2007-10-29 22 浏览
今夜和太太食完瓊姐之後未夠喉,好幾次經過都見幾多人,就試吓。ORDER了一窩蠔仔粥,上枱就直覺地知道不會好吃!米湯比例1:1.5,入口只知係一窩蠔仔味精水,芫荽少、冬菜少、無味嘅蠔仔亦不多,湯底更不用多筆!莫說陳勤記,就連我食過東大街小食店做的都比佢好!!OH...人越大...看得OPEN RICE越多...對食越來越挑剔...塵世間最痛苦莫過於此......孫悟空話齊!
2007-10-11 13 浏览
真係唔明白,點解呢間會有咁多好評。環境似大排檔格局其實一早預咗,點知食物質素都...。薑蔥生蠔煲($68),蠔唔夠大隻,亦有陣腥味,好難食,仲話係廚師推介,俾佢呃咗。粉絲蝦米什菜煲($38),湯底好鹹,蝦米又唔好食。鹵水大什($55),呢碟算係最好,鹵水汁味濃,有紅腸、墨魚、芽菜、鵝腸等。可能其他食品如墨魚餅、炸雞軟骨及炸蠔餅會好食d,不過我應該有排都唔會再幫襯。
真係唔明白,點解呢間會有咁多好評。

環境似大排檔格局其實一早預咗,點知食物質素都...。

2007-09-29 13 浏览
先黎個至愛~ 蠔仔粥抵食味道ok再黎個墨魚餅, 第一次食~ 正~ ..比個肥仔聽到(我估係老細),個肥仔仲話下次去搵佢\整個大墨魚餅我食. 嘻嘻~~ 下次再去搵個肥仔, 睇下佢係唔係吹水先.
先黎個至愛~
蠔仔粥抵食味道ok
再黎個墨魚餅, 第一次食~ 正~ ..

2007-09-03 19 浏览
我是旺記的常客,大大話話都食左十幾次.我每次到此店都一定會食鵝片,大眼魚,墨魚餅,蠔仔粥. 味道不但唔錯,而且價錢又唔係貴. 上星期二唸住同班friend再去食,點知無開.最後去左食泰國o野.後來返屋企先知"旺記"被人懷疑食物中毒,且暫時關閉停業.不過我覺得真係無理由,雖然間鋪的衛生比唔上大酒樓, 但亦可接受. 真係唔明白點會食物中毒.我同班friend都食左咁多次,都冇一次有問題啦.希望"旺記"可以快d開返. 我同班friend都想再食鵝片呀!

2007-08-28 19 浏览
=============================================5 名市民在銅鑼灣「旺記」飯店進食蠔仔餅、凍烏頭等「打冷」食品後,懷疑食物中毒,食物環境衞 生署基於陸續有人在該店進食後不適,加上不滿意食肆的衞 生情況,故昨日飭令該食肆即時關閉停業,進行清潔及消毒,並檢控該食肆的食物處理室不潔問題。另案兩男子不適衞 生防護中心正調查兩宗懷疑食物中毒個案,涉及的5 人全部曾光顧銅鑼灣登龍街1 號的旺記飯店。首宗個案涉及3 名年齡27 至28 歲的男子,本月16 日午夜後在旺記進食,其後出現肚痛、肚瀉及嘔吐等病徵,兩人曾到瑪麗醫院急症室求醫,毋須入院。第二宗個案涉及兩名分別31 歲及33 歲的男子,上周六在該食肆進食,同樣在10 多個小時後出現不適======================================brothers pls be careful when eat in such 打冷restaurants especially in such hot summer

另案兩男子不適

2007-08-03 15 浏览
由細到大都好怪~ 唔知點解唔多食燒鵝, 但就好鍾意食鹵水鵝~ 今晚同幾個朋友0黎旺記開餐~ 朋友好鍾意0黎旺記, 小妹反而係第一次0黎, 我地叫左:鹵水鵝片: 好入味, 但伴碟的豆腐就麻麻地避風塘雞翼: 香口好味, 讚椒鹽玉子豆腐: 豆腐炸得仍然香滑墨魚餅: 新鮮制, 唔錯, 但如果可以厚0的0既話, 口感更好椒絲腐乳通菜: ok蠔仔粥: 好多蠔, 好味呢度舖仔細細, 但好多人0黎食, 味道又唔錯價錢又唔貴, 下次會再0黎

