2017-06-19 730 浏览
以為港人朋友推薦的流沙包最美味殊不知蝦餃皇,鳳爪,燒賣都超對味蘿蔔糕吃得到蘿蔔塊可惜想吃的太多否則排骨蒸飯也好吸引我呀!地點非常好找(堅尼地城地鐵3分鐘就到)好怕本地人覺得我大驚小怪😳反正和以前吃過的港點好不同呀!😁說說入店有趣的事雖然知道香港併桌是平常但同桌一位老伯被我們併桌也不為所動我們已經擠到一個不行了他就這麼被四個人2+1+2的包夾從我們坐下併桌時老伯已完食在喝茶到真的離開全程淡定看我們搶食著實與台灣人好不一樣😂😂😂真是一個有趣的經驗
以為港人朋友推薦的流沙包最美味

殊不知蝦餃皇,鳳爪,燒賣都超對味

蘿蔔糕吃得到蘿蔔塊

可惜想吃的太多

否則排骨蒸飯也好吸引我呀!

地點非常好找(堅尼地城地鐵3分鐘就到)

好怕本地人覺得我大驚小怪😳

全程淡定看我們搶食
著實與台灣人好不一樣😂😂😂
真是一個有趣的經驗
2017-06-19
$55 (早餐)
  • 蘿蔔糕
  • 鳳爪
  • 新興蝦餃皇
  • 燒賣
2017-06-17 568 浏览
就算平日長期都人山人海, 無位坐就只好叫外賣. 剛好奶黃包出爐, 拎上手仲好熱! 果然名不虛傳!! 係流心!!!! 流心嫁!!!  芳間奶黃包吉士味重, 佢呢個是好香蛋黃味不是化學吉士粉味!!!個包好鬆軟有彈性!!! 係我在香港so far 食過最好食既奶黃包! 另外有叫其他點心叉燒包同鮮蝦菜苗餃都無乜特別, 不過都ok 另外排骨蒸飯都唔錯~ 是新鮮排骨, 唔會有雪味~! 雖然覺得飯軟身左少少, 不過都是屬於上質的排骨飯~
就算平日長期都人山人海, 無位坐就只好叫外賣.

剛好奶黃包出爐, 拎上手仲好熱!

個包好鬆軟有彈性!!!

係我在香港so far 食過最好食既奶黃包!

另外有叫其他點心
叉燒包同鮮蝦菜苗餃都無乜特別, 不過都ok

• 奶黃包
2017-04-22 1485 浏览
我想住在这家店!奶黄流沙包就是我最爱的味道!想在香港找到咸的流沙包真的不容易!咖喱的那个也好好吃!没有想象中的难咬!所以食物我都好喜欢!但是朋友说这家只营业到下午两点,所以不要来吃晚餐哦,不然会失望而归!请注意,餐厅人很多,规矩是自己盯住一桌等着他们吃完,坐他们的座位。。没有人会来招待你的。。而且也没有人递送菜单,自己下桌去取想要的食物。。所以我真的不知道我吃的都叫什么。。因为太好吃也就基本没拍照!服务员都不太会和英文,说普通话基本没人会理,所以我们基本用我们仅有的一点点粤语点餐的,还跟拼桌的香港人学了几句粤语点的餐,真心费劲啊。。但是食物太美味,曲折一点也就忍了
但是食物太美味,曲折一点也就忍了
2017-04-07 1537 浏览
見本地雜誌寫得非常好食,連外國遊客指南都介紹,今日特登去試下,可惜失望而回!一開始就向點心處拎左招牌點心流心奶黃包同炸鮮奶,但兩款點心居然都唔熱,流心奶黃包已經「瓊」住流唔出奶黃!之後已經唔敢再拎其他點心食,等啲姐姐拎啲熱辣辣出爐點心出嚟先點嚟食。總括而言,我同朋友都覺得啲點心唔係特別好食,雜誌寫得太誇張,期間亦聽到隔離枱話點心唔熱。

2017-03-19 1711 浏览
王牌流沙包:餡料和包的比例剛好,一上桌就已經隱隱約約的看到金黃色的鹹蛋黃餡料,讓人好興奮!撕開還冒著熱氣的流沙包,餡料簌簌的流下,這不是一般連鎖店的質素啦。餡料有明顯的鹹蛋黃香和不膩的甜,咀嚼著還有鹹蛋黃顆粒!隱身在西環的茶樓擠滿著街坊熟客,五六圍大牌檔式的圓木桌堆著一個個引頸期待著點心的食客,阿姨把新鮮出爐的點心放在托盤叫賣,人人期待的就是聞名海外的流沙包。那濃濃的人情味令我驚訝,坐在一起的茶客好像老早就認識的一樣在閒聊,每個人吃完都會彬彬有禮的讓座。新興食家其他的點心都很不錯,難怪吸引了許多人慕名而來!

