2007-08-31 14 浏览
禽日去食lunch,見檯面多左張紙,係一張聲明加宣佈,內容大致係話附近一帶有幾間同名店舖係唔得,狂落味精,扮正宗爭客仔,係老闆娘個阿哥開既。點解一家人,會咁?寫晒出黎,雖然係以正視聽,但咩都比晒d客知,好似……仲話好快會改名。其實,我只係想簡單來吃一碗米線。佢既湯底其實食完都會幾口渴。
點解一家人,會咁?
寫晒出黎,雖然係以正視聽,但咩都比晒d客知,好似……
仲話好快會改名。

其實,我只係想簡單來吃一碗米線。
佢既湯底其實食完都會幾口渴。
2007-08-04 30 浏览
其實呢間係咪同荃灣o個間一樣呢? 個名係一樣, 但又寫得tst兩間分店咋wor所有配料, 辣既程度...都係剔紙仔, 米線比較細碗, 而且好少米線(但紙仔並無"多米線"一欄!) 反而肉碎就好多腩肉小辣得來帶點甜味, 豬大腸都唔錯要了"多酸", 真係十分酸架! 食唔到酸既人千祈咪試

腩肉小辣得來帶點甜味, 豬大腸都唔錯

要了"多酸", 真係十分酸架! 食唔到酸既人千祈咪試
我都唔知點解會有人覺得依間野係難食!!我差唔多每個星期都去食一次!點解?全因為佢既湯底,佢個湯底真係好正!少少辣少少酸真係好鬼正...飲左第一啖,你會想飲第二啖!不過服務就差d...唔叫佢唔識黎(針)水
我都唔知點解會有人覺得依間野係難食!!

我差唔多每個星期都去食一次!

不過服務就差d...唔叫佢唔識黎(針)水
2007-07-11 5 浏览
服務態度差.. 叫佢地加水,佢地竟然話無時間加.. o 左咀..食物又唔係甘好食.. d 魚腐根本係魚蛋.. 0 口感..食完決定唔會再番去食.. 唔抵食.. 服務又好麻麻..
食物又唔係甘好食.. d 魚腐根本係魚蛋.. 0 口感..
食完決定唔會再番去食.. 唔抵食.. 服務又好麻麻..
2007-07-02 9 浏览
雖然,菜單設計相當細心,可隨意選擇辣的程度、配料多少亦節省很多人手,不過,食物太重味精...雖然起初吃覺得延好食...但後來就會開始感到很口渴...味精很重...特別是湯底...而且配料的肉碎包含很多肥肉,吃完會有一層肥肉碎浮面...= ="小鍋米線($18)+雲吞($4)多芽、小辣、走酸
雖然,
菜單設計相當細心,
可隨意選擇辣的程度、配料多少
亦節省很多人手,
不過,

食物太重味精...
雖然起初吃覺得延好食...
但後來就會開始感到很口渴...
味精很重...
特別是湯底...

而且配料的肉碎包含很多肥肉,
吃完會有一層肥肉碎浮面...= ="

小鍋米線($18)+雲吞($4)
多芽、小辣、走酸
2007-06-27 13 浏览
唉... 沈日同老公一心諗住抱住好有期望既心情去食涼米線,但點知... 令我好失望非常-.-'我地叫腩肉、雲吞涼伴米線,d 腩肉比起荃灣果d 少一半,但係都好好味^o^,而d 雲吞就差好遠,雲吞內既肉有d "宿宿地",同埋碗涼伴唔知點解無肉醬係到??? 因為我平時係荃灣果間食開係有既!仲有d 撈汁,唔知點解好似食緊醋撈米線咁,唉.... 真係好想再返去荃灣食過碗呀! 我地兩個之前都去哩間食過,係食小鍋米線,兩個異口同聲都覺得d 湯好好味,係d 腩肉少d 但係都好掂,不過今日返返去食己經無左果種感覺lu! 雖然唔係食小鍋米線,但係估唔到佢地整涼伴米線係咁難食ga! 尤其是係d 汁... -.-' 唔通就只有小鍋米線+腩肉好食??????? 我地倆個平時都係去開荃灣總店果間食,雖然環境差,但論味道,真係無一間可以及得上總店,唉......ps:我去廁所果陣見到超dirty,好想嘔,d 冷氣機水係廁所門上滴落黎。

