2025-02-03 56 浏览
🏮朋友升職請食飯🥳仲帶我去食好嘢👏呢間居酒屋裝修同擺設都極有心思同日本feel🇯🇵今晚我哋坐吧枱位置✅望住師傅個中有序🉐氣氛好好👍食得好開心呢🥳💯昭和海鮮卷:呢個昭和海鮮卷真係正到不得了✅可以用超級豪華去形容呀💕先係上面放咗一堆鮮甜嘅海鮮膽❤️入面仲有帶子、吞拿魚蓉、三文魚子、螺肉、三文魚同埋吞拿魚🍣嘩嘩嘩❗️豐富到暈呀🉐一定一定要叫呀🥳🐔雞心:呢度嘅鷄內藏全部都係由日本🇯🇵空運到港✈️怪唔之得呢個鷄心燒完仲咁juicy咁好味啦💯🐤雞大動脈:見到呢個我哋覺得相當之特別😆所以叫咗黎試吓✅其實佢食入口係有D咬口😍最欣賞係佢地個醬汁👍值得一試喔🥳🦪煙肉蠔:一客有兩件✅第一次食用煙肉包住隻咁大隻蠔❤️隻𧐢好肥美又多汁💕同煙肉超級夾呀🥓🫑青椒仔:細細隻嘅青椒仔做串燒就啱曬🍡個皮好薄✅燒完嘅青椒仔味道有小小甜又帶小小甘苦味👅正呀🥳🦑魷魚明太子卷:魷魚夠曬新鮮🉐咬入口係煙靭得黎又彈牙🈵估唔到上面鋪左明太子係咁有驚喜👍鮮甜得黎又鹹鹹香香💯正呀🥳🔥酒盗炒山藥:酒盜醃漬嘅海鮮就已經好好食🦞加埋本身都又好喜歡山藥✅用酒盜炒就更加惹味👍🐂半生熟牛肉:呢個半生熟嘅牛肉熟度好啱我哋😋牛肉好嫰滑😍重點係加埋佢個秘製醬汁❤️好

🐂半生熟牛肉:呢個半生熟嘅牛肉熟度好啱我哋😋牛肉好嫰滑😍重點係加埋佢個秘製醬汁❤️好好味呀🥳

🐥鳥唐揚:好大件🐔一份有3件✅啖啖肉😋好香口🔥
➿ 流心蛋蝦薯仔沙律($68)幾意想不到流心蛋唔係常見嘅全軟心狀態,而係輕輕煎過嘅淨蛋黃🍳 流心蛋黃、蝦仁、帶薯仔粒嘅薯仔沙律一齊食,口感豐富!➿ 酒盜炒山藥 ($58)條狀嘅炒山藥依然保留到山藥嘅爽口同埋佢嘅黏性,整體唔會太鹹~➿ 牛舌 ($58)加咗少量蒜🧄 已經好夠味~ 燒得啱啱好~➿ 鵝肝味噌漬最中餅 ($78)➿ 蟹膏帆立貝最中餅($88)喺香港居酒屋好少見嘅菜式,推介🌟 最中餅嘅粉紅色魚魚造型好打卡able📸 蟹膏帆立貝嘅味道比較濃郁,食完即刻口腔都充滿着蟹膏味,加埋三大塊好厚身嘅帆立貝,想唔想像到有幾正☺️?唔係好食鵝肝嘅我都覺得另一件好有驚喜,鵝肝味噌漬係凍冰冰嘅,食落去好似食緊甜品咁,有鵝肝嘅味道,但係冇咗嗰種油膩感,高招啊👍🏼➿ 南蠻醬炸雞($58)即叫即炸到出晒煙嘅炸雞,冬天食特別正🤤➿ 帆立貝牛油燒($68)一個字:香香香🧈🧈🧈🧈🧈🧈 牛油的香香香侵襲我心🎤➿ 煙肉蠔($120)呢個combination幾得意喎,兩者味道都幾平衡~➿ 碎蔥吞拿魚腩卷($118)一啖一件(p.s. 個口要擘大少少)好滿足☺️ 飯包喺卷物外面嘅做法,覺得更加食到吞拿魚蓉嘅細膩~➿ 鰈魚
➿ 流心蛋蝦薯仔沙律($68)