鹵水鵝片: 好入味, 但伴碟的豆腐就麻麻地
避風塘雞翼: 香口好味, 讚
椒鹽玉子豆腐: 豆腐炸得仍然香滑
椒絲腐乳通菜: ok
蠔仔粥: 好多蠔, 好味

2007-04-21 18 浏览
十位食家為旺記寫食評,十位食家都異口同聲讚賞旺記的小菜,我是第十一位,還有甚麼好寫?話說有一日,天寒地凍,遂與阿癲到登龍街食「樊少皇」煲仔飯,等位之際,不知哪裡傳來陣陣酒香,經過我靈敏的鼻子一「索」之下,嘩,簡直驚為天人,原來是從旺記傳出來的花雕醉雞窩味。就是這一「索」,自此念念不忘,一定要來吃一次醉雞窩。醉雞窩是我常吃的,故頗有心得,「春秋」的水準不穩,「樓上樓」的不夠入味,其他的不要提吧!唯有旺記的醉雞窩,水準最穩定。何解多次在廿多卅度的高溫下,都嚷著要吃旺記醉雞窩?原因有二:其一,有Heart:湯底香、雞酒合一這些都不在話下。重點是,無論舖面有多忙,無論店外有多少客人在等位,鬍鬚老細都堅持自己要親自主理桌上的醉雞窩。招牌攸關,老細有自己的一套方法,令雞件煮得奇滑無比,甚麼方法?你自己試試,但可以告訴你,你起初一定會看不過眼,可是,你不要懷疑,因為用他的方法煮醉雞,一定是最好的。其二,用料新鮮:首先,雞有雞味,應該不是雪藏貨。其他火鍋料雖然選擇不多,但首選推介一定是生大條泥和白鱔片。泥細條的不要,因為不夠新鮮。大條的上檯時,魚還是「口擘擘、跳跳紮」,新鮮否?鱔片方面,是我吃過眾多火

其一,有Heart:

其二,用料新鮮:

鱔片方面,是我吃過眾多火鍋鱔片中最白滑、最肥美和最鮮嫩的,一試難忘呀。

如果兩個人去食,可以點半隻雞的雞窩,加一碟泥或鱔片,最後再加碟生菜,已經足夠有餘。

最後一個溫馨提示:無論淥雞也好、淥泥也好,還是淥鱔片也好,都一定要依足老細吩咐,你可能會覺得他好管閒事,但我告訴你,聽話冇蝕底,你一定近廚得食!
2007-03-09 3 浏览
第二次唻食,都係哄好味。叫左:1. 花生豬手2. 蠔仔炒九菜花2. 蜜汁燒鱔4. 鵝片4樣野都好食,不過鵝片就好食過老水鵝。值得一試ge潮洲食店。
第二次唻食,都係哄好味。

叫左:
1. 花生豬手
2. 蠔仔炒九菜花
2. 蜜汁燒鱔
4. 鵝片

4樣野都好食,不過鵝片就好食過老水鵝。

值得一試ge潮洲食店。
2006-11-12 13 浏览
朋友生日想食潮州, 記起另一朋友之前提過旺記, 就決定一試.不要小看這小小的潮州舖, 也要排隊等位呀~~~ 剛剛坐低叫完餸, 轉頭就有餸上枱, 真快~~~ 熱辣辣!!!推介餸菜:脆鱔- 真的很脆, 夠乾蠔餅- 多蠔, 唔油墨魚餅- 好重墨魚味, 夠彈牙鹵水拼盤& 鹵水鵝- 肉好嫩, 唔會太咸豉椒炒蜆- 好好味, 夠鑊氣, 好快就俾我地食完哦~~仲有4-5個唔記得既小菜都好好味呀...

推介餸菜:
脆鱔- 真的很脆, 夠乾
蠔餅- 多蠔, 唔油
墨魚餅- 好重墨魚味, 夠彈牙
鹵水拼盤& 鹵水鵝- 肉好嫩, 唔會太咸
豉椒炒蜆- 好好味, 夠鑊氣, 好快就俾我地食完哦~~
仲有4-5個唔記得既小菜都好好味呀...

