2021-04-23 157 浏览
武漢肺炎仲未完,垃圾正苦永續限聚令,我地繼續買外賣返office食lunch. 我地自從第一次食旅僕, 我地已經去到不能自拔嘅地步 因為真係好好食~旅僕咖啡而家仲有一個早叫優惠,10點前叫lunch, 可以加$10 食三重朱古力熱香餅, 我地梗係食啦~ 佢仲好方便, 可以whatsapp order, 咁就可以加pancake 我前一日就send menu俾同事揀, 第二朝返office whatsapp落order, 攪掂~ 等食我地8 個餐, 又有自助沙律吧, 又有三重朱古力熱香餅, 又要斟嘢飲, 我地一去到已經自動波,大家各施其職, 分工合作,好快手就拎得外賣返去食~ 佢地好細心地將個雪糕放響雪櫃, 我地搞掂晒, 走先拎出嚟 ~d lunch真係唔駛講, 好好食, 大家都好滿意 尤其是個慢煮雞胸, 好食到不得了, 一d都唔鞋. 食晒之後, 到重點喇~~~ 三重朱古力熱香餅!!!!!!佢有兩塊細嘅熱香餅,入面充滿住朱古力粒溶咗嘅朱古力,已經好好食再加埋個朱古力雪糕, 真係好食到痴線, 雪糕上面灑咗d nuts碎,冰士多啤利粒, 誠意爆燈 加10 蚊咋, 真係好食到癲.... 自
. 我地自從第一次食旅僕, 我地已經去到不能自拔嘅地步
因為真係好好食~

d lunch真係唔駛講, 好好食, 大家都好滿意
尤其是個慢煮雞胸, 好食到不得了, 一d都唔鞋

加10 蚊咋, 真係好食到癲
.... 自此之後,我地又念念不忘,三日唔埋兩日就話食旅僕
自己沙律自己~
紅酒汁煮牛肉飯
慢煮雞胸
三重朱古力熱香餅
磨菇湯
法式芝士火腿酥
2021-04-21
外卖自取
自己沙律自己~
紅酒汁煮牛肉飯
慢煮雞胸
三重朱古力熱香餅
磨菇湯
法式芝士火腿酥
  • 全部嘢都好好食
2021-04-22 374 浏览
上次來已是冬天之時,夏天的炎熱就是令人想吃點沙律及喝點有的趣的冰凍飲品! Coffree Bro就可以滿足人的貪心 (๑´ڡ`๑)午飯時間已見人龍,看來下次訂枱會比較省時。午市餐牌提供的選擇依然很多,先有無限添飲的茶再來前菜也有自助的沙律(自助的沙律吧可有令你想起年幼時的pizza hut?)。主菜跟朋友share, 我們點了日式龍蝦沙律焗薯及糖心蛋台灣腸肉燥飯日式龍蝦沙律焗薯,海量的芝士可是誠意之作,龍蝦及有點像千島汁的味道跟芝士也意外地合拍。(這下我倒想起了Oliver's  Super Sandwiches)糖心蛋台灣腸肉燥飯,我沒去台灣吃過肉燥飯,就不談論正宗不正宗(要吃正宗的,就去台式或台灣的店啦)不過肉燥飯還是頗對口味,不得不提是糖心蛋及台灣腸,非常好吃,吃完想再吃!飲品環節自然是散叫了兩杯有趣的朋友這次點了士多啤梨牛奶沙冰($52 +$10 加雪糕),比上次來時多了塊果乾,(❛◡❛✿) 好靚!!份量依然十足!香濃的士多啤梨完美地搭上滑一滑的牛奶沙冰,味道又香又甜的!我則點了葡萄柚菠蘿梳打($34) 好喜歡點綴的血橙乾片菠蘿梳乾片,及底部的果汁糖漿互相呼應╰(*°▽°*)╯

日式龍蝦沙律焗薯

糖心蛋台灣腸肉燥飯

飲品環節自然是散叫了兩杯有趣的
士多啤梨牛奶沙冰加雪糕

葡萄柚菠蘿梳打
我則點了葡萄柚菠蘿梳打($34) 好喜歡點綴的血橙乾片菠蘿梳乾片,及底部的果汁糖漿互相呼應╰(*°▽°*)╯,非常夏天的顏色,相當吸引目光,唔捨得破壞~味道是甜甜酸酸的清新醒神~

