2024-09-20 100 浏览
之前經過位於銅鑼灣既【昭和食堂】,已經好想試下,因爲本身自己就好鍾意昭和風格,所以最近就去試下啦。餐廳外面已經非常昭和風,D燈籠同挂牌/招牌。一入到去,真係好似穿越左禁。特上五點刺身盛合:厨師發板安排時令刺身,今次我地就包括牡丹蝦、海膽魷魚卷、toro、油甘魚同吞拿魚赤身。全部都非常新鮮鮮甜,個人最推薦吞拿魚赤身同海膽魷魚卷。吞拿魚赤身用左柚子調味、非常清新;海膽魷魚卷個魷魚卷本身加左少少麻油、非常香,海膽鮮甜。流心蛋蝦薯仔沙律:流心蛋外層炸左、流心蛋黃加埋D薯仔非常creamy,蝦肉彈牙。雞肉丸串燒:燒汁甜甜地、調味不錯日式炸鷄:非常熱辣辣同juicy,炸皮唔會太厚燒豆腐:呢個遜色少少,豆腐似豆卜、無咩豆味。牛柳串燒:上面加左蘿蔔蓉、酸酸地、可以解膩,牛柳好軟霖。白鱔串燒:外皮燒得好脆、但有D多骨、食既時候要小心辣味碎葱吞拿魚最中餅:呢個非常特別,推薦要叫。辣味碎葱吞拿魚微微辣、好鮮味,再加最中餅口感豐富。

雞肉丸串燒:燒汁甜甜地、調味不錯
日式炸鷄:非常熱辣辣同juicy,炸皮唔會太厚

燒豆腐:呢個遜色少少,豆腐似豆卜、無咩豆味。

牛柳串燒:上面加左蘿蔔蓉、酸酸地、可以解膩,牛柳好軟霖。
白鱔串燒:外皮燒得好脆、但有D多骨、食既時候要小心

銅鑼灣這家位於鵝頸橋附近的居酒屋,由內至外都充滿日本氣息,而且餐廳內充滿懷舊的日式海報及擺設,富有復古色彩,就像坐了時光機回到過去,十分有氣氛,適合與朋友聚會~雞皮仙貝$40必點的特式燒物,薄如玻璃紙,零油脂,口感似薯片,味道有一點像炸過豬油渣的甜香,十分好吃雞肉丸$32雞肉丸口感鮮嫩,顆粒感重,配上特製甜甜的醬汁,十分惹味白鱔$68燒白鱔肉厚燒得外脆內軟,口感咬落爽彈無骨,很香白鱔味,表面搽上一層甜甜的燒汁,也很惹味牛舌$58厚厚的燒牛舌咬落相當彈牙有嚼勁,烤得外焦內嫩,口感軟嫩多汁,牛舌表面灑了少許鹽及黑胡椒作調味,跟牛舌很搭煙肉蠔$60煙肉燒得剛好,吃下去有點脆脆,包裹著Juicy肥美的蠔,口感有層次感,鹹脆加creamy多汁的配搭,十分新奇酒盜炒山藥$58酒盜炒山藥是一種鹽醃漬,上枱芬香撲鼻,山藥口感爽口,味道咸香,佐酒一流海膽魷魚卷$158海膽新鮮鮮甜,使用了質感QQ的魷魚代替紫菜,口感彈牙有咬口,整個卷吃起來更有層次及滿足感三文魚鵝肝卷$158鵝肝和三文魚的味道相當配合,鵝肝口感紮實又綿密,入口即化,散發出豐富的鮮美口感,味道創新十分有驚喜-總體評分-環境:8.5/10 食

