2020-06-25 1127 浏览
來自台中嘅珍珠奶茶!過江龍到香港開分店!都開咗幾耐等熱潮過咗先食😆當日下午5時多到不用等位🤗·其實我記得8年前係台中旅行飲過春水堂杯珍珠奶茶,話係珍奶始祖,但個個都話始祖唔通個個都係始祖咩!係咪始祖我就無從稽考,但佢啲食物嘢飲都幾唔錯喎!☺️🤤·✨珍珠奶茶 $32 / 鐵觀音珍珠奶茶 $34當然要試試珍珠奶茶!個人幾鍾意鐵觀音嘅茶味濃啲🤤珍珠都軟糯呀,有咬口👌🏻·✨半筋半肉蕃茄牛肉麵 $92問過店員,得呢款先係刀削麵,就咁紅燒牛肉麵唔可以配刀削麵,我唔係好明呢個邏輯🤔但我唔想食陽春麵,唯有叫蕃茄呢款😂😂我平時唔食牛筋,但呢個牛筋好軟Q,我又幾鍾意喎!牛腩都夠腍!同埋出奇地又幾鍾意佢個湯,濃濃蕃茄味🍅,刀削麵都唔錯嘅·✨鹽酥杏鮑菇$38呢個好正呀😆❤️熱辣辣又酥又脆,仲好有菇味😂😂😂😂·✨滷香大腸$48最近愛上豬大腸,附近冇炸大腸就滷水都唔放過,味道唔差可以一試🤤·✨紅燒牛肉麵(半筋半肉)$82家人叫嘅,話麵太少,肉太多,湯ok😂🤣·✨慢煮豬手便當$82試咗舊豬手,好腍好入味👌🏻
✨珍珠奶茶 $32 / 鐵觀音珍珠奶茶 $34
✨半筋半肉蕃茄牛肉麵 $92
✨鹽酥杏鮑菇$38
呢個好正呀😆❤️熱辣辣又酥又脆,仲好有菇味😂😂😂😂
✨滷香大腸$48
✨紅燒牛肉麵(半筋半肉)$82
家人叫嘅,話麵太少,肉太多,湯ok😂🤣
✨慢煮豬手便當$82
試咗舊豬手,好腍好入味👌🏻
2020-05-12
下午茶
  • 鐵觀音珍珠奶茶
  • 鹽酥杏鮑菇
  • 半筋半肉蕃茄牛肉麵
2020-06-10 150 浏览
春水堂嘅奶茶一向都好正,但從來未試過堂食,同friend去開觀塘就嚟試試佢嘅堂食。嗌咗杯香蕉脆脆朱古力奶茶,都幾好飲但冇乜香蕉味,同一般嘅朱古力奶茶冇乜分別。另外叫咗個珍珠熔岩蛋糕,黑糖味重得嚟又唔太甜,蛋糕又鬆軟,大推。
2020-06-04
2020-06-10 118 浏览
早幾日去觀塘apm食春水堂~~據了解這間是最正宗的台式珍珠奶茶🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰早去不用排隊叫了3個便當慢煮豬手,鹽酥雞翼,排骨還有一個牛肉麵品質不錯的,不過每個便當都8、90塊都挺貴的還有主角珍珠奶茶,珍珠細軟,茶味濃凍飲較好,一杯三十多😂😂😂😂😂😂食物素質不錯,珍珠奶茶必點,可單點外賣走的時候已經大排長龍要食要搵岩時間我唔鐘意排一粒鐘食飯😂😂😂
早幾日去觀塘apm食春水堂~~[强]
據了解這間是最正宗的台式珍珠奶茶🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
早去不用排隊
叫了3個便當
慢煮豬手,鹽酥雞翼,排骨
還有一個牛肉麵
品質不錯的,不過每個便當都8、90塊
都挺貴的
還有主角珍珠奶茶,珍珠細軟,茶味濃
凍飲較好,一杯三十多😂😂😂😂😂😂

食物素質不錯,珍珠奶茶必點,可單點外賣
走的時候已經大排長龍
要食要搵岩時間
我唔鐘意排一粒鐘食飯😂😂😂
  • 鐵觀音珍珠奶茶
2020-06-09 135 浏览
春水堂作為過江龍嘅一員,梗係要試一試。今次叫咗紅燒牛肉麵 (半筋半肉),功夫麵,同埋鐵觀音珍珠奶茶。紅燒牛肉麵有少少辣,但係個湯底好香幾好飲,而且牛肉都炆得好淋,麵偏軟。功夫面就係類似肉操撈麵,上面加啲芽菜。春水堂係珍珠奶茶嘅始祖,所以今次叫咗一個最多人推介嘅鐵觀音珍珠奶茶,😍😍😍😍😍茶味夠香,珍珠係比平時細粒,但係軟林林幾好咬,唯獨是因為嗌咗熱飲所以份量好似比較少,希望可以多番啲!😊😊😊
春水堂作為過江龍嘅一員,梗係要試一試。

