2021-07-16 1404 浏览
.食物質素:🌕🌕🌕🌘🌑打卡指數:🌕🌕🌕🌗🌑抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑再訪機率:🌕🌕🌕🌘🌑==============================因為金卡有折嚟食過幾次,喺眾多嘅迪士尼酒店餐廳入邊,晶荷軒算係比較抵食嘅一間!侍應非常熱情,好好服務🥰味道同出邊酒樓差唔多,唔會有伏,全部都幾好食😋口水雞 $168雞夠嫩滑+有雞味!但係略嫌唔夠香麻,係小朋友口味嘅口水雞。麻婆豆腐 $178同樣係bb辣,啱晒小朋友!份量大大份但係好油,未必會再encore。晶荷軒炒飯 $288雖然配料唔係見到,但係份量真係大大份。味道無鹹蛋黃味但係好食👌🏻加埋佢哋嘅xo醬一齊食更加惹味!環境🪴掛係天花板嘅荷葉水晶燈好靚🥰因為樓底高加上座位安排合理所以空間感大,唔會話食食下飯聽到隔離檯八卦。📍迪士尼酒店
食物質素:🌕🌕🌕🌘🌑
打卡指數:🌕🌕🌕🌗🌑
抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
再訪機率:🌕🌕🌕🌘🌑

口水雞 $168
雞夠嫩滑+有雞味!但係略嫌唔夠香麻,係小朋友口味嘅口水雞。

麻婆豆腐 $178

晶荷軒炒飯 $288

環境🪴

📍迪士尼酒店
2021-07-09 979 浏览
好好彩有機會入嚟迪士尼觀禮新人安排咗親友喺晶荷軒到食午餐其實都未試過喺迪士尼入面用餐所以好開心有呢個機會都好期待😚😊😊😊😊果然係迪士尼,其實每個員工同埋門口嘅接待員都好好笑容好有禮貌 心情已經好好第一碟就係柚子煙鴨胸沙律酸酸甜甜已經好開胃😋😋之後點心拼盤入邊嗰個茘蓉天鵝酥好好食其實食到竹笙海皇次已經開始飽😂😂😂但係好好食嘅關係以為自己會食唔晒個梅菜扣肉點知都係食埋😂😂其實整體我覺得味道都非常唔錯,最開心就係最後見到米奇老鼠楊枝甘露🥳🥳❤️❤️
好好彩有機會入嚟迪士尼觀禮
酸酸甜甜已經好開胃😋😋
之後點心拼盤入邊嗰個茘蓉天鵝酥好好食
其實食到竹笙海皇次已經開始飽😂😂😂
但係好好食嘅關係以為自己會食唔晒個梅菜扣肉點知都係食埋😂😂
其實整體我覺得味道都非常唔錯,最開心就係
最後見到米奇老鼠楊枝甘露🥳🥳❤️❤️

相信大家如果諗起有迪士尼特色既菜式個陣,好多時都會即刻諗起以西餐為主既菜色 - 但其實香港迪士尼響製作有迪士尼元素既中式點心都好有一手架! 今日小編就帶大家黎到「夢幻國度」迪士尼樂園隔離,需要乘坐穿梭巴士先去到既晶荷軒!晶荷軒位於香港迪士尼樂園酒店大堂樓層,正門入口轉右,響紀念品商店對面就係餐廳既所在地。話明係享用富有迪士尼元素既中菜,又點少得佢地拿手既中式點心呀! (不過千萬千萬千萬要記住,如果想享用迪士尼元素中式點心,就必須最少48小時前預訂。大家可以於訂枱時叫員工預約電郵點心餐單俾你預訂,咁你就保證入座時可以享用到吧!)由於之前疫情比較期間用餐,員工們都嚴謹既遵守防疫規則,甚至每張枱既距離都分得比較開,以避免需要設置間板而影響餐廳觀感。小編與老公就被安排於可以望到園景既位置,一邊享用點心一邊望住小朋友響米奇圖案花圃玩,都算係悠閒既體驗呢!今次用餐以迪士尼元素為目標之下,等小編都介紹下自己對唔同中式點心既評價先:1) 米奇煎薄餅($88):有4件類似薄撐,但比平時酒樓食到較厚身既米奇頭形狀薄餅。薄餅唔係單純既麵粉漿煎成,而係加入少少蔥同椒,令你食個陣味道變化會多點,而配合甜酸汁或X

