2021-02-13 303 浏览
牛肉粥原來都唔差得過雞粥, 咁當然雞粥係會更好食啦, 如果唔好彩病咗想食得清淡D, 呢間粥舖未必啱, 因為佢無論係邊一款粥既粥底食落去已經係好有味, 雖然係覺得佢係味精粥, 但味道真係唔錯, 粥煲到好綿, 食一口就想繼續食落去皮蛋瘦肉粥, 皮蛋都幾多, 粥底唔使講應該就每款既粥底都係用同一個, 不過小心既係裝粥既煲, 好多都係破爛左, 特別係煲既耳仔部分, 小心界到 炸兩唔多脆, 唔知係咪食完個粥再食炸兩就覺得嗰炸兩唔係好熱 超濃黑既豉油王炒麵, 略為鹹咗少少

炸兩唔多脆, 唔知係咪食完個粥再食炸兩就覺得嗰炸兩唔係好熱
超濃黑既豉油王炒麵, 略為鹹咗少少
午餐
2021-01-12 223 浏览
Love the Noodles. All type that is. Was in a mood to get multi noodles dishes. Taste is good. And other street snacks also have. Will try I’m future. But I only down part was when I ask the Lady Manager to make very less oil. Still found plenty oil left in tray. Hope they can understand to give what customer want

Pork  noodles
Noodles  with  ham
Oil Oil Oil  left  from  2  Noodles  dish
2021-01-10
7 分钟 (外卖自取)
Noodles  with  ham
  • Love  Noodles
2020-12-28 219 浏览
今日去了旺角,我們去了食粥店食蠔仔粥。今次去了"新記雞粥"我們點了紅燒乳鴿因為見好多人都點,所以我們點了一只!味道真不錯!香香脆脆,鴿味香濃!真的不錯!下午茶套餐~蠔仔肉碎粥配叉燒腸粉蠔仔肉碎粥蠔仔好鮮甜,粥底好棉滑,肉粹帶出粥的香濃!叉燒腸叉燒的大小剛好!腸粉質地細滑彈牙!碎牛肉粥配炸倆牛肉味好香!粥底好香滑!炸倆好香脆,外面的腸粉香滑,內面脆脆!有甜醬在台面可以加!不過沒有麻醬!雲吞麵雲吞爽口彈牙!味道不錯!
今日去了旺角,我們去了食粥店食蠔仔粥。
今次去了"新記雞粥"
我們點了
紅燒乳鴿
因為見好多人都點,所以我們點了一只!
味道真不錯!香香脆脆,鴿味香濃!真的不錯!
下午茶套餐~蠔仔肉碎粥配叉燒腸粉
蠔仔肉碎粥
蠔仔好鮮甜,粥底好棉滑,肉粹帶出粥的香濃!

叉燒腸
叉燒的大小剛好!腸粉質地細滑彈牙!
碎牛肉粥配炸倆
牛肉味好香!粥底好香滑!

炸倆
好香脆,外面的腸粉香滑,內面脆脆!
有甜醬在台面可以加!不過沒有麻醬!

雲吞麵
雲吞爽口彈牙!味道不錯!

2020-12-26 256 浏览
今朝小妹早餐都未食就要係附近做野, 做完野時間尚早, 同朋友經過E間粥店見天氣凍凍地🥶就入去食番碗粥仔暖下肚😊!入到去環境都算大而且乾淨企理, 餐廳提供多款一鍋鍋嘅生滾粥, 即叫即整, 仲有小食, 小菜, 飯麵🍛🍜等等, 種類繁多, 樣樣都好似唔錯咁😆, 於是我地就叫左兩個粥, 一碟腸粉, 一碟油條同一杯特飲😋, 上菜速度快而且每樣份量幾足!七喜龍眼冰味道正常幾解渴, 不過不失!油條(跟餐)新鮮即炸, 熱辣辣, 口感鬆脆有韌勁!叉燒腸粉腸粉大大條, 口感滑溜軟糯, 而且有好多層, 每層都足料, 食落口感豐富!馳名貴妃雞粥🐓雞粥呈淡黃色, 散發住濃濃嘅雞香味, 粥身有少許雞油, 入口軟綿帶微微嘅酒香, 雞味幾濃而且調味剛剛好, 雞件皮爽肉嫩, 味道唔錯!馳名海鮮粥🐟🦐🦀海鮮粥有蝦有魚有蟹仲有帶子, 令粥底嘅味道幾鮮甜, 蝦肉爽口彈牙, 帶子鮮甜肉嫩!