好滿足一個午餐ヾ(*´∀ ˋ*)ノ
喜歡探訪小店, 總覺得小店是有生命力的, 在很細微的地方也在進步著, 成長似的( ~'ω')~
2021-04-01
日式龍蝦沙律焗薯
糖心蛋台灣腸肉燥飯
士多啤梨牛奶沙冰加雪糕
葡萄柚菠蘿梳打
  • 全部
2021-03-18 1636 浏览
武漢肺炎不停爆,就算返office都絶少響出面食, 我地繼續食外賣 武漢肺炎快d返武漢啦 我出機票錢俾你吖。。。 求吓你啦。。。。話說響附近返工, 之前citibank嗰幾幢未開嘅時候, 呢邊真係冇啖好食 我地試過太平洋叫外賣嘅不快經歷之後, 我地真係冇再踏足呢幢大廈。 其實知道旅僕cafe開咗好耐, 但係真係衝唔破呢個心理關口。 但係原來衝過咗, 前途真係一片光明呢日唔知那裡來的勇氣,衝到上去旅僕cafe, 一上到去已經feel到, 做乜咁遲先上嚟. 我地企響門口1秒咋, 八卦周圍望吓。 已經即刻有個哥仔出嚟問我地堂食定外賣, 我地外賣就話我地知點order, 又話下次可以whatsapp落單先, 咁就唔駛等。 勁好招呼,勁有禮貌~ 我揀咗焗薯同沙律, 原來佢係salad bar嚟架, 任你自己想食乜就拎乜, 正呀!! 佢仲要有蛋沙律, 羽衣甘藍,d番茄超新鮮,仲有好多嘢揀, 10 蚊咋, 呢個salad真係一定要加呀!!!! 我要咗松露忌廉雞肉焗薯, 加埋沙律連埋嘢飲先$69, 仲要勁好食, 勁飽。。。。 如果你真係勁拎沙律,你已經可以好飽。。。。 真係好癲等我下星期叫埋其他同
武漢肺炎快d返武漢啦
我出機票錢俾你吖。。。 求吓你啦。。。。

等我下星期叫埋其他同事去幫襯, 睇吓啱唔啱佢地心水先~
salad bar
松露忌廉雞肉焗薯
台灣腸滷蛋肉燥伴意面
自助salad
  • 自助沙律吧
香港的工廠大廈往往是之地, 的是日來了在觀塘海濱附近的良心小店旅僕咖啡。小店分成兩邊,以木具及鐵藝為主的復古風,一邊是薄荷綠主色調,另一邊則是海藍色主色調,頗有點山及海之感,可能跟其「旅遊」的主題有點相關吧。環境佈置了不少玩具,是充滿幾何的圖案,也有很少見的玻璃展品, 不得不提還有不少旅遊書供借閱。小店menu的選擇多得令人震驚,有選擇困難症的我們只選了甜品及飲品 。這個淡雪爆谷雪糕 crepe ($45) 的份量驚人,一個女生應吃不完吧。貼心的老闆讓我們加多塊CREPE方便分享來吃,雪糕也替我們分成兩球小的,(但也有網球般大)Crepe口感煙韌,用上爆谷包裹著雪糕球豐富了一份口感,最喜歡那充滿果味香港的士多啤梨醬。 這杯賣相當吸引的士多啤梨牛奶沙冰($52 +$10 加雪糕),份量十足,漂亮的粉紅色加白色雪糕球令人眼前一亮!香濃的士多啤梨完美地搭上滑一滑的牛奶沙冰,味道又香又甜的!還有多款咖啡選擇。這杯Daisy Latte ($42) 就相當特別,咖啡中散發出微菊花香,看似奇怪,卻又意外地醒神!隨著時間浸泡的菊花,花香也愈來愈濃烈,玩味非常。在這裡可呆坐好一會,老闆也不會趕你走

淡雪爆谷雪糕CREPE
士多啤梨牛奶沙冰加雪糕球

Daisy Latte

在這裡可呆坐好一會,老闆也不會趕你走
  在這麼惡劣的大環境,但願有心的小店可以堅持下去吧.
2021-01-09
淡雪爆谷雪糕CREPE
士多啤梨牛奶沙冰加雪糕球
Daisy Latte
2020-10-02 746 浏览
響呢間良心cafe買咗良心月餅~ 個盒design都好靚, 見到就諗起上年嘅中秋,有人上獅子山,照亮成個獅子山, 個山頭都好熱鬧,好靚!!!! 呢盒月餅一盒有6 個奶皇月~ 我其實唔鐘意食傳統月餅,奶皇月就唔同, 好味好多. (其實雪糕月餅,冰皮月餅都好食)叮熱少少嚟食,真係一流, 良心奶皇月配良心店買嘅啤酒,真係飲好酒, 食好餅 & 餅好食,酒好飲!!!個奶皇月餅嘅奶皇味好香, 我直頭唔切, 就咁成個咬, 爽呀!!! 再飲啖啤酒, 真係心都涼埋~ 我唔鐘意食傳統月餅, 但係過中秋節,點都要食返個月餅應吓節嘅~