1) 米奇煎薄餅($88):有4件類似薄撐,但比平時酒樓食到較厚身既米奇頭形狀薄餅。薄餅唔係單純既麵粉漿煎成,而係加入少少蔥同椒,令你食個陣味道變化會多點,而配合甜酸汁或XO醬食會更令煎個種香味更突出,建議試試。
米奇煎薄餅
2) 唐老鴨綠豆蓉包,黛絲鴨崧子紅豆蓉包 ($88)(店員有提及呢款點心係期間限定):自從晶荷軒早幾年推出迪士尼朋友 (Character)點心後一直大受歡迎,而Donald & Daisy就係晶荷軒響2021年開始推出既新點心。雖然大家可能覺得佢地個樣有少少怪,而眼睛因為豆豉眼既關係而令面部比例有點怪,但內餡綠豆及紅豆蓉都係以完全磨碎既蓉為主,食既感覺可以當係平時既紅豆包咁,但當然係滑好多既版本啦!
唐老鴨綠豆蓉包,黛絲鴨崧子紅豆蓉包

3) 醫神海鮮雞肉包 ($88):大家有睇醫神Baymax呢套戲既話,都會知道醫神肥肥而可靠既角色好令人鍾意;呢款海鮮雞肉包既造型就係調轉,將Baymax製成頭大身細既效果。內餡其實小編唔係太食到海鮮味,反而可以直接以雞肉包去形容會比較好。
醫神海鮮雞肉包
(當大家將醫神既點心﹑唐老鴨既點心再幾隻公仔比較個陣,你就會見到響點心既造型比例上要努力諗下點做得更似喇)
4) 迪士尼Duffy & CookieAnn水晶餅 ($88):凍食既點心。造型上的確好吸引但事實上大家可以當成紅豆餅及綠豆餅去享用。與之前Donald & Daisy點心唔同既係呢款水晶餅似芋泥既質地,比較黏身及多粉,所以都會幾令人頂肚呢!
迪士尼Duffy & CookieAnn水晶餅

5) 迪士尼Duffy椰汁糕 ($78):推薦點心! 小編響上面所食既點心一直都係又睇得﹑又食得,但今次點款Duffy椰子糕就係可以玩得喇!
迪士尼Duffy椰汁糕
上枱時我地都覺得椰汁糕上既樣子實在太單調,無理由只係得1隻顏色既。所以員工於上枱時會俾支畫筆你,方便你利用椰汁糕附近既朱古力醬,畫去Duffy既樣子去製作成獨特既糕點。
迪士尼Duffy椰汁糕
(呢個係小編既作品,希望大家睇完都覺得似Duffy啦!)

