2010-05-04 25 浏览
見到咁多人話好食,頭先終於去左試na。茄汁依然係比2包就算,個個叔叔兇神惡殺,好似迫人叫野食咁。我個fd問佢:可唔可以切個包一半?之後個個人話:側面有刀,自己切啦。真係聽到我同個fd o曬咀。服務講完,而家講下佢d食物。首先,講下佢個包先,佢個個沙律汁真係唔錯ge,而個個扒都叫ok,但係唔係講到真係咁多肉汁。但係佢個包就普通na,硬硬地,個芝士又唔係smelt係個包皮上面。之後,就係佢個個薯條,夠香口,但係好似炸過火。其次,佢個個雞脾d肉係嫩,但係都唔可以話係一個特色,因為可以炸到個雞比皮脆肉嫩的地方不鮮。最後,佢個個凍檸茶,檸檬陪香,都唔係好甜,但係個荼就有d苦澀。
見到咁多人話好食,頭先終於去左試na。

茄汁依然係比2包就算,個個叔叔兇神惡殺,好似迫人叫野食咁。

真係聽到我同個fd o曬咀。

服務講完,而家講下佢d食物。
之後,就係佢個個薯條,夠香口,但係好似炸過火。
2010-05-04
2010-05-03 31 浏览
After watching Iron Man II with my friend, we decided to hand to Hung Hom for food hunting trip at night.1st station: Must-be this well-known burger shop. It wasn't that far from expected, just nearby PolyU Dormitory~~COOL!That was q. a lot of people sitting there and enjoyed burgers, french fries and deep-fried chicken leg. Since it was so hot to eat, we just share a Double Cheese Patty with eggs~~Woww, the patty wasn't like MCDonDon or BK, it is a REAL JUICY! REAL PATTY and i could feel it is

Woww, the patty wasn't like MCDonDon or BK, it is a REAL JUICY! REAL PATTY and i could feel it is REAL FRESH!!

Everything is so HK~so rush~~COOL!

Maybe will try more next time!!
vintage burger bag
succulent patty, YUM!!
2010-05-01
vintage burger bag
succulent patty, YUM!!
(非会员)
見到呢度咁多好評, 就梗係要去朝拜下先.去到櫃面, 諗住叫個漢堡包同薯條食下, 點知收銀阿姐口黑面黑, 全程order 一粒聲都冇出. 好, 我當你喉嚨痛, 我忍你! 跟住等左成20 分鐘, 終於都有野食:1. 漢堡包 : 肉質都juicy 2. 薯條 : 香脆到 over 晒, 直情係太硬, 入面完全唔覺得有薯肉, 成條薯條炸到好硬最頂唔順既係, 我好鐘意食薯條果陣點好多茄汁架嘛, 我問d 伙計拎多一包時都比人串: 「有2 包架喎, 仲唔夠食呀?」一包茄汁要得你幾多錢呀? 仲要態度好差咁. 雖然你真係好好生意, 但係我比得錢買都係你既客丫. 真係估唔到今時今日仲有咁既服務態度! 食物再好食我都唔會再來!
見到呢度咁多好評, 就梗係要去朝拜下先.

1. 漢堡包 : 肉質都juicy

2010-04-26 11 浏览
I tried this legendary hamburger shop yesterday and want to share my experience with you all.First, the waiting time for 2 burgers took me around 20 minutes. I understand that because there are a lot of people at that time (2pm on a sunday).Ok, lets talk about the burger itself. I ordered two double burger with egg.Size: too small but it costs $13. Too overpriced.Taste:1) pattie: no taste at all except salty. But the good point of the meat is chewy and I could taste onion in it.2) egg: also

Taste:
2) egg: also no taste. I dont know why an egg can be tasteless as this (ie. no flavour of an egg)
3) bread: this is good because it is slightly toasted and a bit warm.
4) sauce: perhaps the chef did not give enough sauce to the burger, I could not taste this acclaimed sauce.

Conclusion: Both my friend and I find that McDonalds is better. Of course, Burger King or White Spot are much better than this fast food shop (but they are more expensive at the same time). We will not visit this shop again.

ps. we ended up had to have our 2nd lunch in a vietnamese restaurant nearby to fill our 1/4 filled stomach.

