2024-01-05 22 浏览
觀塘📍快。靚。正烤肉放工突然想食燒肉但又唔想搞到咁夜,去左呢間一人一爐快燒。叫左一個特上美國牛西冷,一個牛舌芯定食。牛西冷牛,一嚟到見啲肉好新鮮,一上爐燒,熱🔥力迫左啲油入出嚟,油膏加根位燒到金黃焦脆,諗住減肥都忍唔到口,牛香味濃😋。牛舌芯爽脆,佢唔係切好薄果種,咬落彈牙爽口。記得好快熟,要小心睇火👀,唔好燒乾。有鹽燒,醬油,蒜蓉醬油,辣醬油。我覺得鹽燒最好,第二係蒜蓉醬油😋個餐重有野飲🥤同綠茶紅豆雪米糍添😋搵日午餐同同事嚟食都唔錯👍🏻[新齋橋 (觀塘)]📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓推薦度(10👍🏻滿):8.3👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8.5⭐️環境(10⭐️滿):8.5⭐️賣相(10⭐️滿):8.5⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食 #winsomelai
觀塘📍快。靚。正烤肉

放工突然想食燒肉但又唔想搞到咁夜,去左呢間一人一爐快燒。
叫左一個特上美國牛西冷,一個牛舌芯定食。

個餐重有野飲🥤同綠茶紅豆雪米糍添😋

價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

2024-01-04 20 浏览
近年興一人前日式燒肉,最近見觀塘開咗間日式燒肉店,見餐廳地方好大,裝修充滿日式風格,同朋友入去食下燒肉先。餐廳主打一人前燒肉定食,做緊優惠,價錢由$78- $148。定食包咗沙律、麵豉湯、肉同埋汽水,另可追加肉類。我哋點咗牛舌心同極上牛小排定食各一,肉嘅份量都唔少,牛舌有八片,牛小排超過十片。牛舌同牛小排質素都唔錯,牛舌心軟身,食落爽口,而牛小排肉味都幾濃郁,味道不錯。最後食埋餐廳奉送嘅士多啤梨味mochi,如果想再豐富啲,仲可以加購甜品。餐廳座位非常多,分bar枱區同大枱,無論一人又或者一大班人用餐都可以。

2023-12-30 42 浏览
一人燒肉 可以一人一個細爐燒☺️ 自己或者兩個人黎都好適合!除左一人一爐 連調味料都係一人一套 有鹽/胡椒/原味醬汁/香辣醬汁/蒜味醬汁👍🏻.一人燒肉都係定食 包一份肉 沙律 白飯 麵豉湯 同罐裝汽水🤍 飯後仲有雪米糍做小甜品😋.|特上美國西冷扒 定食 $168西冷扒好大塊 大過手掌😆 餐廳仲好貼心咁切開左7-8塊🙌🏻 食落肉質嫩 唔韌 幾驚喜~ 即使自己燒 火侯都幾易掌握😝 見到表面熟左 入面就岩岩好可以食.|極上牛小排 定食 $98薄切牛小排 油脂幾平均~ 燒一燒就好快熟 食落好香口又有油香 牛肉質素唔錯👍🏻
|特上美國西冷扒 定食 $168
西冷扒好大塊 大過手掌😆 餐廳仲好貼心咁切開左7-8塊🙌🏻
|極上牛小排 定食 $98
2023-12-30 32 浏览
新齋橋-燒肉 🇯🇵🎌今日跟男朋友來觀塘試試這間一人燒肉店,這間店在觀塘地鐵站A2 出口,步行約8分鐘到。吃完去觀塘海濱散散步都很方便。這間餐廳提供一人燒肉定食,每個座位都有一個電子迷你燒烤爐,連三款醬汁:原味燒汁、蒜味燒汁、香辣燒汁及鹽。每款定食都包一個沙律、一碗味噌湯、一款肉、一款甜品及汽水,價錢大約$78至$98不等,性價比一流‼️我們點了- 極上牛小排定食- 牛舌芯定食我點的極上牛小排,肉味濃郁及肉質嫩滑,另外牛舌芯肉質爽口、點鹽吃一流!得閒經過觀塘,想一人靜靜吃燒肉,選這間都不錯的!人均$98📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓

新齋橋-燒肉 🇯🇵🎌

我們點了
- 極上牛小排定食
- 牛舌芯定食

得閒經過觀塘,想一人靜靜吃燒肉,選這間都不錯的!