雞皮仙貝$40

雞肉丸$32
雞肉丸口感鮮嫩,顆粒感重,配上特製甜甜的醬汁,十分惹味

白鱔$68

食物:8/10
服務:8/10
抵食:8/10
2024-09-03 145 浏览
今日難得去開港島,特登嚟到呢一間復古日本居酒屋嗰度同朋友相聚一下🇯🇵😍入到去裝修好有日本懷舊風,燈光暗暗地同朋友暢飲傾偈係好一流嘅地方😝佢有唔同雞部位嘅串燒,第一次見有雞大動脈😱即刻第一時間叫咗,食落去超級爽口,配上佢個汁,真係好match !值得推介😍蕃茄三杯酢 酸酸甜甜嘅醋汁,加上新鮮嘅蒜頭,配上原隻嘅蕃茄,蕃茄食落去偏爽口,唔會話太過腍,配上個酸酸味味嘅汁超級開胃😎魷魚明太子卷第一次食魷魚包住明太子,食落去有少少辣辣地,但係魷魚嘅鮮味連埋明太子嘅鹹味,配搭得一流,所以係唔需要點任何醬已經好足夠味😍吞拿魚鱈魚餅鱈魚餅係超級脆卜卜,吞拿魚蓉亦都好新鮮,兩個配搭起上嚟,係好好嘅下酒菜😎酒盜炒山藥平時都唔太喜好食淮山,但係呢一個我覺得係唔鍾意食淮山嘅人都可以嘗試一下,因為佢會有少少辣再加鹹鹹香香嘅味道,又係送酒一流嘅前菜!煙肉蠔煙肉蠔油係10分推薦🤩因為佢個蠔係好多汁,大塊煙肉包住佢,每咬一啖都好Juicy,不過大家小心辣親個嘴🤣

蕃茄三杯酢

酒盜炒山藥

2024-08-21 537 浏览
我最近又去搵好嘢食,無意中俾我發現到這間在灣仔鵝頸橋附近的一間日本居酒屋。這間居酒屋裝修得很有懷舊日本feel,餐廳的裝修都是從日本訂回來的,出面和外面簡直是兩個世界,就像坐了時光機回到過去。食物方面,質素很高,價錢合理。我們兩人叫了以下食物:🦀 蟹膏甲羅燒必點之選!蟹膏味很濃郁,配上餅一齊食,超級正!🐚 蟹膏帆立貝也是必點之選!超多蟹膏配上兩大粒帆立貝,味道鮮美無比,食落去好滿足!🥚 流心蛋薯仔沙律沙律口感清新,上面的波波一開始看不出來是什麼,切開後才發現是流心蛋,特別又好食 🤤🐔 雞肉丸雞肉丸口感鮮嫩,配上特製醬汁,食落去好正!🐟 吞拿魚鱈魚餅吞拿魚同鱈魚嘅完美結合,外脆內嫩,口感層次豐富,值得一試!🐔 朝鮮醬雞翼雞翼烤得外酥內嫩,配上朝鮮醬,味道甜辣適中,好惹味!🍖 三角胸骨雞胸骨烤得恰到好處,由大至小排列在木簽上,從細節中看出用心👍🏻🐮 牛舌牛舌烤得外焦內嫩,口感鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福。🧆 燒豆腐有點似豆腐卜,配上特製醬料,味道好特別!🐔 雞大動脈雞嘅關節位,雞味好濃郁,配上特製醬料,味道好特別,鍾意食雞嘅朋友唔好錯過!🐷 煙肉蠔煙肉包住熟的蠔,蠔味好濃郁,配上煙肉嘅香

🦀 蟹膏甲羅燒
必點之選!蟹膏味很濃郁,配上餅一齊食,超級正!

🐚 蟹膏帆立貝

🥚 流心蛋薯仔沙律

🐔 雞肉丸
雞肉丸口感鮮嫩,配上特製醬汁,食落去好正!

🐟 吞拿魚鱈魚餅
吞拿魚同鱈魚嘅完美結合,外脆內嫩,口感層次豐富,值得一試!

🐔 朝鮮醬雞翼
雞翼烤得外酥內嫩,配上朝鮮醬,味道甜辣適中,好惹味!

🍖 三角胸骨

🐮 牛舌
牛舌烤得外焦內嫩,口感鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福。

🧆 燒豆腐
有點似豆腐卜,配上特製醬料,味道好特別!

🐔 雞大動脈

🐷 煙肉蠔
煙肉包住熟的蠔,蠔味好濃郁,配上煙肉嘅香味,味道超讚!