新興食家其他的點心都很不錯,難怪吸引了許多人慕名而來!
王牌流沙包
王牌流沙包
2017-03-14 2017 浏览
新興茶樓呢間野一向岀名點心新鮮 所以吸引左唔少人專登走黎食 但由於實在太多人 入到去根本唔知坐邊 唯有等d呀姐安排啦🌝有位坐之後就即係拎左張卡去揀點心***相比起流沙包 叉燒包稍為遜色 未夠juicy***咖哩好入味 金錢肚嫩而不韌***咬落去幾有彈性 用料十足***呢個要寫單特登叫廚房整 雖然要等10分鐘 但食落去個豬潤夠爽口 ***腸粉幾軟滑 牛肉都尚算新鮮***整體黎講 食物ok 但環境衛生就唔係太好
新興茶樓
[香茜牛肉腸 $18]
腸粉幾軟滑 牛肉都尚算新鮮
整體黎講 食物ok 但環境衛生就唔係太好
2017-02-16 1794 浏览
流沙包内馅鸭蛋好评,平时不怎么喜欢吃这么大块的金钱肚的我也觉得这家金钱肚不错,蔬菜虾饺(我不确定名字)也很好吃,炸鲜奶非常棒。人很多,基本上店员不会帮你带位,客人要自己找位。但我两次去都没等太久,因为我每次都一个人,所以很容易找到拼桌的位置……然而店员其实很热心,好几次特意主动问我要什么帮我拿。只是她们真的太忙。人这么多,店内设备也存在老化的情况,店内环境好不起来,卫生也堪忧,我见到空调管道漏水,正好滴到餐桌上…
  • 炸鲜奶
  • 蔬菜水晶虾饺
  • 咖喱金钱肚
  • 流沙包
細細個既時候,飲茶最鐘意去楚留香,後來離開左香港幾年,番到黎發現楚留香執左,試過好多間茶樓,都搵唔番細個食過既傳統味道同埋質素。係朋友介紹之下,慶幸試到新興食家的點心,雖然地方超細坐得勁唔舒服,呀姐又好嘈同埋燥底,食物一盤盤係背後飛黎飛去鬼咁危險,最慘仲要排隊tim,但為左美食冇計啦,鬼叫係第二度食唔到咩去食野既朋友真係要有定心理準備,佢既環境絕對差過大排檔同埋茶餐廳,驚受氣既就唔好去了。第一次去既時候,門口冇人排隊,朋友就直接帶我入去搭檯搵位,好快就坐低左有得食;今次第二次去,知道人多難搵位,所以淨係約左一個朋友陪食。一去到,門口已經排左7,8個人等位,所以就跟住排隊,期間不停有人走入鋪頭入面,初時仲以為係買外賣,到排到我地係下一個既時間,先發現好多人原來係打尖直接入去搵位坐低。呢個時候我地見到有人走,心諗好耶有位啦,點知有個男人帶住個外國人直接係我面前入去坐低搶左我地個位,即時著左,同收銀個叔叔投訴,佢只係幫我地大叫問入面有冇兩位,而D呀姐基本上冇理過佢,自己繼續做自己野。如是者又有幾個阿婆阿伯一個人行入去打尖搵位,我同朋友終於忍唔住啦,自己問入去D人係堂食定外賣,堂食唔該去後面排

同收銀個叔叔投訴,佢只係幫我地大叫問入面有冇兩位,而D呀姐基本上冇理過佢,自己繼續做自己野。如是者又有幾個阿婆阿伯一個人行入去打尖搵位,我同朋友終於忍唔住啦,自己問入去D人係堂食定外賣,堂食唔該去後面排隊。所以去食野既朋友記得千其唔好怕羞唔出聲,如果唔係永世都唔駛指意有位坐。

