I am extremely disappointed. I wish I could have dined in some place else.Last night, I, with a friend, walked around Prince Edward and decided to give a try at Sun Fat. We ordered two dishes along with teas and rice. One was pure vegetable with onion while the other one was some sort of spicy pork. We both got astounded as soon as the dishes were placed on the table.The pork was covered or mixed with a whole bunch of MSG (monosodium glutamate) granules. Every white tiny long MSG granule ca

The pork was covered or mixed with a whole bunch of MSG (monosodium glutamate) granules. Every white tiny long MSG granule can be seen clearly on top of the pork. It looked like MSG granules were one of the main ingredients. The vegetable was not good either but less MSG than the pork dish. Still, we were able to see on top of the vegetable.

In order to get rid of MSG as much as possible, we asked for a bowl and a few cups of water. Unfortunately, we still felt extremely thirsty even though we tried to remove the MSG.

I know most restaurants in Hong Kong like to cook with MSG. Seeing that much on dish is my first time. I will NOT Recommend Sun Fat. Instead, I would say - Stay away . Take your $$ and go some place else

2012-07-12
2012-01-16 54 浏览
下午茶叫了一份蝦醬雞粒抄飯跟熱咖啡, 一份熱狗(,要芥苿醬, 可配沙律醬)跟熱奶茶先來抄飯, 送上枱時已聞有陣陣的蝦醬鹹香味, 飯夠乾身, 粒粒分明, 蝦醬混和飯中, 入口個人覺得蝦醬味道不太強烈, 材料還有雞肉, 青豆角及雞蛋, 整碟份量不多再來熱狗, 在沒有預先要求切開的情況下, 已經把熱狗一分為二, 感覺貼心, 飽身除烘得有點燶之外, 也不夠香軟, 而香腸炸得亦有點過火. 一口咬下, 咀嚼一陣之後, 全身一震. 原來才發現此熱狗用上芥苿醬 (wasabi 醬), 不是用上美式熱狗常用的芥辣醬, 因點餐時, 在餐牌見到有"芥苿醬和沙律醬"供選擇 咁特別, 所以沒有為意就點了, 此芥苿醬攻鼻之後, 還直接攻陷腦部, 人也越來越精神, 芥苿醬份量不少, 不吃此辣之人, 可選擇沙律醬, 飽內還夾有蕃茄和生菜咖啡屬大路貨色, 熱奶茶則茶味夠濃, 奶也下得多, 但不夠滑身, 仍比咖啡好喝
蝦醬雞粒抄飯, 份量不多
芥苿醬熱狗
糖罌潮濕, 不容易倒出
题外话/补充资料: 糖罌用上直立式來倒出, 以致下糖在飲品時, 杯裡的熱氣會弄致罌的出口受潮令沙糖積聚和塞在管口, 容易一下子倒得太多, 此舉不方便之餘, 簡直令人氣結 ! 店方應提供匙羹, 方便客人先倒在匙上, 再混入飲品中, 或改用其他方式, 以作改善
2012-01-07
下午茶
糖罌潮濕, 不容易倒出
2011-02-27 44 浏览
度假完畢,在花墟作最後衝刺前先補充一下體力,在食肆林立的花園街選了茶餐廳,只因為早前試過的點心店休息中,況且這家週末通常客滿的茶餐廳竟有位置,凍奶茶我來了。常餐配搭真多,忽然想吃沙牛麵,那就為自己加點火氣吧。加錢的一丁麵煮得剛好,彈牙QQ很好吃,只是原有味精湯卻不夠濃味,減低不少吃一丁的樂趣;沙爹汁夠濃稠,調得鹹中略甜不辣非常夠味,混合麵湯後味道變好,彌補味精湯包不夠味的遺憾; 大部份牛肉轉移予大人,只餘下一小片嚐嚐, 牛肉還有點嚼勁,不是軟得像片布的過份梳打牛,要是茶餐廳提供沙爹牛汁麵就好了!火腿庵列配牛油餐包比湯麵更久,看似一塊乾煎蛋皮的庵列其實不如外表般乾涸,中間仍是有點蛋汁滋潤的,不過卻不能與蛋汁豐盈的炒蛋相比,蛋皮仍有點蛋香只是油份略多,加上洋火腿絲就是天生一對的上佳搭配,應是自家製的牛油餐包不是新鮮出爐但也沒有加熱,麵包由內至外也是略硬不夠柔軟,抹上一層牛油再配片火腿蛋, 那就不用浪費這個本來不好吃的麵包。凍奶茶同是很大杯,心理上加了$2也值得,紅茶味略輕,加冰後更不夠濃香,不過個人喜歡這款碎冰凍奶茶多於通心冰那款,心理上又覺得好飲了一點點。看到一支支玻璃瓶盛載的西洋菜蜜在
沙牛一丁
常餐必然配搭
碎冰凍奶茶
凍奶茶同是很大杯,心理上加了$2也值得,紅茶味略輕,加冰後更不夠濃香,不過個人喜歡這款碎冰凍奶茶多於通心冰那款,心理上又覺得好飲了一點點。看到一支支玻璃瓶盛載的西洋菜蜜在水吧前,這種傳統包裝的西洋菜蜜似乎有點保證,愛飲檸蜜的大人再以檸蜜為餐飲,可惜蜜糖份量偏少,飲品未夠甜美,而且西洋菜蜜水準未如想像般好,再一杯水準普通的檸蜜出現。

