2018-10-10 1033 浏览
前陣子和太太慶祝紀念日,朋友介紹下知道海港城開了一間新派川菜餐廳,決定來試試。餐廳位置有點遠,就在海運大廈2樓直走到最尾,但就是在這個位置才能有無敵大海景可以獨攬。一走進餐廳,就給餐廳精緻華麗的佈置所吸引,有如走進一所高級西餐廳一樣!坐下不久,就有員工走來詢問想要喝的飲料,該員工亦有詳細介紹他們當天精選的紅白酒;我太太不太會喝酒,所以最後我太太點了杯香檳,我選了白酒。然後該員工亦視乎我的人數和食量,推介了幾道拿手的餸菜給我們試一試。第一道是敲糖棒棒雞中間那個尖尖的是脆糖,裡面裝的是辣油,輕輕一敲,辣油就流到棒棒雞上,外面那個脆糖可以攪進碗裡一同吃,雞肉夠滑,味道辣得來很惹味。第二道菜是斑蘭葉烤海鱸魚海鱸魚用斑蘭葉整條包著來烤,賣相吸引之外,更能吸收斑蘭葉的香味入魚內,亦都不易把魚烤焦。服務細心的經理為我們把斑蘭葉給剪開。鱸魚份量不少,挺大條的,燒得外皮香脆,內裏嫩滑多汁。第三道菜是椒麻一口和牛這個賣相也很好,綠色的汁料以為是wasabi,原來是椒麻,椒麻不太辣,和牛入口即溶很美味,但只得我們倆吃,有點兒膩了!最後一道是招牌蝦豪泡瀘沽湖紅米飯待飯上桌時,經理才把用蝦和蝦膏熬製出來的高湯倒

第一道是敲糖棒棒雞

第二道菜是斑蘭葉烤海鱸魚
服務細心的經理為我們把斑蘭葉給剪開。

鱸魚份量不少,挺大條的,燒得外皮香脆,內裏嫩滑多汁。

第三道菜是椒麻一口和牛

最後一道是招牌蝦豪泡瀘沽湖紅米飯

待飯上桌時,經理才把用蝦和蝦膏熬製出來的高湯倒進飯裏,成為泡飯,每一啖飯都有濃濃的蝦味,飯裏的蝦肉爽甜,紅米飯也比較健康。
不過兩口子吃四道菜最後都是吃不完,要打包這個泡飯回家吃!

值得一提的是,店內的經理非常細心,時不時會留意我們有甚麼需要而作出適當安排,看得出是經過老闆釋心培訓的!
2018-07-12
庆祝纪念
纪念日
  • 椒麻一口和牛
食物擺盤好靚,大海景,但係超級難食,難食都要上嚟劣評。如果是為了花500元拍幾張好看的照片,可以,但對食落肚中的食物不要有期望,每一碟都是油,油膩,光是擺盤有什麼用?當你見到啲食物,擺得好靚好靚,樣樣都好似好特別,點知食落口味道全沒有驚喜,又油,每一碟都是辣油,難以想像這樣的餐廳可以開在這個位置,去的應該都是遊客或者想拍照fancy的港女吧。總知食到一肚氣,冷氣好凍,絕對冇下次。好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲
食物擺盤好靚,大海景,但係超級難食,難食都要上嚟劣評。

好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲
呢間映水芙蓉已經嚟食過兩次,啲嘢好食環境又好,對住維港靚景食飯特別寫意😍~搞糖棒棒雞同個千絲西葫蘆做前菜小食一流👍🏻😋肉汁蘿蔔心好鮮甜好嫩,蓉城雞豆花個名好得意其實係個湯,個雞係加埋淮山一齊整到好似豆腐花咁嘅質地,好特別👍🏻山水墨魚餃好鮮味入面多汁~😋今晚經理熱烈推介試咗個湄公魚,睇個樣俾佢嚇親以為好辣😵,食落只係勁少辣,個魚仲要好滑好好食真係冇介紹錯!🤤👍🏻甜品方面,茉莉花茶布甸,茶味香濃😍;黎麥鍋炸幾特別,出面係一層炸過嘅黎麥,入面係溶化嘅奶酪,點埋啲煉奶一齊食,估唔到出奇地好食!🤤👍🏻最尾餐廳仲送上三粒好特別味道嘅朱古力,麻辣味、紅茶味同鹹蛋黃味,三隻味道都好好同埋好特別~😆😋好鍾意呢度嘅服務好好,啲經理同侍應招呼好好,每上一道菜都會細心介紹~特別多謝其中一位戴眼鏡嘅經理每次都好細心介紹食物款酒同酒☺️~真心好值得推介嘅一間餐廳👍🏻❤️