2006-10-29 1 浏览
身為潮州人既我當然十分喜歡食潮州菜. 薑餅人向我推介此店, 星期五晚和他一起品嘗一下此處既菜肴.1. 鹵水鵝片- 肉嫩肥美, 汁濃, 正呀.2. 炸墨魚餅- 竹籃上, 炸米粉墊底, 墨魚餅薄身, 炸得香脆, 但若果再爽口彈牙點就更perfect.3. 韮菜花炒蜆仔肉- 炒得有鑊氣, 惹味香口, 蜆仔肉真是很"仔", 很細粒的, 咸左少少.加多支青島消消暑.

1. 鹵水鵝片- 肉嫩肥美, 汁濃, 正呀.

加多支青島消消暑.
2006-10-09 2 浏览
今日又去左行時代, 行完朋友想食打冷就近就來左呢間鹵水什拼($50) - 有墨魚, 鵝腸, 紅腸, 豬大腸, 大豆芽, 豆腐泡, 樣樣有D o岩晒我地呢d得兩個人但又想食多d唔同野既人, 其中以鵝腸最好味炸雞軟骨($45) - 叫得呢味食送都預左油, 好在呢間會有炸米粉墊底吸晒d油, 令到d雞軟骨乾身d, 唔錯9菜豬紅($20) - 反而呢碗野就勁油, 味道普通生力($20 x 2) - 買二送一, 抵飲可樂($10)老闆娘(伙計咁叫佢\)同人落單好似鬧交咁, 服務唔係好得, 不過唔計呢樣呢間野又真係食得過
今日又去左行時代, 行完朋友想食打冷就近就來左呢間
9菜豬紅($20) - 反而呢碗野就勁油, 味道普通
生力($20 x 2) - 買二送一, 抵飲
可樂($10)
2006-09-26 2 浏览
J.A.M.又出動搵好野吃鹵水鵝- D鵝都幾入味蠔餅- 用太多粉去炸,不過D蠔都幾甜墨魚餅- 爽口夾大件(10件咁多)蒜蓉開邊蝦- 蝦有粉絲墊底,吸哂D汁,正本來唸住叫埋豉椒炒蜆,不過太多菜所以無叫...間鋪細細間,如果多人就要坐出外面,別有一番風味
J.A.M.又出動搵好野吃

鹵水鵝- D鵝都幾入味
蠔餅- 用太多粉去炸,不過D蠔都幾甜
墨魚餅- 爽口夾大件(10件咁多)
蒜蓉開邊蝦- 蝦有粉絲墊底,吸哂D汁,正

本來唸住叫埋豉椒炒蜆,不過太多菜所以無叫...
間鋪細細間,如果多人就要坐出外面,別有一番風味
2006-08-23 6 浏览
約了朋友到銅鑼灣食晚飯,見很久也沒有來這店,就決定再來試試,看看會唔會差了。我們叫了鹵水鵝、蠔仔粥、墨魚餅、魚肚肉鬆浸勝瓜和油鹽水大蜆。鹵水鵝- 很入味,鵝肉嫩滑,少少肥剛剛好,唔錯。蠔仔粥- 大大隻蠔,新鮮又無怪味,抵食又大窩,值得一試。墨魚餅- 底放了米通吸油,令油膩的感覺減底,墨魚味很濃,新鮮炸起很彈牙又香口,雖然還是幾油,但也食唔停口。魚肚肉鬆浸勝瓜- 魚肚很爽口又入味,可惜少了點,勝瓜完全削了皮(我喜歡這樣),也是不錯的選擇。油鹽水大蜆- 大蜆都真係幾大隻,而且很多隻都有肉,用油鹽水煮,可以完全食到它的鮮味。價錢平,食物佳;但如環境可以再好一點,就更加好了。
鹵水鵝- 很入味,鵝肉嫩滑,少少肥剛剛好,唔錯。
蠔仔粥- 大大隻蠔,新鮮又無怪味,抵食又大窩,值得一試。

價錢平,食物佳;但如環境可以再好一點,就更加好了。
2006-04-29 6 浏览
1.蠔餅: 都算唔油膩...亦真係好多蠔2.蠔仔粥:多料
1.蠔餅: 都算唔油膩...亦真係好多蠔
2.蠔仔粥:多料
2006-04-01 8 浏览
今日同男朋友黎左呢度食........叫左.....蠔仔粥.......好味呀,好夠味....仲有大鱔煲.....好夠味好味........仲有白飯........呢度d野好食又唔貴........不過嗌完後等左.....勁耐.....