2020-10-12 850 浏览
今日屋企人生日 就帶佢去咗元朗大坑渠隔離嘅呢間新福星潮州菜到打冷啦餐廳裝修好傳統同一般大排檔無異 不過感覺上就更加衛生同乾淨鹵水鵝拼盤 超級豐富有 鵝件 大墨魚 鹵水豆腐 紅腸五花肉 鴨腎 豬脷等等 當中鵝件鹵得入味 肉質鬆化 大墨魚爽口而且鮮味 黎打冷必點大眼雞魚 超級大條成塊皮可以揭起 本身大眼雞已經多肉少骨 成條魚啖啖肉 佢肉質偏實 非常有魚味十分鮮甜酥炸蠔餅又係打冷必點既菜式之一 呢度嘅蠔餅有分兩件定三件十分客製化 蠔餅入面嘅蠔仔份量唔少 而且仲粒粒飽滿大大粒 外圍粉漿炸得脆卜卜 邪惡得嚟令人一啖接一啖咁食曬

餐廳裝修好傳統同一般大排檔無異 不過感覺上就更加衛生同乾淨

2020-10-06 990 浏览
中秋節快要去了,為免正日外出吃飯多人,所以我們提早出去吃東西慶祝一下吧😆。這次了元朗很有名氣的大排檔小炒街道覓食,看到這家我們未吃過,決定進去吃吃吧。💥潮州煎蠔餅 HKD$68,這個是細份版本,但份量也很多🤤。外皮很脆卜卜,蠔仔肉質鮮嫰爽口。去吃打冷是必點的食物之一,配合醬汁味道更佳😆。💥正宗黃油烏頭 HKD$120-HKD$140,這個是潮州茶很有名氣食物之一,肉質嫰滑結實😏。配合普寧豆醬味道更佳,凍吃的魚不常見,所以吃打冷也要點吃。💥鹵水鵝片拼盤 HKD$150,這個份量十足的拼盤,裡面有鵝片/鵝腸/魷魚片/雞腎/紅腸/豆腐/花生。與家人分享來吃最好不過😋,鹵水咸味適中,拌酒不錯。💥韮菜豬紅 HKD$60,滿滿的豬紅份量十足,這個街頭小吃味道雖然簡單,但挻喜歡的💕。豬紅含豐富鐵質和蛋白質,間中吃一點也不過份呢😋。💥蒜蓉炒西蘭花 HKD$60,吃肉當然要吃點蔬菜來均衡一下,簡單地用蒜蓉炒已經不錯。而且西蘭花含豐富維生素和膳食礦物質,吃多一點不怕。

2020-09-28
2020-10-05 412 浏览
為咗慶祝奶奶生日,老人家又唔係話好鍾意食西餐中菜又成日已經飲茶食到悶啊,所以今日特別啲我哋揀咗食潮州嘢,近近地就去咗元朗,元朗朋友介紹嘅一間餐廳,由細到大都好鍾意食鬥士靚魚炒油麥菜,平日屋企就好少着出道街就梗係一定要order啦,呢度餸永遠都唔會失望送飯一流,再嚟叫咗個滷水拼盤,呢碟野個份量都非常多啊我哋四個人居然都食唔晒,每一樣嘅食物都好入味,滷水味好香!再嚟當然要有魚又有蝦啦,每一道餸都非常出色,估唔到呢一間小店令到我哋非常有驚喜呀!
2020-10-02 216 浏览
是日朋友來元朗探我,作為主場的我當然要好招待朋友,我先帶她去大橋街市欣賞「花燈街」,然後晚飯就去了新福星潮州打冷火鍋館打冷,因為她喜歡打冷嘛。墨魚鵝腸是我最愛的打冷小食之一,鵝腸爽彈無比,處理乾淨,油脂幾乎都逼了出來,沒有肥厚的油膩感,沾點辣椒油吃十分相搭。墨魚相當有誠意,光看肥嫩的賣相,已讓人口水直流,墨魚彈牙極致。吃了不少肉,是時候吃點椒絲腐乳通菜補充纖維。腐乳香氣出色,鹹度適中,與通菜完美融合,超級下飯。通菜沒有炒過頭,保有嫩綠色澤,咬感爽脆。朋友說這韭菜豬紅六十元一大碗,好不便宜,豬紅給得不手軟,切得極大塊,頗有飽足感。豬紅滑溜富彈性,加上韭菜的清甜,簡直是人間美味,朋友一口接一口吃過不停。潮州煎蠔仔餅非常涮嘴,作為下酒菜一流。煎蠔仔餅真材實料,蠔仔顆顆渾圓飽滿,海味濃厚。蠔仔餅外層煎得金黃香脆,點點鹹香,可口得很,保證大家一定會吃上癮。