2018-09-19 1273 浏览
Came for dinner, table for 4, this place has nice view. Not really a fan of Sichuan cuisine... I did not pick this spot 😂, the waitress is very friendly and recommended to us some popular dishes.There is no particular dish which taste I love as they are mostly strong, spicy and heavy to my taste. Their dishes are beautiful to see tho so I decide to attach more pics to this review instead

2018-09-11 1501 浏览
朋友生日黎到哩間餐廳慶祝,一入去坐低有大海景可惜當日好大霧~ 影唔到靚景~棒棒雞係最想試嘅菜式,幾得意,要打爛個麥牙糖,辣同甜混合一齊食~本身並唔係特別鐘意食辣,所以巴蜀牛肉只試左少少,酸菜安格斯牛,唔算特別~毛血旺,好水煮的感覺,其實都係唔算好辣,我諗唔算好正宗四川菜,但適合香港人口味叫返個櫻花蝦浸豆菜中和下先~墨魚餃和牛炒飯螞蟻上樹好送飯蝦膏泡瀘沽糊紅米飯上枱後先再倒入濃湯做泡飯,好惹味,係我食完最回味粉紅佳人,似啫喱,咸咸甜甜,好味紅糖糍粑
朋友生日黎到哩間餐廳慶祝,
一入去坐低有大海景

