2009-10-27 19 浏览
芝士雙腸丁熱奶茶$41蜜汁魷魚鬚$33合共$74.00因為去紅磡睇JAN LAMB,所以落尖沙咀食咗嘢先,個SHOW中間有啲悶場,係咪開SHOW開得太密呢佢個芝士味唔夠濃,淨係食到忌廉味,個丁麵唔過淋,雙腸唔過油奶茶都算滑,飲落幾厚魷魚鬚唔韌,但唔鍾意佢個蜜汁味,怪怪咁,啲芝蔴有啲旱旱地嘅味,又唔夠香
芝士雙腸丁
熱奶茶$41
蜜汁魷魚鬚$33
合共$74.00

佢個芝士味唔夠濃
,淨係食到忌廉味,個丁麵唔過淋,雙腸唔過油
奶茶都算滑,飲落幾厚
魷魚鬚唔韌,但唔鍾意佢個蜜汁味,怪怪咁
,啲芝蔴有啲旱旱地嘅味
,又唔夠香
芝士雙腸丁
蜜汁魷魚鬚$33
熱奶茶
2009-09-20
2009-10-11 13 浏览
好久沒有去過,因為距離遠了.地點依舊,人流都沒變,味道存在.唯獨~~份量好似唔同左.價錢亦都昂貴了!!豬頸肉芝士撈麵:從前大大四五片,而家細細三四片.個汁既味道,依舊一樣沒變,但...連麵既份量也少了!!芝心丸芝士撈麵:雙重芝士效果,我唔太接受芝心丸亦比預期失望咬開~並不是流芝士汁,只感到一pat pat.蜜汁龍鬚:曾經是我的最愛味道不變,但size同份量都嚇我一跳
好久沒有去過,因為距離遠了.
地點依舊,人流都沒變,味道存在.
唯獨~~份量好似唔同左.
價錢亦都昂貴了!!
豬頸肉芝士撈麵:
從前大大四五片,而家細細三四片.
個汁既味道,依舊一樣沒變,
但...連麵既份量也少了!!
芝心丸芝士撈麵:
雙重芝士效果,我唔太接受
芝心丸亦比預期失望
咬開~並不是流芝士汁,只感到一pat pat.
蜜汁龍鬚:
曾經是我的最愛
味道不變,但size同份量都嚇我一跳
$60 (宵夜)
2009-10-05 16 浏览
近期突然見到氾濫地介紹呢間新記芝士撈丁,所以決定一試……但係,試完嘅感覺除咗覺得好貴之外,便無其他。我同美菲一嚟到時感覺已經唔好,唔係因為地方問題,而係啲侍應全部黑口黑面,好唔友善。我哋望住個menu諗咗一陣,都係叫咗招牌芝心丸芝士撈丁、豬頸肉芝士撈丁同埋蜜汁龍鬚。本來想試埋瑞士汁雞翼,但係見$32先得嗰5隻,實在太少,所以無叫到。兩碗丁先嚟,見到時都咪話唔驚,因為個份量實在少得驚人,令人難以置信。抱住滿心歡喜嚟試,但係一食落,真係唔覺得有咩特別。芝士味又唔係特別濃郁,又唔夠多,要撈晒成丁根本唔夠用,唉……想要真正感受到芝士味,要好靜心咁去食,再要加少少幻想先至得,好失望……餸方面,豬頸肉味道係可以,但係唔值係精選推介或者係呢間鋪嘅名作,因為好食過呢度嘅大把,再加上一碗$35嘅豬頸肉撈丁,都只係得6片豬頸肉,未免過少;芝心丸就相對特別啲,不過如果凍咗就無咁好食,同樣啦,一碗丁得5粒芝心丸,完全覺得overpriced得離譜。蜜汁龍鬚勉強可以,不過一嚟到感覺極之寒酸,好的骰。食完成餐嘢,都要$103,好彩有報紙coupon,可以減$10,咁先無覺得咁搵笨。事關美菲食完成餐後,完全無飽嘅感

我哋望住個menu諗咗一陣,都係叫咗招牌芝心丸芝士撈丁豬頸肉芝士撈丁同埋蜜汁龍鬚。本來想試埋瑞士汁雞翼,但係見$32先得嗰5隻,實在太少,所以無叫到。

兩碗丁先嚟,見到時都咪話唔驚

蜜汁龍鬚勉強可以,不過一嚟到感覺極之寒酸,好的骰。

食完成餐嘢,都要$103,好彩有報紙coupon,可以減$10,咁先無覺得咁搵笨。事關美菲食完成餐後,完全無飽嘅感覺,仲好快想再搵嘢食添!