➿ 酒盜炒山藥 ($58)

➿ 牛舌 ($58)
加咗少量蒜🧄 已經好夠味~ 燒得啱啱好~

➿ 鵝肝味噌漬最中餅 ($78)
➿ 蟹膏帆立貝最中餅($88)

➿ 南蠻醬炸雞($58)
即叫即炸到出晒煙嘅炸雞,冬天食特別正🤤

➿ 帆立貝牛油燒($68)
一個字:香香香🧈🧈🧈🧈🧈🧈 牛油的香香香侵襲我心🎤

➿ 煙肉蠔($120)
呢個combination幾得意喎,兩者味道都幾平衡~

➿ 碎蔥吞拿魚腩卷($118)

➿ 鰈魚邊壽司($50)
入口即溶嘅質感,好重魚油香🥰
2025-01-29 153 浏览
位於灣仔的「昭和食堂」日本料理,餐廳設計重現日本昭和時代的裝潢、一枱一凳、擺設、玩具、甚至連餐牌等等,感覺懷舊復古超有感覺,打開餐牌食物係手繪圖案,真的非常吸引樣樣想食🫶▪️蟹膏帆立貝 $ 88用粉紅色香口又香脆的最中餅,放上濃郁香濃的蟹膏和新鮮帆立貝粒,滋味滿瀉▪️昭和海鮮巻 $ 228海鮮卷非常足料,卷內放滿不同刺身,再放上肥美的吞拿魚蓉、甘香鮮甜的海膽和新鮮三文魚子,整個卷物非常鮮味▪️海膽魷魚卷 $ 168必食推介,爽口彈牙的新鮮魷魚捲住青瓜絲,再配上份量超多的美味海膽,鮮味滿滿口感滿瀉,果然係店舖名物▪️鹿兒島黑豚腩 $ 180用上炸的方法,將黑豚腩的油脂炸香,外層香脆,肉質部份肥瘦相間,味道鹹香再沾上芥辣更加惹味▪️雞大動脈 @2 $ 140位於雞心臟的上方,需要15左右隻雞才有一串屬於稀少部位口感上Q彈,帶少許的脂肪和濃郁的內臟風味▪️自鱔 @2 $ 136白鱔都係新鮮貨,魚皮香脆肉質爽脆又彈牙,用上帶微甜的燒汁調味,味道就像蒲燒鰻魚的滋味▪️酒盜炒山藥 $ 58本來就很愛山藥多汁的口感,這裏更加上鹹香的酒盜炒香,味道配合得天衣無縫▪️粟米天婦羅 $ 68天婦羅脆漿厚薄適中,配上清甜多汁

▪️蟹膏帆立貝 $ 88

▪️昭和海鮮巻 $ 228

▪️海膽魷魚卷 $ 168

▪️鹿兒島黑豚腩 $ 180

▪️雞大動脈 @2 $ 140
位於雞心臟的上方,需要15左右隻雞才有一串
屬於稀少部位口感上Q彈,帶少許的脂肪和濃郁的內臟風味

▪️自鱔 @2 $ 136

▪️酒盜炒山藥 $ 58

▪️粟米天婦羅 $ 68
天婦羅脆漿厚薄適中,配上清甜多汁的粟米,香脆又香口的小食

• 昭和海鮮卷
  • 鹿兒島黑豚腩
  • 海膽魷魚卷
估計是家庭式經營打咭位頗多,食物合乎水準,但份量較細,我哋兩個都並非大食之人,但感覺食極都唔夠瞓飽。由推介開始排燒三文魚鰭燒得十分焦香,估唔到魚肉都吾少而且幾嫩滑。三文魚腩反卷三文魚腩肥美、新鮮,口感豐富。鰹魚湯煮蘿蔔蘿蔔又甜又稔,鰹魚湯鮮香半生熟牛肉薄切牛,輕輕用火燒過,入口仍然嫩,最正系個汁,調味酸酸甜甜同牛肉好夾。雞丸子燒牛舌正常發揮純粹為咗打咭點鰻魚玉子最中餅辣味吞拿魚最中餅炒雜菜粉紅色餅吸睛,味道系ok 嘅,只係$7x 兩啖已經KO,性價比低。

