煮熟,再加上自己喜歡的湯底(如喇沙、豬骨、魚湯等)。特別推介喇沙湯底,好香!附送的咖啡也很好喝。環境很好,有海景,與朋友傾計最岩。
Weekday來這兒吃午飯,要了自選粉麵餐。

特別推介喇沙湯底,好香!

附送的咖啡也很好喝。

環境很好,有海景,與朋友傾計最岩。
2008-01-06 11 浏览
今日係週年紀念,本來想去洲際,不過fully booked,見呢度今期主打係蟹(my飛佛),就試呢間啦坐位算ok寬,同拎食物既地方有分隔,唔會有人o係身邊/後行黎行去.冰鎮海鮮係長腳蟹,蝦,青口,花蟹同螺,聽倒好多人問見唔見生蠔,係冇既.長腳蟹幾咸,蓋左d蟹味,todai好食d,其他就普通,反而燒帶子同燒大蝦仲好味好多.以蟹為主既菜式冇想像中多,有d蟹肉小杯同小點得少少蟹肉/粉,唔係好夠味,不過都有胡椒抄蟹(yummy),蟹粥,釀蟹蓋,蟹肉素翅(no good)呢d,但係size太細隻,食得唔方便,叫做ok但又唔係好夠特色沙律吧有spinning bowl,自己揀好蔬菜就俾廚師mix醬汁,幾好味熱葷算唔少,有齊印度,港式,日式同西式,不過試唔哂,overall唔差.係燒味檔見d燒肉好似好脆,點知係橡筋皮,好失望.刺身檔都算新鮮,手卷款式都算多甜品方面,糕點冇咩吸引力,幾失望,不過生果款算多(西瓜,蜜瓜,哈密瓜,菠蘿,蓮霧,梨,火龍果)同大件,仲有蓋cover住,夠衛生.朱古力心太軟好味,不過男生可能會覺得太甜,雪糕唔係大牌子,一般,不過豆腐花都幾滑最欣賞係d野好企理,有人不斷抺同清理,

刺身檔都算新鮮,手卷款式都算多

最欣賞係d野好企理,有人不斷抺同清理,感覺好乾淨,就算拎野食時滴汁跌野都唔會有面色睇,仲好快會有人清理,食物都refill得好密,even到8點幾冇乜人拎野食都會refill到整整齊齊,唔會得番d伴碟咁寒酸.

呢個價錢稍稍偏貴,不過亦因為咁所以唔會太多人排長龍拎野食,有好有唔好啦
2007-12-31 13 浏览
Dec 24 去食lunch buffet, 雖然食物種類及分量都算多及足夠, 大堂亦很美, 有著無敵海境, 但食物及裝飾沒有什麼突出及驚喜. 如海鮮方面連生蠔也沒有, 有點失望. 甜品方面也是一般, 杯型甜品竟沒有酒味, 真失望. 雪糕不是有牌子個d. 論價錢貴了點, 但辰看地點及海境, 都可接受. 唯一感到好的是時間由12時至3時,都有足夠時間試曬想試的食物.
2007-12-16 10 浏览
回想十多年前會景餐廳絕對是buffet的鼻祖and榜樣吸引得一家人每星期光顧一至兩次諗唔到食乜, 就到會景已經變成週未日飯堂當時沒有什麼主題只是一般酒店buffet的食物排到成條街咁長已經夠殺一入門口右面一間刺身小屋轉右中式食物原切燒鵝, 原切乳豬, 基本應有的粉麵一列熱燻.....種食物質素都非常高甜品各式各樣...完美的腰果露..腰果香,滑但不失腰果質感一般自稱高質糖水舖都做唔到加盟師傅功力之高強實在絕對從食物中可見一班最難忘的是青檸雪巴..清甜易入口..雪粒子極微細事隔十年..面目全非.......質素雖然都不是太差但風韻已去如果食物種類多一點, 相信會有很大的改觀
回想十多年前
會景餐廳絕對是buffet的鼻祖and榜樣
吸引得一家人每星期光顧一至兩次
諗唔到食乜, 就到會景
已經變成週未日飯堂

當時沒有什麼主題
只是一般酒店buffet的食物排到成條街咁長已經夠殺
一入門口
右面一間刺身小屋
轉右中式食物
原切燒鵝, 原切乳豬, 基本應有的粉麵
一列熱燻.....
種食物質素都非常高
甜品各式各樣...
完美的腰果露..腰果香,滑但不失腰果質感
一般自稱高質糖水舖都做唔到
加盟師傅功力之高強實在絕對從食物中可見一班
最難忘的是青檸雪巴..
清甜易入口..雪粒子極微細

事隔十年..
面目全非.......
質素雖然都不是太差
但風韻已去

如果食物種類多一點, 相信會有很大的改觀
2007-12-15 18 浏览
13/12/2007 去了呢到食自助餐...由於我太愛食日本的關係,, 呢到既三文魚同埋甜蝦真的好好味...仲有佢d 咖哩都是不錯之選... 但是呢到有一樣野要提一提大家愛食蠔的fans,,, 佢是無生蠔的.. 只得焗蠔.. 甜品方面不過不失,, 我上次去食的時候是有燕窩梳夫厘的...但今次反而做了什麼薑餅(因為christmas wo).. 由於本人唔多愛食薑的原因.. 我無食到... 有一樣野好值得一說的是呢到既豆腐花... 我以為成400 元一個人唔會食埋呢d 豆腐花啦... 但出奇d 多人同埋佢出奇地好滑... 好味...d waiter 都幾好service.. 但有一個佢行到我身邊時我既然聞到一陣味,, 是佢的體汗味,,, 總括而言.. 都尚算可以...
13/12/2007 去了呢到食自助餐...

