2023-12-16 36 浏览
中環有好多橫街,橫街裏邊有好多食肆,呢日同朋友👧🏻一齊,朋友👧🏻話要發揮一吓探索冒險精神🤣,佢👧🏻話想喺橫街發掘吓餐廳,咁我哋就呢度行吓嗰度望吓,朋友👧🏻見到呢間,話不如試吓,我都行到有啲腳軟😂,咁就梗係贊成啦🤣$78「豆腐沙律」:豆腐幾滑,沙律菜🥗新鮮爽脆,加埋粟米🌽、蕃茄粒同自家製沙律醬汁,開胃幾好食🤣$58「燒明太子」:明太子有鹹香,輕輕燒過,配一片青瓜同埋白蘿蔔蓉,幾夾🤩$68「酒盜芝士」:幾 creamy,仲有餅乾配嚟食🤣$48「鰻魚肝」:幾 creamy, 有魚肝香味🤩$35「雞軟骨」、$35「雞頸肉」、$38「雞皮」、$45「雞翼」:呢幾日放埋一碟,全部都燒得幾香口🤩$48「九條蔥豚肉卷」、$48「豬頸肉」、$48「日本豚腩」:呢幾樣又放埋一碟,豬肉油脂好夠🤩$38「三文魚腩串」:魚腩就梗係夠肥啦🤣

$68「酒盜芝士」:幾 creamy,仲有餅乾配嚟食🤣

$48「鰻魚肝」:幾 creamy, 有魚肝香味🤩

$38「三文魚腩串」:魚腩就梗係夠肥啦🤣
2023-12-14 33 浏览
嚟到中環同朋友飲酒傾偈,最好就係食居酒屋❤️呢間居酒屋喺中環,方便又樂食🍅梅子蕃茄呢道梅子蕃茄係今日最深刻既,梅子既酸甜味道同蕃茄的鮮美相結合,口感豐富而清爽🎣日本河豚乾燒日本河豚乾串唔係間間串燒店都有🐡豐富既鮮味、嚼勁十足 好正🦴雞軟骨雞軟骨串燒酥脆可口,每一啖都可以感受到軟骨既彈性和咬勁,係一道令人滿足既小吃選擇🐥雞頸肉、免治雞肉棒啖啖肉 而且肉質鮮嫩多汁👍🏻🐖豬腸表皮酥脆,內裡鮮嫩,搭配適度既調味,口感豐富🎏三文魚腩串三文魚腩串燒的三文魚肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,帶有滿滿既海鮮風味🐣唐揚雞唐揚雞炸得金黃酥脆,美味可口,係下酒的絕佳選擇🥣油揚豆腐嫩滑、搭配適度既調味,帶黎簡單又好食既滋味🐠鰻魚肝鰻魚肝都唔係間間串燒店會有 帶有濃郁的鰻魚肝味道👅
🍅梅子蕃茄