七喜龍眼冰
味道正常幾解渴, 不過不失!

油條(跟餐)
新鮮即炸, 熱辣辣, 口感鬆脆有韌勁!

叉燒腸粉

馳名貴妃雞粥🐓

馳名海鮮粥🐟🦐🦀
2020-12-23
$80 (早餐)
  • 貴妃雞粥
  • 馳名海鮮粥
2020-12-25 207 浏览
聖誕新年緊係同長輩一齊過啦,今日同媽媽黎到旺角行街,行到累就想搵間餐廳坐下食下野,黎到呢間餐服務員好熱情既招待就入左去坐,平日去都好爆滿,今日好采唔使等就有得坐。首先我地叫左個酥炸魷魚鬚,表面炸到金黃色非常香脆,而且唔會好油,外脆內軟,我媽媽最喜愛就係呢款。份量都好多,抵食。之後叫多個泰式鳳爪,酸酸辣辣咁食左非常開胃,而且骨好軟身,可以食落唔使吐骨,成隻食落口感覺好爽。再叫多個蝦腸,隻蝦好大隻,有三條蝦腸都可以,點咪啲豉油味道更豐厚。主食方面媽媽就選左鮮蟹粥,成隻蟹一齊上,非常芝味,粥底都好好,平日我媽每餐只食小小,今次都可以自己食完一鍋真係非常好味。我就選左個XO醬叉燒炒蛋飯,呢個真係世界級好味,好耐都無食過咁好味既味道,呢個一定要試一試。呢間餐廳都算抵食,樣樣份量都好足了,服務員既態度又夠親切,好細心留意到我既所需,讚賞。

2020-12-22 156 浏览
新記雞粥店是老字號,在香港有多家分店,今天剛好好就腳,入到旺角的分店午餐。餐廳寬敞舒適,非常企理。招牌貴妃雞粥:熱辣辣粥底綿綢,有濃濃的雞香味,雞肉惹味嫩滑,冬天暖胃,非吃不可。蝦腸:蝦新鮮彈牙,腸粉滑溜軟糯包住大大隻蝦夠水準。每次必點的炸倆,一如既往的好吃,油炸鬼香脆香口,點上甜豉油和甜醬,口感豐富而滿足。X O醬叉燒炒蛋飯:好大碟,XO醬超多,蛋幾滑,包住嫩腍叉燒好香,是我小時候記憶中的味道。新記粥店傳承者老字號的香港味道,不斷改良,精益求精,是香港人的福氣!
2020-12-20 174 浏览
天氣寒冷,食碗熱辣辣的雞粥最好,於是去左太子的元朗老字號新記雞粥。出名煲仔粥,必叫招牌貴妃雞粥配豉油皇炒麵,早餐有優惠套餐,非常抵食,份量夠曬大碗,有好6-7件雞,雞肉滑溜,粥底軟綿綿,另外叫左一碗豬潤粥配炸兩,豬膶亦新鮮爽口, 炸兩配上麻醬甜醬芝麻,好好味。胃口大開,再叫了幾樣小食,脆皮乳鴿,炸得皮脆香口, 又好夠啖啖肉,不是瘦鴿;炸豬大腸,平時要打冷先有得叫,想不到粥店都有,需且炸得不會太乾。仍然保持大腸肉質,還好涼伴皮蛋, 如果係辣辣地尖椒皮蛋會更好味,樣樣都係送粥小食,正到爆,大定有時想食粥,推介新記雞粥,粥品種類多,任君選擇。
2020-12-19 96 浏览
呢期食得太豐富,想清清地食碗粥,沙田雞粥咁出名,旺角有分店梗係要試吓啦鍾意食海鮮,所以叫咗碗海鮮粥,好足料,有蝦有蟹有魚有帶子,海鮮都好新鮮,但係粥底就淡而無味,好似食白粥咁70幾蚊碗,有啲失望囉~但係椒鹽多春魚就好好味,雖然外賣返到去已經淋淋地,但無損味道,魚炸得好香口,又醃得好入味,50幾蚊算抵食另外仲叫咗個海蜇八爪魚,爽口好味,50幾蚊盒,都算大大盒,大件夾抵食下次試吓馳名雞粥,試吓會唔會好味啲先

