2020-06-25 156 浏览
昨日约左班靓妈行尖沙咀,见到一间中式酒吧似的,但原来另有一片天地。楼上是打边炉,大家都有饿意就食餐劲既其实我第一次食鱼锅打边炉,店员介绍我们食$168 招牌红汤加古坛酸菜鱼,仲有鮟鱇鱼一碟。红汤其实是麻辣汤,红椒麻辣感都算唔错,因为我不太食得辣,呢个都食到。酸菜汤底酸度至岩我,加了六个月古法腌菜,这种古早酸菜味道很吸引。吃鱼锅应该是先吃鱼,後配菜。汤底滚起再落鱼,等漏斗沙落就可以食得,第一次嚐鮟鱇鱼,鮟鱇鱼肉质爽口,鲜嫩,已经起骨,鱼肉配酸菜汤非常鲜美。花尾龙趸必叫,女士要补充胶原,鱼块大件,肥美,鲜美至极,肌理纤维结实丰富,油份,胶质食得出的鲜味。之後大家兴起又叫支白酒,riesling 夏天必叫,果味浓郁,很清新,我爱甜,所以好影入口,一试爱上。我们叫了不少拼盘很抵食,爱牛的必要叫特选牛肉拼盘,有牛小排,肥牛片,一口牛,牛栢叶,牛骨髓及手打牛丸。其中牛小排再另外叫一碟,肉质鲜美,不太薄有口感,食真少少的牛味,脂肪分布平均,好靓的红白花纹。主食我们叫了健康的宽粉及淮山面,宽粉很爽滑,而且很弹牙,配酸菜汤真系好夹,挂汁的食法好滋味。淮山面配蕃茄汤又别有一番风味,面条要再煮耐的,食落去爽

主食我们叫了健康的宽粉及淮山面,宽粉很爽滑,而且很弹牙,配酸菜汤真系好夹,挂汁的食法好滋味。淮山面配蕃茄汤又别有一番风味,面条要再煮耐的,食落去爽身,唔错。

下火饮品有柠茶,薏米水和竹蔗茅根水,每位都系$18任饮,其实都唔错。因为他们的饮品都系自家制,发麻的舌头都要休息下再战斗。

食到差唔多完时,仲有清甜桂花糕,桂花味足够,甜甜地又清清地,真系好开心的鱼乐无穷打边炉。

• 特选牛肉拼盘
  • 招牌鱼锅
  • 牛小排
1K
由年初一开始,好多食肆都会暂时关门贺新春,要出街食饭,都要好好谂下。想推荐呢间餐厅,刚刚年三十晚一家人出去晚饭,感觉不错,於是选择写佢推荐俾大家,等大家由今日到初七开始,整个新春想食饭都可以多个选择。认识呢间餐厅,因为朋友J先生带佢阿妈去打边炉,系面书check In,见到佢同佢阿妈都赞不绝口。看一看呢间餐厅嘅资料,原来系新开,再然後发现有一个好平嘅新春龙趸鲜鱼锅四人餐,於是试吓运气,年三十晚睇吓有冇得订,竟然一book就有位,无理由唔试。呢间餐厅一月头先新开,旧地点就系好出名嘅大阪日本料理,不过装修咗之後系一间好有型格嘅餐厅,下层更加系有间cocktail吧。其实呢度cocktail唔错,不过迟啲另写一篇文再讲,今日要先讲期间限定嘅四人餐。新辣道原来是一间北京名店,选用了百年徐氏秘制汤底,采用四川自贡盐,加上秘制家传方法研制,当中加入六个月精心腌制的古法腌菜熬煮,更突出美味和香气。呢度有招牌红汤龙趸锅,还有秘制鲜椒龙趸锅、蒜香龙趸锅、古坛酸菜鮟鱇鱼锅、黔南番茄石斑锅等,让高质鲜鱼与秘制汤底相结合,可以吃到鱼肉的爽弹,入口鲜甜而不腥,并细尝到不同汤底的浓香,妈妈不太好鱼,但也会喜欢。呢