🎣日本河豚乾

🦴雞軟骨

🐥雞頸肉、免治雞肉棒
啖啖肉 而且肉質鮮嫩多汁👍🏻

🐖豬腸
表皮酥脆,內裡鮮嫩,搭配適度既調味,口感豐富

🎏三文魚腩串

🐣唐揚雞
唐揚雞炸得金黃酥脆,美味可口,係下酒的絕佳選擇

🥣油揚
豆腐嫩滑、搭配適度既調味,帶黎簡單又好食既滋味

🐠鰻魚肝
鰻魚肝都唔係間間串燒店會有 帶有濃郁的鰻魚肝味道👅
2023-12-13 39 浏览
朋友喺中環返工,佢就最熟路~佢同我講沿中環街市一路行上去就會有間坐得舒服又好好食嘅居酒屋🏮果然一坐低就覺得樓底好高,座位又唔會好迫,坐得舒服👍🏻「豆腐沙律/赤貝刺身/唐揚雞軟骨/🍹cocktail: Christmas Apple Pie」活赤貝超新鮮,啲肉閃令令✨✨爽脆厚肉又鮮甜😋😋至於豆腐沙律有驚喜,除咗平時嘅日式沙律汁之外再加上日式金菇醬,清新中多番一點口感同鹹味,感覺更討好❤️而雞軟骨粒粒酥脆可口,佐酒一流👍🏻所以我都忍唔住點返杯🍹Christmas Apple Pie味道會稍甜,有肉桂同蘋果味,就係聖誕節嘅味道🎄🎄是夜串燒:「雞肉大蔥 / 雞翼 / 九條蔥豚肉卷 / 豬頸肉 / 牛舌芯 / 三文魚腩 / 油揚」每一串都係燒得剛好,調味唔會死鹹,加上少少焦香好好食😋而比較有特色嘅有:豬頸肉 / 三文魚腩 / 油揚豬頸肉個燒汁甜甜地配上wasabi 嘅少少辣,而入面肉質又勁juicy彈牙~甜中帶辣,惹味無窮😋😋三文魚腩咁樣窄身一串燒啱啱好👍🏻魚味唔重,燒起又唔會太肥太漏,反而仲有啲爽口~而油揚我勁鍾意呀❤️即係炸豆腐,口感外脆內軟,加上甜甜嘅燒汁,正😋😋

朋友喺中環返工,佢就最熟路~
果然一坐低就覺得樓底好高,座位又唔會好迫,坐得舒服👍🏻

活赤貝超新鮮,啲肉閃令令✨✨
爽脆厚肉又鮮甜😋😋
而雞軟骨粒粒酥脆可口,佐酒一流👍🏻
味道會稍甜,有肉桂同蘋果味,就係聖誕節嘅味道🎄🎄

是夜串燒:

每一串都係燒得剛好,調味唔會死鹹,加上少少焦香好好食😋
而比較有特色嘅有:豬頸肉 / 三文魚腩 / 油揚
甜中帶辣,惹味無窮😋😋
三文魚腩咁樣窄身一串燒啱啱好👍🏻
魚味唔重,燒起又唔會太肥太漏,反而仲有啲爽口~
  • 豬頸肉
  • 油揚
  • 牛舌芯
2023-11-30 63 浏览
📍 星橋居酒屋中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖今晚約咗個朋友,佢就帶咗我去佢屋企附近間居酒屋食嘢,都幾隱世,但真心好食,所以要介紹大家去試下😆😆喺OpenRice訂咗仲有清酒送,大家食之前可以喺OpenRice訂咗先💕👉螢光魷魚漬💰 $58😋😋😋😋.8/5呢個魷魚係非常惹味,咸咸香香,加埋啲薑蓉一齊食就無咁咸,惹味到食完再棍食👉汁燒蔥牛肉卷 💰$68😋😋😋😋.6/5無諗過咬落去係咁Juicy,好重牛肉味又嫩滑,夾埋啲香蔥夠哂清新👉九條蔥豚肉卷 💰$48😋😋😋😋.8/5睇落好似好乾身,但食落一啲都唔覺得,豚肉燒得好香口,咬落去蔥汁溶入埋豚肉,係好夾👉免治雞肉棒 💰$58😋😋😋😋.7/5雞肉夾雜埋雞軟骨碎,咬落好有口感,點埋個蛋黃就更加出色👉油揚 💰$68😋😋😋😋.8/5外層燒到金黃色,搽埋醬汁係面,有微甜,好有豆香味,又夠厚實,嫩滑入喉👉日本銀杏 💰$38😋😋😋😋.7/5唔好睇小呢幾粒嘢,確實係幾好味,銀杏味濃,面層塊衣燒到有微脆口感,唔錯👉油甘魚鮫 💰$138😋😋😋😋.8/5唔好以為魚鮫無乜嘢食,實情就有好多肉,啖啖肉好鮮甜,魚皮燒到金黃香脆,咬落仲有脆口感覺,點埋個酸汁仲開胃回頭:
📍 星橋居酒屋