估計是家庭式經營

由推介開始排
燒三文魚鰭

燒得十分焦香,估唔到魚肉都吾少而且幾嫩滑。

三文魚腩反卷

三文魚腩肥美、新鮮,口感豐富。

鰹魚湯煮蘿蔔

蘿蔔又甜又稔,鰹魚湯鮮香

雞丸子

辣味吞拿魚最中餅

炒雜菜

• 半生熟牛肉
2025-01-28 113 浏览
今晚同友人去咗呢間日式居酒屋晚飯,佢位置其實係灣仔同銅鑼灣中間, 入面都好多打卡位, 裝潢帶點復古style,連天花版都貼滿不同貼紙, 燈光柔和, 感覺Relax~~*慈菇片 ~ 慈菇片口感脆脆的,一吃就停不了口, *流心蛋薯仔沙律 流心蛋蛋漿和薯仔撈埋一齊食, 好滑口有蛋味, 薯仔又好軟熟, 估唔到咁整又幾夾, 第一次食*魷魚明太子卷 不褸都很喜愛食明太子, 呢款必試, 先食到頂層明太子微辣的鹹香味,再第二層次係魷魚軟熟彈牙,好鮮味, 正*昭和海鮮卷 呢款店內最有名食物海鮮卷, 一睇就知不得了, 眼見有外層三層高, 包括海膽、吞拿魚蓉、三文魚子, 入面包左帶子、螺肉, 海膽和吞拿魚蓉十分鮮甜,  真係多層次不同口感, 喜愛呢款咁豐富海鮮卷*白鱔 燒到外脆內軟, 內裡鱔肉肉質彈牙,配上鮮甜醬汁, 更加提味*雞皮仙貝 ~ 食落十分薄脆, 好似食緊薯片一樣, 不油膩, 送酒良伴*雪膏帆立貝 ~ 入面好多細細粒的帆立貝, 加上滿滿的香濃雪蟹膏, 外層脆魚片包埋一齊食, 好好味*雪花牛柳 ~ 面層有白蘿蔔蓉, 牛柳燒到剛好, 好juciy軟腍

*慈菇片 ~ 慈菇片口感脆脆的,一吃就停不了口,

*流心蛋薯仔沙律

*魷魚明太子卷

*昭和海鮮卷

*白鱔
燒到外脆內軟, 內裡鱔肉肉質彈牙,配上鮮甜醬汁, 更加提味

2025-01-23
🏮昭和食堂🏮 妳想食嘅都有🥢前菜🫘沙律🥗刺身🍣串燒🍢燒物🍲煮物 sake🍶串燒🥡講得出嘅雞🐔部位都有雞尾🍢雞背肉🍢雞頸肉🍢雞冠🍢雞大動脈🍢雞食道🍢雞心🍢雞腎🍢雞肝🍢雞橫膈膜🍢雞掌心🍢雞腳筋🍢雞胸肉🍢雞皮🍢雞子🍢牛舌🐮雞軟骨🐔係我每次必嗌串燒 🍙昭和海鮮卷Uni / Ikura/ Toro 粒貝 帶子每一口咬落去都系超級足料🍢雞皮仙貝外皮酥脆口感獨特 雞皮烤至金黃色😗我終於初嘗酒盗🐟配芝士🧀脆餅 海鮮內臟用鹽醃漬發酵熟成帆立貝牛油燒🍢雪花牛柳🍢牛肋骨🍢煙肉蠔🍢牛舌 燒鹿兒島黑豚🍢洋蔥🍢燒油揚🍢全部都掌握得好好數之不盡 多款清酒 🍶食物🥘選擇 港島聚會飲兩杯非常推薦大家😋😋😋😋
🏮昭和食堂🏮 妳想食嘅都有🥢
前菜🫘沙律🥗刺身🍣串燒🍢燒物🍲煮物 sake🍶
串燒🥡講得出嘅雞🐔部位都有
🍢雞皮仙貝外皮酥脆口感獨特 雞皮烤至金黃色😗
我終於初嘗酒盗🐟配芝士🧀脆餅 海鮮內臟用鹽醃漬發酵熟成
灣仔居酒屋 🏮《昭和食堂》裝潢復古風,滿有情懷,店內仲掛滿懷舊裝飾,感覺好似回到過去,好有feelღ昭和海鮮卷 $228 |海膽魷魚卷 $168海膽控必食呀😋兩款卷物都好吸引🤩兩款面頭都放滿新鮮海膽,入口軟滑即溶海鮮卷入面勁豐富,有帶子、三文魚、吞拿魚等等海鮮,加上上層嘅甘甜海膽同鮮甜洋蔥吞拿魚蓉,仲有多到滿瀉嘅三文魚籽,口感層次勁豐富呀~ღ串燒ღ雪花牛柳 $65|雞大動脈 $70 串|雞肉丸 $32串串燒種類多,叫咗幾款嚟食牛柳肉質細嫩,雞大動脈同朋友都係第一次食,食落唔會覺得腥,仲有煙煙韌韌嘅口感,油香四溢,而雞肉丸入口鬆軟ღ南蠻醬炸雞 $58炸雞有3件,炸得香脆可口ღ酒盗炒山藥 $58山藥食落爽口,用上酒盗炒,另有一番風味
灣仔居酒屋 🏮《昭和食堂》