呢个餐价值$888,不过有招牌红汤龙趸锅、”鱼别不同拼盘”、豚牛双拼、三宝拼盘、前菜、蔬菜什锦及健康淮山面,四个人绝对够食。

就算你唔够食,单点全部都系$40至$200左右,一点也不贵。

先吃前菜有辣青瓜和鸭肾,送酒一流。

香港嘅边炉好兴有唔同嘅混酱俾你捞,呢度特别要留意嘅就系佢哋自家制嘅辣酱,好正好惹味。

新辣道鲜鱼锅的吃法是「先吃鱼、後配料」,鱼先上俾你影相呃like。

招牌红汤龙趸锅一边麻辣,一边猪骨汤。

龙趸只需要渌3分钟就可以,鱼够大件够肥美,猪骨汤配就清新,辣味就添上层次,那边吃都好。

豚牛双拼上场有仙气,以呢个咁平嘅价钱,牛肉豚肉的质素都非常不错,不过最美味系牛肉。

三宝拼盘有牛丸、墨丸、贡丸,呢个真心推介,我好少系打边炉嘅地方食到啲丸咁好食,除非自己屋企打边炉买啲靓丸,特别赞牛丸完全系好似汕头食嘅种类,成口系肉汁,加上超级弹牙。

如果你下次嚟单点,一定不能错过丸类。

鱼别不同拼盘有鱼蛋,鱼皮饺,鱼札,普遍都几好食,特别鱼札好有新鲜感。

蔬菜什锦无乜特别,不过菜不是太多种,最令人觉得好就系喺呢个火锅中间有个窿,可以俾你用水渌青菜,如果你唔想太辣或者猪骨太油,就好方便。

仲有打边炉必备嘅自制响铃,大部份人应该都爱。

最後个餐有两个健康淮山面,加上辣鱼汤非常正,而且面质好不错,又有益。

个餐可以加$88要一支红酒,不过我哋自己本身叫咗一杯cocktail ,所以个餐我哋选择左一支百香果汁,味道好啱辣鱼锅。

除咗呢个咁抵嘅火锅餐外,每枱顾客更可获赠$100现金礼券,可於下次惠顾时使用。

而食客只要赞好及分享新辣道鲜鱼锅facebook专页,更有机会获赠限量版特制鱼型陶瓷器皿乙只,数量当然有限,如果你嚟到一定不可错过。

如果过黎记得欣赏下餐厅嘅装修,几靓,你会觉得一间咁靓咁fancy嘅餐厅,价钱应该要贵好多。

新辣道鲜鱼锅

尖沙咀尖沙咀亚士厘道14号亚士厘大厦地下及1楼
2020-01-24
2020-07-01 35 浏览
亚士厘道...平时返工食晏都会去附近食饭,有日经过见到呢间餐厅..觉得几得意....因为呢间餐厅有2层....系路边望过去觉得似酒吧多D...行近D睇餐牌先知原来系食火锅既....今晚就放工去试下.....首先经OpenRice订位系会有折扣...所以如果想试嘅话就建议经OpenRice订位喇而今晚我就订咗夜晚6:45所以会有八折...餐厅环境好舒服....侍应亦都好好礼貌呢间餐厅有一个秘制辣酱用嚟点火锅配料好好食开始分享一下我叫咗啲咩嘢食...加$18一位就可以任饮柠檬茶...柠檬茶偏淡用嚟配火锅一流...可以解渴锅底...我叫咗佢哋招牌嘅鸳鸯锅底(酸菜鱼加麻辣)非常之推介酸菜鱼锅底...(锅底附送鮟康鱼)用嚟食乌冬....同食鱼好正特级牛肉拼盘..一个价钱食到唔同既牛佢哋嘅手打牛肉丸都好好食....我特别锺意食黑栢叶....另外我都叫咗云吞....炸午餐肉..皇帝菜都好好食...可能因为个锅底好食所以觉得其他配料都一样好味😋侍应嘅服务非常好会定时走过黎睇一睇需唔需要加汤....如果两个人黎讲我觉得份量啱啱好。呢个价钱有咁嘅质素....抵食😊

今晚就放工去试下.....
首先经OpenRice订位系会有折扣...
所以如果想试嘅话就建议经OpenRice订位喇
而今晚我就订咗夜晚6:45所以会有八折...
餐厅环境好舒服....侍应亦都好好礼貌
呢间餐厅有一个秘制辣酱用嚟点火锅配料好好食

开始分享一下我叫咗啲咩嘢食...
加$18一位就可以任饮柠檬茶...
柠檬茶偏淡用嚟配火锅一流...可以解渴
锅底...
我叫咗佢哋招牌嘅鸳鸯锅底(酸菜鱼加麻辣)
非常之推介酸菜鱼锅底...(锅底附送鮟康鱼)
用嚟食乌冬....同食鱼好正
特级牛肉拼盘..一个价钱食到唔同既牛
佢哋嘅手打牛肉丸都好好食....
我特别锺意食黑栢叶....
另外我都叫咗云吞....炸午餐肉..皇帝菜
侍应嘅服务非常好会定时走过黎
睇一睇需唔需要加汤....
如果两个人黎讲我觉得份量啱啱好。
呢个价钱有咁嘅质素....抵食😊