綜觀而言,以每款點心差唔多要$78-88黎講,晶荷軒迪士尼點心既價錢的確真係幾貴,但小編相信預早訂購既主要原因,係點心師傅需要特別製作迪士尼唔同角度既樣或造型,都真係要幾花時間去逐步製作,所以作為打卡既角度都係算值得既。
  • 迪士尼Duffy椰汁糕
  • 醫神海鮮雞肉包
2021-06-15 1447 浏览
今日仔仔正日生日🎂一家7人去迪士尼食飯慶祝🪅今日平日都甘多人😮分開左兩張枱座。預先訂左隻片皮鴨!好大隻🤤由職員手切分2碟。切落去果下都聽到係脆既。淨低既鴨殻,做左生菜鴨鬆包。都好好食。一如既往甘好食竹笙海皇羹: 好味。竹笙爽,仲有蝦粒。迪士尼小炒: 好好地幫我地分左兩碟。變咗做迷你版。兩個碗仔size, 又cute 又好味!桂魚煎麵: 係炸左個麵底,好脆無炸過龍,上面排左金華火腿,魚塊,冬菇,擺得好精緻。仲有菜心碗碟。再加上一個汁淋上去食。好食!竹笙豆腐:都係酒樓酒家水準。鮮淮山雞湯椰青浸菜苗: 淮山口感爽脆,有陣陣椰青味。蘆筍炒帶子: 帶子夠大隻。好食,偏貴。預真係每人一粒甘。甜品係三色凍糕: 次次都係食呢個。因為吖仔鐘意食下面塊米紙。白色椰汁味,綠色係抹茶,粉紅色係士多啤梨。👍重頭戲啦!生日壽包😎唔好成日食蛋糕甘悶啦!搞搞新意思。店員拎出嚟,即刻狂影相📸️一個大頭旁邊圍住5隻細size。拎起中間個頭會有一隻中size ! 大個頭係好硬既,唔食得。細既入面係蓮蓉。唔會太甜。包都熱辣辣,軟熟。係比我地影相影到凍左。但都好味😋總括嚟講,呢餐好飽,開心🥳滿意!仲用埋金卡生日優惠,減左成100
生菜片鴨鬆

竹笙海皇羹: 好味。竹笙爽,仲有蝦粒。
紅燒竹笙海皇𡙡

金腿芙蓉桂魚煎麵

竹笙豆腐:都係酒樓酒家水準。
竹笙上素燒豆腐

鮮淮山雞湯椰青浸菜苗: 淮山口感爽脆,有陣陣椰青味。
鮮淮山雞湯椰青浸菜苗

蘆筍炒帶子: 帶子夠大隻。好食,偏貴。預真係每人一粒甘。
雞樅菌蘆筍炒帶子

三色凍糕

雞丁蓮蓉壽桃包

總括嚟講,呢餐好飽,開心🥳滿意!仲用埋金卡生日優惠,減左成1000大元!好抵食!
2021-06-09
鮮淮山雞湯椰青浸菜苗
雞樅菌蘆筍炒帶子
三色凍糕
2021-05-23 1993 浏览
老公生日🎂Staycation 就試下迪士尼package,包一張門票和晚餐,可以選西式「華特餐廳」或中式「晶荷軒」前菜黑毛豬🐽蜂蜜叉燒、大蝦🦐沙律、燒鴨🦆上菜時,燒鴨和黑毛豬叉燒有啲凍,黑毛豬叉燒無蜂蜜味,有少少硬米奇元貝燉螺頭湯呢個湯好好飲,值得一試,仲有隻米奇冬瓜頭炸釀南瓜蟹蓋呢個要加醋先好食,唔加醋會覺得好膩,好足料,勁多蟹肉,蟹殼夠大隻珍菌拼津白- 一般無乜特別,但湯底算唔錯,不過不失。晶荷軒炒飯- 一般就咁食就一般,如果食得辣,一定要試加佢既自家製XO醬,味道會所提升。甜品🍮迪士尼Duffy紅豆沙包 拼 楊枝甘露包包好得意,啱晒小朋友,兩款甜品唔太甜,所以我覺得幾好晶荷軒裝修都值得欣賞,一入門口好多鯉魚圖案,而門口右面牆一排水晶蓮花,入到去既燈都好特別
包一張門票和晚餐,可以選西式「華特餐廳」或中式「晶荷軒」

