2010-05-09 35 浏览
難得有兩個幾鐘無人管的lunch time,唔係唔用盡佢ar??~特登山長水遠行到呢度試下傳聞中好正ge炸脾~落左order 2分鐘即到!?又係ge...生炸唔代表係即炸......皮很脆,但沒有想像的好....佢係將上下脾肉cut開灘平lai炸咁樣ge好處係快熟,但係肉汁同嫩滑程度會大減......但我想作為快餐店這是無可厚非的,一隻皮脆肉嫩的完美生炸脾起碼要慢火炸廿分鐘...我想,最美味的炸脾,還是自家的廚房出品吧!
特登山長水遠行到呢度試下傳聞中好正ge炸脾~

落左order 2分鐘即到!?
又係ge...生炸唔代表係即炸......
皮很脆,但沒有想像的好....
佢係將上下脾肉cut開灘平lai炸
咁樣ge好處係快熟,但係肉汁同嫩滑程度會大減......
我想,最美味的炸脾,還是自家的廚房出品吧!
2010-05-07
2010-05-03 44 浏览
好耐冇食過炸雞脾了,通常都只食碟頭飯~今次點了炸雞脾+火腿三文治+熱奶茶外賣等左10分鐘度熱辣辣既炸雞脾到手了~之後拿拿臨拎返屋企慢慢歎!其實好驚返到屋企後雞脾會唔脆~但原來唔會喎...雞脾好脆口囉~~肉好嫩滑喔!好正!!!火腿三文治普通熱奶茶食完雞脾太飽了...飲唔落比左媽媽飲!佢話好飲,好滑!炸雞脾~我愛死你了...
好耐冇食過炸雞脾了,通常都只食碟頭飯~
今次點了炸雞脾+火腿三文治+熱奶茶外賣
雞脾
好脆口囉~~肉好嫩滑喔!好正!!!
火腿三文治
普通
熱奶茶
食完雞脾太飽了...飲唔落比左媽媽飲!佢話好飲,好滑!

炸雞脾~我愛死你了...
2010-04-15 75 浏览
其實我好中意泥日月星食碟頭飯,因為既大碟又好味,最重要係抵食嘛!每次同朋友A泥九龍灣都會泥呢度朝聖羅宋湯:好足夠好夠味白汁炸魚飯:炸魚好脆口,唔油淋淋,正!但白汁就一般,同一般茶餐廳一樣,落好多面撈!薑蔥魚腩飯:大約有4塊炸大魚腩,配上薑蔥炒好惹味!我自己好中意~咖哩吉列豬扒飯:豬扒份量多,炸到脆身唔油~咖哩唔spicy的!咕嚕肉飯:個人認為咕嚕肉太酸!蘿白牛腩飯:呢個好好食,牛腩炆得好淋好入味,$22好抵食!草茹豆腐飯:清清淡淡,唔錯唔錯!

每次同朋友A泥九龍灣都會泥呢度朝聖
羅宋湯:好足夠好夠味
咕嚕肉飯:個人認為咕嚕肉太酸!
蘿白牛腩飯:呢個好好食,牛腩炆得好淋好入味,$22好抵食!
草茹豆腐飯:清清淡淡,唔錯唔錯!
足料羅宋湯
足料羅宋湯
蘿白牛腩飯
前:薑蔥魚腩飯 後:草茹豆腐飯
2010-03-09 23 浏览
真係估唔到而家仲有十五蚊一個早餐﹗周六在工地叫外賣,兩餸麵再加多個餐包及coffee,送埋外賣竟然只係十五蚊﹗餸要了雪菜肉絲及腸仔,腸仔一條,不過雪菜肉絲份量不少,麵亦都係成個,份量十足滿滿的,入面仲有幾條生菜﹗味道沒有問題,一般茶記水準,不過十五蚊真係超抵,以後都係叫佢外賣早餐了﹗
真係估唔到而家仲有十五蚊一個早餐﹗