💰$48

👉免治雞肉棒
💰$58
😋😋😋😋.7/5
雞肉夾雜埋雞軟骨碎,咬落好有口感,點埋個蛋黃就更加出色

👉油揚
💰$68

👉日本銀杏
💰$38
😋😋😋😋.7/5

👉油甘魚鮫
💰$138
😋😋😋😋.8/5

回頭: Yesyesyes,細膩的服務和友善的服務人員為客人提供舒適的用餐體驗。💞🍻🍶
2023-11-30 30 浏览
每逢大工程完畢, 最鐘意食好啲🌟, 今日走去附近嘅隱世串燒小店,用食物獎勵自己♥️。🍭明太子沙律,唐揚墨魚咀响度等🧑‍🍳做串燒時, 食個醒胃嘅沙律同炸墨魚咀,準備好😋去迎接美食。🍭雞串燒 ,(雞皮, 雞肝,雞㬾,雞肉大蔥,雞心,雞頸肉,雞軟骨)豬串燒 (豬腸,九條蔥豚肉卷)時間🕧同溫度控制極佳, 基本嘅風味口感毫不馬虎, 調味醬料份量啱, 唔會過鹹戓甜,口感緊實多汁, 最讚係雞肝燒到粉嫩到位,世一!🍭辣炒牛肉烏冬之前因烏冬缺貨, 所以餐廳暫停供應, 對食材嘅堅持,十分欣賞👍。好彩今次回復供應,第一時間下單。 呢個炒烏冬, 醬汁甜辣合度,烏冬Q彈十足, 每個細節都恰到好處♥️。

🍭明太子沙律,唐揚墨魚咀

🍭辣炒牛肉烏冬

2023-11-27
  • 辣炒牛肉烏冬
2023-11-29 36 浏览
星橋居酒屋環境溫馨舒適,氣氛好適合與家人或朋友小聚💕.▫️三文魚牛油果沙律🥗 $108清爽嘅沙律以油醋汁調味,中間加入大量三文魚及青瓜碎粒,配以蛋黃醬十分滋味!.▫️明太子芝士醬薯條 🍟 $58兩款醬汁配搭色彩奪目!微鹹嘅明太子醬配以濃郁嘅芝士醬平衡得剛剛好☺️.▫️黑枝豆 🫛 $38▫️燒鱈魚乾 🐠 $48兩款前菜最適合配酒!居酒屋必點 👍🏻.▫️鹽燒雞翼 $45▫️雞肉大蔥串燒 🍢 $38串燒火候控制不錯!雞肉嫩滑又Juicy😍.▫️唐揚炸雞 🍗 $68日式炸雞有驚喜❣️雞肉預先以日式香料醃製更添風味!.▫️松葉蟹膏蟹肉炒飯 🦀 $158啖啖蟹膏鮮味,炒飯粒粒分明香口有口感,食唔停口🤤.💬 中環區少有環境舒適之餘,食物質素亦高嘅居酒屋,推薦!.Hoshi Hashi Izakaya offers a cozy and comfortable environment with a great atmosphere, perfect for gatherings with family or friends. 💕.▫️ 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🥗 $108A refreshing
星橋居酒屋環境溫馨舒適,氣氛好適合與家人或朋友小聚💕
▫️三文魚牛油果沙律🥗 $108
▫️鹽燒雞翼 $45
▫️雞肉大蔥串燒 🍢 $38
串燒火候控制不錯!雞肉嫩滑又Juicy😍
▫️唐揚炸雞 🍗 $68
日式炸雞有驚喜❣️雞肉預先以日式香料醃製更添風味!
▫️松葉蟹膏蟹肉炒飯 🦀 $158
啖啖蟹膏鮮味,炒飯粒粒分明香口有口感,食唔停口🤤
💬 中環區少有環境舒適之餘,食物質素亦高嘅居酒屋,推薦!
A refreshing salad seasoned with vinaigrette, generously topped with salmon and cucumber bits, complemented by a delectable egg yolk sauce!
▫️ 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 🍟 $58
Vibrant colors unite in this dish! The slightly salty mentaiko sauce balances perfectly with the rich cheese sauce. ☺️
▫️ 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞 🫛 $38
▫️ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐃𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐝 🐠 $48
Ideal appetizers for pairing with drinks! A must-try at the izakaya. 👍🏻
▫️ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 $45
▫️ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬 🍢 $38
Impressive control of grilling time! The chicken is tender, juicy, and simply delightful. 😍
▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 🍗 $68
Japanese-style fried chicken with a delightful surprise! The chicken is marinated in Japanese spices, adding an extra layer of flavor. ❣️
▫️ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 🦀 $158
Abundant crab paste flavor, distinct grains in the fried rice, and irresistibly delicious! 🤤
💬 A rare find in Central with a comfortable atmosphere and high-quality food, highly recommended!
2023-11-25 44 浏览
燒鱈魚干 ($48)螢光魷魚漬 ($58)燒明太子 ($58)煮牛筋 ($75)辣炒牛肉烏冬 ($108)九條蔥豚肉卷 ($48)豬頸肉 ($48)雞肉大蔥 ($38)免治雞肉棒 ($58)牛舌芯 ($68)見到個門口已經覺得好正,真係俾佢深深吸引住!有種隱世居酒屋嘅感覺😛😛入邊裝修得好靚,全部用晒大地色系睇落都好舒服超正!!至於喺食物方面,就必定要介紹吓燒明太子,問返職員先知呢道菜係最近先出架👀首先餐廳加左蘿蔔蓉同青瓜🥒去夾住明太子食,咁就可以中和返個味道。我就覺得青瓜同明太子係最夾嘅,青瓜切到好薄好爽脆亦都好多汁,齊夾住食會覺得食緊好脆身嘅明太子咁🤤🤤感覺良好!第二樣嘢想推介下豬頸肉,喺面頭上會加咗一啲wasabi令我以為會好辣🤣點知一食落口原來係唔會覺得辣嘅,應該係因為豬頸肉都搽左蜜糖,蜜糖中和左wasabi嘅辣味🤨🤨食落口淨係感覺到wasabi嘅香,係一種幾特別嘅味道,真係值得一試!😋😋最後想講吓牛舌芯🐮👅,口感非常嫩滑之餘咬落都好容易咬開,可能係廚師煮到大概八至九成熟,帶有少少粉紅色望落已經好正😛嚟到一定要叫!評分:10/10中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
燒鱈魚干 ($48)
螢光魷魚漬 ($58)
燒明太子 ($58)
煮牛筋 ($75)
辣炒牛肉烏冬 ($108)
九條蔥豚肉卷 ($48)
豬頸肉 ($48)
雞肉大蔥 ($38)
免治雞肉棒 ($58)
牛舌芯 ($68)

