2010-05-14 16 浏览
新記車仔麵,到過也知有兩個最著名的,一是其香濃的辣醬,二是其高昂的收費。 之前到過登龍街的分店,已有這感覺,所以自己很少會幫襯;但今次與朋友二人來到謝斐道這邊,又想簡簡單單吃個快餐,便再一次來個高消費車仔麵吧。今次選了公仔麵底,配以辣豬皮、八爪魚、腐皮卷和韮菜花,再加個汽水已盛惠 $43! 麵底:選了公仔麵,當然不是貴價的出前一丁吧。質素一般,麵條不夠彈牙,但滲滿辣汁也算可以哩。 辣豬皮:豬皮以秘製辣醬處理,啖啖滲滿香濃辣味,而且這裡的豬皮不會煮得太淋,是必點項目之一。 八爪魚:有咬口,浸在惹味辣湯中特別好味。 腐皮卷:顏色偏白,不太入味,可以不點。 韮菜花:坊間在蔬菜類中較少有韮菜花可選,味道一般但很爽口,也不錯。 來新記吃車仔麵,最主要也是為了那個惹味辣醬,入口雖辣,但香濃無比,不過小店人多擠迫,加上冷氣不足,吃罷定必汗流浹背哩。 另外,小弟經常出沒的銅鑼灣,差不多每晚在附近找晚飯吃,但這裡也只能每年光顧一兩次。 可見以近五十元吃個車仔麵始終不是小弟的杯中茶吧。

八爪魚:有咬口,浸在惹味辣湯中特別好味。

腐皮卷:顏色偏白,不太入味,可以不點。

可見以近五十元吃個車仔麵始終不是小弟的杯中茶吧。

2010-05-12
2010-05-13 21 浏览
I have been passing this place forever and never appealed to me to go in. Last week I had to run some errands in CWB and I asked my bf to come along, as we were on that street he suggested this place. I am always up for noodles. I love being able to see the food when I order, and the selection is great. Soy Sauce Chicken Wings are a MUST….stewed so well…..just drooling thinking about it. Also, fishballs, octopus balls, beef balls..... Cannot go on a hot day, they do have air conditioning but no

Cannot go on a hot day, they do have air conditioning but not super strong and even after surviving finishing the bowl, once you leave you will be sweating like a roast pig outside. Wash this down with a bottle of coke or fanta and you are in noodle heaven.
2010-04-30
1K
2010-03-07 17 浏览
只係行過吉一吋.7蚊, 幾貴; 但其實都係想一試佢個辣汁, 因朋友話夠晒勁~5蚊dip 一dip , 深啡色, 幾有威脅咁~又真係幾辣, 中至大辣喇; 魚蛋一般唔算特別彈牙, pass 喇.7蚊... 我短期唔會再o黎o羅...
只係行過吉一吋.

5蚊dip 一dip , 深啡色, 幾有威脅咁~

7蚊... 我短期唔會再o黎o羅...
深啡色, 怕嗎?
2009-12-09 10 浏览
特別差的 1 ) 貢丸 -- 每粒都唔會大過手指公既"指甲" (約直徑1CM) 2 ) 豬頸肉 -- 唔會大過手指尾 (約 4CM X 1CM ) , 仲要好薄 3) 腐皮 -- 魚肉做既腐皮 , 食素既朋友記得唔好點

特別差的

3) 腐皮 -- 魚肉做既腐皮 , 食素既朋友記得唔好點
2009-12-06
2009-11-15 20 浏览
曾經有一位銅鑼灣小天后,介紹了一班好姊妹吃勁辣車仔麵,又介紹她們吃門口的串燒,不吃辣的她們也大讚辣得過癮,說會吃到臉紅紅,要速速地到旁邊的七仔買水飲解辣。其中一位姊妹,就是我的女友,聽後我笑說附近的七仔開得好,飲料賣不停。自那時以後,女友也常到帶我來這兒一邊聽著好像是隔了世代的懷舊金曲,一邊火辣辣地吃著麵。這兒每人最低消費二十八元,即三送一麵,他們很有趣地說最低消費只可是麵,點小食不算數,要不是當我不太餓,入來點上三數串魚蛋魷魚也會吃會得我津津有味。經過多次的光臨,那些比較好吃已經心中有數。依舊我圈了辣湯底,女友要清湯底,兩者分別在於一匙辣醬,辣醬是小店的珍寶,辣度甚高,一攪湯底立時變濃,吃不到太辣又心思思想吃也可自己“畢”走些。另外,如果送有牛腩,會多了腩汁,送帶辣的,也會令湯底變辣。車仔麵,我還是用上油麵,女友用了河粉,兩者也入味,但我還是覺得油麵麵質夾一點。辣豬皮是必點的送,豬皮本身已浸得非常入味,那辣中帶香的味道配合未會太淋的豬皮,實教人喜愛,不好辣的小心太辣喎。另一必點的送是辣豬紅,豬紅是浸滿了辣汁,質地是較實的,味道是討人歡喜的香濃帶辣,是較其他地方吃的出色。雞翼肉質較實,