70幾蚊碗,有啲失望囉~

下次試吓馳名雞粥,試吓會唔會好味啲先

外卖送餐
2020-12-16 279 浏览
📯每逢staycation旺角某酒店,都會經外賣平台order 該店的🐔粥和貴妃雞吃過佐敦和元朗分店的出品,都是喜歡旺角這店的品質🔰貴妃雞粥$57,皮滑肉嫩(除了胸外),粥底軟綿,加上黃油,集「香、綿、嫩」一身,滋味好吃🥳🔰淨鮮蝦雲吞8粒$42,中型爽蝦安睡在雲吞皮內,足料之餘又有雲吞香,合我雲吞控的口味😍上次吃淨雲吞時已覺不錯,今次再吃,質量依然,好味😋🔰金牌貴妃雞(例牌)$72,同樣皮滑肉嫩(除了胸外),味道剛好,食到舔舔脷👅🔰椒鹽豬扒$61,不錯,微辣,惹味,佐飯好🍚🥢🛵order外賣平台時,有75折👏🏼,吃得更抵😁

吃過佐敦和元朗分店的出品,都是喜歡旺角這店的品質

貴妃雞粥

淨鮮蝦雲吞

上次吃淨雲吞時已覺不錯,今次再吃,質量依然,好味😋

金牌貴妃雞(例牌)

🔰椒鹽豬扒$61,不錯,微辣,惹味,佐飯好🍚🥢
椒鹽豬扒

🛵order外賣平台時,有75折👏🏼,吃得更抵😁
外卖送餐
貴妃雞粥
淨鮮蝦雲吞
金牌貴妃雞(例牌)
椒鹽豬扒
2020-12-16 96 浏览
唔知係咪天氣凍左, 今次黎到勁多人, 等左一陣位!!!!照舊12點前仲有早餐, 套餐有粥有炸兩, 好鬼抵食, 因為個粥都好大煲~及第粥勁多料, 豬雜爽口, 粥底依舊棉滑~除左粥仲有雲吞麵,  雲吞爽口彈牙~~粥粉麵飯之外, 仲有好多小食, 小菜, 有排你揀!叫左個海哲生腸, 海哲超級超級多, 又爽脆夠味少少辣好開胃!生腸好脆口, 個汁酸酸辣辣好味, 重點係勁大兜 抵過企街邊食一串串!重點一定要叫鯪魚球, 新鮮炸起, 魚肉夠份量, 唔會勁麵粉, 好彈牙好好食!!:
唔知係咪天氣凍左, 今次黎到勁多人, 等左一陣位!!!!

及第粥勁多料, 豬雜爽口, 粥底依舊棉滑~

除左粥仲有雲吞麵,  雲吞爽口彈牙~~

粥粉麵飯之外, 仲有好多小食, 小菜, 有排你揀!