十五蚊抵食
十五蚊抵食
  • 15蚊早餐
2010-03-02 21 浏览
呢到無論炸雞脾/鹵水雞脾都好好食~星期日唔想咁熱氣食左鹵水雞脾+三文治tea隻雞脾真係好滑!!! 鹵水又唔會太咸~ 不過三文治就麻麻地, 好乾!
呢到無論炸雞脾/鹵水雞脾都好好食~
星期日唔想咁熱氣食左鹵水雞脾+三文治tea
隻雞脾真係好滑!!! 鹵水又唔會太咸~
不過三文治就麻麻地, 好乾!
2010-01-13 37 浏览
久違的影藝重開,專程去看電影 <意外>,戲院前身是九龍灣百老匯,想不到環境並沒有改變,全沿用上手的裝修及設施器材,認真慳皮。睇戲前先歎個下午茶,牛下已歿,但淘大商場附近仍有不少好選擇,日月星快餐便是其一。店子不大,以外賣送遞為主,門口放兩張摺檯做埋堂食,簡單直接,街坊生意也就是這樣吧。下午茶不吃多,我吃炸雞脾,女友吃火腿三文治,套餐價只需十八蚊,另加兩蚊要杯凍奶茶。凍奶茶由阿叔即拉,入口順喉,但奶味蓋過茶味,只是一般。店方細心,免費供應膠手套,吃炸脾時既衛生又方便。一口撕開脆卜卜的雞皮,雞肉上仍留有不少油脂,肉質夠肥美夠滑溜,頗有水準。三文治就沒甚麼特別可說,餡料只得火腿及芝士,有點乾哽的感覺。日月星是標準的「老港式快餐店」,食物水準不高,卻絕對抵吃,這正是其生存之道!

食脾前做足安全措施
奶茶麻麻
炸雞脾有水準
記得襟掣,唔係無飯開架喇!
2009-10-04
食脾前做足安全措施
炸雞脾有水準
記得襟掣,唔係無飯開架喇!
  • 炸雞脾
晚上約了朋友到淘大. 先找個地方食個飯, 最好又平又正哩間日月星想黎好耐, 之前搵過又唔見, 原來係o係條行仔入面原來係專做外賣生意, 不過都有一張台做堂食.餐牌除左是日晚餐之外, 其他既飯原來都只係加$3 就有杯野飲二人二話不說話要了兩客炸雞脾飯.熱奶茶, 都只一般, 奶味較重. 講開又講, 食炸雞脾都係配返可樂正好多炸雞脾飯份量真係十足, 隻雞脾超大隻, 全部都係肉.新鮮炸出黎, 超燙口, 熱到連d 飯都燙口. 塊雞皮亦是炸雞脾既精粹, 勁脆! 皮下有點黃色既肥膏, 怕肥既就唔好叫啦不過雞脾食起上黎有點狼狽, 幸好店鋪有紙巾提供. 可以拿上手大啖大啖的咬.下次唔知可唔可以叫佢去骨/ 漸件呢.飯要了茄汁, 其實叫既時候都有點擔心, 因為本人係唔食用茄汁調出黎o個隻茄汁, 即係酸o個隻好彩上到台見到係螢光汁, 非常高興, 我勁鍾意哩隻咸既茄汁, 即係快餐店焗豬o個隻d 汁睇黎好少, 但撈下撈下又撈得晒成碟飯.$24.5 而已. 如果星期二黎食, 晚餐就有炸雞脾飯, 只$22. 下次記住要星期二黎了!
晚上約了朋友到淘大. 先找個地方食個飯, 最好又平又正

原來係專做外賣生意, 不過都有一張台做堂食.

二人二話不說話要了兩客炸雞脾飯.

炸雞脾飯份量真係十足, 隻雞脾超大隻, 全部都係肉.

下次唔知可唔可以叫佢去骨/ 漸件呢.

d 汁睇黎好少, 但撈下撈下又撈得晒成碟飯.

2009-10-16
$24.5 (晚餐)
  • 炸雞脾飯
以前食過幾次 , 今日經過又口痕痕入去食炸雞脾 比錢後唔使兩分鐘 , 熱辣辣既炸雞脾已經食得喇 , 真快 雞脾大大隻 , 皮脆肉嫩,好好味 , 食過咁地方既炸雞脾 , 又大隻又好味既 ,只有日月星同埋新星 , 日月星既皮脆d , 新星既肉嫩1d香甜1d熱奶茶味道唔錯 , 有茶味我鐘意 淨炸雞脾 , 小食店已經賣$15而且只係普通水準呢度18$既下午茶 , 真係抵食

