2006-02-08
我都唔明wats da fuss abt a coffee shop,但係HK人好似好buy咁,是但啦~ 講真我係一個coffee addict,我每一最少要飲2杯coffee,加上我對coffee都有少少研究(but not an expert),所以想比少少評語,希望大家唔好見怪! thx! 係外國,starbucks個賣點唔係靚咖啡豆,而係fair trade coffee beans,淨係呢點都says a lot abt this place啦,如果係好飲就賣自己好飲啦! 以前係英國有好多類似o既chain coffee shops,所以絕少去starbucks,佢地d咖啡,無咖啡味,mocha用埋d好差o既chocolate sauce,唔好味。如果大家有試過意大利人沖o既咖啡,就明我講乜。人地d咖啡,又香又濃,普通一杯hse blend都已經好好味。starbusks用o既咖啡豆沖出o黎o既espresso,竟然可以無面個層"咖啡油"(正確名稱我唔識,sorry!),its body唔夠rich,好似好稀咁。有陣時我都有d華疑佢地會唔會翻用coffee beans,點解咁
starbusks用o既咖啡豆沖出o黎o既espresso,竟然可以無面個層"咖啡油"(正確名稱我唔識,sorry!),its body唔夠rich,好似好稀咁。有陣時我都有d華疑佢地會唔會翻用coffee beans,點解咁淡...
至於佢地既食物,咪好一般coffee shop standard o羅,咁同樣價錢,pret d sandwiches 好味好多o羅!如果單想食件cake for tea,咁去cova好過啦!!!