ღ昭和海鮮卷 $228 |海膽魷魚卷 $168
海膽控必食呀😋兩款卷物都好吸引🤩
兩款面頭都放滿新鮮海膽,入口軟滑即溶

ღ串燒ღ
雪花牛柳 $65|雞大動脈 $70 串|雞肉丸 $32串
串燒種類多,叫咗幾款嚟食

牛柳肉質細嫩,
而雞肉丸入口鬆軟

ღ南蠻醬炸雞 $58
炸雞有3件,炸得香脆可口

ღ酒盗炒山藥 $58
山藥食落爽口,用上酒盗炒,另有一番風味
2025-01-22 56 浏览
在**昭和食堂**,你一定不能錯過這些美味的日式料理!🍣✨### 推薦菜品:- **魷魚明太子卷** 🐙🍱:鮮嫩的魷魚搭配濃郁的明太子,口感絕對驚艷。- **蟹廚帆立貝** 🦪🦀:新鮮的帆立貝,肉質鮮甜,讓人一試成主顧!- **辣吞拿魚** 🌶️🐟:刺激味蕾的辣味吞拿魚,絕對是喜歡辣的你必試之選。- **鰻魚玉子** 🍳🐍:香嫩的鰻魚與滑嫩的玉子完美結合,讓人回味無窮。- **流心蛋薯仔沙律** 🥔🍳:滑溜的流心蛋搭配清爽的薯仔沙律,讓你享受到不同的口感。- **蟹膏甲羅燒** 🦀🔥:濃郁的蟹膏,香氣四溢,是海鮮愛好者的夢想!- **鰹魚湯煮羅白** 🍲🥬:湯頭清甜,搭配新鮮的羅白,簡單卻讓人感到溫暖。### 串燒推薦:- **白鱔** 🍢🐟:鮮嫩的白鱔串燒,肉質滑順。- **三角胸骨** 🍢🍖:香味四溢的三角胸骨,是串燒愛好者的最愛。- **雞肉丸** 🍢🍗:多汁的雞肉丸,口感絕佳。如果你在灣仔,快來**昭和食堂**品嚐這些美味吧! **地址:灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖**📍
在**昭和食堂**,你一定不能錯過這些美味的日式料理!🍣✨

### 推薦菜品:

### 串燒推薦:
- **白鱔** 🍢🐟:鮮嫩的白鱔串燒,肉質滑順。
- **雞肉丸** 🍢🍗:多汁的雞肉丸,口感絕佳。

如果你在灣仔,快來**昭和食堂**品嚐這些美味吧!