大人對燒味櫃的燒味很有興趣,切雞及米粉分開另上,可是肥美的白雞啤水利害,以至雞肉變成沒味道,幸而蔥油多薑,把沒味雞肉變得惹味!只是蔥油應加了一點師傅,令大人口渴得比我利害。

再加一碟蠔油芥蘭增加纖維,芥蘭幼身翠綠,菜甜一般,份量不多的蠔油真的很鹹,連愛吃蠔油的月巴人也因太鹹不能多吃,真想知道是那個品牌的蠔油有此效果。

門外出爐麵包每個大大的,結論是波蘿包比雞尾包水準好 , 有機會可試試其他款式。
沙牛一丁
2010-07-30 31 浏览
想食個常餐,就搵間古舊少少既茶餐廳,呢間原來叫新發,真係從來只有講位置,但原全唔知叫咩名。之前只有試過買麵包,但都不是特別美味;而且外表殘殘舊舊的,沒什吸收力,想開飯既時候都唔會諗佢。倒過來一定要食常餐既,就一於試下啦。火腿奄列 太乾太熟啦,一點蛋汁都無。而且蛋太油,碟都係勁油既!牛油餐包(牛油方包) 咁都得?! 餐包同方包差好遠喎,既然冇餐包就唔好寫牛油餐包啦!! 兩塊白方包搽牛油,好在牛油都唔算難食,但係方包就係唔係高級貨色,都唔夠新鮮。叉燒意粉 叉燒瘦得黎好鞋口,肉質非常粗,唔好食。 意粉超淋,幾難食下...27蚊一個常餐係正價,但係整得唔好食又喜另一回事;常餐都整得唔好,點會對其他食物有信心?!

叉燒意粉 叉燒瘦得黎好鞋口,肉質非常粗,唔好食。
意粉超淋,幾難食下...

2010-03-21 19 浏览
去完Church之後又黎搵野食,聽日開始離開香港兩星期,媽咪問我有d咩好想食喎,話驚我會好掛住香港既野食,哈哈! 其實我都無咩所謂,最後見呢間茶餐廳幾多野食咁就入去食啦,其實我中學時期都會幫襯下佢買早餐,不過真係入去食又未試過。入面地方都幾大,我地入到去既時候餐廳都係半滿到,佢有好多卡位,可以坐得舒服D。內裡選擇真係幾多,港式泰式焗飯都有,最後我地叫左一個常餐,一個燒肉叉燒飯再加一個菠蘿油。菠蘿油就非常之一般,其實唔係幾好食,金華好食好多。因為首先佢唔夠熱,有點凍凍的,搞到D牛油都唔係幾溶。之後個皮又唔夠香同脆,而且佢個麵包做得麻麻地,好厚粉唔係幾好食。燒肉叉燒飯呢個最好,首先佢既份量都幾大,所以我地都食唔哂要搵食物盒裝走。而佢D燒味都OK幾靚,份量都俾好多,燒肉表面燒得脆脆又有肉味,間中有D脂肪,好食。而叉燒雖然唔係好夠香,但都唔錯喎,瘦得黎唔會靱。個人覺得呢個燒味飯都OK。最後常餐就都係非常之一般啦,蛋有蛋汁但唔係好滑,而且無咩蛋味。餐肉米不置可否,因為無咩特別。呢度D咖啡係苦味重,但反而唔係幾酸,所以都OK喎。食完都唔會催你走,服務無咩大問題。不過食物質素又係一般般,一吃是沒什麼