車仔麵,我還是用上油麵,女友用了河粉,兩者也入味,但我還是覺得油麵麵質夾一點。辣豬皮是必點的送,豬皮本身已浸得非常入味,那辣中帶香的味道配合未會太淋的豬皮,實教人喜愛,不好辣的小心太辣喎。另一必點的送是辣豬紅,豬紅是浸滿了辣汁,質地是較實的,味道是討人歡喜的香濃帶辣,是較其他地方吃的出色。雞翼肉質較實,本應不是本人最愛的,帶皮位做得入味非常,鹹度又剛好,配合起來竟異常好吃。魚蛋也是這兒的名物,可能已放在湯中一回,是帶點辣,體積較細的魚蛋質地是較出面的實,要用點力去咬下去,可說是”彈牙”。 牛腩是當中較平庸,不會韌,那腩汁加在不太辣的湯中有點綴之用,蘿蔔是當中不帶辣而有解辣之用,在云云眾多辣中帶點清,值得一點。

其實論價錢,一碗車仔麵要七元一送,好像是廷貴的,可能一直以來車仔麵也比較平吧。不過,晚餐才二十多元,又好吃,還要求什麼? 吃畢,來一杯貢茶的奶蓋烏龍解辣,今晚吃得真不錯。
辣豬紅很入味
這碗是清湯帶辣帶腩汁,湯底不錯
三款送也好~
辣豬紅很入味
這碗是清湯帶辣帶腩汁,湯底不錯
三款送也好~
點了辣汁湯底、河粉、辣豬紅、辣魚蛋、牛筋,一麵三配料合共 $28。不得不讚讚那個辣汁湯底,真的辣得很爽,連我這一碗麵放三茶匙辣醬的人都辣到流鼻水,拿來配「索汁度」最佳的河粉更是辣上加辣。辣豬紅完全沒有辣味,不過卻帶著些許甜味,意外地好吃。其實我見是店內的報章推介這家店的辣魚蛋才點來吃,我本身不大愛吃這東西,不過實心質地的,很有口感,應該算是好吃的範圍。牛筋很林很入味,和普通的店舖差不多。每一件東西收費 $7,例如麵啊、配料等等,而最低收費是 $28。老實說以廉價掛帥的車仔麵來說,價錢算是嚇人,不過銅鑼灣租貴,以這個價錢落到樓實在沒多少間。環境是普普通通的大排檔風格,播放著鄧麗君的懷舊國語流行曲,算是一大特色吧。「快」是唯一的優點,職員大嬸的態度著實不敢恭維。可能因為價錢加服務態度的緣故,生意實在不佳,晚飯時段只有我和幾個不認識的人,一人佔一桌。PS我看到下面很多人說味道不怎樣,所以我奉勸各位不愛辣的人不要來吃,這家店的賣點是吃辣,吃不辣的然後投訴簡直就是找渣啊~
辣豬紅完全沒有辣味,不過卻帶著些許甜味,意外地好吃。
牛筋很林很入味,和普通的店舖差不多。

老實說以廉價掛帥的車仔麵來說,價錢算是嚇人,
不過銅鑼灣租貴,以這個價錢落到樓實在沒多少間。

「快」是唯一的優點,職員大嬸的態度著實不敢恭維。

可能因為價錢加服務態度的緣故,生意實在不佳,
晚飯時段只有我和幾個不認識的人,一人佔一桌。

PS
2009-09-28
  • 唔要辣就無必要來食
果日lunch hour 咁啱去開銅鑼灣行街,行到差唔多夠兩點都未食飯,於是同事提議去呢間食車仔麵,我見未食過呢間,咪去試吓囉,當時舗內只有一個廿多歲嘅斯文男食客,我地諗住可以唔洗等,咪入去囉.但係一入到去就聽到D震耳欲聾嘅音樂(其實係噪音),佢地播住D國語不知名嘅歌,但係個大聲程度真係誇張過的士高,於是我同同事好有禮貌咁同個侍應亞姐講,問佢可唔可以細聲D,但係佢完全唔理我地,而且當佢攞碗麵上嚟,仲好無禮貌咁擺低兼飛張單過嚟,真係今時今日點可以有D咁嘅服務態度?至於食物方面,其實就認真麻麻,雖然唔講得係難食,但係絕對講唔上係好食,而且價錢仲好貴,我唔記得係7蚊定係8蚊一個餸,仲有最低消費28蚊,絕對係唔值.