前菜
黑毛豬🐽蜂蜜叉燒

大蝦🦐沙律

燒鴨🦆

前菜

米奇元貝燉螺頭湯

呢個湯好好飲,值得一試,仲有隻米奇冬瓜頭

米奇元貝燉螺頭

珍菌拼津白-
一般
無乜特別,但湯底算唔錯,不過不失。
珍菌拼津白

晶荷軒炒飯-
一般

甜品🍮
迪士尼Duffy紅豆沙包 拼 楊枝甘露

包包好得意,啱晒小朋友,兩款甜品唔太甜,所以我覺得幾好
迪士尼 Duffy 紅豆沙包  +楊枝甘露

米奇元貝燉螺頭
迪士尼 Duffy 紅豆沙包  +楊枝甘露
2021-05-20 1462 浏览
相比起華特餐廳, 晶荷軒我會較為推介大家, 如果大家想在迪士尼酒店內吃飯, 特別是在週末和假日提供的特色點心, 至少在迪士尼的卡通角色造型型上, 更多元化也更維肖維妙. 當中的三眼仔造型的菜肉包和以唐老鴨及黛絲造型的紅/綠豆蓉包最為可愛; 而以米奇老鼠為造型的蘿蔔芋頭鴛鴦糕手工最為複雜, 因為兩種糕點的結實度不同, 一不小心是但一邊就會散開, 這裡做到結實而兩者口感也能分別出來, 而且外表煎得相當香脆. 除了迪士尼角色的點心外, 其他的手工菜也做得不錯, 例如外表是金魚游在荷花池上的蝦肉石斑餃, 鮮度十足而且內餡口感彈牙, 再加上以魚籽和小棠菜製作成的荷花, 難道比迪士尼角色點心還要高, 也帶出粵菜的巧手. 傳統燒味點了燒鵝, 烤得不錯, 外皮脆而肉香油香豐富, 例牌份量不少只是骨位較多. 當然要改善的地方還有, 例如甜點的甜味有點生硬, 以及有些包類包太厚而餡偏少, 但至少以同樣價錢而言, 比起在華特餐廳的消費滿意得多.

2021-04-30 1696 浏览
整體食物質素同環境都唔錯,係價錢貴啲,不過入得樂園酒店都預咗啦🤣講返菜式先:1. 古早茘枝醬片皮鴨半隻 ($324):好味,值得推介😋 皮脆,肉嫩多汁,好香嘅燒鴨味👍🏼 除咗平時食片皮鴨嘅傳統醬料,佢仲跟多一款荔枝醬同哈蜜瓜條,味道都幾夾幾好味!2. 芥末京蔥牛仔肉 ($228):有淡淡介末味,但唔會辛辣攻鼻,牛仔肉尚算嫩口。3. 竹笙上素燒豆腐 ($178):材料幾豐富,有竹笙、冬笋,豆腐嫩滑,味道唔錯,值得推介!4. 啫啫銀絲雜菜煲 ($178):最渣呢個,冇咩味道,份量少得可憐🥺5. 甜點精選 ($178):普普通通,唔食都冇損失。6. 白飯 $30碗7. 茶位 $30位由於今次同時入住酒店,check-in時酒店俾咗個QR code我,喺晶荷軒食飯每食滿$500可以減$100,$1,000就減$200,如此類推⋯⋯ 最後$1,200埋單。

講返菜式先:

5. 甜點精選 ($178):普普通通,唔食都冇損失。

6. 白飯 $30碗

7. 茶位 $30位

• 片皮鴨
  • 竹笙上素燒豆腐
2021-04-14 1177 浏览
💖晶荷軒依排個個都去迪迪尼玩🤔我依個必須食好野嘅人除左玩當然都要搵個好野飯💰人均$3-400 Dinner依間中菜係迪士尼酒店入面🙈裝修靚就必須🤤佢個片皮鴨估唔到都一流 份量可以3-4人分 不過記得要訂位時訂埋!個燉雪梨都令我哋喜出望外左☺️好香又唔太甜不過如果想食佢迪士尼公仔造型包點就要lunch先有la🥺
💖晶荷軒

💰人均$3-400 Dinner

個燉雪梨都令我哋喜出望外左☺️好香又唔太甜

不過如果想食佢迪士尼公仔造型包點就要lunch先有la🥺
外卖送餐
  • 陳皮燉雪梨
  • 片皮鴨
2021-04-08 1221 浏览
迪士尼可愛點心午餐,每一件也十分精緻,綠色小人菜肉包是三眼仔,迪士尼Duffy 和shelliemay甜包內裏是紅豆餡料。米奇香煎薄餅每件也有米奇頭像,入口脆脆。另外Tsum Tsum三急凍糕,件件精緻可愛不捨得吃下去。另外我們點了水晶精選午餐,四位起。雞樅菌醬盧筍炒帶子,每一粒帶子也很厚,口感豐富。砂鍋雜咁牛肉飯,牛肉味道濃,桃膠銀杏露,味道特別,整碗糖水充滿白果味道。這裏環境寬闊,枱與枱之間距離大,是一個一家大小聚餐的地方。午飯過後還可以到戶外走走。