可惜當日好大霧~ 影唔到靚景~
棒棒雞係最想試嘅菜式,幾得意,
要打爛個麥牙糖,辣同甜混合一齊食~

本身並唔係特別鐘意食辣,
所以巴蜀牛肉只試左少少,

酸菜安格斯牛,唔算特別~

毛血旺,好水煮的感覺,
其實都係唔算好辣,
我諗唔算好正宗四川菜,
但適合香港人口味

叫返個櫻花蝦浸豆菜中和下先~

墨魚餃

和牛炒飯

螞蟻上樹好送飯

蝦膏泡瀘沽糊紅米飯

上枱後先再倒入濃湯做泡飯,
好惹味,係我食完最回味

粉紅佳人,似啫喱,咸咸甜甜,好味

2018-09-09 1405 浏览
First impression was slightly ordinary for its location and price, but don’t be deceived by its cover. Since it’s Chengdu cuisine, be prepared that 90% of the menu’s offering consists some sort of chilli. Hence painful since we have a non-spicy diner, but for all non-spicy/spicy dishes ordered, all delighted by its flavor and depth. It’s easy to assume dishes with chilli oil spattered on is what it tastes like since this is the generic offerings by other Sichuan restaurants in HK. But through se
It’s easy to assume dishes with chilli oil spattered on is what it tastes like since this is the generic offerings by other Sichuan restaurants in HK. But through seasoning, you can taste the various herbs used in making each dish and sauces served. It’s not to say non-chilli dishes were sub-par, in fact, they were surprisingly more pleasant for the palette through gentle and distinctive flavors allowing us to immediately savour those dishes despite having chilli aftertaste.
Dinner was not cheap, but we felt that for its flavor, use of ingredients, location and the Victoria harbour view, we enjoyed paying every penny of it.
Poached pork  with  chilli oil sauce  蒜泥白肉
Chicken ,  sugar  globe  with  chilli  oil  敲糖棒棒雞
Zucchini  noodles,  spiced  vinaigrette  千絲西葫蘆
Minced  pork  meat  ball,  water  chestnut  soup  小米金湯獅子頭
Mixed  beans  veg 大珠小珠落玉盤
Steamed pork  with  five  spice 粉蒸肉
Squid  ink  dumpling
Cumin  with  lamb  chops
Seabass,  pandan  soup  dried  chilli  班蘭葉烤海鱸魚
2018-09-09
Mixed  beans  veg 大珠小珠落玉盤
Squid  ink  dumpling
Cumin  with  lamb  chops
  • 千絲西葫蘆
  • 蒜泥白肉
  • 小米金湯獅子頭
2018-09-04 979 浏览
呢間野係朋友介紹的,聽講都幾難book位由於選擇困難,所以今次揀了一個$7XX的course(每位)睇過每道菜,心諗可能都係份量細細,相機食飽的點知到最後係真。飽好食,每一道都好食,滿足晒味覺同視覺,逐道逐道上菜,服務亦好,經時會主動幫人客加茶牛柳粒好味,一咬就有好香的牛味,個湯好清又好飲,連湯入面舊豆腐都好滑然後除了course, 我地加了一個呢度的signature, 敲敲雞不過呢度,基本都係以辣的菜色爲主而另一個selling point係飲中國特色酒雖然價錢都有點高,但絕對物有所值
呢間野係朋友介紹的,聽講都幾難book位
睇過每道菜,心諗可能都係份量細細,相機食飽的
點知到最後係真。飽
不過呢度,基本都係以辣的菜色爲主
而另一個selling point係飲中國特色酒
雖然價錢都有點高,但絕對物有所值
2018-08-20 971 浏览
同同事慶祝生日諗住食好啲,海運開左好多新餐廳,就試左呢間,入到去真係有無敵大海景👍🏻係openrice睇以為有set lunch 點知加左價得商務午巿套餐。我哋三個人叫咗兩個套餐,另外再單點左一啲招牌菜。前菜嘅份量就一定細啲㗎啦,沖沖卷同蒜泥白肉都幾好味,擺碟都靚(´▽`)我地單點左呢個千絲西葫蘆,佢係用個醋做底,加左麻油同指天椒,十分惹味。套餐主菜係一口椒麻和牛同宮保蝦球,兩樣都只係不過不失。反而單點既棒棒雞同雞絲撈麵值得一讚,係幾好味😋套餐有個燴飯收尾,呢個湯底夠濃,上菜時仲好熱,值得一試嫁Lunch Time來講貴就貴咗啲,但係慶祝生日就冇乜所謂,環境舒服仲有咁靚嘅海景,午餐都可以考慮下,晚餐就未必再返嚟啦😆

套餐有個燴飯收尾,呢個湯底夠濃,上菜時仲好熱,值得一試嫁

2018-08-19 667 浏览
四個女仔慶祝生日,梗係要搵間坐得舒服既餐廳坐低 Girls’ talk 一下!朋友推介呢間映水芙蓉,話雖然係川菜,但一d都唔辣,啱晒同行既好朋友!因為book唔到枱,要朋友 6:30pm 先黎留電話攞位,留電話後喺海港城邊行邊等,好彩餐廳附近有櫈坐,先不至於等得太攰!👍🏻👍🏻等到 8:45pm 終於有得入!大家都好肚餓所以拿拿聲叫野食😅 酒鬼朋友要飲酒叫侍應推介一下,佢話川菜好啱飲sake,所以叫左支Sake ($500? $600?) 試下。每位都會送「核桃沙律配小蕃茄」,估唔到核桃原來係注入喺蕃茄裡面,一咬酸酸甜甜咁,好match!一粒唔多夠喉,真係想叫一碟食呀!千絲西葫蘆 - 賣相精緻,係將意大利翠肉瓜切絲,影相後會淋豉油同撕開一條條好似意粉咁。加左豉油既翠肉瓜清甜,唔會太鹹,但如翠肉瓜可以再爽d會更好。雞絲冷麵 - 侍應會Chef Nic上身咁將每條冷麵同雞絲、花生撈埋一齊,本身睇落唔辣,但原來係有辣醬,但一d都唔覺辣,仲好惹味!敲糖棒棒雞 - 又係相機食先之作!侍應會喺枱上敲碎載滿辣油嘅糖然後撈勻,食戈陣會食到糖碎,辣油好香仲有少少麻辣味道,兩者都好夾,雞肉又唔會鞋口!極力推

雞絲冷麵 - 侍應Chef Nic上身咁將每條冷麵同雞絲、花生撈埋一齊,本身睇落唔辣,但原來係有辣醬,但一d都唔覺辣,仲好惹味!