2009-08-17
2009-08-19 29 浏览
今日下晝,同啲同事去銅鑼灣食謝斐道新記車仔麵,我好耐之前食過一次,印象係偏貴但d辣汁都ok,諗住去試下,點知.....超級無敵極之貼錢買難受。 2. 落單時我地見到7蚊樣餸,已經覺得貴,但本住只要好食,貴些少都無所謂;店內有一台超級大又舊嘅CD機兼超級大聲播放住一些不知名大陸國語歌,簡直令人覺得煩厭。3. 我地嘗試叫做樓面個位國內女侍應扭細聲一些,但無人埋會,根住我地唯有自己去扭細聲,點知部CD機一扭就自己熄咗,說時遲那時快,一位國內女侍應即刻走過嚟質問我地咩事,而廚房果位鬍鬚肥佬老闆都走埋出嚟怒啤我地幾個,仲大大聲鬧我地做乜搞佢d嘢,我地同佢講明原因仲講唔好意思,佢即刻仲大聲兇我地話我地搞佢d嘢,話我地好無禮貌!根住隨即開返部CD機扭返超級大聲。4. 請問飲食行業都係服務性行業,就算個客人有幾錯,都無理由直斥,請問現在經濟未算最好,係咪唔憂做趕客?我地都無即時發作,費事有失身份同市井之徒嘈兼費事佢係我碗麵度加料。5. 而車仔麵到嗰陣,位
5. 而車仔麵到嗰陣,位國內女侍應放底碗麵,但就好無禮貌咁掉底張單,都算,一食之下,d火就嚟,喂,叫辣豬紅,d豬紅好似食碎石仔無味又硬;叫鹵水大腸同雞翼,d鹵水嘢完全鞋到死同硬,咬都咬唔到,d河粉又鞋。
6. 四餸要成$35,收得咁嘅價錢,比d咁嘅嘢我地食仲要我地受氣,我發誓,我有生之年,永不再幫襯。
2009-08-18
2009-06-23 42 浏览
5月13日, 因為趕住睇戲, 所以要食個快餐, 就腳咁就入咗去食新記~::: 豬頸肉腐皮卷炸魚皮粗麵 ::: $28呢度嘅辣汁真係一絕, 非常辣之餘都好香, 不過今日唔想食到周身汗, 所以冇要辣汁, 即時個車仔麵完全好普通~ 湯底冇味, 令到個麵都淡淡地… 腐皮卷好齋, 似一d白灼魚肉… 最ok嘅應該係炸魚皮 起碼係好脆, 不過冇分開上驚佢浸得耐會淋所以要好快咁食…::: 雞翼蘿蔔冬菇米線 ::: $28雞翼鹵得入味, 不過可能鹵得耐, 肉質有d散~ 蘿蔔炆得又淋又甜~ 冬菇都好好味~ 不過米線嘅texture有d似水晶粉… 怪怪的同埋有d碎! 冇要辣汁, 不過湯底可能浸住冬菇蘿蔔所以甜甜地~ ok啦!車仔麵黎講真係貴, 喺銅鑼灣最好食一定係榮記, 呢度係得個辣汁係比較可取, 不過對於唔食辣嘅人個車仔麵係完全冇特色.

::: 豬頸肉腐皮卷炸魚皮粗麵 ::: $28

::: 雞翼蘿蔔冬菇米線 ::: $28

豬頸肉腐皮卷炸魚皮粗麵
雞翼蘿蔔冬菇米線
2009-05-13
  • 辣汁
2009-06-04 29 浏览
夜晚食左碗都幾唔抵的雞翼尖, 魚旦, 通菜的車仔麵, 廿八蚊..雞翼尖黑mon mon, 損唔到幾多肉出嚟, 味道又普通, 魚旦唔好食, 有陣send味.. 七蚊一個餸, 仲要最低消費廿八, 又唔夠食, 邊度仲會嚟
七蚊一個餸, 仲要最低消費廿八, 又唔夠食, 邊度仲會嚟
2009-06-02 29 浏览
有好一段時間沒有到新記,還記得以前是$5一款餸,消費最低為$20,湯底不俗,味道尚可,所以是吃快餐的一個好選擇。但當我昨晚再光顧後,就跟自己說,今後都不會再去。首先,每款餸加價到$7一款,至低消費$28,已經覺得不妥。我點了貢丸,墨魚丸,牛肚,蘿蔔,唐生菜,雞翼,蠔油冬菇七款。餸來了,用筷子攪了攪,眉都皺起來。貢丸,墨魚丸由原來standard size變成好像麥提莎那般大,牛肚由原來size剪開起碼四小條,整碗只有最多八小條。我想,加價可能避不了,但偷工減料得這麼厲害,簡直不知所謂。兩個人吃了兩碗車仔麵加一個飲品就要$106,是否有點那個呢?要知道車仔麵定義為方便抵食,俗稱嗱渣麵,以我以前order同樣食物只用$35,現盛惠$49,加了整整40%,最無理還是食物質素下降,實太過份! Sorry,我應該不會再光顧了。