評分:10/10

中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
2023-11-23 574 浏览
位於中環嘉咸街,一間隱蔽而又裝修雅緻的居酒屋,非常有驚喜,餐枱上小至一杯一碟、筷子座都見別具心思的。特色的吊燈透出淡黃,令人倍感舒適放鬆,最適合一日工作辛勞過後,同好友嚟飲番杯抖抖氣的好地方。全埸約共有28座位,店員安排入座後,會向客人提供茶或水。餐廳主打各款佐酒小食、串燒,亦有壽司及各種日式料理。飲品方面有各款清酒、生啤及雞尾酒等。目測餐廳越夜越精彩,即使是平日約八點多已經爆埸,建議提前訂枱。《梅子蕃茄》($58)蕃茄入口先帶點話梅香,然後滲有淡淡花香,特別清甜冰凍,非常清新可口。廚師加有數片食用花瓣,不單可作為點綴之用,亦令蕃茄味道更加提升,非常出色。《雞皮餃子》($60)雞皮超薄,炸至金黃香脆,然後配上廚司自家製醬汁,微微酸更可減少油腻感。餃子雞皮甘香,而餡料用了肉碎及甘筍粒,味香帶甘甜,豐富肉汁加上雞皮香,令人齒甲留香。注意餃子即叫即製,上枱超熱辣小心燙嘴。《油甘魚鮫》($138)油甘魚本身魚肉香滑,燒至微焦剛剛好。嘅保留有肉汁又帶有炭燒香。《雞翼》($45)看似普通的燒雞翼,但肉嫰有炭燒香。廚師將雞翼雙骨中𠝹一小刀,令雞翼燒的時候受熱更均勻。《豬頸肉》($48)厚厚豬頸肉配上

《梅子蕃茄》($58)

《雞皮餃子》($60)

《油甘魚鮫》($138)

《雞翼》($45)