2020-12-15 82 浏览
天寒地凍,早餐最啱就係食碗熱騰騰的綿粥,食粥Fatbrown 就要推介新記雞粥俾大家識喇話說Fatbrown 之前有試過其他叫做有名氣的雞粥鋪都中中地伏,唔系雞唔夠嫩,就系粥唔夠綿,話曬Fatbrown 對雞粥真系有D要求<貴妃雞粥$53>早餐包一窩雞粥配一款小食貴妃雞舊舊都勁多肉,略嫌咸左少少,不是份量味道系正的粥夠綿夠淋,呢樣好加分小食選左馬拉榚幾有驚喜,有黑糖嘅味道,又夠鬆軟蝦腸$27蝦腸略嫌粉皮有D厚,不過大蝦夠新鮮,食完有滿足感

<貴妃雞粥$53>
早餐包一窩雞粥配一款小食
貴妃雞舊舊都勁多肉,略嫌咸左少少,不是份量味道系正的
粥夠綿夠淋,呢樣好加分
小食選左馬拉榚幾有驚喜,有黑糖嘅味道,又夠鬆軟

蝦腸$27
蝦腸略嫌粉皮有D厚,不過大蝦夠新鮮,食完有滿足感

2020-12-14 2846 浏览
去開油尖旺區,行行下行到一點半,諗左一陣都唔知食乜好,就周圍望下邊間多人排隊就食邊間啦。見呢間粥舖裝修企企理理,外面好多人排隊。好少見粥舖會有人排隊,咁呢間連星期一都咁多人排隊,應該幾好食啦,咁就入去試下啦。好少見粥舖有海鮮粥,就叫一個食下。另外仲叫左一個lunch set同埋兩個小食。🍤海鮮粥(走蔥)$73(另加貴妃雞 +$15)因為又想食埋雞粥,但又怕食唔曬兩碗粥,就決定加$15加雞啦。海鮮粥有蟹、蝦兩大隻、帶子同埋魚,配料都幾足夠,海鮮粥係直接放入海鮮生滾嘅粥,所以粥會有啲海鮮嘅鮮甜味。因為加左雞,所以仲有啲雞油嘅雞味,好食。雞都有四五件,都幾抵。粥入邊嘅飯粒唔算太多,食落去鹹鹹地,幾容易入口同幾開胃,就算唔係好鍾意食粥嘅人都可以試一試,撈埋雞油一齊食嘅粥仲好食。🍚XO醬叉燒炒蛋飯 午餐 $54叉燒蛋飯上邊有一大堆XO醬, XO醬嘅油滲晒落去飯嗰到,食飯嘅時候都感受到XO醬嘅香味。蛋都幾滑,叉燒都幾多,估唔到同XO醬都咁夾,唔知係邊個諗出嚟㗎呢。白飯一粒粒煮得乾身,配埋XO醬同叉燒滑蛋,好食。🍲例湯(跟餐$0)入左門口之後見到有塊牌寫住每日有咩湯飲,每日唔同。今日係冬瓜薏仁豬骨湯

🍤海鮮粥(走蔥)$73(另加貴妃雞 +$15)

🍚XO醬叉燒炒蛋飯 午餐 $54

🍲例湯(跟餐$0)
入左門口之後見到有塊牌寫住每日有咩湯飲,每日唔同。今日係冬瓜薏仁豬骨湯,好飲。有大大舊豬骨喺湯入面,又食到少少冬瓜。

🦑酥炸魷魚鬚 $55
酥炸魷魚鬚有好多條,份量好足夠,炸出嚟嘅魷魚鬚炸粉唔算好多,炸粉嘅味道唔錯,再點埋醬汁,魷魚鬚變得更好味。

🐔海蜇手撕雞 $52
海蜇同手撕雞份量都好多,手撕雞如果再滑啲就仲正。如果有辣嘅選擇,我覺得海蜇手撕雞會變得更好味,但係而家嘅海蜇手撕雞甜甜酸酸咁,我覺得已經好足夠。