敲糖棒棒雞 - 又係相機食先之作!侍應會喺枱上敲碎載滿辣油嘅糖然後撈勻,食戈陣會食到糖碎,辣油好香仲有少少麻辣味道,兩者都好夾,雞肉又唔會鞋口!極力推薦!

口味豬蹄 - 油炸過嘅豬蹄,細細粒,容易食,豬皮炸到脆脆地,膠質好重,仲好惹味,不過略嫌有少少油膩。

沸騰湄公魚 - 睇到成盤辣椒以為會好辣,但一d都唔辣!上枱時仲有滋滋聲,因為d油真係仲沸騰緊!d魚好滑嘟嘟,又無骨,好食到停唔到口。

每上一道菜,侍應都會畀時間影相,影相後就會介紹、撈勻,服務唔錯又細心!不過食物唔知係咪要迎合香港人口味,全部都唔係好辣,唔食得辣既朋友可以一試!呢度仲有落地玻璃望海景,都幾浪漫架!
2018-08-16 511 浏览
特地开通个帐号,就是想赞扬一下这间餐厅。昨天晚上和一些朋友来这边吃饭本来预约了六点四十五分但我迟到了,还很怕他们会取消我的预订,因为订台的时候说只会帮我们的预订保留十五分钟。不过接待姐姐很好居然会打电话问我们是不是不会找还有因为预约的比较晚都没得坐靠海, 不过环境也超棒。我们点了很多菜,本来拍了很多照片的,我男人居然给我不小心全部删掉真的气坏宝宝我了。每道菜服务员都有做简单的介绍,每道菜的摆设都很精致,味道也好好,好像真的在成都吃的一样。可能因为太忙的关系服务员都好像很累的样子,有时候会忘了给笑容,不过他们全部都很有礼貌,我和朋友们都好满意吃完之后朋友还想去喝珍奶,因为我不太会路,就问接待的女孩怎么走。虽然她不知道但她居然会帮我上网找然后再很耐心的教我怎么走过去(虽然听完也不太懂怎么走)人真的超好的,笑容也很甜,不像其他店的会黑着脸说不知道就走掉。超级满意的一个晚上,不管食物,环境,服务,完全都很好
超级满意的一个晚上,不管食物,环境,服务,完全都很好
2018-08-15
2018-08-14 469 浏览
既想慶祝生日,又想與海相伴,所以選擇到來映水芙蓉這四川餐廳吃晚飯!先是看到晚市套餐,但由於先生不吃肉的,而我又怕吃不下,所以最後都是決定了單點!大珠小珠落玉盤其實這個算是清淡又特別的菜色,新鮮的茨實都是第一次吃。蝦膏泡瀘沽湖紅米飯蝦膏湯滿滿的浸著紅米飯,待飯吸收湯汁才吃,每一口飯都有濃濃的蝦湯味,還配上蝦粒,感覺類似中式的意大利飯!黑松露菊花豆腐湯及蓉成雞豆花前者睇見到覺得好靚,要把豆腐雕成菊花相當考廚子的功夫,飲下更有淡淡的松露味道,鹹度適中!後者是濃郁的雞湯配上雞蓉豆花,滑不溜口!但我覺得有小小鹹,但整體也很不錯!兩者相比我較喜歡前者。核桃沙律釀小蕃茄(是送的小吃)由於我掛住吃忘了拍照,到我記得時就只有這已碎上的樣子(因為給小寶寶吃)哈哈!但這小蕃茄真的好吃得不得了!連我先生不喜歡吃蕃茄也讚很特別!千絲西葫蘆又一考廚子功力的菜色,賣相很美,醬汁帶一小點辣,很爽口清新的前菜!祟州沖沖卷這沖沖卷是用上黃椒,紅椒,雞蛋皮及粉絲配上粉皮包裹著,中間的時混合了山葵的花生醬汁,旁邊一小點綠珠也是山葵做成的!其實我不算太喜愛山葵,第一下不小心點醬汁太多,然後鼻子很難受!但只要適量地點還是不錯的。