2020-10-01 221 浏览
又到吃蟹季節,這個鹽焗奄仔蟹很多膏,蟹肉結實,拆下蟹肉和蟹膏,餸飯一流😆蟹鉗也有啖啖蟹肉可吃呢!吃潮州打冷怎少得一碟「滷拼」?滷水鵝拼盤除了鵝件還有魷魚、紅腸、豬大腸、豬頸肉、豬耳、豆腐、南乳花生🥜 每樣都滷得很入味😋小炒一碟咕嚕肉,又是個餸飯菜🤤咕嚕汁包著的脆皮非常香口,肥瘦平均的咕嚕肉也很彈牙。蒜蓉炒西蘭花🥦上桌時很香蒜茸味,熱到出煙🔥很夠鑊氣,難怪這麼多人聚餐👨‍👩‍👧‍👦

滷水鵝拼盤

2020-09-25
滷水鵝拼盤
2020-09-29 147 浏览
這間新福星店舖位於元朗西裕街!位置人流都相當之旺!店舖係一間多元化嘅店舖!.試咗幾款出名嘅菜色:潮卅煎蠔餅正宗黃油烏頭鹵水鹅片拼盤韮菜豬紅蒜蓉炒西蘭花.潮州煎蠔餅:賣相好吸引!真係睇得又食得!煎蠔餅十分之香口!外脆內軟!好香嘅蠔味!食入口好軟滑!又有咬口真係好好味😋😋😋!.正宗黃油烏頭:烏頭魚身肉質好新鮮!食入口味道都唔錯!味道都好鮮味!👍👍👍.鹵水鵝片拼盤:鵝片賣相色澤俱全😍😍😍!味道十足入哂味😋😋😋!鵝片又夠腍身!好香鹵水汁味!咬入口又有口感!食到停唔到口!.蒜蓉炒西蘭花:好香蒜蓉味!西蘭花夠哂翠綠!食入口又夠爽口!味道恰恰好!..價錢方面一般!食物又夠穫氣!又有水準!值得試吓!👍👍👍
試咗幾款出名嘅菜色:

正宗黃油烏頭:
烏頭魚身肉質好新鮮!食入口味道都唔錯!味道都好鮮味!👍👍👍

鹵水鵝片拼盤:

蒜蓉炒西蘭花:
好香蒜蓉味!西蘭花夠哂翠綠!食入口又夠爽口!味道恰恰好!.
價錢方面一般!食物又夠穫氣!又有水準!值得試吓!👍👍👍

2020-09-28
2020-09-29 558 浏览
朋友是潮州人,今日去元朗食一間出名的潮州菜。環境開揚,可以食得好放,是開心暢飲暢食的好聚腳點,而且食物質素好高:放鹵水鵝片拼盤 - 靚!高質!見到鵝片色澤均勻,刀工也很不錯,賣相是踏實的吸引。味道正宗,煮得入味,滿滿潮州的風味!拼盤材料多,也有豬耳、豬粉腸、紅腸、鹵豆腐、墨魚等等,大滿足!.正宗元朗黃油烏頭 - 一上枱已經好香,而且個魚炸到黃金,已經令人垂涎欲滴。入面的魚肉是雪白色的,新鮮完全沒有冰降魚腥味。外脆,入面的魚肉有一咬即溶的口感,好好食!豆豉鯪魚油麥菜 - 份量多,炒得有鑊氣。椒鹽瀨尿蝦 - 超新鮮!有海鮮的鮮甜,肉質實在。用椒鹽炒,夠香夠惹味,正,食過返尋味,海鮮愛好者必食!生咸菜 - 原來是潮州三寶之一,我第一次食,以為會好咸,點知好好味,爽脆爽脆口感,有傳統食物的美味。即使直接食,都不會太咸,好適合做佐酒小食。食材新鮮質素高,價錢合理,是元朗高質的潮州餐廳。
朋友是潮州人,今日去元朗食一間出名的潮州菜。