呢度係有好多名星介紹,但我深信明星嚟食時啲嘢嘅份量∕質素∕服務態度可能會好啲,如果唔係,唔會有咁多明星光臨。

總的來說,我覺得呢度嘅芝士撈丁,不值一試,同埋試完之後令人相當失望。

份量少嘅芝心丸撈丁
咬開了的芝士丸
唔吸引嘅豬頸肉撈丁
的的骰骰蜜汁龍鬚
2009-10-04
  • 沒有
2009-10-04 5 浏览
見頭條介紹, 又咁多明星讚好, 就特登去試下餐廳位置有d難搵, 指示牌令人混淆新記門口有指示寫住去新記要再直行轉右行落樓梯 -_-""不過待應話唔駛理個牌, 咁我就行入去坐低左 (到依家都唔知有冇入錯舖 ^^)牆上有好多雜誌訪問, 明星相痴係度心諗: 真係好食得咁緊要?招牌係豬頸肉芝士撈丁, 不過本人怕肥同埋唔好豬頸肉就嗌左另一特產芝士丸芝士撈丁好快就有得食撈暈芝士汁同面之後, 即刻用鐵叉"撩"一箸丁麵食woooooooooo!!! 芝士汁果然好正, 好重芝士味, 奶味, 香味唔係吹水, 芝士汁係堅芝士味, 係濃的你知唔知坊間有幾多假芝士汁?芝士味入左麵, 芝士同麵係互相認識的(我成日都有個感覺係碟上的食物是互不認識、互不入味, 只係廚師將佢地亂擺埋一齊)如天使麵條般粗的丁麵也是 my favourite, 唔軟唔勒岩岩好芝士丸則令人太失望了, 都唔係報紙所講 "爆出濃濃的芝士汁"我仲以為係咩自家製既芝士丸原來只不過係 (好似炸左) 既打邊爐芝士丸disappointed X 100000000000000000000另外新記都逃唔過 "出名餐廳配怪waiter" 既定律個waiter
見頭條介紹, 又咁多明星讚好,
就特登去試下

餐廳位置有d難搵, 指示牌令人混淆
新記門口有指示寫住去新記要再直行轉右行落樓梯 -_-""

牆上有好多雜誌訪問, 明星相痴係度
心諗: 真係好食得咁緊要?

招牌係豬頸肉芝士撈丁, 不過本人怕肥同埋唔好豬頸肉
就嗌左另一特產芝士丸芝士撈丁
好快就有得食

撈暈芝士汁同面之後, 即刻用鐵叉"撩"一箸丁麵食
woooooooooo!!!
芝士汁果然好正, 好重芝士味, 奶味, 香味
唔係吹水, 芝士汁係堅芝士味, 係濃的
你知唔知坊間有幾多假芝士汁?
芝士味入左麵, 芝士同麵係互相認識的

我仲以為係咩自家製既芝士丸
原來只不過係 (好似炸左) 既打邊爐芝士丸

另外
新記都逃唔過 "出名餐廳配怪waiter" 既定律
waiter 忙到兩頭拎, polite度 below average 少少啦
不過可能因為太忙, 咁岩又得佢一個看舖
2009-09-29
2009-10-04 9 浏览
話說我太太看見某藝人介紹,就去試下啦去到剛剛好12鬆D就去到 (佢12點開門)去到我見到門口有位 (有2張放左留座)咁我地想坐剩抵一張檯跟住水吧位男士已經好冇禮貌講 - 唔開呢度,做唔切,要食就出去等 (話氣係好似我欠佢錢咁)等左陣,我見裹面己經有一堆人走 (AROUND 8個)因為我太太想試,所以我都好有禮貌再問 - "請問有冇2位?"點知佢用比頭先更無禮貌O既語氣講 - "我做唔切,要就出去等1個鐘,唔等就咪食" (語氣似我對佢全家唔住咁)跟住我好嬲,所以轉身就走左所以係無試過呢間野相信永遠都唔會試我見佢對前有好多藝人光顧O既相我想...佢呢間野應該係只招呼藝人 (O個8個係TXB某比賽參加者)因為,未試過,所以公平起見,評分味道一樣我中間分3分其他因為我都呆左一陣,所以都會如實俾分
話說我太太看見某藝人介紹,就去試下啦
去到剛剛好12鬆D就去到 (佢12點開門)
去到我見到門口有位 (有2張放左留座)咁我地想坐剩抵一張檯

等左陣,我見裹面己經有一堆人走 (AROUND 8個)