2021-03-29
  • 米奇煎薄餅
  • 三眼仔菜肉包
2021-04-06 900 浏览
staycation晚餐揀咗晶荷軒裝修貫徹始終晶荷主題,由入門口嘅水晶荷花到地氈嘅荷花,枱面嘅荷花擺設等等也很好看當晚三個人揀咗四樣嘢,餐牌上嘅名已經唔記得啦,大概如下:川味牛小排 - 味道好,牛嘅份量比想像中多,蘿蔔可以再林啲啲梨蓉蝦多士 - 有米奇形態大人細路都特別興奮,但食唔出有梨味,只係預期中蝦多士嘅味道晶荷軒炒飯 - 炒飯嘅飯夠晒乾身,餐牌寫咗有好多餸炒埋一堆,但係我食唔出有啲咩特別嘅鮮/美味,只知係炒飯炸子雞半隻 - 皮夠脆但肉唔夠嫩,味道就唔太差嘅加埋每位$30茶錢同加一等等,總共食咗$1168。酒店中菜廳食來講唔算貴。另我覺得服務1好因為侍應做嘢快,能夠滿足到客
staycation晚餐揀咗晶荷軒

當晚三個人揀咗四樣嘢,餐牌上嘅名已經唔記得啦,大概如下:

炸子雞半隻 - 皮夠脆但肉唔夠嫩,味道就唔太差嘅

2021-03-18 1293 浏览
趁住屋企人生日,就帶佢地去迪士尼樂園酒店嘅晶荷軒食下可愛精緻嘅點心啦。座位與座位之間寬闊,坐係窗邊仲見到一片海,好舒適嘅環境。因疫情關係menu要scan QR code睇,對老人家嚟講有少少唔方便,不過都無太大問題。荔蓉天鵝酥($88)天鵝頭部係脆曲奇,荔蓉香滑,但相比其他茶樓較硬淨,可能係為左整得更接近天鵝形。雪菜蟹肉餃($88)賣相好靚,有少少金色係餃上更顯高貴,味道較清淡,但內餡份量足夠,食得出蟹肉。蜜餞火腿鮮果片皮雞($308)知道佢地出名片皮鴨,但唔記得事前預訂所以試唔到,所以就叫左片皮雞。層次十分有趣!最上層係脆口雞皮,接住係滑嫩雞肉、蜜瓜、蜜餞火腿。感覺就好似平時食Parma ham配蜜瓜咁,只係加上超脆雞皮同雞肉,論創意會比滿分,味道上就感覺有少少唔夾。個人覺得塊皮確實出色,唔油膩無肥膏,而且炸得好脆好脆,咬一口會發出清脆嘅聲音。雪蓮子鮮竹浸有機菠菜苗($208)菠菜苗好滑,上湯好好味。第一次食雪蓮子口感好得意,好補嘅感覺。蝦籽海參黑毛豬叉燒炒河($248)海參煮得岩岩好,無腥味,蝦籽微微撒係表面,增添風味。黑毛豬叉燒味道還好,唔韌。河粉炒得唔錯,唔會散晒,掛埋汁好滋

座位與座位之間寬闊,坐係窗邊仲見到一片海,好舒適嘅環境。

荔蓉天鵝酥($88)
荔蓉天鵝酥

雪菜蟹肉餃($88)
雪菜蟹肉餃

蜜餞火腿鮮果片皮雞($308)
蜜餞火腿鮮果片皮雞

雪蓮子鮮竹浸有機菠菜苗($208)
雪蓮子鮮竹浸有機菠菜苗

蝦籽海參黑毛豬叉燒炒河($248)
蝦籽海參黑毛豬叉燒炒河

河粉炒得唔錯,唔會散晒,掛埋汁好滋味。

然後係最期待嘅迪士尼角色造型點心!🏰
迪士尼Duffy & ShelliMay甜包($88)
迪士尼Duffy & ShelliMay甜包

好可愛嘅包啊!雖然唔似樣(笑)
Duffy係紅豆餡,而ShelliMay係斑蘭餡;雖然餡比較少但勝在可愛,打和!