功夫面就係類似肉操撈麵,上面加啲芽菜。

2020-06-07 93 浏览
今日lunch經過APM,決定試吓春水堂,等咗好耐位,終於到我。我叫咗最基本嘅紅燒牛肉麵,同熱珍珠奶茶,紅燒牛肉麵跟平常在台灣吃的差不多,沒有什麼特別。反之,佢嘅珍珠奶茶真係好飲,奶香幼滑,珍珠好彈牙。呢個價錢我覺得主要係食春水堂個名同埋環境,坐得舒服,服務都可以,但係只是一碗麵加一杯嘢飲,$100肯定走唔甩,偶然路過當係獎勵一下自己,而家疫情暫時飛唔到過台灣食,喺香港食到跟台灣差不多的味道,懷緬一番。

因為要去買某一樣,所以山長水遠去左觀塘。由於唔係地頭蟲,所以去前一定搜下有咩好食咁係openrice睇到呢間春水堂,之前聽家姐同事話好食咁去試下,咁下午3點幾去到排曬隊成個double SS形出來,但由於太肚餓,咁就轉食其他野.沒有等了.到買完野後,時間已8點,開初諗住去食好味BURGER,點知又落大雨,打退堂,再睇下商場有咩食,咁最後都去春水再睇多次,咁岩又唔係好多人排隊,就等下博一博,差唔多十分鐘就有位了。入到入面都好大,所以唔好俾出面人多排隊嚇到,預好快有位。排隊果陣已經諗定食咩,一坐就叫野食如下*麻辣涼拌牛肚絲~好食!真係無得輸,夠香口,牛肚有彈口*香酥雞-夠鬆軟,好食👍*紅燒牛肉面,牛肉夠淋,唔會有酥味,面身"腍un",湯夠味,但友人話面太幼,口感一般,湯咸左d.*魯肉飯豬手定食-整體好食,有菜,菇,蛋,黃蘿白,車厘番茄配料等,豬手有3隻算大,魯肉飯豬手夠淋,但友人話香料味過重,沒有鹵水既香甜,但個人覺得唔錯。魯肉飯,友人話好食唔會話好多肥膏又有冬菇整體好食,唔會話好咸,我覺得還ok. 還有個貢丸湯。。清清地唔錯*凍鐵觀音珍珠奶茶-我覺得奶多,但真係好夠滑。我飲左一啖,因奶我
因為要去買某一樣,所以山長水遠去左觀塘。
由於唔係地頭蟲,所以去前一定搜下有咩好食

*麻辣涼拌牛肚絲~好食!真係無得輸,夠香口,牛肚有彈口

*香酥雞-夠鬆軟,好食👍

還有個貢丸湯。。清清地唔錯

*凍鐵觀音珍珠奶茶-我覺得奶多,但真係好夠滑。我飲左一啖,因奶我不太行,但友人話覺得好飲

整體上,野食係ok,服務都幾好有禮貌。快手快腳。可以一試👍
2020-06-06
  • 麻辣涼拌牛肚絲
2020-06-04 5475 浏览
天氣真是太熱,行APM商場想休息下,順便來到春水堂飲杯珍珠奶茶,等候的人晤算太多,約10分鐘後就入座,環境都幾吵,都坐滿了很多人,其實剛開張時都來過一次,不過就飲了杯熱鐵觀音珍珠奶茶,所以今次試杯凍凍鐵觀音珍珠奶茶($34)~用上細粒的珍珠沖製台式飲品,它的質感入口彈牙而滑溜,同時份量都適中,都飲到鐵觀音的茶澀香,但是奶味略為重一些,有點膩口而友人點了一份高山金荁($52),此烏龍茶味道較清,茶身晤太滑,品質都是一般友人想試件滷香雞蛋($12)~鹵水味濃郁甘香,雞蛋都彈牙服務員反應都快,有效率,夠主動熱誠,下次先再其他台式食品