《豬頸肉》($48)
厚厚豬頸肉配上芥末,又幾特別。較少食到厚切嘅豬頸肉,超爽口彈牙,廚師加上燒汁燒,非常惹味。

《免治雞肉棒》($58)
味道微辣嘅雞肉混有粒粒雞軟骨,雞肉蓉軟淋而雞軟骨爽口,令整體口感更豐富。沾上生蛋黃一起吃,更香滑美味。

《牛舌芯》($68)
我嘅至愛,厚薄適中,牛舌獨有甘香味道,充滿口腔,回甘回味,個人推薦必食。

《牛肋肉》($58)
特別有牛味有咬口,不多油脂,加上少少黑椒調味,值得一試。

《牛油果炸蝦卷》($118)
軟硬適中嘅壽司飯,加上紫菜,配上新鮮牛油果肉,再加上兩大隻脆炸蝦,鮮味十足。

一間由你踏入一刻開始,就令你不斷有驚喜的餐廳,真係難得一見。食物用心製作,價格合理,店員細心有禮,環境舒適,絕對值得推薦大家要去一試。

2023-11-14
  • 梅子蕃茄
  • 雞皮餃子
  • 牛舌芯
2023-11-21 49 浏览
今晚叫左幾樣食物,包括三文魚牛油果沙律,呢個普通,冇乜特別,一隻活赤貝,幾新鮮,唔錯,一份炸日本川海老,好特別,亦都好好味,一份汁燒蔥牛肉卷,做得幾出色,另外兩串串燒,包括猪頸肉,好爽口,一串活白鱔,超好味,另外叫左一份炙燒拖維蓉赤身卷,都相當唔錯,重送左小食同sake俾我地飲
  • 汁燒牛肉蔥卷
  • 豬頸肉
2023-11-20 15 浏览
-雞肉大蔥 $38雞肉香滑爆汁卷住清甜辛口的大蔥,十分惹味雞頸肉 $35豬頸肉食得多雞頸肉都第一次,雞頸肉肥瘦均勻, 油脂豐富,半肥瘦口感帶有嚼勁,肉質幼嫩多汁,滋味濃郁-油揚 $38外脆內軟, 配埋特製醬汁辣辣的, 超正,食嘅時候要小心熱親咀仔呀-雞肝 $35柔軟嫩滑又香口,咬落去仲好粉嫩多汁,火喉岩岩好,必食推介-雞心 $35脹卜卜又脆口的雞心,配啤酒一流-脆炸牛蒡片 $45炸醬好乾爽,唔油膩,炸過嘅牛蒡片脆卜卜,鹹鹹的,好開胃辣炒豚肉烏冬 $108-烏冬煙靭又有咬口, 豚肉片肥而不膩,又有豬味,配以特製的辣醬汁去炒,口感和味道都十分之有層次-雞皮 $38燒得好乾身, 既有彈性又帶點脆度, 咸咸的, 佐酒一流-免治雞肉棒 $58雞肉及雞軟骨的比例恰到好處,焦脆的雞肉棒,內有的雞軟骨不會太硬,一邊吃一邊卜卜作響,非常過癮! 重點配上日本雞蛋黃,蛋黃香味濃郁,十分之掛汁

-雞肉大蔥 $38
雞肉香滑爆汁卷住清甜辛口的大蔥,十分惹味

雞頸肉 $35

-油揚 $38

-雞肝 $35
柔軟嫩滑又香口,咬落去仲好粉嫩多汁,火喉岩岩好,必食推介

-雞心 $35
脹卜卜又脆口的雞心,配啤酒一流

-脆炸牛蒡片 $45
炸醬好乾爽,唔油膩,炸過嘅牛蒡片脆卜卜,鹹鹹的,好開胃

辣炒豚肉烏冬 $108

-雞皮 $38
燒得好乾身, 既有彈性又帶點脆度, 咸咸的, 佐酒一流

-免治雞肉棒 $58
2023-11-18
2023-11-20 37 浏览
平時鬧市食日本野閑閑地都成千蚊,中環隱世居酒屋,系要搵下路,但系價錢同質素真系唔錯三文魚牛油果沙律沙律菜好新鮮,咬落去真系shasha 聲,幾清脆燒鱈魚干咸咸地脆脆地,佐酒小食岩鹽魷魚一夜乾好新鮮好大條,有炭燒香味,要沾埋旁邊的沙律醬食,層次口感更好唐楊雞軟骨唐楊炸得唔油膩,香噴噴又脆口松葉蟹膏蟹肉炒飯蟹籽爆爆蟹膏炒飯好香蟹肉好甜,炒飯粒粒分明油甘魚餃魚骨唔多容易食,唔會啃骨油甘魚比較油身,比其他魚更甘香醬油同檸檬兩食兩種風味