醫神海鮮雞肉包($88)
醫神海鮮雞肉包

醫神造型太可愛,因為比較易整所以個樣都叫忠於作品。包體好柔熟,入面係雞肉餡,即係雞包仔。
實在得意到忍唔住不斷影相!

米奇煎薄餅($88)
米奇煎薄餅

依款煎薄餅其實係薄罉,入面都足料又不失香脆,食得出有蝦米,又食得又睇得!

集合所有特色點心影左張相😂

最後當然要食甜品,因為出名嘅款式已經賣晒,所以如果大家下次嚟試記得要先叫定甜品
陳皮紅豆沙湯丸($68)
陳皮紅豆沙湯丸

紅豆沙唔重陳皮味,有兩粒芝麻湯圓。

香芒豆花涼粉($68)
香芒豆花涼粉

芒果好甜,一粒粒豆花係杏仁豆腐嘅質感,好有咬口!

雖然自己同家人都唔係迪士尼迷,但見到咁可愛嘅點心、咁靚嘅環境,真係既開心又放鬆!希望下次可以試到片皮鴨!
荔蓉天鵝酥
陳皮紅豆沙湯丸
香芒豆花涼粉
  • 荔茸天鵝酥
2021-03-12 954 浏览
🎪住迪士尼樂園酒店,這麼遠,當然沒有外賣平台送餐🥣晚餐時段到晶荷軒選購外賣食品,然後回房品嚐。看過餐牌後,決定叫一飯、兩餸👇🏼晶荷軒炒飯$288,食材豐富,份量多,味道好,飯炒得乾身,不油膩,不只口腔滿足,肚子也很滿足👇🏼秘製白滷香妃雞$188,皮滑肉嫩,滿有雞味,吃得滋味👇🏼黑毛豬蜂蜜叉燒$288,大部分肥瘦均勻,肉嫩,但有一兩件入口吃時,質感有些「嚡」😉溫馨提示,可數QR code看餐單,但若是外賣,建議親身到晶荷軒會更清楚,因有些食品屬時令;現場落單留電話,然後在酒店或精品店逛逛,餐廳會call back取餐,方便
🎪住迪士尼樂園酒店,這麼遠,當然沒有外賣平台送餐

👇🏼秘製白滷香妃雞$188,皮滑肉嫩,滿有雞味,吃得滋味
秘製白滷香妃雞

黑毛豬蜂蜜叉燒

等候时间
30 分钟 (外卖自取)
秘製白滷香妃雞
黑毛豬蜂蜜叉燒
2021-02-28 7375 浏览
入住迪士尼樂園酒店🏨,選購了晶荷軒的可愛造型迪士尼角色午餐,套餐價錢(已包茶資/服務費),可品嚐不同的食品,比起散叫抵,推介😁👇🏼柚子鮮元貝(刺身)沙律,新鮮帶子配上日式芝麻醬,鮮甜和濃香的結合,美味非常,還有柚子肉、爽脆芽菜、鮮甜蕃茄和青瓜片👇🏼米奇煎薄餅,逗人開心的米奇造型,味道不過不失👇🏼叉燒豬仔包、綠色小人菜肉包,造型實在太可愛,菜肉包味道稍勝叉燒包👇🏼彩棠蟹肉豆腐羹,顧名思義,有蟹肉、蟹肉鮮甜好吃,也有健康的豆腐和菜,而放在羹面是滑嘟嘟的蒸蛋塊,再配上少許蟹籽,點綴了這羹的色彩👇🏼迪士尼小炒,好吃的碩大蝦球爽口彈牙,青瓜和翠玉瓜米奇造型手超可愛👇🏼檸汁芝麻炸軟雞,外皮滿佈香濃芝麻,皮較厚身,但都是脆香的,雞肉嫩滑,整件蘸滿檸汁吃更佳👇🏼蠔皇鮑魚炒飯,其實應該叫蠔皇原隻鮑魚燴飯更貼切,鮑魚質感不夠淋,但蠔皇汁滿佈每粒飯,又不鹹,所以吃到舔舔脷,菜心夠淋到位👇🏼Duffy紅豆蓉包拼雙色凍糕,桂花糕清香,山渣麥芽糕酸甜開胃,Duffy造型頭栩栩如生,紅豆蓉包暖熱好味🖌整個套餐吃得很開心,皆因坐得舒服;又有造型cute的食品,食物質素也好,份量足;另外欣賞員工們的服務態度好,既有禮,