2020-06-29
  • 手打牛肉丸
  • 招牌酸菜鱼锅底
  • 鮟康鱼
2020-06-28 30 浏览
我好钟意火锅,冬天可以一星期食一次!而因为疫情,好多个星期无火锅!今日可以火锅,当然要拣间好啦!所以就拣Le间同班朋友齐齐食辣野...正!我地叫左招牌鱼锅(新辣道招牌红汤+古坛酸菜锅+鮟鱇鱼)秘制鲜椒锅 +黔南蕃茄锅海鲜拼盘肉类拼盘特选牛肉拼盘花尾龙趸四宝拼盘健康淮山面爽滑宽粉等等其他美食本身我食辣既程度都系一般,而今次食下少少,食下又加下辣...最後鲜椒锅都咁试...辣得好过瘾因为系食辣野,想中和番个味道就配左寂白酒,Riesling 2018甜甜地!配辣一流!今晚真系食饱饮醉回家啦
我好钟意火锅,冬天可以一星期食一次!
而因为疫情,好多个星期无火锅!
今日可以火锅,当然要拣间好啦!所以就拣Le间

同班朋友齐齐食辣野...正!

我地叫左招牌鱼锅(新辣道招牌红汤+古坛酸菜锅+鮟鱇鱼)
秘制鲜椒锅 +黔南蕃茄锅
健康淮山面
爽滑宽粉等等其他美食

今晚真系食饱饮醉回家啦
2020-06-28 21 浏览
今次同朋友聚会,大家又拣打边炉,位於尖沙咀的『新辣道鱼火锅』,而家vip 房未有最低消费,当然book间房舒服好多。我地叫了两个鸳鸯锅汤底,新辣道招牌红汤+古坛酸菜锅,秘制鲜椒锅+黔南蕃茄锅,有辣唔辣,所有锅中间位置有清汤,最适合烚菜用,锅底我特别喜欢新辣道鲜鱼锅,微辣程度人人接受,加上令肉鲜味更出,这里火锅特色是先吃鱼,後吃配菜,三款高级鱼肉,巴沙鱼、鮟鱇鱼及花尾龙趸,鱼肉真的好好吃,好耐无食过咁鲜味的鱼,尤其喜欢巴沙鱼,特别嫩滑,入囗即溶感觉。吃完鱼,开始吃其他配菜,包括肉类拼盘 、特选牛肉拼盘 、海鲜拼盘及单点多款配菜,鬼马油条、水饺、云吞、四宝丸、鸭血、响铃及杂菜等, 每样都很好吃,很新鲜,很鲜味, 以往食到尾声,根本冇可能再食粉面, 但这里的宽粉及淮山面不得不试, 很弹牙,很烟韧, 口感非常好,令人回味。我哋几个女仔还叫了支Riesling,系支酒精度不高的白酒, 甜甜的很易入口, 酒量不太高的女士也饮到, 聚会喝点酒,心情婚愉快更愉快。这里环境及食物都较高质,价钱合理, 服务一流,绝对值得再encore。

2020-06-24
我和朋友三五知己聚餐。想找一个环境高雅宽敞的地方谈天说地, 又想热闹一点,柴娃娃的吃火锅。 还要满足对食物要求很高的同伴, 我们就选了这间位於香港黄金地段(尖沙咀)的高档火锅新辣道鱼火锅。入到餐厅, 完全看不出是火锅店。 装修非常精致,感觉很高雅。 我们包厢吃饭, 房间用木和很多精美的摆设装修, 每一个角落也看得出他们很用心。 员工服务达至一级水准, 例如他们发现房间里面的抽风系统可以有所改善, 他们立刻去处理 ; 他们也会细心讲解这里的招牌菜和每一道菜色的特色,也和我们谈天说地,有点像家的感觉。我们选了4款汤底。 我最喜爱那个特辣汤底, 汤料十足。 里面有花椒,麻辣椒等香料, 估计淆制了好一段时间, 汤底非常入味。这里的招牌菜是嫩滑的巴沙鱼、爽口的鮟鱇鱼及花尾龙趸。 肉质厚身,鱼肉新鲜嫩滑,鱼肉非常结实, 尤其是巴沙鱼 又无骨,食落去很鲜甜。另一个主打菜是特选牛肉拼盘,卖相非常吸引,肉质鲜红有光泽。当中有一口牛,牛小排,牛骨髓,肥牛片,黑柏叶、及手打牛肉丸,每款也有不同口感,增添层次感。每一块牛肉都系薄切,切工很好, 而且水准keep住一致, 不会一片薄,一片厚。 雪花牛上的脂肪比例