2010-04-25
  • Nil
2010-04-26 7 浏览
明明是全紅磡路過次數必定是最多的一間小店~卻經常被小比忽略~但這裡的真真魚柳包不會忘記~~成日都會推薦比朋友~~自從川王失勢後~~光顧時新的人明顯比以往多~~是夜也來回味一下太耐無黎~桌椅沒變~依舊會’儀姨@@’~但轉了電腦入單反而有點不習慣~~雖然efficiency提高了也有條理得多~但沒有了親切的感覺~~~是夜以小吃多餐的目標來~所以二入分吃了魚柳包加蛋~炸雞脾~薯條而已魚柳包加蛋[$13] : 平時會再加芝士的~但還是把罪惡感減低吧~~~小比沒有要醬汁但面前的魚柳包還是毫不單調~包身較為乾而挺身~享受咬掉一半包包後都不會有手指凹印~~原塊魚柳煎好摺疊在包內~比起雪藏的炸魚柳塊~魚肉的白滑感始終勝一籌~!炸雞脾[$10] : 呢一樣差唔多幾年先會食一次的東東~大比早夜的’突然想食症’發作~~因為見店內人人手執一脾~沒有考究是否生炸而成~又脆又乾的外層不吸引~炸得有點像德國豬手~~~調味做得好~內層的肉都夠味~~吃得夠粗獷!薯條[$10] : 老牌快餐店的波浪薯條是個經典~但時新的薯條未免過份脆了吧~!?甚至脆到還嚐不到當中的薯蓉就全條粉碎了~較薄的切條早就成了薯片卜卜脆~~香惹味

魚柳包加蛋[$13] : 平時會再加芝士的~但還是把罪惡感減低吧~~[可選沙律汁,茄汁,咖哩汁,黑椒汁]~小比沒有要醬汁但面前的魚柳包還是毫不單調~包身較為乾而挺身~享受咬掉一半包包後都不會有手指凹印~~原塊魚柳煎好摺疊在包內~比起雪藏的炸魚柳塊~魚肉的白滑感始終勝一籌~!

炸雞[$10] : 呢一樣差唔多幾年先會食一次的東東~大比早夜的’突然想食症’發作~~因為見店內人人手執一脾~沒有考究是否生炸而成~又脆又乾的外層不吸引~炸得有點像德國豬手~~~調味做得好~內層的肉都夠味~~吃得夠粗獷!

薯條[$10] : 老牌快餐店的波浪薯條是個經典~但時新的薯條未免過份脆了吧~!?甚至脆到還嚐不到當中的薯蓉就全條粉碎了~較薄的切條早就成了薯片卜卜脆~~香惹味口但太乾

繼續在紅磡獵奇~
2010-04-25 89 浏览
本身係尖咀行街,但肚餓就過左去食...落單果時叫左雙層芝士漢堡嫁,但後尾話轉雙層蛋漢堡都無黑面,仲好好人咁話可以,我覺得好好...因為本身以為佢會黑面同鬧我xd個包真係食幾多次都覺得咁好食!食、脆、多汁,正!不過炸雞肶唔夠脆,同咸左少少...
本身係尖咀行街,但肚餓就過左去食...

落單果時叫左雙層芝士漢堡嫁,但後尾話轉雙層蛋漢堡都無黑面,
仲好好人咁話可以,我覺得好好...
因為本身以為佢會黑面同鬧我xd

個包真係食幾多次都覺得咁好食!
食、脆、多汁,正!

不過炸雞肶唔夠脆,同咸左少少...
雙層蛋漢堡 + 炸雞肶
雙層蛋漢堡
炸雞肶
2010-04-24
雙層蛋漢堡 + 炸雞肶
雙層蛋漢堡
炸雞肶
2010-04-24
正確來說, 本人是没有機會幫襯該食肆, 不過如果以其宣傳橫額所講 “百分百喺香港人自己嘅漢堡飽 “ 我想經過劉華多年的努力, 今時今日(在香港)嘅服務態度絶對唔會係咁囉!事緣今日中午十二時許, 一心想試試這個咁出名嘅本地漢堡包, 到達時店內人不多, 但收銀機後沒有工作人員(初時以為剛走開), 本人只好等一會, 希望很快便會有人接訂單, 豈料等了約三分鐘, 還不見有人回來, 細看之下, 才發現收銀機的螢幕顯示出”暫停”的字檥. 正當猶豫之際, 環顧四周, 看見一個疑似工作人員嘅阿姐在店內行走, 還與我四目交投, 但依然毫無反應, 就在此時, 背後聽到有剛進來的男子向廚房的工作人員落單及收錢, 這時我才明白原來是應向廚房直接落單, 跟著我便走到該男子先前的位置, 可惜廚房的人完全當本人透明, 連招呼一句 “食嘜嘢?”都無. (已不敢奢求會有人問 “請問想食D嘜嘢?) 就連剛才那個阿姐亦已不知不覺地走進廚房內, 仍然對本人視若無睹, 心中已決定默數十聲再沒人理便即走! 結果如何? 不用多說, 最後走過兩條街, 幫襯了服務態度親切, 真真正正本港地道的小食店囉!