總括而言.. 都尚算可以...
2007-11-10 20 浏览
這間入圍係因為那幾張西式圓形大餐桌!超喜歡這兒的自助沙拉午餐,模仿JW Marriott 那馳名的即撈自助沙拉吧,但學得唔足,JW Marriott 那兒係連個盤都作spinning,但Congress 就沒有spinning 的動作,僅普通tossing 而已。男士飲食困擾係‘多澱粉、多肉、少菜、多調味’,這兒的沙拉吧便是solution。菜蔬種類多,但肉類都唔少,還有許多香烤的脆口配料。若能放棄大熱醬料(如:千島、凱撒、ranch),以橄欖油和意大利醋作調味,比較健康,亦較能吃出原材料味道。每天兩款湯(一中一西)味道都OK。有數款餐包供應(味道頗一般),包餐茶。價格每位$88(另加一),合理經濟。男士們吃兩轉沙拉,飲埋湯和食埋餐包,夠撐到6pm,唔會嚷肚子餓。亦可加$3 配份主食,試過那兒的‘紅酒燴牛仔面頰配闊條麵’和‘印式Masala 雞配飯(鐵板上)’,都幾好味!Congress 的自助沙拉午餐,,我會記得!
這間入圍係因為那幾張西式圓形大餐桌!
Congress 的自助沙拉午餐,,我會記得!
2007-09-24 33 浏览
昨天是我的生日,男朋友為我訂了會景餐廳自助晚餐打電話去訂枱的時候,那邊接線生說,現在的主題是,有日本的美食,海鮮冷盤等等心想,應該不錯吧!晚上19:45到達,reception帶了我們入座,枱的位置一般,沒有海景,也不是舒適的梳化座。跟住便開始拿東西吃先由冷盤開始....噢....為甚麼沒有生蠔?難度剛剛未補貨?我拿了些少長腳蚧,青口,細蜆長腳蚧一般,青口沒有味,細蜆也沒有味20:15,為何還是沒有蠔?開始有些擔心,我最愛吃的是蠔,去自助餐吃蠔是我的首選,其他東西對我來說只是次要.....再等等吧,今次拿了些魚生,赤貝,吞拿魚,甜蝦。在那個燈光暗黑的餐廳內,我還是看得到吞拿魚的顏色開始轉黑,結果放了在枱上沒有吃20:30,終於忍耐不住了,我男朋友問待應生為何沒有蠔?待應生說,吓?甚麼細菌感染?我沒有聽過最近有此新聞,我亦能在四處吃到蠔,這是甚麼鬼話?我找了一位看似比較高級的待應生,再問清楚有沒有蠔,這位待應生說:自助餐沒有蠔供應的]吓?$375一位加一,差不多$400元的自助餐沒有蠔供應?我第一次來這裡吃自助餐,我不知道你們幾時開始不供應蠔,但蠔是自助餐的基本東西,我坐了45分鐘也不見
昨天是我的生日,男朋友為我訂了會景餐廳自助晚餐

打電話去訂枱的時候,那邊接線生說,現在的主題是[和風直送],有日本的美食,海鮮冷盤等等

心想,應該不錯吧!

長腳蚧一般,青口沒有味,細蜆也沒有味

20:30,終於忍耐不住了,我男朋友問待應生為何沒有蠔?待應生說,[因為細菌感染,所有沒有蠔,但有海鮮拼盤]

[對不起,我們這裡的自助餐沒有蠔供應的]

吓?$375一位加一,差不多$400元的自助餐沒有蠔供應?

[對不起,我們餐應差不多不供應蠔已有一年多,不是近來的事了]

我第一次來這裡吃自助餐,我不知道你們幾時開始不供應蠔,但蠔是自助餐的基本東西,我坐了45分鐘也不見有蠔才忍不住問你們,因為我想像不到會沒有的

[我們有焗蠔,你可以試試焗蠔]

對不起,我不吃焗蠔,我只愛吃生蠔,今天是我生日,如果我知道這裡沒有蠔,我一定不會來的。你們的主題是和風直送,海鮮冷盤,我估不到海鮮冷盤會沒有蠔

[很多自助餐也不會寫清楚每一樣不會供應的食物]

對呀,所以我也不會知道你們會沒有蠔,難道我訂枱的時候會問清楚你們每一款食物嗎?

[對不起,今天是你生日,我拿個蛋糕給你們好嗎?]

我不需要

----要吃蛋糕我不會自己去取嗎?可否我不喜歡吃甜

[我送兩杯紅酒給你們好嗎?]

我不喝酒

----我太失望了,送甚麼給我也沒有用

算了吧,男朋友見我咁失望,打算立即跟我過隔離酒店再吃一次自助餐,因為大家都未吃飽,坐了45分鐘便決定立即埋單走了,我只吃了些少冷盤,其他東西我也未看清楚,我以後也不會再來,那位待應計了我們兩位大人作一大一細,$378+$189,之後給了個八折,埋單$510元

這個生日晚餐很不開心,也沒有心情再去吃自助餐,之後到了一間蠔BAR吃蠔,心情才好些

會景餐廳,沒有蠔的自助餐,送我吃也不會再去了