食左咁多野,依家好飽好滿足。
2020-12-14
  • XO醬叉燒炒蛋飯
  • 酥炸魷魚鬚
  • 海蜇手撕雞
$58午餐有貴妃雞粥,豉油王炒麵和老火例湯,真係平到笑貴妃雞粥係招牌菜,冇理由唔點, 雖然我沒有數過,但雞件應該差不多有例牌的份量, 有雞味又滑,唔肥, 粥則比較竭身。跟餐的豉油王炒麵也很大碟, 有三小碗的份量, 夠芽菜, 下油份量恰到好處,令幼麵夠油身,而底也不會有多餘的油。即使是配角老火例湯,也要點名一讚,當日例湯是霸王花排骨湯,感覺沒有味精,有老火湯味,不會溝水淡茂茂, 連豬排骨都夠腍,柔軟嫩滑。既然啲嘢好食就要繼續點落去, 紅燒脆皮乳鴿($65),真脆皮, 乳鴿皮又薄又香脆,真乳鴿, 細隻肉嫩,0脂肪。海鮮粥($73) 的海鮮料多過粥,兩隻大蝦,有蟹鉗蟹腳,而且不是水蟹是肉蟹,保證有蟹肉吃,肉眼只看到蝦和蟹, 食落原來還有本身已經是白色的魚肉和帶子,仲要每款都有幾件蜆蚧鯪魚球$52有六件,當初有點猶豫,因為價錢和一個午餐差不多,但最後還是點了,絕對冇後悔。Size同長洲魚蛋差不多,又圓又大粒,鯪魚肉好香好Q彈,味道適中唔會過鹹,而且完全沒有食到魚骨,真係好滿足
$58午餐有貴妃雞粥,豉油王炒麵和老火例湯,真係平到笑

💛貴妃雞豬潤粥$58呢到嘅招牌粥,係用砂煲上架,兩個人食都得呀!貴妃雞咸咸地,好嫩滑,連雞胸肉都好好味!豬膶岩岩好,晤會老,厚切!!!無筋!無腥味!絕配!必點💛酥炸魷魚鬚$55即叫即炸,魷魚鬚香脆又夠晒淋,香!鬆!脆!必點!💛XO醬叉燒炒蛋飯$54叉燒炒蛋本身都無得輸,叉燒夠淋,晤柴,炒蛋係岩岩好熟嘅超滑蛋,加埋XO醬 ,撈埋一齊食真係正爆👏🏻👏🏻💛蜆介鯪魚球$$52超大粒,超入味,有小小果皮味,而且一啲都晤腥,好值得一試整體來講,好鐘意呢到嘅姐姐,超好禮貌,知我同朋友Share 食,自動波地好快手拎多2隻碗比我地,人情味濃濃👍🏻👍🏻👍🏻新記雞粥 (旺角)旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖
💛貴妃雞豬潤粥$58

💛酥炸魷魚鬚$55
即叫即炸,魷魚鬚香脆又夠晒淋,香!鬆!脆!必點!
💛XO醬叉燒炒蛋飯$54
💛蜆介鯪魚球$$52
超大粒,超入味,有小小果皮味,而且一啲都晤腥,好值得一試

新記雞粥 (旺角)
旺角花園街1號鴻禧大廈地下5號舖
  • 酥炸魷魚鬚
  • XO醬叉燒炒蛋飯
  • 貴妃雞豬潤粥
  • 炸鯪魚球
呢間雞粥喺元朗有分店,有日經過旺角又發現到佢,天氣稍涼,就決定入去食返個雞粥先?當晚只係叫咗一個砂鍋雞粥,同芽菜肉片炒河。食過元朗嗰間就會發現呢一間水準冇咁好,砂鍋雞粥上枱時熱辣辣,粥都好軟綿綿,但係凍咗的話就會竭成一達達。而且雞件都幾鞋,無咩雞味,皮肉分開,食完都唔係太滿足。芽菜炒河有色澤但係冇味,完全欠缺左火候同時間上菜嘅時候並唔係好熱,相信係一早炒定左的。但肉片都夠淋,只係份量相對少,得3到4塊左右

當晚只係叫咗一個砂鍋雞粥,同芽菜肉片炒河。

但肉片都夠淋,只係份量相對少,得3到4塊左右