跟住我好嬲,所以轉身就走左
所以係無試過呢間野
相信永遠都唔會試
我見佢對前有好多藝人光顧O既相
因為,未試過,所以公平起見,評分味道一樣我中間分3分
其他因為我都呆左一陣,所以都會如實俾分
2009-10-04
2009-09-29 7 浏览
平時聽得多...今日就走去食!!去到d service唔係好差bo...冇大家講咁!!可能時間ge問題!!我就叫左豬頸肉芝士撈丁呀ma叫左芝士丸芝士撈丁同蜜汁龍鬚黎到個時,就覺得好似有d細碗咁!!之後我有撈到黎食,ok個bo...芝士味都幾重!!而且唔會係好稀個d...仲有就係會出煙個d...d麵唔會好一pat咁...煮得岩岩好!!我覺得芝士丸同豬頸肉普通d lo..唔會話特別好好食咁!!不過唔好睇佢好細咁..好飽肚!!至於個龍鬚...個汁好sweet sweet!!真係好蜜汁ga!!入味黎講,我個碟都幾ga...另外d龍鬚幾爽..唔會(林之之)不過就係食多左會覺得好甜!!total加飲品:$111我覺得真係貴左d lo///不過未try過ge人..可以try 下lo!!
平時聽得多...今日就走去食!!
去到d service唔係好差bo...冇大家講咁!!
可能時間ge問題!!
我就叫左豬頸肉芝士撈丁
呀ma叫左芝士丸芝士撈丁同蜜汁龍鬚

黎到個時,就覺得好似有d細碗咁!!
之後我有撈到黎食,ok個bo...
芝士味都幾重!!而且唔會係好稀個d...
仲有就係會出煙個d...
d麵唔會好一pat咁...煮得岩岩好!!
我覺得芝士丸同豬頸肉普通d lo..唔會話特別好好食咁!!
不過唔好睇佢好細咁..好飽肚!!

入味黎講,我個碟都幾ga...
另外d龍鬚幾爽..唔會(林之之)
不過就係食多左會覺得好甜!!

total加飲品:$111
我覺得真係貴左d lo///
不過未try過ge人..可以try 下lo!!

2009-09-26 1 浏览
D枱迫迫夾夾同D服務唔好都唔緊要.最慘係果D招牌菜唔好食..名過於實.蜜汁龍鬚好韌.個汁一般.但唔入味.叫左個撈麵.又比左個湯麵我..其他食佢果個芝士撈麵.無乜芝士味.同其他做撈公仔麵o既餐廳爭好遠.一丁加$4. 但如果加底要成$14就貴D囉.即係平均要成$60多一個餐先夠飽.好唔抵食大家唔以為多明星去就好食. 名過於實 好可以唔洗再去.
D枱迫迫夾夾同D服務唔好都唔緊要.
最慘係果D招牌菜唔好食..名過於實.
蜜汁龍鬚好韌.個汁一般.但唔入味.
叫左個撈麵.又比左個湯麵我.
大家唔以為多明星去就好食. 名過於實 好可以唔洗再去.
2009-09-25
  • 可以唔洗再去
與弟弟往尖沙咀新記餐廳食lunch,入到去,個侍應無乜禮貌,小弟order雞扒芝士撈公仔面+瑞士雞翼+凍奶茶($59) ,d食物尚算ok,但略嫌餐飲等得太耐,因為弟弟見到位水吧師父逐杯逐杯烹調飲品!唉!
2009-09-13
  • 雞扒芝士撈公仔面
2009-09-11 1 浏览
其實係朋友帶我去吃既,之前真係唔知竟然會有人諗到芝士+公仔麵呢個配搭。我本身好鐘意試食各類芝士既。brie 軟有甜香, feta係咸香,goat cheese軟滑無窮,blue cheese好臭等等等等。但係呢個麵呢....好"匪夷所思"...冇芝士香味,溝得好淡。個人覺得可以去試一次搞下 gimmick 咁囉。同埋個價錢可以去買舊真係靚既芝士慢慢食喇。
同埋個價錢可以去買舊真係靚既芝士慢慢食喇。
宵夜
2009-09-07 6 浏览
個位置吾太識搵,黑黑暗暗咁,11點幾去刀仲系幾多人!!門口貼哂同artist影d相d度出名食豬頸肉芝士麵,但我就叫左雞亦芝士麵($32)其實刀系1個公仔麵淋左d芝士汁咁姐,刀要咁貴,又吾系多份量,加埋野飲仲貴不過d芝士汁睇落好似好多,但我就吾覺得溜!好彩佢既公仔麵吾會淋哂...如果中2食芝士既人真系可以不妨一試,但1次己經足夠-__-
個位置吾太識搵,黑黑暗暗咁,11點幾去刀仲系幾多人!!
門口貼哂同artist影d相

d度出名食豬頸肉芝士麵,但我就叫左雞亦芝士麵($32)