豆豉鯪魚油麥菜 - 份量多,炒得有鑊氣。

食材新鮮質素高,價錢合理,是元朗高質的潮州餐廳。
2020-09-27 111 浏览
好想食蠔仔粥 好想食蠔仔粥 好想食蠔仔粥重要嘅事講三次 為咗滿足自己要求所以人多我都照排隊等位新福星潮州打冷火鍋館 位於元朗唔好講咁多 先黎啤酒一大支(其實我哋唔太識飲 不過啤酒係打冷必叫嘅)瑤柱肉碎蠔仔粥如你所見 有圖有真相 真係超多蠔仔粥裏面仲有紫菜冬菜好多肉碎 真材實料至於味道方面 蠔仔唔會過熟 亦都唔會有腥味 亦唔會有沙咕嚕肉分量大件 外脆肉又淋 粒粒都掛汁均勻酸酸maymay 夠鑊氣蒜蓉炒油麥菜真係好大碟 青綠色油麥菜 新鮮兩個人份量都食唔哂你以為咁就完 少年你太年輕了椒鹽鮮魷加椒鹽九肚魚大大碟 椒鹽配爽口彈牙鮮魷 外脆內滑九肚魚加啤酒 又真係好一流 真係抱住個肚走 飽飽 一大班人黎最適合樣樣都大大份 價錢合理
好想食蠔仔粥 好想食蠔仔粥 好想食蠔仔粥
重要嘅事講三次 為咗滿足自己要求
所以人多我都照排隊等位
新福星潮州打冷火鍋館 位於元朗
唔好講咁多 先黎啤酒一大支

(其實我哋唔太識飲 不過啤酒係打冷必叫嘅)

瑤柱肉碎蠔仔粥

加啤酒 又真係好一流
真係抱住個肚走 飽飽 一大班人黎最適合
樣樣都大大份 價錢合理
2020-09-19 123 浏览
今日入元朗探朋友。佢知我喜歡潮洲菜打冷,便請我去此店吃晚餐。兩個人叫了鹵水鹅片拼盤,炸蠔餅,韮菜豬紅和椒腐生菜。鹵水鵝片拼盤好味道,用來送酒一流,必選。鹵水香不太咸。鵝片肥瘦得宜有肉香,點埋醋更好味。豬大腸,豬耳,墨魚和紅腸都好吃。炸蠔餅香脆可口。蠔仔又新鲜又甜,蛋又香,好味!韮菜豬紅吃潮洲打冷必點。豬紅含豐富的蛋白質和鐵質,有助製造血液,預防貧血。另外,豬紅的脂肪和熱量含量很低,營養價值不錯。但因為膽固醇含量高,好吃也要控制食用分量。椒腐乳生菜爽脆有鑊氣,不錯。我們吃得又飽又滿意。此小店抵食夾大件,有很多街坊幫襯。服務很好,令人有賓至如歸的感覺。下次有機會叫多些朋友來聚聚吹下水,試多幾款招牌菜。

兩個人叫了鹵水鹅片拼盤,炸蠔餅,韮菜豬紅和椒腐生菜。

炸蠔餅香脆可口。蠔仔又新鲜又甜,蛋又香,好味!

椒腐乳生菜爽脆有鑊氣,不錯。

2020-09-18 139 浏览
疫情放緩,終於可以出來吃返餐,朋友介紹來這間潮州打冷吃,我哋叫咗4樣餸,埋單都係3百零,真心抵吃。蠔仔粥$58平時吃蠔仔粥最怕d肥肉粒浮係面,哩到係只有瘦肉,加入紫菜,添加鹹鮮味,蠔仔都幾大粒。生炒骨$88買相吸引,大大碟,選用了肉排,外層蘇脆,啖啖肉好滿足,甜甜酸酸夠開胃。椒鹽鮮魷拼九肚魚$128分量好足,這個價錢真係好抵吃,而且味道唔錯,吃唔到腥味,炸粉漿夠薄,魷魚好新鮮。蒜蓉炒小白菜$60外面吃菜最怕洗唔乾淨,係到吃可以放心,雖然係成顆炒,但都唔會有沙,而且炒得好爽脆,唔會太鹹同太油。總結,大碟兼抵吃,有質數,勝價比高,推薦!

蠔仔粥$58

生炒骨$88

椒鹽鮮魷拼九肚魚$128

蒜蓉炒小白菜$60

總結,大碟兼抵吃,有質數,勝價比高,推薦!