2025-01-21 95 浏览
今晚去居酒屋食飯,銅鑼灣同灣仔之間,滿有昭和味,傳統地道嘅裝修,好有風格。食物方面,選擇都幾多。特別推介雞串燒,部位之多,真係要詳細圖解。昭和特上盛合 $398盛合既組合豐富,有海膽魷魚卷、三文魚、拖羅、吞拿魚同油甘魚刺身。除咗鮮,件件都厚切,好有誠意。半生熟牛肉 $108半生熟牛肉好嫩口,醬汁小甜加上洋蔥辛口,令人一試愛上。燒雞肉丸 $32燒雞軟骨 $35雞大動脈 $70雞橫膈膜 $58雞大動脈口感似平時食內臟,橫膈膜爽口似食豬腸,雞肉丸又香又軟,仲有脆口雞軟骨。炸雞皮唐揚 $68雞皮冇平時食到既咁厚實,薄薄既雞皮口感更香脆,加上調味,即使邪惡也要吃下去。酒盜炒山藥 $58山藥食過唔少次,炒山藥反而有新鮮感,仲要配埋酒盜,出嚟既感覺係幾奇妙。

昭和特上盛合 $398

半生熟牛肉 $108
半生熟牛肉好嫩口,醬汁小甜加上洋蔥辛口,令人一試愛上。

燒雞肉丸 $32
燒雞軟骨 $35
雞大動脈 $70
雞橫膈膜 $58

炸雞皮唐揚 $68

酒盜炒山藥 $58
2025-01-15
灣仔謝斐道有間極具特色嘅日式居酒屋😎 環境超級闊落,以日本昭和時代為主題,喺入邊食嘢好似穿越咗時空咁,非常有feel🥰 佢嘅食物質素亦都好好,真係好適合同朋友過嚟聚餐🫶🏻 🌟昭和特上盛合 $398 呢個呢個刺身盛合非常新鮮🤩 廚師挑選咗最時令嘅食材😎 我最鍾意就係海膽墨魚卷,日本海膽勁鮮甜,一啲都唔腥🥰 同墨魚好夾🫶🏻 仲有新鮮嘅鯛魚、拖羅、油甘魚等等,件件都係勁厚肉肥美😍 🌟牛肋骨 $158 牛肋肉切到一口大小,牛肋骨肉質鬆軟,師傅控制火候剛剛好,肉質keep到Juicy🫶🏻 🌟雞掌心 $45呢啲咁矜貴嘅刁鑽部位唔係間間都有得食㗎,計掌心口感非常軟嫩,而且仲帶嚼口,又香又特別,佐酒正👍🌟三角胸骨 38精選過嘅雞胸軟骨,口感果然零舍唔同👍 又脆又爽👍🫶🏻 🌟鳥唐揚 $58選用咗小雞髀,肉質特別嫩滑🤩 外脆內Juicy,佢個炸衣都好香😌 🌟炸北海道魷魚絲 $68呢個真係送酒一流😬 好感好特別,味道甜甜地🤩 一絲一絲又香脆又有嚼口,食到停唔到口😌 🌟酒盗配芝士脆餅日本 $68非常有特色嘅日本佐酒小吃,估唔到呢度都有得食😃 之前去日本有食過,對佢嘅味道好有印象,配清酒真係冇得輸😎 非常愉快嘅

🌟昭和特上盛合 $398

🌟牛肋骨 $158

🌟雞掌心 $45

🌟三角胸骨 38
精選過嘅雞胸軟骨,口感果然零舍唔同👍 又脆又爽👍🫶🏻

🌟鳥唐揚 $58

🌟炸北海道魷魚絲 $68

🌟酒盗配芝士脆餅日本 $68

非常愉快嘅一餐,最終今日揸咗車冇得飲酒,如果唔係氣氛肯定更好😌 下次一定會再約朋友過嚟食吓嘢飲番杯😎
2025-01-12
2025-01-16 109 浏览
餐廳環境經悉心打造,以日本昭和年代居酒屋作藍本,食物水準亦相當不錯。雞皮仙貝超級薄脆!!雞皮起至完全不見脂肪,經烘乾與炸製,薄薄的一片目測全不油膩,不消一會已吃光。半生熟牛肉展現了食材的新鮮與火喉的掌控。牛肉切片厚薄適中,肉質保持粉嫩的半生熟質感,肉質鮮甜與微甜的醬汁完美融合,超級美味!炸北海道魷魚彈牙、味鮮。酒盗山藥是一道極具日本特色的小品,將酒盗--魚內臟的醃漬物與山藥結合,構成了濃郁與清爽的對比。吞拿魚鱈魚餅將酥脆的鱈魚餅乾與細膩的吞拿魚蓉結合,層次豐富。魷魚明太子卷以魷魚切片包裹著濃郁的明太子,入口即化的明太子與魷魚的爽彈相輔相成,彰顯鹹鮮。三文魚鵝肝卷以柔嫩的三文魚片包裹著濃郁的鵝肝醬,鵝肝的份量慷慨,十分適合下酒,喜愛鵝肝的相信會覺得大滿足。雞全翼烤得十分香脆,內裡肉汁豐盈,鹹香適中,美味!雞肉丸有肉汁,惟在這高水準居酒屋的云云美食下,相對較為普通。牛舌惹味軟韌,充滿肉香和燒烤的香氣,水準之作。