凍鐵觀音珍珠奶茶($34)
凍鐵觀音珍珠奶茶
高山金萱
友人想試件滷香雞蛋($12)~鹵水味濃郁甘香,雞蛋都彈牙
滷香雞蛋
服務員反應都快,有效率,夠主動熱誠,下次先再其他台式食品
2020-06-03
2020-06-01 215 浏览
每次經過APM的春水堂都大排長龍,所以我今日專程早啲去食。12點都還可以即時入座。我點咗香酥雞翼魯肉便當,雞翼香脆肉汁鮮嫩配搭魯肉飯,好食。鹽酥杏鮑菇, 配上椒鹽, 特別惹味。鐵觀音珍珠奶茶,茶味香濃,值得一試。
我點咗香酥雞翼魯肉便當,雞翼香脆肉汁鮮嫩配搭魯肉飯,好食。
鹽酥杏鮑菇, 配上椒鹽, 特別惹味。
鐵觀音珍珠奶茶,茶味香濃,值得一試。
香酥雞翼魯肉便當
鹽酥杏鮑菇
鐵觀音珍珠奶茶
香酥雞翼魯肉便當
鹽酥杏鮑菇
鐵觀音珍珠奶茶
2020-06-01 70 浏览
每次行過APM都會見到好多人排隊,好奇心驅使下睇吓係咪咁好食。叫咗個鹽酥雞翼、滷肉便當、滷味豆干米血、鐵觀音珍珠奶茶,雞翼好有台灣風味,鐵觀音珍珠奶茶好香茶香,㗳落仲有回甘,好好味。
,鐵觀音珍珠奶茶好香茶香,㗳落仲有回甘,好好味
2020-05-31 88 浏览
上完一次檔以後冇回頭,嗌咗番茄筋肉粉加埋杯嘢飲仲要加一$140, 真係唔知食咗啲乜, 個湯又好油肥淋淋, 鬼到無朋友, 真係夾錢幫佢豪裝,性價比完全冇,真係啲傻仔情侶先至會走入去食,講求實際嘅人一定唔會走入去食,佢隔籬嗰間日式拉麵仲好食過佢。
2020-05-31
2020-05-30 99 浏览
#灰到觀塘 #灰到食台灣菜有冇人同我一樣,唯有台灣菜係食唔厭🤭🤟🏻觀塘都有好多台灣菜餐廳,雖然menu大同小異,但每間都有我會想去食嘅理由😎-🔻魯肉飯(小碗) $28魯肉份量好像變少了,取而代之是肉鬆🤔這款魯肉中瘦肉較多,如果肥肉比例多點會更香。▪🔻麻辣涼伴牛肚絲 $38會令我回頭的就是牛肚😆因為其他台灣菜餐廳都沒有這道菜🤭牛肚煮得稔身,調味辣中帶甜辣味,麻的感覺相對較弱。另外,這款辣度對我來說比較強,所以一定要點飲品喝🤣▪🔻胚芽奶茶 $32點少甜少冰味道剛好,胚芽能增加口感,唯茶味相對沒之前喝過的鐵觀音珍珠奶茶突出,推薦大家喝那款🤪🤫-👅食後感:食物水準不俗,菜式都和同類餐廳有些許不同,值得一試~-👀個人喜愛度:7/10-🚩春水堂人文茶館觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm一樓L1-1號舖-#美食#香港美食#hkfood#food#hk#hkfoodie#foodie
#灰到觀塘 #灰到食台灣菜

🚩春水堂人文茶館
觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm一樓L1-1號舖

午餐
2020-05-29 74 浏览
春水堂係一家源自台中的連鎖茶館,也是珍珠奶茶創始元祖。春水堂香港店仲推出限定甜品系列😍我係為左甜品以來的😋紅燒牛肉麵(半筋半肉)麵係採用幼麵的  夠彈牙牛肉煮得好淋身同牛筋位唔錯 而且牛肉吸晒湯底精華夠入味魯肉飯魯肉肥瘦均勻,魯肉飯有豬油香 入口即溶珍珠奶茶台灣珍珠奶茶始祖,當然來到要叫返杯珍珠奶茶啦。春水堂珍珠奶茶係用鐵觀音做茶底茶底夠香醇回甘 甜度適中珍珠較細粒,口感煙靭易入口烏龍豆干米血糕豆干米血很入味 米血Q軟順口醬汁夠晒香辣惹味珍珠鐵觀音雪糕吐司香港限定甜品-我揀左珍珠鐵觀音雪糕吐司,因為春水堂鐵觀音夠香醇回甘鐵觀音雪糕味夠濃郁、甘香加上煙韌又嚼口既黑糖珍珠,法式吐司香脆,沾上溶溶左鐵觀音雪糕、黑糖漿同珍珠 冷熱交融 正!!而且賣相討好 適合打卡影相,味道有驚喜👍🏻
春水堂係一家源自台中的連鎖茶館,也是珍珠奶茶創始元祖。
春水堂香港店仲推出限定甜品系列😍我係為左甜品以來的😋