大珠小珠落玉盤
其實這個算是清淡又特別的菜色,新鮮的茨實都是第一次吃。

蝦膏泡瀘沽湖紅米飯

黑松露菊花豆腐湯及蓉成雞豆花

核桃沙律釀小蕃茄(是送的小吃)

千絲西葫蘆

祟州沖沖卷

香芒山葵蝦球
我的先生選擇的,山葵的味道也很多,所以我很小心慢慢地吃!甜甜的香芒與山葵味很夾,但如果我點的話,我會想吃宮保蝦球多點!

茉莉花茶布丁
最後的甜點,布丁帶有淡淡的茉莉茶味,旁邊的透明小珠很靚,但吃下沒什麼味道,不知道作用為何?
2018-08-13
庆祝纪念
生日
  • 蓉城雞豆花
2018-08-07 459 浏览
食物質素都幾驚喜,個前菜搞糖捧捧雞最出色,賣相味道都好有特色,香麻辣都食到好味到令我食完想再食,令一前菜蒜泥白肉味道清爽可口,不會因為辣味而冇咗青瓜的青爽,反而個巴蜀烤雞作為主菜就令人有點失望,烤雞冇預期的脆皮內的肉更是“鞋”口!建議早些Booked 位我完先想Book 近玻璃窗位置,我可能係當日先Booked 所以都要坐門口位置,人手都幾不足,坐低後要叫先有服務員拎餐牌來給比水我們。整體餐廳環境一流,來影相一絕。
食物質素都幾驚喜,個前菜搞糖捧捧雞最出色
巴蜀烤雞
2018-08-04
2018-08-07 575 浏览
映水芙蓉是🇨🇳國內最大川菜集團辛香匯旗下品牌之一,香港分店開於擁有無敵270度維港景🌃的海港城海運大廈OTE內。1️⃣黑松露南瓜蒸温泉蛋 $98呢個蒸蛋煮法都算另類,都幾滑,不過可能個人唔中意南瓜覺得味道怪怪地😅。2️⃣沸騰眉公魚 $198 唔夠香辣感,魚片新鮮但口感普通唔算嫩滑,不過都幾多片魚,但就好少薯粉😫。3️⃣金牌毛血旺 $198毛血旺裏有毛肚、黃喉、午餐肉、鴨血、海靈芝、肥牛肉、魷魚及雞瑽菌等等。湯汁是以成都總店的麻辣鹵料加入高湯及香料調制而成,不過略厭香辣感唔夠重。4️⃣口味豬蹄 $168豬蹄唔腍偏硬身,應該先炸過,才落紅油煮,但個人唔識欣賞5️⃣敲糖棒棒雞 $168敲糖裏面是辣油,輕輕一敲,糖衣爆破辣油便流到棒棒雞上,雖然辣汁麻香不嗆喉但雞肉肉質有點”嚡”😕!6️⃣螞蟻上樹 $108呢個係好難整得難食,中規中矩喇!7️⃣成都擔擔面 $48湯底唔夠濃郁,十分淡味。😑8️⃣肉汁蘿蔔心 $118蘿蔔心都幾甜幾腍又無渣👍🏻,但再炆腍耐少少會更好!9️⃣山水墨魚餃 $108完全唔知自己食緊乜,從來未食過咁難食嘅餃🤮🤢!📝呢間野真係有姿勢無實質,除左睇得吓,d野食都真係幾唔掂,個人覺得唔改善吓應該好快執得。

1️⃣黑松露南瓜蒸温泉蛋 $98

2️⃣沸騰眉公魚 $198

3️⃣金牌毛血旺 $198

4️⃣口味豬蹄 $168
豬蹄唔腍偏硬身,應該先炸過,才落紅油煮,但個人唔識欣賞

5️⃣敲糖棒棒雞 $168

6️⃣螞蟻上樹 $108
呢個係好難整得難食,中規中矩喇!