Sorry,我應該不會再光顧了。
2008-06-30
$53 (宵夜)
2009-05-30 23 浏览
同朋友黎食,碗麵黎到發現一條兩吋啲長黑色嘢,個阿姐回答是菜。我哋碗麵跟本沒菜,阿姐講完,就若無其事走開,一於少理。跟住另一個阿姐拿一盆生牛排葉響我哋將枱度剪,d水飛踐到我們臉上和碗裏,我哋同佢講,佢叫我哋去第二將枱座,真係火都黎,以後晤會幫襯。
同朋友黎食,碗麵黎到發現一條兩吋啲長黑色嘢,個阿姐回答是菜
,以後晤會幫襯。
2009-04-27 36 浏览
星期六係去蒲既日子, 落BAR之前都要食番小小野先無咁易貓, 所以浮左去食車仔麵啦每個餸要七蚊, 好貴, 最低消費廿八蚊一碗, 即係三個餸加一份粉, 唔通有人會只係叫兩個餸? 如果唔係點會有咁既限制??我食咗碗加辣汁既河粉, 有豬頸肉, 牛丸, 蘿蔔同牛柏葉做餸, 加咗辣汁之後, 碗河粉勁辣, 要飲檸檬茶先無咁辣, 非常刺激, 豬頸肉幾好食, 幾個餸都唔會唔好食, 合格了, 只係覺得價錢有啲"浪", 但係銅鑼灣貴租, 都無辦法了

每個餸要七蚊, 好貴

$40 (宵夜)
2009-04-26 12 浏览
友人從前係銅鑼灣番學,知道唔少呢度既好食野,自從幾年前佢帶左我黎呢度食魚蛋之後,就令我一試愛上!不嬲都情迷細粒魚蛋,而呢度既細粒魚旦唔會硬實實,仲幾爽口..配魚蛋既辣醬真係超好味,辣得好過癮,真係食完都想心思思食多串,唯一最唔好係次次食完都去隔離7仔買野飲...哈哈
友人從前係銅鑼灣番學,知道唔少呢度既好食野,
自從幾年前佢帶左我黎呢度食魚蛋之後,
就令我一試愛上!

不嬲都情迷細粒魚蛋,而呢度既細粒魚旦唔會硬實實,
仲幾爽口..
配魚蛋既辣醬真係超好味,
辣得好過癮,真係食完都想心思思食多串,
唯一最唔好係次次食完都去隔離7仔買野飲...哈哈
2009-04-25 16 浏览
好耐冇係街邊拮野食了, 就算有, 都係屋企樓下間小食店. 今次做完Gym, 又未食飯, 又要返屋企食飯. 途中經過一間買魚蛋, 就不如拮返一兩寸先上巴士.首先拮了一串魷魚鬚, 味道方面其實度度都差唔多, 不想加辣而又次次都沾一沾辣才給人. 一串, 其實不能填充什麼. 離開前再拮多一串魚蛋. 況且, 魚蛋, 真的好耐冇食, 拮得多的, 反而是牛雜, 豬腸等等高膽固醇食物.魚蛋, 咬落有口感, 不是那些粗劣超市有得賣, 有個星哥搓住四串魚蛋果種低級野. 一樣, 要唔辣, 老姐似是習慣般, 係都要沾一沾辣汁.........其實不是不食得辣, 但小的一向不喜歡辣魚蛋果隻辣. 魚蛋夠彈牙爽口. 拮住一串, 慢步到Bus Stop. 回家食阿媽飯.不過, 一串東西$6 - $8 或10多元不等, 雖然是公價, 但試想, 一碟平平地既飯都係20多元. 怪不得這些魚蛋店可以頂得起十幾萬既月租啦. 真係發達冇人知.

$14 (其他)