人均$98
📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓
2023-12-29
2023-12-21 42 浏览
經過見到燒肉 岩哂咁凍既天氣食 所以就決定去試下原來佢係每人一個燒爐 一個人都可以黎燒🤪我同朋友分別叫左牛板腱肉 同埋牛舌心 每人一個set 包左麵豉湯,沙律,肉同埋一碗日本米飯 🍚咁凍既天氣飲碗熱辣辣嘅麵豉湯真係好滿足😙唔會過鹹而沙律都好fresh!牛舌同牛板腱肉都係100gram 同朋友share 兩款都可以試😜牛舌薄得黎好香~自己燒可以調校自己想要嘅熟度😚 我地鐘意燒到金黃色 佢有三款醬油原味辣味同埋蒜味 ,我最鐘意係蒜味醬油 ,佢仲可以落鹽調味 👍牛板腱肉都係 好香牛脂味道 👅大滿足 😌每個set都有野飲 😽燒肉要配汽水🥤
經過見到燒肉 岩哂咁凍既天氣食 所以就決定去試下

原來佢係每人一個燒爐 一個人都可以黎燒🤪
我同朋友分別叫左牛板腱肉 同埋牛舌心

每人一個set 包左麵豉湯,沙律,肉同埋一碗日本米飯 🍚

咁凍既天氣飲碗熱辣辣嘅麵豉湯真係好滿足😙唔會過鹹
而沙律都好fresh!

牛板腱肉都係 好香牛脂味道 👅大滿足 😌
每個set都有野飲 😽燒肉要配汽水🥤
2023-12-18
2023-12-19 226 浏览
之前已經食過兩三次,食過刺身飯又燒過肉,一路都幾滿意。但今晚食完之後真係永遠冇下次。入去坐低落埋單已經8:17,因為太肚餓叫咗兩盤牛小排,一盤牛舌同雞。落單個陣個員工冇講到佢地係9點收舖,我又冇為意,燒到一半個陣見已經開始執嘢都知唔對路,作為打工仔我好明白阻人收工係好衰嘅,但係始終燒嘅嘢都係需要一啲時間先熟,所以我都盡量燒快啲費事阻到佢哋收工啦。點知燒到最後個批嘅時候都係行咗個人埋嚟,一句就係我地收9點喎,我當時個爐入面係有肉燒緊嘅,我就話我燒埋呢度得架啦,都仲要比佢覆句你快啲啦☹️其實如果一開始落單個陣提一提你地收9點,我唔會嗌咁多或者會第二日先再食囉🫥咁講返食物,今次啲牛小排係冇脂肪,擺上個爐燒係會痴底嘅,比起上次差勁遠,雞脾肉就不過不失,牛舌都還可以,不過最大問題係本身啲肉冇調味,要食到入味好難,要用碗裝住醬汁再去浸先入到味。總之永遠都唔會再去呢間了☹️👎

總之永遠都唔會再去呢間了☹️👎

2023-12-19 27 浏览
💪🏻 特上美國西冷扒 ($168)一個燒肉套餐都會包括肉類、白飯、味噌湯、野菜沙律、汽水同甜品。特上西冷牛扒有150g,西冷嘅色澤都靚,鮮紅色!而且食落唔會太肥,但肉質軟淋,有肉汁😋 牛扒亦都有牛味,落少少鹽調味已經好足夠,送飯好正!而沙律係胡麻醬沙律,甜品係綠茶糯米糍。💪🏻 牛板腱肉 ($98)牛板腱肉脂肪唔算好多,但肉質依然軟淋!而且都切得好薄身,燒一燒就已經食得。而且牛味突出,牛肉燒得好香!味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 特上美國西冷扒 ($168)

💪🏻 牛板腱肉 ($98)

味道:7.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5
2023-12-19 30 浏览
日式燒肉《新齋橋》今次同朋友book左一間位於觀塘工業區既日本燒肉《新齋橋》,位置非常方便,地鐵A2出口一出,過天橋5分鐘就到。環境方面:由於係臨近聖誕,所以有好多聖誕裝飾,打卡幾靚😆坐位都幾寬鬆,唔會太逼。主食:極上牛小排定食肉味鮮甜,好有牛味,份量方面亦都足夠,有十舊,一個人食都好夠😊略嫌牛小排厚度不足,有小小薄。主食:特上美國西冷扒定食西冷扒厚度十足,幾煙韌。小小Tips,如果大家可以食5成熟,絕對可以自己控制到舊牛排小小紅,小小熟,唔需要全熟。咁樣食會無咁韌,口感啱啱好。配菜及飲品:一客飯、麵豉湯、沙律、可樂特別一提,白飯入口即溶,一黎到已經聞到飯香。如果淨係食肉會好濟,所以要配合牛肉、牛排送飯。
日式燒肉《新齋橋》

