2019-10-24 465 浏览
昭和食堂系一間食日式料理噶店來噶,感覺來哩間店噶人食得比較多噶都系刺身,炸物類噶,我都試試先。刺身感覺都比較新鮮,而且日本料理出了名是精緻噶啦,所以擺盤好靚,食噶野就好少,不過味道還是不錯,我可能更加偏向炸物噶,因為刺身我真系麻麻,炸物個層粉都幾薄下,好香脆,都幾好味。
2019-09-14 1077 浏览
係公司附近的日本野要開發下,呢間餐廳門面幾靚,估唔到入面都咁靚!第一次食叫左呢個餐都幾貴,要成$148,不過好味,一個女仔食完都好飽下!有湯送,刺身新鮮!正呀!

2019-09-12 575 浏览
Great, got another chance to have a nice Japanese dinner with my love. Today was my one year wedding anniversary.This one in Wan Chai was a very good choice, as I can easily park the car near to the shop. Nice and Fresh Sashmi, with Hamachi, Octopus, Suction Cup。 The squid itself was served nice too, with the very tasty tips cooked.Tiger Prawn was very sweet and juicy. Sea Urchin has a bright orange yellowish color and the ones had a sweeter and richer in sea water taste.Overall, was quite a val
Overall, was quite a value meal, in particular the quality of the food was great. Try it if you have time....

2019-09-11 493 浏览
呢度黎過兩次啦,因為地點就腳、野食正同埋酒既選擇都多!原條沙甸魚薄切 - 燒沙甸魚就食得多,刺身就第一次食!味道特別濃燒秋刀魚秋葵卷 - 用秋刀魚肉包住秋葵篤住黎燒,上面仲有個燒汁。秋刀魚都係我喜愛既濃味魚!喜之次一夜干 - 魚肉保持住濕潤,高質一夜干!冷蕎麥麵 - 燒soba質地夠煙um, 個汁夠濃。除左一般都會有既薑蓉、蔥粒同蘿蔔蓉,呢度仲多左d脆脆,食落口感幾有新鮮感燒雞軟骨、雞皮、雞掌肉 - 呢度既串燒控制真係好好,無得彈燒鹿兒島黑豚 - 黑豚切得好薄,味道較淡,跟埋既芥茉醬好夾黑豚又解油膩!今晚揀左昭和logo吟釀,長野。59%精米度,呢枝就好一般咋,勝在抵飲
呢度黎過兩次啦,因為地點就腳、野食正同埋酒既選擇都多!

喜之次一夜干 - 魚肉保持住濕潤,高質一夜干!

燒雞軟骨、雞皮、雞掌肉 - 呢度既串燒控制真係好好,無得彈

2019-07-04
2019-09-08 449 浏览
一間裝修同食物都好俾心機做的壽司店,最初入去原因係邊個朋友介紹好食,入到去之後好多壽司款式都係出邊壽司店沒有,特別鮪魚,我係好鍾意,手額壽司醋飯,不得了。海膽入口味道鮮甜,也急不及待叫了海膽刺身,否則吾係好夠喉,好野就係咁矜貴,懂欣賞。
2019-08-26 642 浏览
朋友介紹鵝頸橋附近居酒屋有高質omakase,身為omakase迷當然要試下。訂枱時主動講想omakase 店員就問有冇budget,但朋友一早同我講好抵食所以就同店完講冇所謂由師傅發辦便可。另外強烈推介request坐bar枱一入到去就立即坐低,順帶一提裝修好日式,師傅就問需唔需要飲嘢同小食,朋友之後叫咗菊花清酒 係師傅自己釀,帶有甜味十分好飲 我就叫啤酒,小食師傅安排了鱈魚乾同洋蔥沙律 十分出色。個洋蔥沙律冇洋蔥青味,只有小辣同好甜。然後一嚟就係蠔 十分肥美,當日食咗好多款刺身 幾款壽司已經唔係好記得啲名當中有幾款冇影到,只記得各有特色同好新鮮好好味,師傅配撘調味另嗰件刺身嗰舊壽司味道更豐富更有層次。食完刺身壽司仲有串燒,食咗個泡菜雞翼 雞掌心,估唔到串燒一樣掂,最後師傅驚死我唔夠飽仲嚟碗魚湯烏冬,個湯好香好甜一啲腥都冇,飲完個咀會”漿”住,就算好飽都成碗清晒。實在係非常難忘,比傳統omakase一樣新鮮但更有特色有更多選擇,環境輕鬆冇咁拘謹,閒日放工嚟食串燒飲啤酒應該都好正。最後要同大家分享 我食咗小食咁多刺身壽司串燒烏冬 飲埋酒,埋單只係一千二百,抵到爛。