💰 總計: $746, 2位用餐(已包含10%服務費)
2024-08-20
2024-08-21 104 浏览
依家位於灣仔嘅居酒屋,設計佈置非常有日本和式風味,木係即為主題,而且牆上貼滿日式Poster,有瞬間去左日本嘅感覺!😍今晚我同阿姨嚟用晚餐,叫左前菜🥚流心蛋薯仔沙律$68 - 薯仔沙律加留心打哩個組合,清新又好味,做前菜非常好🥔酒盗炒山藥$58 - 山藥好爽口,出邊好少食到,夠特別刺身拼盤⭐昭和特上盛合$398 - 刺身拼盤會有齊當日5款時令刺身,海膽三文魚腩非常新鮮入口即溶,大虎蝦、鮑魚都非常新鮮,夠曬鮮味串燒🍢雞大動脈$70 、白鮮$68 、牛舌$58 - 串燒都燒得好Juicy,一啲都唔乾身,味道啱啱好小食圈物🥓煙肉蠔$68 - 蠔肉夠鮮味壽司🍣蠂魚邊壽司$100- 蠂魚邊肉質勁嫩滑,肉厚肥美!而且氣氛環境同服務態度都好好,喺唔錯嘅居酒屋推介!👍🏻

今晚我同阿姨嚟用晚餐,叫左
前菜
🥚流心蛋薯仔沙律$68
- 薯仔沙律加留心打哩個組合,清新又好味,做前菜非常好
🥔酒盗炒山藥$58
- 山藥好爽口,出邊好少食到,夠特別
刺身拼盤
⭐昭和特上盛合$398
串燒
🍢雞大動脈$70 、白鮮$68 、牛舌$58
- 串燒都燒得好Juicy,一啲都唔乾身,味道啱啱好
小食圈物
🥓煙肉蠔$68
- 蠔肉夠鮮味
壽司
🍣蠂魚邊壽司$100
- 蠂魚邊肉質勁嫩滑,肉厚肥美!
而且氣氛環境同服務態度都好好,喺唔錯嘅居酒屋推介!👍🏻

2024-08-15
2024-08-21 128 浏览
💴灣仔嘅日本料理 居酒屋嘅形式 燈光氣氛都幾似去咗日本😝 1/ 流心蛋薯仔沙律🥔係一個炸左既雞蛋🍳,所以有脆卜卜嘅蛋邊 ,再加埋流心既蛋黃,配合軟綿綿柔順滑嘅薯仔沙律😎🤓2/ 酒盗炒山藥😵鹹鹹地嘅醬料 炒山藥,原來都幾夾㗎😏3/ 魷魚明太子卷🧡呢個幾特別 一塊厚厚嘅魷魚包住紫蘇葉 同埋 鹹鹹地又大大條嘅明太子 鮮味十足!一定要試😎😎4/ 雞頸肉、雞肉丸, 餐廳有幅圖去指明全隻雞嘅唔同部位, 真係每個部位都有串串燒, 特別部位都有得食🐣不過我哋就簡單啲食吓呢兩款先 🍢兩款串燒都係以汁燒既形式,惹味5/ 白鱔🐠脆卜卜嘅白鱔皮 配合軟腍腍 正6/ 牛舌好入味👅夠煙靭夠晒鹹味7/ 昭和海鮮卷 omg 🙈 上菜嘅時候都覺得好驚喜 簡單嚟講,呢個就係平時omakase 最後嘅太卷!!大量嘅刺身 捲埋一齊,包括吞拿、油甘魚、三文魚、魷魚….. 上面再鋪滿海膽、吞拿魚碎、三文魚子🤪🤪🤪一個口係食唔晒㗎 所以呢, 餐廳都好細心俾埋隻匙羹你 😊😊😚😚超滿足!!!
💴灣仔嘅日本料理 居酒屋嘅形式 燈光氣氛都幾似去咗日本😝

2/ 酒盗炒山藥😵鹹鹹地嘅醬料 炒山藥,原來都幾夾㗎😏

3/ 魷魚明太子卷🧡

4/ 雞頸肉、雞肉丸,
不過我哋就簡單啲食吓呢兩款先 🍢
兩款串燒都係以汁燒既形式,惹味

5/ 白鱔🐠脆卜卜嘅白鱔皮 配合軟腍腍 正

6/ 牛舌好入味👅夠煙靭夠晒鹹味

超滿足!!!