紅燒牛肉麵(半筋半肉)
麵係採用幼麵的  夠彈牙
牛肉煮得好淋身同牛筋位唔錯
而且牛肉吸晒湯底精華夠入味

魯肉飯
魯肉肥瘦均勻,魯肉飯有豬油香 入口即溶

珍珠奶茶
台灣珍珠奶茶始祖,當然來到要叫返杯珍珠奶茶啦。
春水堂珍珠奶茶係用鐵觀音做茶底
茶底夠香醇回甘 甜度適中
珍珠較細粒,口感煙靭易入口

烏龍豆干米血糕

豆干米血很入味 米血Q軟順口
醬汁夠晒香辣惹味

珍珠鐵觀音雪糕吐司

鐵觀音雪糕味夠濃郁、甘香
加上煙韌又嚼口既黑糖珍珠,
而且賣相討好 適合打卡影相,味道有驚喜👍🏻
2020-05-05
  • 珍珠奶茶
  • 珍珠鐵觀音雪糕吐司
  • 紅燒牛肉麵
  • 魯肉飯
2020-05-29 88 浏览
春水堂開黎香港都一段時間,而且分店愈來愈多,不過人氣仍未減退,都係要排隊等候先有得食我地2個人都食過所以決定試新野,叫左個功夫麵同滷肉飯,加多個當歸排骨湯、一碟肉澡娃娃菜同鹽酥雞翼滷肉飯細細碗男仔未必夠飽,以我黎講就岩岩好,鹹甜同肥瘦度都完美,偏好肥肉嘅人應該會失望了。功夫麵比想像中多,印象中台灣好細份,雖然好食不過好似唔夠香口,略嫌清淡少少娃娃菜有d乾身同硬,肉澡唔多,汁係就咁淋上去所以唔夠入味,但肉澡帶微辣,失色中又幾好食鹽酥雞翼好香口鬆脆,新鮮炸起熱辣辣,調味剛好,但入面可以更入味當歸排骨湯藥材味不太濃,勝在夠熱可以暖胃,而湯料非常吸湯,整體不錯,可以一試最後叫左杯檸檬愛玉同埋紅豆珍珠奶茶,冇聽侍應建議堅持少甜,證明我係岩嘅,酸度剛好,而因為我唔食紅豆所以另一杯就唔評論lu

2020-05-28 81 浏览
同朋友剛剛食完飯,但係因為夠鐘還枱,所以被迫離開,經過春水堂,每次都見到好多人排隊,好彩今次朋友陪我一齊排,大約等左15分鐘就可以入去啦台灣珍珠奶茶始祖!招牌珍珠奶茶用黃金比例調配,每杯都要經過檢定,鐵觀音做茶底岩哂香港人口味,珍珠size偏細,無添加焦糖色素或防腐劑,外表光滑咬落煙韌Q彈。我哋仲試咗麻辣牛肉麵同埋黃金香酥雞牛肉牛筋都炆得好林,麻辣湯好惹味,麵條軟硬度適中黃金香酥雞香脆得來好嫩滑翡翠香柚茶,一整杯滿滿既茶,再加少杯珍珠分開上,好認真茶味清香配埋柚子陣陣香味,好fresh下次一定要試佢嘅限定甜品
同朋友剛剛食完飯,但係因為夠鐘還枱,所以被迫離開,

我哋仲試咗麻辣牛肉麵同埋黃金香酥雞
牛肉牛筋都炆得好林,麻辣湯好惹味,麵條軟硬度適中

黃金香酥雞香脆得來好嫩滑

翡翠香柚茶,一整杯滿滿既茶,
再加少杯珍珠分開上,好認真
茶味清香配埋柚子陣陣香味,好fresh
下次一定要試佢嘅限定甜品
  • 珍珠鐵觀音奶茶
  • 麻辣牛肉麵
2020-05-26 95 浏览
珍珠熔岩蛋糕-賣相都幾吸引,面層鋪滿忌廉,加埋珍珠係一個新鮮嘅配搭,食落甜而不漏,可以一試。好味😋指數: 7分( 10分滿分)牛肉湯麵🍜-正常,唔算話特別好味。好味😋指數: 6.5分( 10分滿分)滷肉飯同傳統嘅唔同嘅地方,係加咗肉鬆,🤣不過都幾好味🤗好味😋指數: 7分( 10分滿分)凍珍珠奶茶-茶味夠香,珍珠比平時飲嘅細粒,同買幾Q彈,幾好飲。好味😋指數: 7.5分( 10分滿分)如果唔使排隊都可以試吓。接待同埋收銀侍應態度都👌🏻,不過入邊啲侍應就黑黑地面🤣
好味😋指數: 7分( 10分滿分)

牛肉湯麵🍜-正常,唔算話特別好味。
好味😋指數: 6.5分( 10分滿分)

滷肉飯同傳統嘅唔同嘅地方,係加咗肉鬆,🤣不過都幾好味🤗
好味😋指數: 7分( 10分滿分)

好味😋指數: 7.5分( 10分滿分)