2007-06-01 5 浏览
又去搞影相o既o野,所以前晚o黎尖咀。兩個米線痴又貢上o黎食米線。今次要麻辣,好好味,好滿足呀。
又去搞影相o既o野,所以前晚o黎尖咀。
兩個米線痴又貢上o黎食米線。
今次要麻辣,好好味,好滿足呀。
2007-05-03 9 浏览
昨天到QE探嫲嫲+去尖咀睇相辦。好倦,連續個多星期無放假了,加上最近又發生很多事,精神和身體都累得很,都沒有心情發掘新的美食了。阿暖暖始終鍾情這裡。我本來想去譚仔的。沒有甚麼胃口,叫了最愛的蘿蔔米線,小小辣是剛好的。暖暖不想我吃得齋,硬把他的炭燒花枝丸給了我,他說自己不“好”此的,我覺得好好味喎,但我當然明白他的心意啦。味道仍是不錯的。而最開心係又有新的coupon儲喇。
昨天到QE探嫲嫲+去尖咀睇相辦。
阿暖暖始終鍾情這裡。我本來想去譚仔的。
沒有甚麼胃口,叫了最愛的蘿蔔米線,小小辣是剛好的。
味道仍是不錯的。
而最開心係又有新的coupon儲喇。
2007-04-30 3 浏览
好難食呀~未試過食過甘難食的米線~都唔係食米線~成口都係配菜~只係食芽菜~d湯又辣又酸,好難飲d魚腐又唔得羅.好似食緊魚蛋d魚燕都ok既不過,講句公道說話佢\d牛展幾好食.好入味d待應唔係太醒目..唔識自動refill水但浸個陣,都幾有禮貌以後都唔會去.又貴又難食.
好難食呀~
未試過食過甘難食的米線~
都唔係食米線~成口都係配菜~只係食芽菜~
d湯又辣又酸,好難飲
d魚腐又唔得羅.好似食緊魚蛋
d魚燕都ok既
不過,講句公道說話
佢\d牛展幾好食.好入味
d待應唔係太醒目..唔識自動refill水
但浸個陣,都幾有禮貌
以後都唔會去.又貴又難食.
2007-04-18 6 浏览
太座行行吓街叫肚餓,見差唔多dinner time,行過呢度,太太躍躍欲試,好,就試試佢la...自己不嬲對米線麻麻哋,所以從未幫襯過。但係食完後又覺得應該仲會有下次wor..貪心D叫個腩肉腐皮生菜紅腸米線走辣。一端上來,嘩,D料多到好似個小山丘咁。飲一口湯,甜甜酸酸幾醒胃;腩肉唔夠肥,但勝在份量夠,再加埋多青多生菜,食得幾過癮...尖咀區食三十零蚊,仲大大碗,夫復何求呢?

尖咀區食三十零蚊,仲大大碗,夫復何求呢?
2007-04-12 13 浏览
今晚和暖暖二人世界。他又屬意來這裡,因為那大大的蘿蔔。吸取之前的經驗,記得唔好加酸。我要了海膽包和蘿蔔。但蘿蔔是大縮水了,不特別了。亦無得揀多米線了。暖暖叫的冬菇和腩肉,ok,腩肉係瘦的。不過,雖然縮水,但吃完還是飽飽的。暖暖就覺得剛好。無飛仔儲了。總結:不太抵吃了。未必會再成日捧場,因為雲南米線痴覺得,吃米線還是會選深水步和荃灣。來尖咀,就可試多些各樣的菜,不是吃米線的地頭。。
今晚和暖暖二人世界。他又屬意來這裡,因為那大大的蘿蔔。
吸取之前的經驗,記得唔好加酸。
我要了海膽包和蘿蔔。但蘿蔔是大縮水了,不特別了。
亦無得揀多米線了。
暖暖叫的冬菇和腩肉,ok,腩肉係瘦的。
不過,雖然縮水,但吃完還是飽飽的。暖暖就覺得剛好。
無飛仔儲了。
2007-03-26 14 浏览
其實以前黎過,覺得都幾好食的..但唔知係咪轉左老闆..難食左好多。叫左腩肉魚腐小辣米線..第一啖.勁咸.唯有叫佢比碗清湯我..但都係好咸!腩肉冇以前咁好食,魚腐仲差..裡面係凍架..最後我都係食左幾啖..冇食了佢同荃灣果間差好遠..其實究竟係人地正版定係佢係翻版?個人認為..呢間先係翻版
叫左腩肉魚腐小辣米線..
第一啖.勁咸.唯有叫佢比碗清湯我..但都係好咸!

2007-03-14 6 浏览
有問我同我女友,同三個friend,去個到食, 坐得左, 叫幾廿百次先有人黎落單,野食黎啦, 就咁夜係張table既邊, 要我地自己拎,個碗又滑手, 佢張table又懶係設計獨特, 唔跌左落地都偷笑啦,諗起個隻碗....真係勁dirty, 都算啦, 開餐啦,個個一飲啖湯, lur都lur唔切, 唔係太酸就太咸, 個個都食左兩啖就走人,我個friend冇tick酸, 佢個碗就勁酸,我tick左小酸, 個碗野就咸到爆,我諗呢間野都係唔掂, 唔係太正宗, 仲有個toilet...disgusting, ...............總知一句講晒, 係好平, 不過難食, 服務差, 唔會再去
2007-03-02 6 浏览
同朋友黎開餐,一人一個米線,果個咩都有既過橋米線好豐富,有紅腸有火腿有腩肉,食到好飽,不過係腩肉有少少辣,我唔係太食得...紅腸勁好食,但係一定好肥,因為好似炸過黎...另外我地又加左鯊魚丸同蟹子丸,鯊魚丸普通啦,但係我朋友對蟹子丸竟讚不絕口,我就覺得都好味,係入日有少少海鮮的腥味,食落至覺唔錯,但係頗鹹,只不過,6蚊先得果兩粒,係咪貴左的?
2007-01-09 15 浏览
前晚第3次食,星期日晚七點幾,竟然無咩人,唔知係咪太凍關係呢?我要蘿蔔加豬潤,蘿蔔咁抵,梗要encore。暖暖要花枝丸同腩肉。兩碗都塞實晒,好飽!我下次還是要一送兼少酸好了,因為正常酸還是比其他一般的酸。連埋今次,終於儲齊四張coupon喇,下次幫襯便會有飲品送。嘻嘻!

我要蘿蔔加豬潤,蘿蔔咁抵,梗要encore。

暖暖要花枝丸同腩肉。

兩碗都塞實晒,好飽!

我下次還是要一送兼少酸好了,因為正常酸還是比其他一般的酸。