2024-08-18 101 浏览
今日行經銅鑼灣,見到一間日本居酒居,佢門口嘅裝修充滿咗懷舊居酒屋色彩,被佢吸引咗入去試菜。🥢 牛油帆立貝上枱時已聞到香濃的牛油香氣,牛油的濃郁香氣滲透進帆立貝的肉質中,帆立貝不僅口感鮮美,而且好入味。🥢 雞肉丸口感Q弹嘅鸡肉丸配以甜甜的燒烤醬汁,非常惹味。🥢 朝鮮醬雞翼呢串雞翼係用韓式辣醬醃製,雞肉仍能保持鲜嫩多汁,但雞皮就燒到香口,食落帶點微辣,口感唔錯。🥢 煙肉蠔咸香脆口的煙肉包著鲜美嫩滑的生蠔,每一口都能感受到煙肉的咸香和生蠔的清新在口中交織,呢個感覺都頗新鮮。🥢 半生熟牛肉牛肉夠晒嫩滑鮮紅,浸在已調校的醬油汁裡,重有大量生洋蔥絲鋪在底,食牛肉時連埋生洋蔥食,口感特別夾,而味道帶點酸甜,食落好爽口。🥢 雞皮餃子呢個餃子嘅皮並非一般嘅麵粉皮,而係用咗雞皮包住餃子炸成,所以外層嘅皮好香雞油味,而且炸到卜卜脆,好香口。🥢 昭和海鮮卷呢個海卷鋪滿吞拿魚蓉、海膽和三文魚子,味道夠晒鮮甜,而且口感層次好豐富。🥢 魷魚明太子卷鮮甜又有咬口嘅魷魚片捲著微微辛辣嘅明太子和爽脆的青瓜絲和紫蘇葉,令到層次感非常豐富,感覺好清新。

🥢 牛油帆立貝

🥢 雞肉丸
口感Q弹嘅鸡肉丸配以甜甜的燒烤醬汁,非常惹味。

🥢 朝鮮醬雞翼

🥢 魷魚明太子卷

2024-08-14
  • 半生熟牛肉
  • 昭和海鮮卷
👨🏻‍🍳昭和食堂 (灣仔)📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖 「又一間被地理位置耽誤的高質居酒屋」 穿過鵝頸橋再行入小小,見到一間充滿和風設計的門面,就是昭和食堂。相信老闆花了不少心思於餐廳設計上,內裡復古懷舊的裝飾、玩具,和風的佈置,讓人感覺置身於日本。 店員的服飾也很一致,服務也是五星⭐️上菜速度剛好,保持暖茶充分,適時收拾枱面,連掉落的食物也一併清理乾淨,真的辛苦了🥹🫶🏻為何說是適時?無論上菜、收拾、斟水,都不會打擾到客人,讓客人可以與親朋好友慢慢享用和閒聊,少有餐廳做到的服務🫶🏻就是整體感覺都很舒適。 👍🏻🍽️流心蛋薯仔沙律 $68原本以為無乜特別,點知第一啖就驚艷左!!食到有D脆脆,好似天婦羅既口感,薯仔沙律調味本身已經好惹味,夾埋一齊,真系會想食吾停🥲 👍🏻🍽️半生熟牛肉 $108上菜時聞到甜甜醬汁既味道,又系以為系想像中既味道,點知入口個下又吾系想像中既味道😆牛肉超嫩,小小煙韌感,幾有咬口🤤醬汁好夾牛肉,就咁食都好食,但系再加埋洋蔥,仲加惹味😆洋蔥吾會生,脆得黎又甜甜地👍🏻(好怕生洋蔥!!) 👍🏻🍽️煙肉蠔 $60煙肉包住蠔既串燒,第一次食😆幾特別!!仲好juicy
👨🏻‍🍳昭和食堂 (灣仔)
📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

「又一間被地理位置耽誤的高質居酒屋」

穿過鵝頸橋再行入小小,
見到一間充滿和風設計的門面,
就是昭和食堂。
相信老闆花了不少心思於餐廳設計上,
內裡復古懷舊的裝飾、玩具,
和風的佈置,讓人感覺置身於日本。