另一个主打菜是特选牛肉拼盘,卖相非常吸引,肉质鲜红有光泽。当中有一口牛,牛小排,牛骨髓,肥牛片,黑柏叶、及手打牛肉丸,每款也有不同口感,增添层次感。每一块牛肉都系薄切,切工很好, 而且水准keep住一致, 不会一片薄,一片厚。 雪花牛上的脂肪比例平均, 雪花纹理清晰。在火锅上灼一灼水已经很快熟, 不怕会overcooked。 由於肉片够薄很容易吸到汤汁, 牛肉非常入味。 另有一个肉类拼盘,当中有了一口牛,松板猪肉、肥牛片及羊肉片, 用料也非常新鲜。

我们也点了Riesling白酒和中式白酒。这款Riesling 最适合女孩子, 甜甜的,微酸的, 饮多咗都唔觉。 中式白酒非常浓烈,饮後有余韵留在口腔中,令人可以回味一下。

我们还点了很多配菜, 有新鲜金菇蔬菜盆,蟹籽炸鱼,香趣莲藕片, 爽脆响铃,手打墨鱼丸肉丸, 新鲜扇贝海鲜拼盘, 爽口鲜虾云吞等等。

我们打算下次也会过来聚餐。 这个地方十分适合三五知己谈天说地,畅饮一番~

• 鮟鱇鱼
2020-06-17 48 浏览
今日中午去食lunch,佢哋嘅二人火锅简直超抵食,食物新鲜之余员工服务一流。 今日叫咗个二人火锅餐,材料新鲜。套餐包括有一大jar冰茶,炎炎夏日 打边炉都唔系问题啦。 另外唔想打边炉,佢哋都有饭面套餐,价钱都系48蚊起,喺尖沙咀咁嘅价钱又坐得舒服都好难得。👍😋
2020-06-17
2020-06-07 101 浏览
肥仔今晚带我去食麻辣鱼锅,装修ok外打得边炉最紧要冷气够👍🏻,而我就拣咗个招牌鱼锅有两种汤底一边系酸菜一边系麻辣,而鱼都有两种味非常贴心,海鲜洗我乾净又新鲜,炸莲藕片同鱼皮😋👍🏻,仲个炸蟹仔口感好外个师父做刀工应该唔错,因为件件都切得好一口一件,个壳都咬到👍🏻,除汤底推介外,海鲜,小牛排,手打牛丸,鸭血,鸭肠,宽粉都好好食,由期食到尾段个宽粉索洒个麻辣汤精华简直无得输😍,而下次要试个再辣D嘅麻辣汤先得😬。
2020-06-06 83 浏览
午餐时间忽然落雨,行过见到依间餐厅有汤饭食就试下。餐厅有两层,好宽敞。汤饭可以自选汤底和配料,包一杯饮品。点了蕃茄汤配海鲜杂锦。有唔同款既海鲜。蕃茄汤有新鲜蕃茄一齐煮,泡饭食都够晒浓味。朋友点了香辣肉碎汤配巴沙鱼。巴沙鱼几滑,但汤底偏淡味,亦无咩辣味。靠跟餐既调味酱带番出味道,个酱几好味。加了一客两串既四川麻辣串。一串有齐猪耳,云耳,鱼丸。个酱系辣油果只,整得够香,够辣。饮品是薏米水,好多薏米粒, 真材实料。
午餐时间忽然落雨,行过见到依间餐厅有汤饭食就试下
。餐厅有两层,好宽敞。

