2023-04-27
同屋企人食飯多數都去酒樓~ 最近試左間位於觀塘既星海薈,質素相當唔錯,價錢相宜,屋企人都大讚好味又抵食😆 我地一行3人叫左幾個餸,每款都份量十足,食到要打包走添😂 下次有家庭聚會必定會再黎encore呀~星海薈位置方便,就係apm隔離既鱷魚恤中心2樓,佔地全層,環境非常闊落!比起傳統既酒樓,呢度既裝修更有時尚感,樓底夠高,天花吊飾簡潔高貴,牆邊仲有一排珊瑚同熱帶魚,賞心悅目!店員服務好好,態度友善,不時主動加水﹑換碟,值得一讚👍🏻♢ 🥣川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯 $98呢度有多款滋補湯水,我地叫呢碗湯試下,唔係度度都有架🤭 湯頭清澈入味,唔少得鱷魚肉同花膠,非常足料!♢ 🐖脆皮冰燒腩肉 $68燒腩仔肥瘦均勻,好出色,必試呀🌟 外皮燒到脆卜卜,同時保持肉質軟腍,配埋芥末口感更豐富!♢ 🦞孖寶 ‧ 澳洲龍蝦上湯伊麵 $568孖寶超抵食✅ 必點!成碟龍蝦超巨型,多件龍蝦肉,連蝦頭﹑蝦尾都一齊上菜,超震撼❗️龍蝦目測都有斤半重,啖啖肉鮮甜爽口。上湯龍蝦汁配伊麵簡直絕配🤤 餐廳仲落左唔少芝士提味,醬汁沾滿每條伊麵,令人食指大動~♢ 🐓孖寶 ‧ 醬汁烤燒脆皮雞 (半隻)熱辣辣﹑新鮮烤起既脆皮雞,雞皮燒
♢ 🥣川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯 $98
♢ 🐖脆皮冰燒腩肉 $68
♢ 🦞孖寶 ‧ 澳洲龍蝦上湯伊麵 $568
♢ 🐓孖寶 ‧ 醬汁烤燒脆皮雞 (半隻)
熱辣辣﹑新鮮烤起既脆皮雞,雞皮燒得香脆,充滿油脂香氣,雞肉亦夠嫩滑。好耐無食過咁正既脆皮雞,推薦大家必試🤭
♢ 🥬蝦籽海參鮮菌煲 $158
咁足料大煲先$158,普通酒樓都要呢個價錢,更何況呢度環境咁高質😂 煲仔熱辣辣送上,醬汁香氣逼人!海參大約有十幾件,仲有大量蝦籽、雜菌﹑雜菜,用料絕不馬虎。
食到咁飽,最後仲有紅豆沙糖水送,果然貼心😝 最後我地3個人都食唔哂,店員仲幫手打包,服務一流!星海薈質素唔錯,菜式多選擇,酒水價錢都合理,整體都高CP值,最岩家庭聚會👍🏻✅