主食:極上牛小排定食

主食:特上美國西冷扒定食

配菜及飲品:一客飯、麵豉湯、沙律、可樂
2023-12-15
2023-12-17 25 浏览
觀塘區都有高質素燒牛肉😍 餐廳裝修簡約木系風,地方寬敞,一班朋友嚟食都好合適,提供多款燒牛肉種類套餐及甜品,定價相當親民,燒肉定食由$78起,套餐包括配白飯+野菜沙律+味噌湯+是日甜品+汽水,質素很不錯店員細心有禮,整個用餐體驗很好~ 🥩特上美國西冷扒 ($168/150g)🥩極上牛小排 ($98/100g) 醬料方面有原味燒汁、蒜蓉燒汁、香辣燒汁牛肉肉質有驚喜!西冷扒厚度適中 燒到七成熟就可以享用,口感非常軟嫩,配上燒汁一流🤤 牛小排油脂分佈平均,肉質軟嫩,薄薄一片很快就燒熟 加上飯、湯、沙律及甜品好飽好滿足☺️
店員細心有禮,整個用餐體驗很好~

🥩特上美國西冷扒 ($168/150g)
🥩極上牛小排 ($98/100g)
醬料方面有原味燒汁、蒜蓉燒汁、香辣燒汁
加上飯、湯、沙律及甜品好飽好滿足☺️

2023-12-17 25 浏览
我最近去了觀塘的新齋橋日本菜烤肉居酒屋,真心推薦啊!他們有各種好吃的料理,我點了兩個套餐:極上牛小排套餐和特上美國西冷排套餐。先說服務,真的超好!工作人員超友善又專業,迅速給我們安排位置,還仔細解釋菜單上的選項。他們樂意回答我們的問題,確保我們吃得開心。現在談吃的,極上牛小排套餐和特上美國西冷排套餐都太讚了。牛小排肉質超嫩超多汁,入口即化,肉食愛好者絕對會愛!套餐還有味噌湯、米飯、野菜沙拉、甜點和飲品,超值!特上美國西冷排也很厲害,肉質鮮嫩,口感超好!套餐內還有味噌湯、米飯、野菜沙拉、甜點和飲品,整體用餐體驗超滿足。除了好吃的食物,這家店的環境也很舒適,氛圍溫馨,適合和家人朋友一起享受美食。總之,新齋橋真的是個值得推薦的日本菜烤肉居酒屋!菜色多樣,服務好,味道超讚的。無論是聚餐還是一個人來,都是個不錯的選擇。喜歡日式燒肉的話,你一定要去試試看!

2023-12-05
這家店真喺令我食得咁開心🍴😆,終於有間咁得意嘅店開喺附近啦!嗌咗碟烤牛肉,份量滿滿,每件牛肉都咁燒得外皮微焦、肉汁鎖住哂,肉塊嫩滑得嚟唔失啲肉香,真係咁啱口味👍。再黎個凍檸茶,鮮檸味道貫穿成杯飲品,一啖飲落去又清新又解渴,啱晒香港呢個炎炎夏日。雞翼就更加驚喜,燒到皮脆肉嫩,啲香味飄得成餐廳都聞到,真喺掂過掂!同桌仔叫嘅涼拌皮蛋豆腐都令我期待爆煲,皮蛋同豆腐嘅組合簡直係絕配,香滑又涼快,清爽嘅口感又平衡咗烤肉嘅油膩。成晚食完之後感覺美滋滋,都唔驚肚皮繃緊咁。希望呢間店可以繼續保持住水準,我下次肯定仲會再黎試其他嘢嘅!🥢🐄🍵