柚子鮮元貝沙律

👇🏼米奇煎薄餅,逗人開心的米奇造型,味道不過不失

叉燒豬仔包、綠色小人菜肉包

彩棠蟹肉豆腐羹

檸汁芝麻炸軟

蠔皇鮑魚炒飯

Duffy紅豆蓉包拼雙色凍糕

🖌整個套餐吃得很開心,皆因坐得舒服;又有造型cute的食品,食物質素也好,份量足;另外欣賞員工們的服務態度好,既有禮,又主動添茶和加熱水,讚👍🏼
柚子鮮元貝沙律
叉燒豬仔包、綠色小人菜肉包
彩棠蟹肉豆腐羹
檸汁芝麻炸軟
蠔皇鮑魚炒飯
Duffy紅豆蓉包拼雙色凍糕
2021-02-19 1361 浏览
早幾日💞情人節💞男神媽媽一家去左 Disneyland Hotel 晶荷軒 慶祝。預早响酒店網站訂好位,預訂埋Set Lunch🍽️ 每位價錢🌟$398🌟仲包埋加一同茶錢☕🏰迪士尼特色點心午餐🏰🍴柚 子 鮮 元 貝 沙 律🍴迪 士 尼 特 色 點 心 (蠔 汁 叉 燒 豬 仔 包、綠 色 小 人 菜 肉 包、米 奇 煎 薄 餅)🍴彩 棠 蟹 肉 豆 腐 羹🍴迪 士 尼 小 炒🍴檸 汁 芝 麻 炸 軟 雞🍴蠔 皇 鮑 魚 炒 飯🍴迪 士 尼 小 熊 紅 豆 蓉 包 拼 雙 色 凍 糕最吸精👀:迪士尼特色點心,三款都有迪士尼主題人物。米奇煎薄餅味道最好,又香又有咬口😋最足料菜式😋柚子元貝沙律,三片元貝🥗鮮甜美味,鮮味十足。蠔皇鮑魚炒飯,大大隻鮑魚擺响飯面,賣相加分,炒飯有鑊氣,味道👍最麻麻😑係甜品:迪 士 尼 小 熊 紅 豆 蓉 包 拼 雙 色 凍 糕小熊紅豆蓉包-兩隻耳仔硬過石頭雙色凍糕,無味無道,食左一啖..... 放棄了!順帶一提,呢間餐廳服務一流,侍應有禮👍加分
早幾日💞情人節💞

預早响酒店網站訂好位,預訂埋Set Lunch🍽️
每位價錢🌟$398🌟

🍴檸 汁 芝 麻 炸 軟 雞
🍴蠔 皇 鮑 魚 炒 飯
🍴迪 士 尼 小 熊 紅 豆 蓉 包 拼 雙 色 凍 糕

最吸精👀:
迪士尼特色點心,三款都有迪士尼主題人物。
米奇煎薄餅味道最好,又香又有咬口😋

最足料菜式😋
柚子元貝沙律,三片元貝🥗鮮甜美味,鮮味十足。

最麻麻😑係甜品
迪 士 尼 小 熊 紅 豆 蓉 包 拼 雙 色 凍 糕
小熊紅豆蓉包-兩隻耳仔硬過石頭
雙色凍糕,無味無道,食左一啖..... 放棄了!