. (其實雪糕月餅,冰皮月餅都好食

個奶皇月餅嘅奶皇味好香, 我直頭唔切, 就咁成個咬
餅好食,酒好飲
飲好酒,食好餅
餅好食,酒好飲
飲好酒,食好餅
2020-08-15 882 浏览
足足一年有多冇出過門,對我嚟講,認真少有,諗起都覺得心癢😭。唔知幾時先可以再飛,唯有搵間以旅遊為主題嘅 cafe 蒲下,過下心癮。旅僕咖啡都算幾隔涉,應該主要做附近幾棟大廈嘅生意,cafe 舊年十月先開,打骰嘅絕大部分都係後生仔女,感覺好 young 好有活力🤗。呢度以旅遊為主題,除咗有旅遊書借閱,以書換啡等活動外,店內亦放咗唔少旅遊金句嘅擺設同 poster,雖然做得唔算好精彩好專業,但係就畀到人一種好青澀,好質樸嘅感覺。今日叫咗個午餐,包括前菜,主菜同飲品,前菜我極力推介自助 Salad Bar,真係好高汁,份量又多,當中有羽衣甘藍,蛋沙律,蕃茄,青瓜,黑松露螺絲粉,菠蘿,粟米粒等,全部都好新鮮好好食,基本上食完兜沙律都已經飽咗一大半😆。主菜我揀咗蜜糖芥末芝士煙肉焗薯,呢個就有進步嘅空間,我覺得面頭嘅配料太多,煙肉,芝士同香料嘅味道比較濃,相對薯仔嘅味道就唔太食得出,如果可以用個大啲嘅薯仔,配料減少啲,蜜糖芥末就加多啲啲,應該會幾好食。意猶未盡,最後我又加咗個小芭菲杯,入面有雪糕,棉花糖,朱古力碎,薑餅同粟米片,味道豐富,口感更豐富,美味嘅甜品減輕落雨天嘅陰霾心情,亦為呢一餐劃上完

意猶未盡,最後我又加咗個小芭菲杯,入面有雪糕,棉花糖,朱古力碎,薑餅同粟米片,味道豐富,口感更豐富,美味嘅甜品減輕落雨天嘅陰霾心情,亦為呢一餐劃上完美嘅句號😌

2020-06-22 689 浏览
呢間小店開嘅位置非常唔起眼,嚟食嘅應該通常係隔離幾座嘅打工仔,我老公之前喺附近返工好鐘意食呢間,今日帶咗我去食,佢話睇到呢間店用嘅食材唔係大陸貨,同埋好俾心機整。今日試完,雖然嘢食份量唔算多,但真係食得出係擺咗心機落去整,而唔係粗製濫做,老闆好好人,環境好舒服,可以hea足一個下晝嘅地方,值得支持。
拿破崙肉醬意粉
2020-06-22
拿破崙肉醬意粉
2020-04-22 621 浏览
估唔到公司附近工廠區有間咁正嘅cafe 😍😍秘書姐姐介紹lunch set 包一個主菜,有沙律食(激讚)食物份量剛剛好,唔會太大份👍🏻👍🏻👍🏻可能食沙律食飽,又有羽衣甘藍😋😋碎蛋沙律,味道好好,一定會再去
估唔到公司附近工廠區有間咁正嘅cafe 😍😍
2020-03-27 462 浏览
可以由開店坐到走都唔會有人趕lunch好抵食,70幾蚊一個餐(包自助沙律同茶任飲) 自助沙律區有好多新鮮既生果同蔬菜,好健康。連醬料都有不同款式,迎合唔同人既口味!就算第一次食,唔知加邊d,亂咁撈一通都好好味如果係出邊cafe食沙律,都要40-50一個,仲要只係好細,但哩到係比你裝一大兜無錯,係一大兜啊!!!本身對個粉唔係話好大期望,霖住70幾蚊有沙律又有野飲,會唔會主食好頹?答案係唔會!叫左個醬燒雞肉長通粉,真係好好味,肉汁好香。唔知係咪個沙律太開胃,窩一口氣食曬成個通粉,一d都唔覺得好(漏)當我地食完野,店員仲主動過黎倒茶比我地,好有禮貌。當走既時候,店員不停同我地講多謝良心小店仲要歡迎dse學生全日齋坐唔趕
可以由開店坐到走都唔會有人趕

lunch好抵食,70幾蚊一個餐(包自助沙律同茶任飲)

無錯,係一大兜啊!!!

良心小店
仲要歡迎dse學生全日齋坐唔趕

2020-01-24 492 浏览
呢間咖啡店喺工廈入面,以旅遊為主題,成間店都裝修得舒服,雖然身在工廈,但個心已經飛咗去香港以外,但謹記,呢度絶對無美少女做女僕,唔好攪錯,免得失望而回😂今日食咗個午餐,有自助沙律吧,一個主菜同一杯嘢飲,我覺得都幾抵食。不過我覺得呢度最驚喜嘅係啲飲品。同朋友試咗三杯:Latte:個花拉得好靚,味道好香濃,值得試。老姜薑黃牛奶:賣相好吸引,薑味夠濃,配搭個牛奶,有薑汁撞奶嘅神韻。菊花牛奶咖啡:呢個組合實在太大膽嘞。店主温馨提示,個菊花味仲會越浸越濃。講真,兩種味道互相衝擊,兩種味道都飲到出嚟,真係未飲過,啱晒鍾意試新鮮嘢嘅小弟🥰

同朋友試咗三杯:

Latte:個花拉得好靚,味道好香濃,值得試。