2023-12-15 25 浏览
見到公司附近開左間日式烤肉,見網上介紹係食一人烤肉,咁大個女真係試過一人烤肉體驗,所以今日近近地去試下。上到去環境不錯,地方勁大,裝飾好有日本的感覺。侍應帶左我地去單人燒肉bar台坐。我覺得個體驗一係好特別,一人一個爐,對住牆,就算只有一個人去食烤肉都唔怕尷尬。餐牌上有好多唔同肉既部位選擇,有牛,豬同雞。我地都揀左牛肉,但分別兩個唔同部位: 極上牛小排同牛板腱肉。極上牛小排肥瘦均勻,牛味好出,牛板腱肉既肉汁就比較多,同有咬口,各有各好味之處。餐廳提供三個味道既燒汁選擇,我地三個味都試晒,我覺得蒜味比較出色。套餐仲包括左沙律、味噌湯、白飯、汽水及甜品。食完我地都好滿足~

2023-12-14
最近新興左好多日式一人燒肉店😍簡直係我的福音👍🏻知道觀塘區開左開新齋橋一人燒肉,今晚就黎試下。餐廳由電梯開始已經有濃濃日本風😍餐廳新裝修,個場超級大,乾淨衛生,有和食區同燒烤區,一人一爐。每個座位都有齊三款醬汁,櫃桶入面有齊食具,紙巾同濕紙巾,設備好齊全。燒肉套餐包左一款100g-150g肉,白飯,麵鼓湯,沙律,汽水同甜品,吾夠飽仲可以另加點肉類😋特上美國西冷扒150g $168牛扒厚身,脂肪量適中,一人一爐的方便就在於可以燒成自己喜愛的熟度🤤西冷燒完後肉質幾淋,保持左肉汁😋特上牛小扒100g $98 薄薄一片,好易燒,有八大片。呢個牛肉味好濃,吾使點醬仲可以食到佢的原汁原味😋食完熱辣辣的燒烤,最後有舊mochi 雪糕涼一涼😆總括嚟講,餐廳裝修光猛乾淨,油煙味可接受,價錢都合理,無論係一人定多人聚餐都幾適合👍🏻

特上美國西冷扒150g $168

特上牛小扒100g $98

食完熱辣辣的燒烤,最後有舊mochi 雪糕涼一涼😆

2023-12-14
2023-12-12 35 浏览
[一齊分享 / 獨自享受😎]想吃一人燒肉,於是等友人在觀塘收工後就來了這間觀塘中心地帶的日式燒肉店!估不到在鬧市中都可以找到這間店舖大,而且可以一人一燒肉的店!原來餐牌還有和式料理可以食,正。餐廳分兩個區域,有超過百餘個座位,分為和食料理區和燒肉區餐牌選擇有8款肉類,雞牛豚肉都有,還可以以優惠價再購買不同的肉類,想點燒就點燒今日叫了兩個燒牛肉套餐,套餐配麵豆湯、沙律和罐裝飲品,額外點了一份牛舌芯牛舌芯足足有八片,而且每片都大大塊,只要放上爐端,很快就可以食得!特上美國西冷扒肉身算厚切,而且輕輕一煎已經肉香撲鼻,西冷肉味並沒有雪藏味,咬落有啖啖牛肉香,不錯。
[一齊分享 / 獨自享受😎]

原來餐牌還有和式料理可以食,正。

餐廳分兩個區域,
有超過百餘個座位,分為和食料理區和燒肉區

餐牌選擇有8款肉類,
雞牛豚肉都有,還可以以優惠價再購買不同的肉類,想點燒就點燒

今日叫了兩個燒牛肉套餐,
套餐配麵豆湯、沙律和罐裝飲品,額外點了一份牛舌芯

牛舌芯

特上美國西冷扒
肉身算厚切,而且輕輕一煎已經肉香撲鼻,
西冷肉味並沒有雪藏味,咬落有啖啖牛肉香,不錯。

• 特上美國西冷扒
2023-12-12 22 浏览
今次到觀塘找朋友食飯,佢介紹了中午才吃過的一間日本料理燒肉店,他說想晚上再食,所以我們决定就去食餐廳裝修清新,地方好寬敞,分了兩邊區域:一邊提供燒肉,另一邊提供和食我和朋友都食燒肉,而燒肉是以定食形式提供,我朋友人均包含沙律、味噌湯、白飯、肉類、飲品及甜品,更可以優惠價追加肉類以及小食。朋友叫了特上美國西冷扒,一看就知好味!我叫了:極上牛小排!肉質比想像中厚實軟嫩,油花分佈好均勻,因為可以自己控制燒肉熟成度,所以每片都燒到剛剛好,正!新齋橋 @sunsaibashi觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓

朋友叫了特上美國西冷扒,一看就知好味!

新齋橋 @sunsaibashi
觀塘駿業街58號電訊數碼大樓1樓