2010-04-23 29 浏览
好簡單...依道已經好多人講佢...so , i make it simple..一直都好想試下...就呢日同女友去試啦..好驚訝見到咁多人等...(我想,其他時間可能仲多人)好啦..我試咗,幾抵食...你問我係唔係好好食...我覺得OK啦...我唔係話佢唔好...但..我覺得這種港式...Burger, 我附近都有類似..(我住石梨,葵涌嗰頭,有間叫食口X)都有類似 Burger....看看其他人講佢... service 唔係太好....紅咗.....bahbahbah..我諗,佢地做唔停...都俾唔到什麼服務LU...可能,佢地唔想咁多人擁嚟添..anyway , 都係.....抵食....抵食.......同抵食啦....
好簡單...

依道已經好多人講佢...

so , i make it simple..

一直都好想試下...就呢日同女友去試啦..

好驚訝見到咁多人等...(我想,其他時間可能仲多人)

好啦..我試咗,幾抵食...你問我係唔係好好食...

我覺得OK啦...

有間叫食口X)都有類似 Burger....

cheese burger
人..人........人...
2010-04-17
  • burger
(非会员)
叫左2個漢堡包一分薯條,一隻雞比,2個coke, 佢比2包茄汁only, 我問佢比多2包, 佢黑晒面話2包夠你食, 唔須要咁多,以後不會再去, 茄汁2包值幾錢呀, 咁都要黑面對客. 重有紅左之後, D牛肉巳無以前咁厚,偷工減料

以後不會再去, 茄汁2包值幾錢呀, 咁都要黑面對客.
重有紅左之後, D牛肉巳無以前咁厚,偷工減料
2010-04-02
2010-04-19 3 浏览
個晚諗住要同細佬睇twins演唱會, 所以走左過去試下囉... 叫兩個雙層芝士蛋漢堡, 超正! 價錢優惠唔在講, 最重要係個質量好唔好個個雙層芝士蛋漢堡, 令人回味!! 諗起就好想再去買黎食!!

叫兩個雙層芝士蛋漢堡, 超正!
價錢優惠唔在講, 最重要係個質量好唔好

2010-04-17
$15 (其他)
  • 雙層芝士漢堡包
  • 炸雞脾
  • 薯條
2010-04-18 7 浏览
估唔到佢而家唔用手寫單!好得意,懷舊既店面,現代既落單方式味道一樣冇變今次試佢雞脾同薯條佢隻脾生炸真係好食過大家樂個d包粉炸脾香口好多少好多油如果d飲品再改善d就更好啦唔想次次都飲可樂
估唔到佢而家唔用手寫單!