7️⃣成都擔擔面 $48
湯底唔夠濃郁,十分淡味。😑

8️⃣肉汁蘿蔔心 $118
蘿蔔心都幾甜幾腍又無渣👍🏻,但再炆腍耐少少會更好!

9️⃣山水墨魚餃 $108
完全唔知自己食緊乜,從來未食過咁難食嘅餃🤮🤢!

映水芙蓉這個名字,大家有否很耳熟?它是國內最大的川菜飲食集團之一 ─「辛香匯」旗下的新派精緻城都菜食府,香港店是繼西安、北京以外的第三間分店。香港店座落於海港城,由餐廳望出去,可以將維港的美景盡收眼底,可以在這種美景下飲食,實在令人興奮。 今次映水芙蓉推出了全新的飲品餐單,當中包括了2款紅酒、2款白酒、3款特別調配的雞尾酒,還有2款生啤,一共9款酒精飲品。 只需每人港幣$238,便可於全日任何時間,選擇享用2杯酒品及從「映水芙蓉」小吃餐單中挑選一款食品。當中包括牛油果吐司、特色烤紅薯、川蜀烤雞翼、雲耳菌菇春卷、孜然薯條、干巴牛肉。 個人來說,今次就選擇了這兩款酒品,一杯是Fu Rong Cosmo,另一杯是Sichuan Tonic。其實,一直對於「小郎酒」相當好奇,今次選擇的兩款Cocktail都是以它為Base的。 一杯是Sichuan Tonic,入面加入小郎酒、檸檬、奎寧水,加入檸檬感覺蠻清新的。再者,我可以嚐真一點小郎酒的味道,不算刺激但入口溫醇。難怪國內的朋友都說要買這瓶酒喝啦,真的不錯。 另一杯Cocktail是Fu Rong Cosmo,入面加入小郎

另一杯Cocktail是Fu Rong Cosmo,入面加入小郎酒、桃子忌廉、青檸、蔓越莓汁,酸酸甜甜的,感覺像飲果汁,很易入口,現在回想起又想再喝一次了。

至於食物方面,六款食物款款有特色。個人最喜歡特色烤紅薯及干巴牛肉。平日吃紅薯,其實蠻怕那黏黏的口感,但又要怕又要食,沒法子啦,它獨特的甜味令我不能抗拒。這裡的特色烤紅薯入口沒有黏黏的口感,整件紅薯的食落略脆,甜甜的味道叫人一吃愛上;干巴牛肉呢,感覺似是牛肉干,但食落一點也不乾,還帶有點點的肉汁,配合成都辣椒,愈食愈辣,愈辣愈過癮,好味到我連話也不說,靜靜地把整份干巴牛肉吃掉。

話說由8月開始,在晚餐時段光顧的食客,就可以得到映水芙蓉貼心設計的朱古力,四款朱古力味道分別有:

四川麻辣:辣味慢慢的從喉嚨裡滲出來,漸漸地溢滿整個口腔,麻辣的感覺叫人又愛又恨;
川紅:淡淡的茶香放在朱古力之中,初初味道未算最突出,慢慢咀嚼才會品嚐得到香氣。
玉桂蘋果:這個超推介,朱古力中間有蘋果粒的,食落就跟吃蘋果批的味道十分相似,很有驚喜。
水井坊:人愈大,就愈喜歡酒心的朱古力。水井坊是始於元朝釀製的白酒,全港只有在映水芙蓉這家餐廳可以品嚐得到,朱古力入口略甜,中間酒心部分味道濃香,十分溫醇,叫人一吃愛上。很想親身喝一杯水井坊呢。