以前食過幾次 , 今日經過又口痕痕入去食炸雞

比錢後唔使兩分鐘 , 熱辣辣既炸雞脾已經食得喇 , 真快

熱奶茶味道唔錯 , 有茶味我鐘意
炸雞脾 , 小食店已經賣$15而且只係普通水準
呢度18$既下午茶 , 真係抵食

炸雞脾
2009-09-27
炸雞脾
2009-08-21 44 浏览
我既至愛好好味的飯, 每次想到要食日月星就會想食, 真係可以一試架.. 枝竹火腩同豆腐火腩都妹好味. 食晚餐都唔錯.
枝竹火腩同豆腐火腩都妹好味. 食晚餐都唔錯.
炸雞脾飯
枝竹火腩飯
2009-08-01
炸雞脾飯
枝竹火腩飯
2009-08-07 38 浏览
睇完咁多好評後去試下啦.....點知好失望.......炸得幾乾身但不至於好好食lor.......又唔係話太入味.....仲有....$14隻雞脾係d咁既鋪頭黎講都唔算平.......總之真係好一般!
睇完咁多好評後去試下啦.....
總之真係好一般!
2009-08-07
2009-08-05 32 浏览
日月星d野都算平。。早餐15-25蚊都有大大碗通粉。如果叫冷飲都係17蚊。算平架。唔通有碗魚翅俾你咩。不過地方就唔係好乾淨。味道都ok。我就話早餐抵D。個阿叔服務算係ok。

早餐
2009-07-03 28 浏览
下午茶一個人來到日月星快餐吃飯點了一個炸雞婢餐..塊三文治好似干佐d,炸雞婢幾好味嘅,唔會太油wor~唔似出面食果d 油淋淋嘅在叫多杯嘢飲,都幾飽肚~
下午茶一個人來到日月星快餐吃飯
點了一個炸雞婢餐..
在叫多杯嘢飲,都幾飽肚~
  • 炸雞婢餐..
2009-03-24 17 浏览
看見大家也在一致推介這裡的雞脾,今天忍不住也去試一下。他們的店鋪有一個叫超值星期套餐,每天都會有幾款的飯作選擇,而且有飲品,只需$22。我點了一個今天星期二的超值套餐炸雞脾飯,連熱飲也只是$22,真是超值!雞脾果然很大隻,很香口,而且很入味,絕對滿分!要是要選香港的雞脾皇,絕對為日月星的雞脾莫屬!
看見大家也在一致推介這裡的雞脾,
今天忍不住也去試一下。

他們的店鋪有一個叫超值星期套餐,
每天都會有幾款的飯作選擇,
而且有飲品,只需$22。

我點了一個今天星期二的超值套餐炸雞脾飯,
連熱飲也只是$22,真是超值!

雞脾果然很大隻,很香口,而且很入味,絕對滿分!
要是要選香港的雞脾皇,絕對為日月星的雞脾莫屬!
2009-03-24
  • 炸雞脾
2009-03-22 15 浏览
小朋友話可能就快要拆,拆左就會無得試,於是乎山長水遠入去,淨食一件炸脾!炸脾賣14 蚊,唔貴但係咁既位置都唔平!皮脆肉滑有汁,唔會炸到乾晒,雞皮又唔會好肥,最重要係雞肉入味,唔似 KFC,得個皮好味!見到有幾個人食碟頭飯,好似唔錯,餐蛋加件扒,唔會衰得去邊。

見到有幾個人食碟頭飯,好似唔錯,餐蛋加件扒,唔會衰得去邊。
2009-03-21 33 浏览
一向午餐最鍾意來呢度叫外賣,因為又平又抵又大份又好味﹗佢每日有兩個特餐,廿蚊有飯包野飲,今日係滑蛋牛飯﹗打開個飯盒我也呆了,0的滑蛋呢?好明顯只係得番0的蛋絲0係度,無咩理由咁鬼偷工減料喎﹗牛肉都算腍又滑,不過一0的蛋都無就十分失望,呢次都算係我食咁多次最差的一次了﹗
一向午餐最鍾意來呢度叫外賣,因為又平又抵又大份又好味﹗

佢每日有兩個特餐,廿蚊有飯包野飲,今日係滑蛋牛飯﹗

打開個飯盒我也呆了,0的滑蛋呢?

好明顯只係得番0的蛋絲0係度,無咩理由咁鬼偷工減料喎﹗