店員的服飾也很一致,
服務也是五星⭐️
為何說是適時?
就是整體感覺都很舒適。

👍🏻🍽️流心蛋薯仔沙律 $68
原本以為無乜特別,
點知第一啖就驚艷左!!
食到有D脆脆,好似天婦羅既口感,
薯仔沙律調味本身已經好惹味,
夾埋一齊,真系會想食吾停🥲
半生熟牛肉

👍🏻🍽️半生熟牛肉 $108
上菜時聞到甜甜醬汁既味道,
又系以為系想像中既味道,
點知入口個下又吾系想像中既味道😆
牛肉超嫩,小小煙韌感,幾有咬口🤤
醬汁好夾牛肉,
就咁食都好食,但系再加埋洋蔥,仲加惹味😆
洋蔥吾會生,脆得黎又甜甜地👍🏻
(好怕生洋蔥!!)

👍🏻🍽️煙肉蠔 $60
煙肉包住蠔既串燒,第一次食😆
幾特別!!
仲好juicy!!小心爆汁⚠️小心燙口⚠️

👍🏻🍽️昭和特上盛合 $398
好新鮮🤤
超肥厚既油甘魚、拖羅,個浸脂香真系好正!!
海膽魷魚卷又系好鮮甜,魷魚煙韌得來好爽脆👍🏻海膽鮮甜吾臭!!
鮑魚鮮甜煙靭🤤
大大隻赤蝦啖啖肉,又系超鮮!!🥹
燒牛舌

👍🏻🍽️牛舌 $58
男友話系暫時食過最好食既牛舌🤣
少有餐廳做到厚切既牛舌煙韌得黎,入面keep到咁嫩,口感好juicy!!
牛油帆立貝

👍🏻🍽️牛油帆立貝 $68
重牛油!!😻
湯汁一啖不剩,飲晒!!😆
又鮮又惹味。
燒白鱔

👍🏻🍽️白鱔 $68
啖啖肉無骨😋
燒到外皮微脆,入面肉質保持鮮嫩。
昭和海鮮卷

👍🏻🍽️昭和海鮮卷 $228
必點‼️吾好睇外層得三文魚籽、海膽、鮪魚蓉,入面仲有熟蝦、三文魚同呑拿魚!!
大癲😵‍💫
店員仲好細心,比左匙羹我地舀返掉落既三文魚籽❤️
蘸小小wasabi豉油,就好入味!!
無論味道、口感都系世一,系難忘既太卷👍🏻

昭和食堂的食物很出色,
每道菜式雖大約知其味,可是吃的當下,又會驚艷到你,這是我覺得昭和出色之處。
而且食材非常新鮮,海膽尤其鮮甜。

居酒屋來說,尤其這區的居酒屋,價錢至少與其食物質素成正比,是值得一試的👍🏻
如果佢開系旺區,應該大排長龍/有排book🥲

#昭和食堂 #showashokudo #灣仔居酒屋 #香港居酒屋 #香港美食 #arigato_灣仔 #香港居酒屋關注組
半生熟牛肉
燒牛舌
牛油帆立貝
燒白鱔
昭和海鮮卷
2024-08-17 154 浏览
銅鑼灣昭和風居酒屋🏮非常有去咗日本當地居酒屋嘅感覺,日系嘅裝修,令人置身於上野一樣❣️好啱同朋友食吓嘢傾吓偈~蕃茄三杯醋蕃茄非常鮮甜,配上特製嘅三杯醋同蒜蓉,非常開胃🍅雞肉丸雞肉丸係加上醬油一齊燒,口感非常好~鳥唐揚外皮非常薄脆,裏面嘅雞肉亦都非常嫩滑,幾高質!雞頸肉第一次試雞頸肉,食落都唔會覺得好肥,肉嘅比例都唔低,可以一試!朝鮮醬雞翼朝鮮醬辣辣地,配上燒雞翼,非常惹味🤤煙肉蠔非常非常之Juicy, 配搭新鮮💕鰈魚邊壽司鰈魚邊炙燒過,非常香口,而且油脂豐富,高質~海膽魷魚卷呢個係 Special Menu ~海膽份量非常多,而且好鮮甜,配上爽滑彈牙嘅魷魚,入邊仲有啲青瓜絲,口感豐富~👍🏻

蕃茄三杯醋
蕃茄非常鮮甜,配上特製嘅三杯醋同蒜蓉,非常開胃🍅

雞肉丸
雞肉丸係加上醬油一齊燒,口感非常好~

鳥唐揚
外皮非常薄脆,裏面嘅雞肉亦都非常嫩滑,幾高質!