好啦,入番正題,一坐低就緊係睇下有咩賣啦,唔想等既朋友可以同收銀直接落order點菜。由於我地懶得行黎行去又有大把時間既關係,我地兩個決定坐係到等,有乜食乜

蝦餃-即場包完蒸,非一般工場出品,不過今次有D蒸過龍,D皮爛爛地
蝦蛟
金錢肚-份量十足,大大舊好彈牙
金錢肚
豬肚-咸淡適中,軟林林,有媽媽既味道
豬肚
蒸豆腐-味道清淡,大件夾抵食,冇乜特別但我鍾意食,哈哈
蒸豆腐
腐皮卷-足料到爆,食完飽死左
腐皮卷
好似叫糯米餃-一籠有3粒,糯米好香,味道清淡,食落好似冇乜臘味
好似叫糯米餃
流沙包-飽死都要食,仲要襯熱食,如果裡面有多D蛋黃就更好了
流沙包
真係好流,要趁熱食
咬開了的流沙包
遺憾係我地太遲先想食炸鮮奶,原來2點鐘就冇炸野賣啦,所以今次食唔到ru

評心而論,呢間野D食物高質素仲要超抵食,所以就算食餐飯要攪到過少林寺十八銅人陣咁款,我下次都仍然會再去挑戰的
2017-01-08
腐皮卷
流沙包
咬開了的流沙包
2017-01-23 1448 浏览
炸鮮奶見到呢個名都覺得好新式創意 😂加上好多人都推薦所以黎到即嗌味道有啲類似炸泡芙再甜d食落去絕對知新鮮出爐 一啖咬落去好香口而且泥個炸鮮奶外部炸到好鬆脆而入面就好香嫩鮮甜 絕對值得嘗試不過聽講唔係日日都有得賣嫁🤤🤤重點係好平好抵食 15蚊三個宜個就係奶皇流沙包😍泥到最出名既點心 皮薄餡靚 入面啲料好足蛋黃之餘因為係流沙所以唔會膩而外層包鬆軟又易咬我地完全係叫完一碟都忍唔住再叫我係好推薦宜個☺️絕對食上癮!17蚊三個 夠平又可以食到啲出名既點心仲係有街坊地道口味不過今次係黎食tea無叫到咁多野食☹️淨係嗌再幾碟點心同Fd食但下次會再黎因爲真係好特色同好抵食!
炸鮮奶見到呢個名都覺得好新式創意 😂
皮薄餡靚 入面啲料好足
蛋黃之餘因為係流沙所以唔會膩
而外層包鬆軟又易咬
我地完全係叫完一碟都忍唔住再叫
我係好推薦宜個☺️絕對食上癮!
17蚊三個 夠平又可以食到啲出名既點心
仲係有街坊地道口味

不過今次係黎食tea無叫到咁多野食☹️
淨係嗌再幾碟點心同Fd食
但下次會再黎因爲真係好特色同好抵食!

2017-01-13 1222 浏览
学生街と言うことで、とてもリーズナブルに美味しい飲茶が食べれました。相席でも絶えずいっぱいの大混雑。空いたお皿も隣のお客さんが下げてくれたりとコミュニケーションも楽しいローカルなお店です。香港の飲茶ベストテンの何かの部門でランクインするほど人気だそうです。メニューはいっぱいで何が何だか分かりませんが、どれもとても美味しかったです。カスタード饅頭は卵の黄身と甘辛い醤油味が絶妙。海老シュウマイや肉団子も間違いなくプリプリで美味しい。キレイなお店だったら、きっと高くなっちゃうんだろうなあと想像しながらいただきました。