深海池魚
吞拿魚赤身
海膽軍艦
炙燒大吞拿魚腩
2019-08-16 387 浏览
今日真係快樂的日子,男友話今日可以陪我行街,食飯真係開心死。 其實我一早巳有預感他會有此安排,人家話喎...如果好愛自己的愛人,會在他身上存在著第六靈感,哈哈,偏偏我有此感覺。好肉麻啊! 他知道我喜歡吃日式串燒,特意找這間不論裝修、食物及播放懷舊音樂都充滿日本風情既昭和居酒屋。 去到門前,看見有一幅昭和時代街道的大油畫,嘩,好令我想學畫畫啊!店內面積非常大,坐落沒有迫既感覺。我們點了不少串燒,最特別是雞翼鵝肝,鵝肝夾入在雞翼裏面,口感好脆好香口,好juicy及滿足。還有那秋刀魚刺身,好鮮甜,汁是秋刀魚肝醬做架。一試難忘。吃完這餐感覺自己好幸福啊!有他的疼愛好感恩啊!

吃完這餐感覺自己好幸福啊!有他的疼愛好感恩啊!
2019-08-05 618 浏览
年初到了日本旅行,去了由布院這美麗的地方,那裏有一景點是昭和回顧主題公園-湯布院昭和館。時代是日本最發展最快速的時期,也是日本經濟大躍進的年代,其民間的商務買賣也很繁榮。在主題公園內,就如同回到昭和時代的商店街,有懷舊的電影院、雜貨店、照像館、電話交換所,充滿濃濃的昭和時代氛圍,充滿復古風格及昭和時代的浪漫。想不到在香港,也有機會看到有昭和年代裝修的居酒屋。 門面那巨型油畫巳是昭和年代食堂的寫照。室內的擺設及裝修,播放的音樂,跟我到日本看那昭和館不相伯仲。那天,碰上我請假, 便初踏上此居酒屋,淺嘗幾道菜式,有和牛,葡萄蝦,葡萄蝦子,燒蝦。蝦是我的最愛海鮮。賣相好靚,食材新鮮。 價錢也相宜。貨對板了,下次便相約朋友來歡聚,可以試多d野食嚕。
。賣相好靚,食材新鮮。 價錢也相宜。

貨對板了,下次便相約朋友來歡聚,可以試多d野食嚕。
2019-07-12 662 浏览
已經有一排沒有來了,今天來食午餐時,發現餐牌更新了,多咗自選海鮮丼,由17款刺身裡揀最少3款,配壽司飯、前菜、味噌湯和甜品。我揀咗松葉蟹肉 (HK$48, 30g)、時令海膽 (HK$65, 35g)和中吞拿魚腩 (HK$88, 2切)。這3款刺身好新鮮,只是松葉蟹肉的味道有點淡,但分量都幾多,我整碗食晒,一粒米都沒有剩就知幾好味喔😋!前菜是凍豆腐配芝麻醬。甜品是雲呢拿雪糕泡芙。此店午餐時段有加一服務費喔!

雲呢拿雪糕泡芙

此店午餐時段有加一服務費喔!
2019-07-05
1K
2019-07-10 422 浏览
門面那巨型油畫描繪了昭和時期食堂的景象。紅白鐵皮餐牌及日式風格紙燈籠,十分惹人注目!標榜餐廳使用日本米餐牌以日式漫畫演繹,十分精美。全店籠罩著昭和年代復古風,店內裝潢大玩懷舊,以古舊廣告招牌、和紙燈籠、懷舊玩具等作裝飾,十分細緻及有氣氛。餐廳還用上較古式及深色的木製桌椅,復古氛圍濃厚,讓人彷彿穿越時空回到過去。海之幸三品丼 ($78)有三文魚、蝦和吞拿魚蓉。蝦身肉厚,有彈性,爽滑帶膠質;三文魚厚切,新鮮肥美;吞拿魚蓉幼細香滑, 軟綿綿的。
門面那巨型油畫描繪了昭和時期食堂的景象。

紅白鐵皮餐牌及日式風格紙燈籠,十分惹人注目!

標榜餐廳使用日本米

餐牌以日式漫畫演繹,十分精美。

海之幸三品丼 ($78)

2019-06-20 679 浏览
再來昭和食堂食午餐. 平日中午時間, 訂了位, 可以直接入座. 中午一點鐘, 全場滿座了. 今次食了魚生飯. 三品魚生飯套餐跟餐有面豉湯, 牛舌前菜和甜品少泡芙三品魚生, 包括有蝦, 3片三文魚和吞拿魚蓉魚生新鮮. 而且份量足夠飯是溫暖的. 喜歡wasabi都即磨的那一種. LIKE!
再來昭和食堂食午餐.
平日中午時間, 訂了位, 可以直接入座.
中午一點鐘, 全場滿座了. 今次食了魚生飯.

三品魚生飯套餐
跟餐有面豉湯, 牛舌前菜和甜品少泡芙
三品魚生, 包括有蝦, 3片三文魚和吞拿魚蓉
魚生新鮮. 而且份量足夠
飯是溫暖的.