雞頸肉

朝鮮醬雞翼
朝鮮醬辣辣地,配上燒雞翼,非常惹味🤤

煙肉蠔
非常非常之Juicy, 配搭新鮮💕

鰈魚邊壽司
鰈魚邊炙燒過,非常香口,而且油脂豐富,高質~

海膽魷魚卷

平時收工最鐘意就係同朋友又或者三五知己搵個地方傾下計食野吹水,居酒屋亦都係小編我其中一個選擇,今次呢間位於銅鑼灣與灣仔中間既昭和食堂~🍻🍅蕃茄三杯酢 ($58)蕃茄大大個咬落清甜多汁,配埋製調既酸汁酸酸甜甜幾開胃。😋🔥酒盜炒山藥 ($58)酒盜其實係一種鹽醃漬黎,而且多數都係以用內臟為主,今次將酒盜加埋山藥一齊炒,上枱嗅落芬香撲鼻,山藥咬落爽口仲增添一份獨有嘅咸香,拎黎佐酒就岩哂啦。 🔥燒豆腐 ($38)豆腐燒得夠乾身,沾埋醬味道唔錯。🐣雞背肉 ($45)雞皮燒得夠乾身,食落啖啖肉唔錯。👅 燒牛舌 ($58)燒牛舌咬落相當彈牙有嚼勁,牛舌表面灑了少許鹽及黑胡椒作調味,口感的確軟嫩多汁。🐠 燒白鱔 ($65)白鱔燒到焦香,口感咬落爽彈無骨,表面搽上一層甜甜既燒汁,食落夠惹味😋🍙昭和海鮮卷 ($288)海鮮卷係用咗多款刺身包成嘅卷物,大大舊一份足足有六件,上枱既時候已經被鮮艷既海膽深深吸引住,三文魚子既點綴再加埋拖羅蓉, 鮮甜既海膽及新鮮既刺身一啖放入口,鮮味大爆發!好有層次及滿足感。🦀 蟹膏帆立貝最中餅 ($88)最中餅可能大家比較少聽過,其實佢來自日本,係用米做成好似威化餅既外皮,以前

🍅蕃茄三杯酢 ($58)
蕃茄大大個咬落清甜多汁,配埋製調既酸汁酸酸甜甜幾開胃。😋

🔥酒盜炒山藥 ($58)

🔥燒豆腐 ($38)
豆腐燒得夠乾身,沾埋醬味道唔錯。

🐣雞背肉 ($45)
雞皮燒得夠乾身,食落啖啖肉唔錯。

👅 燒牛舌 ($58)

🐠 燒白鱔 ($65)

🍙昭和海鮮卷 ($288)

🦀 蟹膏帆立貝最中餅 ($88)
最中餅可能大家比較少聽過,其實佢來自日本,係用米做成好似威化餅既外皮,以前比較常見係兩塊餅皮夾著不同既甜餡。而家竟然見到夾住蟹膏及帆立貝,小編望到真係幾驚喜,估唔到兩者之間竟然都幾夾,帆立貝食落鮮甜,配埋濃郁蟹香嘅蟹膏簡直冇得頂。👍🏻