2020-04-19 566 浏览
去過咁多次,一係就剩叫餸一係就食個藥材水魚煲,咁耐以黎去咁多次叫咁多野食都係咁好食,啲師傅手勢真係無變過,啲炸既餸又香又吾會多粉咁,啖啖肉😋😋😋以前就食佢隔離嗰間既,但當食過佢呢間新福星之後就真係吾再去第二間喇👍🏻👍🏻👍🏻無得輸啊,每次去都食到個肚飽到想嘔,因為真係太好食🤣😝😝可以推薦大家食下個藥材水魚煲(但水魚佢吾係時時有,如果想食最好打去講聲先),黃金魷魚(蛋黃整)同埋蠔餅,佢又吾係好多粉咁,加埋啲蠔又大大隻既😋😋😋
藥材水魚煲
藥材水魚煲
3K
2019-11-30 788 浏览
睇完戲,一家大細搵個地方開餐,親戚們揀了去新星打冷,比起另一間較有名的打冷店,我們較喜歡呢邊,感覺上乾淨一點點,哈哈。先來壺熱茶洗洗碗,從小時候開始一直覺得呢個膠壺可以受熱沖茶的嗎?再來送上各種醬料,辣椒豉油同潮式辣醬係必須嘅!滷水鵝例牌,唔算好多肥膏,鵝肉入味,滷水汁好正。韭菜豬紅,個樣唔係幾靚仔,但豬紅都幾滑,入味唔腥。滷水大腸拼墨魚,兩者都好有咬口,同樣好入味,呢度啲滷水真係唔錯㗎,好好撈飯。椒鹽鮮魷,香口野無得輸啦,大大碟夠多椒鹽,炸得乾身唔油膩。煎蠔餅,超多蠔,夠脆又香口,唯一問題係超級油,點解間間做蠔餅都咁油嘅?太好味食左幾碗白飯,發覺我屋企人都幾重口味,明明啲餸已經好入味,但都要點下辣椒豉油,哈哈。
再來送上各種醬料,辣椒豉油同潮式辣醬係必須嘅!
滷水鵝例牌,唔算好多肥膏,鵝肉入味,滷水汁好正。
韭菜豬紅,個樣唔係幾靚仔,但豬紅都幾滑,入味唔腥。
椒鹽鮮魷,香口野無得輸啦,大大碟夠多椒鹽,炸得乾身唔油膩。

2019-11-02
宵夜
2019-05-12 1183 浏览
潮州打冷是不能不食的菜式,久不久就需要去試的。想不到元朗亦有好打冷!叫的都是最大路的菜式,其實做打冷的,也是很難會有很差的水準,不過試過好的例如陵發就會念念不忘。小什拼很豐富,當中的豬腩肉肥瘦適中,入味非常,豬耳爽脆,滷水汁不是鹹,而是有肉香的味道,水準很高。韭菜朱紅亦很好,絕對不會一夾就散。胡椒豬肚湯是誠意作品,飲的時候可能覺得有點辣口,因為他的胡椒味十足,而且會發現有很多胡椒沉在湯底。不過豬肚和咸菜處理得很好。煎豪餅就是好吃,不過不算是有驚喜的作品。豉椒鵝腸就十分抵讚,大部分腸的肥膏都淸走,炒得爽而不老。繼陵發之後,這店亦是令我念念不忘。

煎豪餅就是好吃,不過不算是有驚喜的作品。

豉椒鵝腸就十分抵讚,大部分腸的肥膏都淸走,炒得爽而不老。

繼陵發之後,這店亦是令我念念不忘。
2019-05-04 756 浏览
作為一個元朗人,間唔中約一大班朋友去食小菜隊下啤酒都好正常,因為元朗大排檔都幾多。最多人推介嘅我諗係今次去食嘅「福星」,福星同以打冷為主,價錢會比附近嘅菜館貴,不過味道係比較好食,絕對唔似早排食過間「X記」咁難食,詳情可以參考返我早幾篇食評,真係請我都唔會再食。打得冷,就當然要嗌滷水嘢,鍾意食骨可以嗌例牌滷水鵝,唔鍾意骨的話直接叫滷水鵝片就更加正!另外再叫滷水拼盤,有豬腸豬耳墨魚等等,入味又爽口!仲有韮菜豬紅,喜歡食豬紅嘅就要叫埋。當然唔少得就係本地黃油烏頭,小弟最鍾意食,啖啖肉!其餘小菜方面,我覺得福星椒鹽鮮魷同黃金鮮魷都係好出色,魷魚夠鮮唔韌,另外仲有蠔餅都係必食,不過上次去食得4-5個人,就廢事叫太多食物。不過福星座位真係唔多,而且依家好難喺門口擺到枱,因為食環捉得太緊,所以想食的話真係要等下位。

2019-04-16 677 浏览
行入西菁街,本來冇乜心食乜嘢,點知見到呢間幾好人氣,就行入去試吓啦!樣樣都試吓辣酒煮花螺,夠香、微辣。花螺肉夠新鮮、甜脆。豉椒炒聖子王,正!聖子來料鮮味,豉椒汁香口!小炒王味道好,但略為濕身,唔夠香口。

樣樣都試吓

辣酒煮花螺,夠香、微辣。花螺肉夠新鮮、甜脆。

豉椒炒聖子王,正!聖子來料鮮味,豉椒汁香口!

小炒王味道好,但略為濕身,唔夠香口。
2019-04-15