三文魚牛油果沙律
沙律菜好新鮮,咬落去真系shasha 聲,幾清脆

燒鱈魚干
咸咸地脆脆地,佐酒小食

岩鹽魷魚一夜乾

唐楊雞軟骨
唐楊炸得唔油膩,香噴噴又脆口

松葉蟹膏蟹肉炒飯
蟹籽爆爆蟹膏炒飯好香蟹肉好甜,炒飯粒粒分明

油甘魚餃
魚骨唔多容易食,唔會啃骨
油甘魚比較油身,比其他魚更甘香
醬油同檸檬兩食兩種風味

2023-11-15 30 浏览
中上環附近其實都幾多居酒屋,呢間個位置都幾隱世,可以安靜地食個晚餐,牆身以藍色為主調嘅畫作好有日式風情,等緊食物嘅時候可以數下幅壁畫出現咗幾多隻動物~🤭🤭🔘三文魚牛油果沙律沙律菜新鮮爽脆,中間係三文魚刺身切粒,份量都唔少架~🔘雞皮餃子雖然用上雞皮來做餃子皮,但唔會覺得好肥膩,雞皮薄脆,非常滋味~🔘雞皮/雞翼/雞軟骨呢度嘅雞皮係超級脆,推介!! 雞軟骨係雞胸軟骨,口感爽脆,雞胸肉唔會鞋,加埋鮮檸檬汁味道更佳~🔘牛舌芯🔘翠玉瓜牛舌芯厚身肥美,加少少鹽同黑胡椒調味,已經夠晒好味~👍👍🔘唐揚雞即叫即炸非常香脆,肉質超級juicy~ 🔘牛油炒野莱雜菜保持爽脆口感, 一上台就聞到滿滿牛油香~同其他居酒屋相比,串燒的確幾好味,值得回訪~

🔘三文魚牛油果沙律
沙律菜新鮮爽脆,中間係三文魚刺身切粒,份量都唔少架~

🔘雞皮餃子

🔘雞皮/雞翼/雞軟骨
呢度嘅雞皮係超級脆,推介!!

🔘牛舌芯
🔘翠玉瓜
牛舌芯厚身肥美,加少少鹽同黑胡椒調味,已經夠晒好味~👍👍

🔘唐揚雞
即叫即炸非常香脆,肉質超級juicy~

🔘牛油炒野莱
雜菜保持爽脆口感, 一上台就聞到滿滿牛油香~

同其他居酒屋相比,串燒的確幾好味,值得回訪~
中環放工行過嚟食,裝修雅致,環境清靜,好岩收工過黎飲兩杯!梅子蕃茄$58~驚世美味!梅子煮琳左,再配上麻醬!蕃茄吸滿晒醬汁,清新開胃,酸酸甜甜!明太子沙律$48~明太子粒粒方形,大大粒牛蒡片$45~炸日本川海老$68~炸得好脆!食既時候要小心界口!汁燒蔥牛肉卷$68~肥牛肉包住蔥頭蔥味,再用汁燒!油甘魚餃$138~魚餃既魚肉特別滑嫩!松葉蟹膏蟹肉炒飯$158~炒飯粒粒分明,落足料,入面有好多蟹肉!黑蜜千層卷$28~黑糖味同時有

中環放工行過嚟食,裝修雅致,環境清靜,好岩收工過黎飲兩杯!

梅子蕃茄
$58~

明太子沙律
$48~
明太子粒粒方形,大大粒

牛蒡片
$45~

炸日本川海老
$68~
炸得好脆!食既時候要小心界口!

汁燒蔥牛肉卷
$68~
肥牛肉包住蔥頭蔥味,再用汁燒!

油甘魚餃
$138~
魚餃既魚肉特別滑嫩!

松葉蟹膏蟹肉炒飯
$158~
炒飯粒粒分明,落足料,入面有好多蟹肉!