好得意,懷舊既店面,現代既落單方式
味道一樣冇變
今次試佢雞脾同薯條
佢隻脾生炸真係好食過大家樂個d包粉炸脾
香口好多
少好多油

如果d飲品再改善d就更好啦
唔想次次都飲可樂
2010-04-10
$22 (早餐)
庆祝纪念
生日
2010-04-18
得朋友介紹去試左一次雖然無影相 但都想讚一下起初我對漢堡包無咩要求覺得整尼整去都咁上下點知呢個漢堡包 一咬落去 比到我驚喜感覺個雙層芝士漢堡 諗起都好想再去買多次
得朋友介紹去試左一次
雖然無影相 但都想讚一下
起初我對漢堡包無咩要求
覺得整尼整去都咁上下
點知呢個漢堡包 一咬落去 比到我驚喜感覺
個雙層芝士漢堡 諗起都好想再去買多次
2010-04-16 3 浏览
我點了雙層漢堡、熱菜蜜、鹵水雞髀雙層漢堡個包皮熱,仲有少少脆,不過可能係肉個邊脆都唔定食左好耐都無咩味,我仲以為未食到肉的位點知原來一直食緊,又無口感,睇返人地講,叫肉泥真係形容得幾好真失望,d人講到有幾勁幾勁,比幾多個好咁,好明顯神化左點知連M記都好食過佢食到最後都唔覺食緊牛,就算去街市買d牛肉,清蒸都有牛肉味啦,而佢就無似乎我應該去試Burger King而唔係這間時新快餐好在我最後先食鹵水雞髀,個鹵水雞髀正常好多,好味個雙層漢堡多多聲咁就洗左$30,好唔抵仲有,d座位又矮又無得移動,行出行入好唔方便
我點了雙層漢堡、熱菜蜜、鹵水雞髀

雙層漢堡個包皮熱,仲有少少脆,不過可能係肉個邊脆都唔定
食左好耐都無咩味,我仲以為未食到肉的位
真失望,d人講到有幾勁幾勁,比幾多個好咁,好明顯神化左
點知連M記都好食過佢
似乎我應該去試Burger King而唔係這間時新快餐
咁就洗左$30,好唔抵

仲有,d座位又矮又無得移動,行出行入好唔方便
2010-04-15
  • 鹵水雞髀
2010-04-14 16 浏览
原來好多年前已經拜會過, 不過冇有識死, 唔知最出名係漢堡飽, 只點了通粉, 以為係普通料.直至出名後, 再慕名而來, 點了Standard漢堡飽, 炸'介'脾, 次'時'條1) 漢堡飽絕對物有所值, 十'令'蚊做到扒, 醬汁味道平衡, 比好多鎖鏈店好得多, 有誠意 (但塊扒乾左少少)2) 炸'介'脾 熱辣辣, 但味道普通料, 我總覺得以前戲院門口過d好食好多3) 次'時'條都係熱辣辣, 我相呢尾野啱啱炸好都好食

3) 次'時'條都係熱辣辣, 我相呢尾野啱啱炸好都好食

時新
2010-03-17
時新
  • 漢堡飽
2010-04-11
從沒想像過一間「普通」的快餐店,會出現那麼墟冚的場面,復活假期之下午,在不少座位之下,仍然是坐無虛席,門外多出兩張摺桌,仍然無補於事,不想白行一趟之下,唯有乖乖的跟著那條長長的人龍購票,可幸終於趁機在店內找到一個位子。不經意的偷看內巷,有兩位員工處理一大盤生肉球,如小孩拳頭般大少,表面混有洋蔥粒,這相信就是小店的鎮店之寶了。等了一大段時間,食物終於上手,普通的一個芝士漢堡,其餐包和芝士都是超市的尋常食材,但那塊漢堡扒,口感鬆化既有肉味,微微地吃出肉汁,加上惹味的洋蔥和少許沙律醬,吃出成功非僥倖的道理。既然一場來到,也不只吃一個包那麼少,招牌的炸雞腿來說,就沒有大眾的口碑那麼讚頌了。表面的皮肉固定香脆嫩滑,也是油膩了一點,最大問題是味道略嫌單調,連椒鹽也沒有用上,在其他地方不難找到更佳的出品。紅豆冰用的是大粒機冰,紅豆偏少,卻是不合比例的花奶和糖水,那就更加不濟。食物來說沒想像中那麼卓越,除了是漢堡包略佳之外,重點還是那一塊自家的免治肉扒,但不得不讚小店的安於現狀,店是紅了,仍沒有刻意將價錢大幅提高,三味東西三十二元,屬於價廉一族了。下次再來不知是何時的事,還是集中在那個漢堡包,也想試試

食物來說沒想像中那麼卓越,除了是漢堡包略佳之外,重點還是那一塊自家的免治肉扒,但不得不讚小店的安於現狀,店是紅了,仍沒有刻意將價錢大幅提高,三味東西三十二元,屬於價廉一族了。下次再來不知是何時的事,還是集中在那個漢堡包,也想試試它們的炸薯條水準,不要小看這東西,也是易造難精的事。

小店誠意之作,主要的還是那免治扒
沒想像中那麼好,還是可以一吃
完全不是標準
2010-04-06