順帶一提,呢間餐廳服務一流,侍應有禮👍加分

2021-01-12 3950 浏览
昨日友人S建議去迪士尼酒店晶荷軒午饍。佢係迪士尼員工。可以買員工套餐。我大鄉里跟入去食飯。自駕遊人士可以駕車前往。坐下我點咗壺龍井。龍井濃度適中。清香易入口。服務員馬上送上口罩套。非常貼心。看過餐牌。朋友S點咗個一月份職員套餐。同朋友閑談間才發現已有一年沒有去中菜館食飯。都是因為疫情衞生問題。但來到五星級中菜館。單看中菜館橫裝及服務員整潔制服,有別於傳統茶樓,感覺非常良好。食客可以安心食用。一月份職員套餐精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞松露醬杏鮑菇炒帶子鳯片鮑汁雙菇燴油揚味菜叉燒燴米粉甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸服務員Cha 對每枱客都談笑風生,發覺迪士尼員工原來在中菜館都可以好似係樂園一樣搞氣氛。真係好佩服佢附加的服務表現。朋友S問服務員Billy意見有關煙鴨粒蝦仁炒飯及味菜叉燒燴米粉邊樣好食。因這個員工餐是二人份量。在炒飯及米粉只可選一樣。他建議味菜叉燒燴米粉。下單後先上精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包。咸水角個餡好食。帶子鳯眼餃可配合中菜館的自家製XO醬。混入XO醬帶點麻辣但好開胃。螺片叉燒包温度適中,好美味。老火靚湯:沙參
昨日友人S建議去迪士尼酒店晶荷軒午饍

一月份職員套餐
精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包
老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞
味菜叉燒燴米粉
甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸

下單後先上精美點心:帶子鳯眼餃、五香咸水角、螺片叉燒包。咸水角個餡好食。帶子鳯眼餃可配合中菜館的自家製XO醬。混入XO醬帶點麻辣但好開胃。螺片叉燒包温度適中,好美味。老火靚湯:沙參玉竹甘筍煲唐排老雞,好清甜。飲得出真係老火湯。松露醬杏鮑菇炒帶子鳯片,豆角加入松露醬,清新可口。食得出屬上等食材。帶子好大塊。入口清甜肉質彈牙。鮑汁雙菇燴油揚,素食菜式,好似食咗雜菌煲咁美味。味菜叉燒燴米粉,碟菜係服務員Billy推介。每條米粉都滲透叉燒味。個廚師功力十足,可以將一碟看似平平無奇既炒米粉,煮出咁有叉燒味既米粉。個廚師應記一功。甜點:桃膠杏仁露、香芒凍布甸。我點咗香芒凍布甸。朋友S點咗桃膠杏仁露。一睇香芒凍布甸,賣相滿分。單單講個上碟器皿,非常精緻。加入花奶食布甸,咁就好食到飛起
。再細看個布甸內層,原來有芒果肉粒加啫哩。可以食到多重美味感。看得出個甜品師父真係好細心。服務員Pan換碟迅速。換上乾淨的餐碟,食客安心食用。服務員Billy上菜時間都是按食客進度。不會像別的茶樓一次過將全部菜式上枱。貼心服務。迪士尼服務員廚師團隊係中菜館都達五星級水準
五香咸水角
帶子鳯眼餃、螺片叉燒包
沙參玉竹甘筍煲唐排老雞
桃膠杏仁露
香芒凍布甸
题外话/补充资料: 兩個大男人食飯,其實可以單叫白飯。有靚餸無白飯入口,其實唔飽肚。限聚令下每桌只許坐兩人。但發覺好少遊人入大嶼山酒店。其實一家大細安排食團年飯或開年飯都適合。因為中菜館地方夠大。八口分開坐四張枱。每枱之間都可以談話。可以要求服務員上菜前先做分餸服務。咁就唔駛自己動手等食。天文台預計農曆新年會好凍。賀年活動最好一家大細去迪士尼酒店消費,去商品部購買迪士尼禮品。加埋個後花園拍家庭照。一舉多得。
2021-01-11
五香咸水角