黑蜜千層卷
$28~
黑糖味同時有
2023-11-09 47 浏览
跟朋友嚟到蘭桂坊附近,原來蘭芳園再行上去有間居酒屋,有發現到城市驚喜嘅感覺。汁燒蔥牛肉卷燒得好香口,爆汁嘅蔥令到成個組合更加juicy,幻想到如果做lunch set嘅話會係好好餸飯嘅菜式。牛舌芯同牛肋肉都係必叫,厚切有肉汁,燒得啱啱好,簡單加少少檸檬汁,牛味已經好突出。油揚令我有驚為天人嘅感覺,豆腐好嫩滑多汁,似平時滷豆腐嘅質地,表面嘅豆皮完全索滿晒醬汁,一咬落去就咇晒出嚟,忍唔住即時encore。秋葵同銀杏都好新鮮,銀杏煙煙韌韌,平時少食,我哋試完都好鍾意。唐揚雞軟骨有生炸嘅風味,唔會好厚皮,雞軟骨夠大塊有咬口,仲連咗少少雞肉,食得出係靚料。明太子芝士醬薯條十級推薦,個醬超級香,完全係明太子pizza味薯片嘅味道,鹹香惹味,薯條熱辣辣夠晒脆,係好有薯味嘅幼薯條。牛油果炸蝦卷淨係睇個組合已經知唔會輸,牛油果香濃軟滑,炸蝦酥脆乾爽,口感豐富。

2023-11-08 36 浏览
呢間小小的居酒屋處身於中環一條靜靜的街道都幾隱世😂,見幾乾淨企理,就入去試下😁入黎環境係柔和燈光都幾舒適架!有小食,串燒,刺身同壽司~想飽飽地食又得~輕輕地食都得~晚餐來到點了幾款小食串燒&壽司🍣🍅梅子蕃茄酸酸甜甜的前菜,入口感覺冰冰涼涼又酸酸甜甜😍 每片蕃茄都沾滿甜酸的梅子汁,好juicy好清新,冰涼感覺又剛剛好!🍟明太子芝士醬薯條-好邪惡的一道菜😈幼身薯條炸得超香脆的,加埋啲鹹香明太子醬同芝士醬調味還不錯,薯條份量適中🍗唐揚雞-炸得外脆內軟的🍗裡面肉質不會乾,還是滿滿的肉汁,很juicy🍗雞軟骨-這家的燒雞軟骨跟平日吃到的很不一樣,不是一粒粒,是屬於雞胸軟骨的部分😸很喜歡這款雞軟骨,軟骨部分比較多脆脆的而且有肉😸加上胡椒鹽燒,淡淡鹹香很惹味!🍗雞翼-😭雞翼外皮燒得很香脆,很邪惡~鹹鹹地脆脆地又燶燶地🤟🏻很厚肉😍🍗免治雞肉棒-香草味滿滿的雞肉碎組成🍗沾滿生蛋黃一起吃,令到雞肉棒口感沒那麼乾🤟🏻🥩日本豚腩燒日本豚腩,看上去超肥膩的🤣鹽燒好香口,但入口不會很膩,肉質還可以,比較有咬口🐟三文魚腩串很肥美的一串,簡單地鹽燒已經好香~入口是滿滿三文魚腩的油脂,好香好邪惡呀🤟🏻😆🍘油揚是燒油炸豆
有小食,串燒,刺身壽司~想飽飽地食又得~輕輕地食都得~
晚餐來到點了幾款小食串燒&壽司🍣

🍅梅子蕃茄

🥩日本豚腩

🐟三文魚腩串

🍘油揚
是燒油炸豆腐~加上甜甜的醬汁,口感濕潤不失燒烤香味🤟🏻

🍣炙燒拖羅蓉赤身卷
燒得微焦的拖羅蓉入口溶化,中間的赤身搭上蔥花,吃起來很有層次,加上芝麻,很香

😻食物整體味道很不錯,空閒跟朋友來小酙一杯,吃點小吃也不錯的地方👍🏻
店員也很友善🫶🏻
價錢方面,係中環黎講都差不多👌🏻
明太子芝士醬薯條
梅子蕃茄