2024-08-05
  • 蕃茄三杯醋
  • 昭和海鮮卷
2024-08-10 69 浏览
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk小食🔥 × 高價💰 × 串燒🍢嚟到呢間居酒屋裝修嘅餐廳,舖頭位於灣仔,今次就嚟飲住茶,食吓啲餐廳嘅小食。流心蛋蝦薯仔沙律,上面有一粒炸過嘅雞蛋,配埋蝦肉粒,同埋薯仔沙律。炸海鰻魚骨係將一啲魚骨,一條條咁樣炸成特別嘅小食。魷魚明太子卷,魷魚片脆口,配埋裏面滿滿嘅明太子。辣味碎蔥吞拿魚最中餅,餅身包住帶有辣味嘅吞拿魚碎,有一種煙燻嘅味道。雞肉丸串燒食落,帶有一種甜甜地嘅麵包味道。燒豆腐切成一片片,亦都有配埋醬汁,食落嘅口感有種豆卜嘅感覺。雞背肉配上五香粉同埋唔同嘅調味,好香口。燒白鱔係一款配上醬汁、燒香白鱔嘅串燒。💰流心蛋蝦薯仔沙律$68💰炸海鰻魚骨$68 💰魷魚明太子卷$88 💰辣味碎蔥吞拿魚最中餅$68💰雞肉丸$32💰燒豆腐$38💰雞背肉$45💰燒白鱔$68
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk

💰燒豆腐$38
💰雞背肉$45
💰燒白鱔$68
2024-08-07 478 浏览
銅鑼灣呢間居酒屋好有復古嘅色彩🏮餐廳由內至外都充滿日本氣息🎏餐廳內貼滿好多懷舊嘅日式海報同擺設,充滿童年回憶🎎好有氣氛幾適合同朋友聚聚🍻🧀酒盜配芝士脆餅($68)要試吓店長推介,芝士脆片鹹鹹香香,配上酒盜,最啱伴酒🍺🥗流心蛋薯仔沙律($68)店員介紹可以用外脆內流心唧蛋黃撈埋薯仔沙律,綿密幼滑嘅薯仔沙律味道唔錯,中間仲加咗啲蝦肉同粒粒薯仔,味道同口感都唔錯😚🥙吞拿魚鱈魚餅($68)吞拿魚他他,配埋薄脆片,吞拿魚蓉幾新鮮,鱈魚餅香脆,好味👍🏻🍣魷魚明太子卷($88)明太子微微帶辣,配上冰凍有啲咬口嘅魷魚,幾特別幾fresh💚🐟白鱔($68)白鱔幾有驚喜,肉厚燒得外脆內軟,沾少少醬汁已經好惹味😋🦪煙肉蠔($60)香脆嘅煙肉包住肥美嘅蠔,鹹脆加creamy多汁嘅配搭,幾新奇😆🥩雪花牛柳($65)牛柳肉質軟嫩,牛味濃郁,配上蘿蔔蓉同醬汁減膩🐣雞肉丸($32)雞肉丸嘅顆粒感幾重,加埋甜甜嘅醬汁幾惹味

酒盜配芝士脆餅
🧀酒盜配芝士脆餅($68)
要試吓店長推介,芝士脆片鹹鹹香香,配上酒盜,最啱伴酒🍺

流心蛋薯仔沙律
🥗流心蛋薯仔沙律($68)

吞拿魚鱈魚餅
🥙吞拿魚鱈魚餅($68)

魷魚明太子卷
🍣魷魚明太子卷($88)

白鱔
🐟白鱔($68)
白鱔幾有驚喜,肉厚燒得外脆內軟,沾少少醬汁已經好惹味😋

煙肉蠔
🦪煙肉蠔($60)