,泡饭食都够晒浓味。
蕃茄汤配海鲜杂锦

。靠跟餐既调味酱带番出味道,个酱几好味

香辣肉碎汤配巴沙鱼

四川麻辣串

饮品是薏米水,好多薏米粒, 真材实料。

四川麻辣串
2020-06-05 71 浏览
在尖沙咀找午餐吃,路过此店,店员向我作推介:午餐$48起,送饮品,免加一。点了豆腐鱼汤无骨巴沙鱼汤饭,汤头比较淡,没有鱼汤的鲜香,巴沙鱼块很多,可是也是味道偏淡,豆腐反而最好吃。这店有两层,地面那一层看格局像是酒吧,中午时份没营业,吃午餐的都往楼上去,地方大,装潢也见心思。服务值得一赞,坐下号女士应主动给我纸巾,说让我放口罩,点餐、上菜和结帐,侍应的礼貌都很好。
2020-06-02 74 浏览
本人系鱼火锅爱好者,之前知道有间新开餐厅,叫左朋友一齐试。餐厅个格局几得意,下面酒吧可以一路等人一路饮野,上面就系餐厅。餐厅阔落正路,无平时中式火锅个种地mao味,仲有小小日本style(唔知你明唔明我讲咩)。anyway,我地叫做个斑嘅煲,鱼肉有质感,滑得黎小小弹牙,仲有新鲜鱼嘅甜味,d staff 会好好提左你食左鱼先费时煮过龙。其他大路边炉材料相比外面卖相精致,值得一提墨鱼滑,超级好味!除左打碎嘅滑之外,佢里面捞埋一件件墨鱼粒仔,成件事有口感左;另外好高深地墨鱼滑上菜时会有一只蛋系上面,d staff 会建议你捞捞捞,如果觉得你蠢会帮埋你捞😂...坦白讲,个滑除左之前多左嘅口感,系真系滑左嘅。那价钱方面我唔会话系以平行先,但材料同质素对的住佢嘅价钱,尤其依家封关(well 封关後虽然都未必会过去神舟大地),但的确佢做到个种正宗口味,可以顶到瘾。
本人系鱼火锅爱好者,之前知道有间新开餐厅,叫左朋友一齐试。

2020-05-29 71 浏览
午餐可以选择火锅 or 汤面饭🍜🍲🍚🥢香辣肉碎汤 配 鲜莴笋肉片饭48HKD配料加左肥牛10HKD 餸既份量比较小 所以一定要加配菜先够饱汤底唔系好辣个种 偏油 👍🏻碟辣椒好惹味 送饭食一流食物中规中矩 环境乾净尖沙咀58HKD食个lunch已经好抵
午餐可以选择火锅 or 汤面饭🍜🍲🍚

👍🏻碟辣椒好惹味 送饭食一流
食物中规中矩 环境乾净
尖沙咀58HKD食个lunch已经好抵
2020-05-26 88 浏览
【限聚令】之後再去【新辣道】,发现新增了午市汤饭套餐和晚市提供即日海鲜,当天我和朋友7:30到达,环境和之前一样整洁和簇新,服务员亲切有礼,令我和朋友未吃东西已感安心😊我们询问经理有何推介後,决定点选了海鲜,牛小排肉和蔬菜,当然不能少得了他们的主打~鱼啦。。。我们选了龙趸,另外海鲜包括迷你象拔蚌,鲍鱼和圣子,经理说是由总厨即日搜购的呢,可喜的是价钱不贵,最今我高兴的是我很怕吃内贜,通常贝类都附有内脏,经理很贴心的让厨房去除内贜才上桌呢😝总的来说,用他们提供的沙漏准点把龙趸灼3分钟最美味,海鲜是十分新鲜,而牛小排是入口嫩滑,十分好吃的呢!🤤我和朋友已相约下次一起再去尝尝吃汤饭🤗
2020-05-16
用餐优惠
优惠券
  • 即日推介海鲜,充满骨胶的龙趸鱼片和牛小排肉
2020-05-23 103 浏览
今日落大雨,所以唔想行咁远去食lunch,呢间新辣道鱼火锅就系我公司楼下,一直都想试好耐,见佢装修唔错,又有午餐set lunch主打汤饭,今日Happy Friday 终於可以一试!皮蛋芫茜杂锦海鲜汤饭$68 好浓郁嘅汤底,餸菜分别有虾,带子粒,青口,豆卜,皮蛋,再配上自家制辣酱,成件事好完美!但如果海鲜可以在多啲就更好,因为虾只有一只,而带子系好细粒嗰种,好彩自己加多个左个餸-潮州鱼蛋,如果唔系惊唔够食!依家午市做紧火锅优惠,$199/ 2人套餐,见隔离枱食好似唔错咁,下次有机会可以嚟试试!

皮蛋芫茜杂锦海鲜汤饭$68

2020-05-17 168 浏览
星期六行街午饭时间,经过一间门面别致嘅餐厅,谂住试下!环境超舒服,装修古典,影相呃like都唔错我同老公去试,叫左个二人餐鱼锅边炉,麻辣火锅底,真系一试难忘,个set有个鱼,配埋个汤底冇得顶!最紧要嘅系价钱超抵但有高级享受
2020-05-16