款款朱古力各有特色,相當特別,不算甜又能突出它們的味道,食過返尋味呢。補充一下,朱古力禮盒可以獨立購買,售價為每盒港幣$315/9粒,不要錯過呢。
  • Fu Rong Cosmo
  • Sichuan Tonic
  • 牛油果吐司
  • 特色烤紅薯
  • 川蜀烤雞翼
  • 雲耳菌菇春卷
  • 孜然薯條
  • 干巴牛肉
聽身邊好多人都提過呢間好好食,所以一直都好想去。難得中學同學聚會,一行9人,就決定搵呢間香港少見走高檔路線既四川成都餐廳聚舊。一開始就試試呢粒看似平平無奇但內有乾坤既<<核桃沙津釀小蕃茄>>,小蕃茄咬下去非常清新,裡面既核桃早已與沙津醬混合並從蕃茄底部釀入。蕃茄、核桃、沙津醬味道互相配合,酸酸甜甜,大家都被呢粒蕃茄蕃茄驚喜到。第二道前菜有呢個外型精緻既<<千絲西葫蘆>>。師傅將翠玉瓜刨絲,捲曲成扭結狀,打卡一流!上檯後待應會淋上自家調製既香豉汁拌勻,變左翠玉瓜意粉~翠玉瓜好爽脆,香豉汁味道唔會太濃,唔會搶走翠玉瓜既清新。作為麵控既我,如果唔係要share,我絕對可以一個人KO成碟 XD緊接住有經典菜式<<蒜泥白肉>>,擺盤又係幾靚既一道前菜。每一片五花肉厚道適中,包住一塊青瓜片,可以中和汁醬既辣味。但本人略嫌蒜味唔太夠,如果可以重返D蒜味會更好。之後就到餐廳招牌人氣之選,玩味十足,亦都係我最期待既<<敲糖捧捧雞>>。以吹糖元素,將紅油包在糖衣內,食前將糖衣敲碎

核桃沙津釀小蕃茄

千絲西葫蘆

蒜泥白肉

敲糖捧捧雞

之後就到餐廳招牌人氣之選,玩味十足,亦都係我最期待既<<敲糖捧捧雞>>。以吹糖元素,將紅油包在糖衣內,食前將糖衣敲碎,紅油混入糖衣與雞絲伴混即可。味道麻而不太辣,非常惹味!

蓉城雞豆花

<<蓉城雞豆花>>上湯面漂浮既看似豆花,其實係雞肉。師傅將雞肉剁成好幼滑既蓉,口感同豆花無分別,唔講真係會以為係豆腐,又係一道心機手工菜。

沸騰眉公魚

<<沸騰眉公魚>>唔好俾上面堆辣椒嚇親,其實只係虛有其表XD既一道菜。眉公魚沉泡在沸騰滾油中出奇地唔算好辣,但如果唔小心食到D香料就會幾嗆喉。

螞蟻上樹

<<螞蟻上樹>> 粉絲好幼, 炒得乾身唔油膩! 好味!

招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯
<<招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯>>,待應會係你面前淋上用老雞老鴨火腿熬成的金湯配各種海鮮蝦膏湯, 變成一個紅米泡飯,少許杰身,有點像Risotto。每一粒紅米都被蝦膏精華包住,充滿鮮味!呢個一定要試!

肉汁蘿蔔心

<<肉汁蘿蔔心>>將平凡既食材煮到不平凡,往往係最令人驚喜的! 只用蘿蔔中間最嫩的部分入饌,經長時間燘煮,蘿蔔入哂味,好淋身,肉汁惹味,用黎送飯一流。如果食呢道菜,記得叫碗白飯!

紅糖糍粑

<<紅糖糍粑>>以糯米為主,外脆內軟,煙煙韌韌,沾上用紅糖煮成並加入藜麥的糖槳,滿口幸福感!

藜麥鍋炸

<<藜麥鍋炸>>一定要試,一定要試,一定要試(重要既事要講三次),因為真係好食到不行! 呢道幾近失傳的菜餚,類似炸鮮奶,但外面沾上藜麥再炸,一D都唔油膩,外脆內軟,食前點一點鍊奶,口感更佳!

本人對四川菜本身無咩認識,因為一提起四川菜就會自動聯想到“辣”。聽經理講,四川菜主要分成都同重慶兩個派系,重慶菜比較粒粗獷同辣, 成都菜則剛柔並濟,所以唔食得辣既人都可以一試。

映水芙蓉已經列入左我既回頭list! 下次再見!
2018-07-20
核桃沙津釀小蕃茄