半生熟牛肉

炸北海道魷魚彈牙、味鮮。

雞全翼烤得十分香脆,內裡肉汁豐盈,鹹香適中,美味!

牛舌惹味軟韌,充滿肉香和燒烤的香氣,水準之作。

2025-01-16 96 浏览
門趟開後就好似穿越咗去日本昭和年代嘅居酒屋,天花掛滿紙燈籠,牆身貼滿好多昭和風嘅poster,並用上木系傢俬,仲播放著七八十年代嘅日本歌,氣氛一流。魷魚明太子卷$88 魷魚鎅咗花,食落完全唔覺韌,相反口感好爽滑,裏面卷住明太子、大葉及青瓜絲,口味清新。雞皮仙貝$40炸到薯片一樣脆卜卜,清爽唔油膩,雞皮完全冇肥膏黏住,所以食落完全冇罪疚感。蟹膏甲羅燒 跟脆魚餅$128蟹膏超濃郁又鹹香,將蟹膏塗上脆魚餅上,又香又脆,齒頰留香。鰈魚邊壽司(件)$50油脂滿溢嘅鰈魚邊火炙過更能帶出油脂嘅甘香味美,入口脂(滋)味滿溢。昭和海鮮卷$228上層甘甜海膽再加鮮甜洋蔥吞拿魚蓉,並捲住帶子、三文魚、榮螺、蝶魚裙邊及吞拿魚等海鮮,海鮮種類豐富,仲有脆卜卜三文魚籽,整體鮮甜味美口感豐富。雞軟骨(串)$35口感爽脆雞肉丸(串)$32質地軟腍,帶着濃濃嘅洋蔥甜香。燒鹿兒島黑豚腩$180炭香味濃夠哂風味,肉質鮮甜且豬肉味濃香,質地Q彈又爽口。

魷魚明太子卷$88

雞皮仙貝$40

蟹膏甲羅燒 跟脆魚餅$128
蟹膏超濃郁又鹹香,將蟹膏塗上脆魚餅上,又香又脆,齒頰留香。

鰈魚邊壽司(件)$50

昭和海鮮卷$228

雞軟骨(串)$35
口感爽脆

雞肉丸(串)$32
質地軟腍,帶着濃濃嘅洋蔥甜香。

燒鹿兒島黑豚腩$180
炭香味濃夠哂風味,肉質鮮甜且豬肉味濃香,質地Q彈又爽口。
燒鹿兒島黑豚腩

燒鹿兒島黑豚腩
2025-01-11 170 浏览
昭和食堂坐落於灣仔鵝頸橋附近,是一間充滿昭和時代風情的日式居酒屋。店內裝潢別具匠心,懸掛著傳統日式紙燈籠,配搭各式動漫玩偶,在溫暖燈光襯托下,營造出獨特的懷舊與現代交融的氛圍,為食客帶來溫馨愜意的用餐體驗。無論是情侶約會或朋友聚餐,都是理想之選。一品料理• 蟹膏甲羅燒 ($128)  濃郁鮮甜的蟹膏,令人回味無窮• 雞皮餃子 ($68)外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,雞香四溢 特色卷物• 昭和海鮮卷 ($228)用料奢華,集海膽、三文魚、三文魚子、魚蓉等多款海鮮於一身,鮮味十足,不容錯過佐酒小食• 吞拿魚鱈魚餅 ($68)鮮味濃郁,脆薄可口• 魷魚明太子卷 ($88)微辣開胃,魷魚彈牙爽口,紋路精緻• 酒盗配芝士脆餅 ($68) 香脆可口,芝士香濃,最佳配酒之選串燒精選• 雞軟骨 ($70)• 雞全翼 ($116)• 雞肉丸 ($64)所有串燒均火候恰到好處,外酥內嫩,美味可口
昭和食堂