飲茶
飲茶
係香港,普遍都係見到連鎖式嘅酒家,肯用心做點心的傳統茶館已經愈來愈少興幸,屋企樓下重有新興新興排長隊兼等位已經係基本常識。平時好少排隊食野,但係新興真係值得等。無他,因為想食到香港最好食最新鮮的點心,就要付出架啦師傅即制一粒粒的蝦餃,每粒都脹卜卜,好靚好吸引蝦餃上到台面要等30秒以上先好食,因為太新鮮太熱,如果馬上起筷會好易整穿塊皮入口,滿口都係鮮蝦同埋豬肉的肉汁,皮又夠薄。加上少許的鮮筍帶來爽身的口感,滿足。燒賣所用的材料都好新鮮,唔會食到出面其他地方的燒賣個種好「乸」的口感。口感札實,好女食!羅漢齋粉包,入面有木耳等多種材料,所以味道好豐富,一D都唔比肉類的點心味道淺薄。鵪鶉蛋燒賣,皮夠薄,可以清楚見到包住鵪鶉蛋丶豬肉同埋蝦。鮮豬肉同鮮蝦結合而成的燒賣,加上鵪鶉蛋的蛋香味,令人齒頰留香食完之後飲一啖香片,滿足坊間好少有的蓮蓉包,呢度的蓮蓉包真材實料,蓮蓉唔會太甜,蛋黃咸咸地,加上軟鬆的面包,好香好味!一盎盎的盎頭飯,我最愛的係排骨鳳瓜飯。蒸出黎令肉汁流入飯中,加上煮過的甜豉油,味道真係好好好好正!飯身唔會蒸到好腍,重有點爽口的感覺,好食!望下條隊,你就知咩料啦!
興幸,屋企樓下重有新興
蝦餃
師傅即制一粒粒的蝦餃,每粒都脹卜卜,好靚好吸引
燒賣
羅漢齋粉包
鵪鶉蛋燒賣
食完之後飲一啖香片,滿足
盅頭飯
望下條隊,你就知咩料啦!
2017-01-07
燒賣
羅漢齋粉包
鵪鶉蛋燒賣
盅頭飯
2016-12-04 1837 浏览
經過西環 必到新興 但中午依舊多人 要排隊 等大約20分鐘有位 啲侍應好好人 我地自助倒水洗杯 拿點心 推介流沙包和馬拉糕 熱辣辣。馬拉糕好鬆軟又大舊 好滿足 另外羅白糕都好好味 will come again
2016-11-05 2274 浏览
搬進了堅城後經常新幫襯這家聞名傳統港式點心茶樓,今次終於記得拍照了。通宵過後已經很累了便買回家吃。每次必食的鮮竹卷!一籠 $18蚊3條,簡直是窮人恩物,極度好味,濃濃的蠔油汁,每次都包得結實飽滿,太好味了。流沙包是真正又有質素的,看看那些黃油,邪惡,又難以抗拒。古味馬拉糕也是必點,鬆軟綿密,咬下去軟軟的,幸福的感覺。

通宵過後已經很累了便買回家吃。

每次必食的鮮竹卷!

一籠 $18蚊3條,簡直是窮人恩物,
極度好味,濃濃的蠔油汁,每次都包得結實飽滿,太好味了。

流沙包是真正又有質素的,看看那些黃油,邪惡,又難以抗拒。

古味馬拉糕也是必點,鬆軟綿密,咬下去軟軟的,幸福的感覺。

流沙包、馬拉蒸、鮮竹卷、蝦餃
2016-11-02
5 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
流沙包、馬拉蒸、鮮竹卷、蝦餃
  • 鮮竹卷
2016-10-24 2022 浏览
第一次來的時候是深夜打完麻將 夜裡3點多和朋友專登造訪。新鮮出爐的奶黃包 咬來能看到鹹蛋黃的顆粒 鹹香誘人!以後都會常常在週末清晨來吃早茶。燒賣鮮美奶黃包 能看到鹹蛋黃 會流沙炸春捲 配茶吃 香脆不膩口大推奶黃包 炸鮮奶和炸春捲。
燒賣鮮美
奶黃包 能看到鹹蛋黃 會流沙
炸春捲 配茶吃 香脆不膩口
大推奶黃包 炸鮮奶和炸春捲。
  • 炸春捲
2016-04-15 7600 浏览
晨咁早!係門口等咗15分鐘就有位!一心想去食黃皮糯米包👍😋係舊味點心,宜家唔係間間有啦!熱拱拱軟軟軟流沙包好熱呀!舊款雞扎呀😋😋😋!發起馬拉糕呀!一定要叫嘅係蝦餃!牛肉球!排骨!叉燒包唔會好似出面個D咁得個甜字!其實包呀!不過見到又想食呀!炸蝦卷同炸鮮奶👍🏻脆!黃皮糯米包熱拱拱軟綿綿流沙包雞扎發起馬拉糕蝦餃叉燒包蒸排骨牛肉球炸蝦卷同炸鮮奶

黃皮糯米包
熱拱拱軟綿綿流沙包