喜歡wasabi都即磨的那一種. LIKE!
2019-06-02 485 浏览
店外店內裝潢設計成日本🇯🇵風格,店內牆身bar枱也細心裝修,進店可欣賞一番。平日中午12:55來到,兩個人無訂枱,等了10分鐘左右有位。 非常旺場,全場爆滿!我們每人叫一個定食。分別是野菜炒牛肉和炸蝦卷配日式烏冬。野菜炒牛肉肉菜比例,大約是3:7食菜好定食有迷你前菜和面豉湯炸蝦卷日式烏冬天婦羅🍤蝦不油膩,厚肉蝦卷軟硬度剛好,應該是剛做好的稻庭烏冬,口感細滑👍🏻烏冬湯底清,味道剛好!定食有迷你前菜,是一磚迷你麻醬荳腐完成定食後,每人有一粒泡芙作為甜品。泡芙餡料細滑,不像雪糕。兩個人共進了一個美味午餐😆滿意!

我們每人叫一個定食。分別是野菜炒牛肉和炸蝦卷配日式烏冬。

野菜炒牛肉
肉菜比例,大約是3:7
食菜好
定食有迷你前菜和面豉湯

炸蝦卷日式烏冬
天婦羅🍤蝦不油膩,厚肉
蝦卷軟硬度剛好,應該是剛做好的
稻庭烏冬,口感細滑👍🏻
烏冬湯底清,味道剛好!
定食有迷你前菜,是一磚迷你麻醬荳腐

兩個人共進了一個美味午餐😆滿意!
2019-05-15
2019-05-24 690 浏览
天后前「酒樂亭」老闆最近夥拍唐文龍和劉永健,在灣仔開設居酒屋「昭和食堂」。門口髹上巨型昭和年代食堂境況的油畫,十分矚目!並將多年來在日本夜冷店搜羅的舊廣告牌、郵局門牌、和紙燈籠、懷舊玩具,都掛滿店中。而且地點十分方便,港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約4分鐘便可到達。門前一幅以昭和時期的街道為背景,而且店內使用日本產白米餐牌都十分有特色、富心思。菜式選擇豐富,自選人前可以有手卷、刺身、吉列豬扒、天婦羅、魚柳等等,而再配飽肚飯餐,性價比高。如果都無所選擇,其實還有不少定食可供選擇。價錢不算貴,而食材較一般居酒屋更講究。店內裝潢營造日式風格,充滿懷舊氣氛,除了掛滿了和紙燈籠、郵局門牌、懷舊玩具,還貼滿昔日的鐵皮廣告作裝飾,更不斷播放着日語金曲,相當有氣氛。主打時令刺身,依據當日有甚麼特色貨,詳列於黑板上。午市有套餐,包含了主菜魚生、前菜及味潧湯。魚生新鮮,而且環境舒服
門口髹上巨型昭和年代食堂境況的油畫,十分矚目!

門前一幅以昭和時期的街道為背景,而且店內使用日本產白米

餐牌都十分有特色、富心思。

如果都無所選擇,其實還有不少定食可供選擇。

價錢不算貴,而食材較一般居酒屋更講究。

主打時令刺身,依據當日有甚麼特色貨,詳列於黑板上。

2019-04-16
2019-05-17 629 浏览
今天跟同事去吃午餐,他們介紹了一間日式定食嘅餐廳門面的裝修都已經好有懷舊日本嘅感覺,當踏進這家餐廳後就完全覺得自己好似去咗另一個時空。因為店內裝修全部都令人進入日本昭和年代,佈置全是懷舊物品。食物方便是以魚生丼,天婦羅或咖喱飯等等。同事點了角切魚生丼,天婦羅海鮮丼而我便點了日式咖喱豬扒飯,咖喱嘅辣到適中但唔會無味而豬扒是厚切的有咬口,脆漿不厚。同事話魚生飯質不錯等我下次試吓先下😀😀
2019-05-17
午餐
2019-05-10 467 浏览
第一次食居酒屋就係灣仔昭和食堂食宵夜,個晚係大概12點左右,比到我唔錯印象。感覺真係同電影一樣,入面成班加完班白領及三五知己略帶醉意,係開心既!佢個門口算係大,門外有一道外牆全部都係彩繪好靚!充滿住神秘感令你好想入去!入到去店員態度好好又識笑,真係好warm,店入面唔係播緊流行歌曲,而係播日本舊時代既歌。我個人比較喜歡串燒所以我主要都係叫串燒為主!有雞軟骨,雞腳跟,鰻魚,豚肉,雞掌肉佢地賣相都好靚,雞類燒到金黃色好靚,外脆內軟。雖然好細碟但睇得出係好認真處理每一串所以係好值得推薦
我個人比較喜歡串燒所以我主要都係叫串燒為主!
有雞軟骨,雞腳跟,鰻魚,豚肉,雞掌肉
佢地賣相都好靚,雞類燒到金黃色好靚,外脆內軟。
雖然好細碟但睇得出係好認真處理每一串所以係好值得推薦
2019-05-07