一品料理

蟹膏甲羅燒
  濃郁鮮甜的蟹膏,令人回味無窮

雞皮餃子
外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,雞香四溢

特色卷物

佐酒小食

吞拿魚鱈魚餅
鮮味濃郁,脆薄可口

魷魚明太子卷

魷魚明太子卷
微辣開胃,魷魚彈牙爽口,紋路精緻

酒盗配芝士脆餅
 香脆可口,
酒盗配芝士脆餅
芝士香濃,最佳配酒之選

串燒精選

雞軟骨

雞軟骨
雞全翼
雞肉丸
所有串燒均火候恰到好處,外酥內嫩,美味可口

2025-01-06
店內的裝修行復古風 好特別(˶˃ ᵕ ˂˶)唔講真係以為去咗日本🥹好適合同朋友仔一齊嚟聚餐環境真係好打卡able .ᐟ .ᐟ𐂴 What we ordered:昭和海鮮巻蟹唐帆立貝吞拿魚鱈魚餅流心蛋薯仔沙律鰹魚湯煮羅白酒盜炒山藥鳥唐揚雞肉丸雞全翼燒豆腐白鱔特別推薦昭和海鮮卷⭑.ᐟ入面有吞拿魚蓉、海膽、三文魚子、帶子、螺肉、三文魚同埋吞拿魚 口感超級豐富 好有驚喜♥︎吞拿魚鱈魚餅 係將吞拿魚蓉放在香脆的鱈魚餅上 呢個配搭一流 .ᐟ .ᐟ前菜方面 個人覺得流心蛋薯仔沙律最有驚喜 .ᐟ 流心蛋配埋薯仔 整體真係好夾 而且好開胃鰹魚湯煮羅白 好入去味 冰冰涼涼咁 好正呢~燒豆腐就簡單而美味 外層好香脆白鱔外皮燒到金黃色 而內裡肉質彈牙 配上特製嘅醬汁 很可以呢 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ꕤ*.゚酒盜炒山藥 口感好好爽口 帶點鹹香和微辣
店內的裝修行復古風 好特別(˶˃ ᵕ ˂˶)
唔講真係以為去咗日本🥹

吞拿魚鱈魚餅 係將吞拿魚蓉放在香脆的鱈魚餅上
呢個配搭一流 .ᐟ .ᐟ
前菜方面 個人覺得流心蛋薯仔沙律最有驚喜 .ᐟ
流心蛋配埋薯仔 整體真係好夾 而且好開胃
鰹魚湯煮羅白 好入去味 冰冰涼涼咁 好正呢~
燒豆腐就簡單而美味 外層好香脆
白鱔外皮燒到金黃色 而內裡肉質彈牙
配上特製嘅醬汁 很可以呢 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ꕤ*.゚
酒盜炒山藥 口感好好爽口 帶點鹹香和微辣
2025-01-05 106 浏览
今次同朋友去咗呢間灣仔食日本菜,餐廳處處充滿懷舊風,感覺置身於日本🇯🇵居酒屋一樣🩷炸櫻花蝦豆腐豆腐外層炸得香脆,再配上櫻花蝦,口感層次豐富流心蛋薯仔沙律🥗薯仔綿密細膩再加上流心蛋,味道好夾昭和特上盛合:有海膽、三文魚腩、吞拿魚、油甘魚螺肉等等..刺身非常新鮮,好鮮甜,我就最愛吃海膽!鹿兒島黑豚腩🐽黑豚肉肉質十分鮮嫩,味道可口,呢個值得推介牛油帆立貝帆立貝鮮甜、焗得剛剛好,加上牛油好滋味牛舌牛舌比較厚身,口感唔錯👍

炸櫻花蝦豆腐
豆腐外層炸得香脆,再配上櫻花蝦,口感層次豐富

流心蛋薯仔沙律🥗
薯仔綿密細膩再加上流心蛋,味道好夾

鹿兒島黑豚腩🐽
黑豚肉肉質十分鮮嫩,味道可口,呢個值得推介

牛油帆立貝
帆立貝鮮甜、焗得剛剛好,加上牛油好滋味

牛舌
牛舌比較厚身,口感唔錯👍