雪花牛柳
🥩雪花牛柳($65)
牛柳肉質軟嫩,牛味濃郁,配上蘿蔔蓉同醬汁減膩

雞肉丸
🐣雞肉丸($32)
雞肉丸嘅顆粒感幾重,加埋甜甜嘅醬汁幾惹味
酒盜配芝士脆餅
雪花牛柳
2024-08-04 87 浏览
去完動漫展跟住周圍搵邊度有居酒屋 search到呢間裝修都幾日式 推開門成個環境彷彿返咗當年昭和時代🏯❣️蕃茄三杯醋 $58清甜嘅蕃茄🍅雪到凍冰冰 夏天食啱啱好 加入三種唔同嘅醋汁 酸酸甜甜好開胃❣️煙肉蠔 $60煙肉燒到脆卜卜 包住一咬噴汁嘅蠔肉🦪嚟個強烈對比 外脆內軟好特別❣️雞肉丸 $32粒粒大過五蚊銀嘅雞肉丸肉質結實加上燒汁 好好味❣️白鱔 $68嫩滑嘅鰻魚肉用串燒方式嚟整真係好正好方便 甘香入口即溶❣️朝鮮醬雞翼 $30採用朝鮮風味嘅燒肉醬 獨特嘅醬香味道 少許微辣食得好過癮❣️流心蛋薯仔沙律 $68炸蛋入面原來喺溏心蛋 一吉開蛋漿徐徐而下 薯仔沙律加入脆片滑身得嚟又有啲咬口🥗❣️昭和特上盛合 $398五款刺身 分別有赤蝦 深海池魚 海膽魷魚卷 鮪魚(一番) 同鮪魚(赤身)🐠全部都好新鮮最特別係個海膽魷魚卷中間包咗青瓜絲 令原先鮮甜嘅海膽味道更突出 而一番拖羅綿軟潤滑 入口即化 鮮香甘甜層次感豐富🐟

❣️蕃茄三杯醋 $58

❣️流心蛋薯仔沙律 $68

❣️昭和特上盛合 $398

2024-07-25
2024-08-01 60 浏览
第一次嚟呢一間日本餐廳,夠靜,又唔趕客,都推介。叫咗個刺身拼盤,刺身都鮮,又夠肥厚。佢嘅甲羅燒好正,蟹膏味好濃,配埋餅乾食好夾。燒魚好抵叫,夠大條,魚味都算濃。鰻魚飯質素不過不失。總括所有嘢質素都唔錯。
第一次嚟呢一間日本餐廳,夠靜,又唔趕客,都推介。
2024-07-23 105 浏览
呢間居酒屋好有特色,貼滿懷舊嘅日式海報,同埋見到好多童年回憶嘅玩具,濃厚復古嘅感覺!餐點選擇好多有,除咗有刺身壽司,仲有多款日式串燒同佐酒小食🥜,驚唔飽仲可以叫多個主食!有吧枱同普通座位可以選擇,坐吧枱可以同師傅傾偈,店員都好熱情同客人有互動,整體用餐體驗幾好!👍🏻-——————————————🥔◖流心蛋蝦薯仔沙律◗ $68薯仔打到軟爛,口感軟綿,上面有一隻外脆內流心嘅蛋黃,蛋漿令到成個薯仔沙律仲滑溜,加入蝦肉粒同少少薯片,脆脆地口感更有層次,好食!🥒◖酒盗炒山藥◗ $58山藥黏黏的,食落有少少蝦嘅鮮味,咬落爽脆多汁🐟◖昭和特上盛合◗ $398有五款刺身,師傅教路要由最淡味嘅食起:池魚薄切、油甘魚、赤蝦、海膽魷魚卷、拖羅。池魚配上自家製柚子酸汁,幾清新;赤蝦大大隻超糯;海膽魷魚卷creamy黏口,全部都唔錯;拖羅更係重頭戲,油脂豐富,冇根入口即溶,全部都唔錯!🍗◖南蠻醬炸雞◗ $58有三大嚿炸雞鎚仔,雞肉醃得入味,肉質夠嫩滑,但略嫌炸皮偏厚,食完有少少膩~另外,佢仲有燒鳥🐓同其他日式串燒🍢,都叫咗少少試一試~🤎雞肉丸 $32🤍青椒仔 $20🤎白鱔 $68🤍朝鮮醬雞翼 $30🤎煙肉蠔 $
-——————————————
🥔◖流心蛋蝦薯仔沙律◗ $68

🥒◖酒盗炒山藥◗ $58
山藥黏黏的,食落有少少蝦嘅鮮味,咬落爽脆多汁

🐟◖昭和特上盛合◗ $398

🍗◖南蠻醬炸雞◗ $58

另外,佢仲有燒鳥🐓同其他日式串燒🍢,都叫咗少少試一試~
🤎雞肉丸 $32
🤍青椒仔 $20
🤎白鱔 $68
🤍朝鮮醬雞翼 $30
🤎煙肉蠔 $60

個人覺得佢個煙肉蠔必點,煙肉🥓香脆,包住肥美嘅蠔肉,口感creamy多汁,配搭嘅新奇又好食!🤤

🌟Encore指數:8/10