如果中2食芝士既人真系可以不妨一試,但1次己經足夠-__-

2009-09-06
$35 (宵夜)
2009-09-06 9 浏览
同女友食, 一個芝士豬頸肉公仔, 一個豬頸肉蝦子 每個餐連飲品要成$43...芝士0個個黎左...好細碗, 但我女友應該夠, 味道冇特別好味豬頸肉唔多...我個蝦子麪吹左佢4, 5 次, 好似當冇聽到咁, 照serve岩入黎ge客人, 當我冇到我心諗, 點解唔俾我食完快d走, 多個客仲好. 等左成20分鐘, 無啦啦有個員工走埋黎望下我張單, 好似唔信我樣野未到咁.一碗普通ge蝦子麪+普通豬頸肉杯凍奶茶okay老闆簡直係商業奇才, 除左芝士麪有卓頭, 我真係唔明點解咁貴又味道冇特別又服務差都排長龍唔會有第二次

豬頸肉唔多...

我心諗, 點解唔俾我食完快d走, 多個客仲好.
一碗普通ge蝦子麪+普通豬頸肉
杯凍奶茶okay

唔會有第二次

• 凍奶茶
2009-09-01 6 浏览
今日同女朋友食完地庫間星座冰室之後黎呢間試下。叫左一碗招牌既豬頸肉芝士撈丁,一試落去真係好有驚喜! 原來係龍蝦伊麵嗰d芝士, 而且佢d豬頸肉又煎得夠香, 一撈埋,又有芝士香又有肉香味,好好食可惜,碗野成$39 ( 原價$35, 要出前一丁+$4)又無野飲又唔係好大碗,一個人都未必食得飽,真係大打折扣,我不如去食個burger king既餐唔好?!有錢剩無地方駛先會黎呢度
今日同女朋友食完地庫間星座冰室之後黎呢間試下。
有錢剩無地方駛先會黎呢度
2009-09-01
  • 豬頸肉芝士撈丁
2009-09-01 22 浏览
一直都好鍾意食新記既芝士麵, 同時都幾鍾意佢環境, 坐得幾舒服, 可以一邊睇電視一邊食一邊同朋友傾兩句, 今晚放工冇野做, 又同陳某去左食新記。 基本上次次都只係食豬頸肉芝士麵X2, 蜜汁魷魚鬚 同drinks 已經好飽, 芝士麵仔細細但食到尾段時候已經知道自己戰鬥力下降緊, 再望住碟魷魚鬚 發呆(但其實係好好味架), 食完再慢慢行陣街先番屋企, 每次食完都好開心。

基本上次次都只係食
豬頸肉芝士麵X2,
2009-08-13 10 浏览
無聊等人時行左入去個商場, 見到好多明星相, 咪恤完個髮去試下入到去, 都幾企里, 全年輕人, 唔等啦, 叫野食之頸肉芝士面: 好味, D之頸肉好正, 不過份量太少太汁雞扒飯: 知道個面份量太少, 叫個飯, 酸酸甜甜, 不過太酸, 可能我唔仲意食酸啦, 所以BAD加多2杯紅豆冰, 都係共$81PS. washroom要落一層, 好似鬼片D景咁, 又隠閉, 仲見到有熱褲少女, 但一轉頭就唔見左

入到去, 都幾企里, 全年輕人, 唔等啦, 叫野食
之頸肉芝士面: 好味, D之頸肉好正, 不過份量太少
加多2杯紅豆冰, 都係共$81

, 但一轉頭就唔見左
招排菜, 一定要試
2009-08-12
招排菜, 一定要試
  • 之頸肉芝士面
2009-06-20 5 浏览
我不常吃撈麵,如果是撈公仔麵的話,到此店前只曾在「蘭香園」吃過一次撈丁。今次來到「新記餐廳」就是吃人生第二碗撈公仔麵。店子小小,分為兩邊,收銀處那邊相信是專留給熟客,坐下後點了豬頸肉芝士撈公仔麵($35.00),飲品則點了熱奶茶($8.00)。又是熱奶茶先來,是一杯奶味十分重的奶茶,故沙糖只下了一小包已足夠,此奶茶只為試味而點的。等了一會豬頸肉芝士撈公仔麵才端上來,等待時間比預期的長,五片薄薄燒得香脆的豬頸肉鋪在公仔麵之上,再淋上芝士汁。先試了一片豬頸肉,與外觀一樣燒得夠野味,有肉香之餘亦帶著點點醬汁香味,可惜切得太薄,失去了豬頸肉應有的彈牙口感。公仔麵有點黏,令麵條黐在一起,令芝士汁未能完全撈均所有麵條,還好影響不大。芝士的味道沒預期中的濃郁,但已經夠味,稠稠的但又不會漿口,與公仔麵配合起來也頗為相襯,只是索價三十五元,在份量方面實在有點過小。雖然芝態撩人,但是久不久吃一次便沒所謂的食物。

「水準一般的熱奶茶」
「索價有點貴,份量有點少」
2009-06-19