食完都唔會催你走,服務無咩大問題。不過食物質素又係一般般,一吃是沒什麼所謂的。
燒味飯最OK
咖啡...OK
菠蘿油
餐肉米
燒味飯最OK
2009-12-28 8 浏览
週日係新發茶餐廳食咗個quick lunch。中湯鱆魚蓮藕湯鮮味欠奉,味精味濃。主食芝士焗肉醬意粉味道還可以,但意粉很腍,無咬口。好友點了快餐一客,餐包、火腿炒蛋普通,叉燒通粉麻麻,叉燒唔係好得。

[27/12/2009; Sun]

2009-12-27
2009-04-05 3 浏览
食就普通茶餐廳水平, 但係服務就..... 去茶餐廳都唔預有要d咩服務, 但無理由d侍應仲惡過食客, 過左時間叫下午茶佢居然好唔客氣咁叫我地睇清楚d先, 個個侍應d款都係咁
食就普通茶餐廳水平, 但係服務就.....

(非会员)
我明明我叫雪菜火鴨絲湯米,求其比咗個雪菜肉絲湯米餐比我就算,要求換嘅時候先同我講雪菜火鴨絲湯米3點收咗爐
2009-03-19
2009-02-06 6 浏览
港式茶餐廳係值得我哋香港人自豪嘅飲食勝地,但真係未試過一間咁差嘅茶餐廳,環境差,招呼差,伙記態度仲差,食物就更差,唔知點解佢仲生存到!一行五人星期日(年三十嗰星期日)返完教會又落太子搵食,好隨意揀咗新發,可能因為年近歲晚,好多人晌花墟買花,搞到附近嘅花園街一帶食肆都好爆,所以新發都好旺,入到去都無人理,門口收銀又好,裡面伙記又好,都無人問你幾多位,總之就要自己搵位坐。我哋見啱啱有人走,就坐埋去先,都好有個伙記哩執拾吓嘢,因為枱面仲有好多茶水漬,咪叫個伙記抹一抹,勁,佢真係就咁抹「一」抹就行開咗,枱面依然仲有半灘水,吹漲!一間餐廳D伙記態度臭檔或者好串,但仲有好多人去幫襯,通常就係佢D嘢食好得,先甘心被佢串,不過係依度個實情唔係囉!我哋叫咗5個午餐:鹹魚雞粒炒飯、星洲炒米、乾炒牛河、焗豬扒飯同咖喱牛肉飯,仲要加錢先有嘢飲,仲無湯送添,所以其實都唔算一個餐!未講食,先講飲,小弟叫杯奶茶,茶餐廳至愛嘅飲品,茶味算OK啦,唔係好夠滑,最弊係個茶杯,勁崩口,好心換咗佢啦,大人睇到就會小心啫,細路仔唔小心咀咗落去有損傷就好無謂啦!至於5個炒粉飯麵,得個鹹魚雞粒炒飯同咖喱牛肉飯似樣D,其餘3個難聽D
,招呼差
,伙記態度仲差
,食物就更差
,唔知點解佢仲生存到!

,好心換咗佢啦,大人睇到就會小心啫,細路仔唔小心咀咗落去有損傷就好無謂啦!至於5個炒粉飯麵,得個鹹魚雞粒炒飯同咖喱牛肉飯似樣D,其餘3個難聽D講句真係茶餐廳嘅恥辱,差過D連鎖快餐店,星洲炒米好「削」,一D唔似炒米,似淥完個米粉再加D料兜勻就算,無炒嘢嘅香味,仲衰嘅係連D料都無兜勻
;乾炒牛河就直頭失敗,個師傅炒到碟嘢去到至高境界,就係無色無味,碟牛河真係面無血色
,食落又好淡口,真係完全唔掂;其次個焗豬扒飯,麻麻哋,蕃茄汁色又假,暗橙色,味又假,一舊蕃茄或一粒蕃茄籽都無,明顯係現成醬汁打,無蕃茄鮮味
,仲有,睇佢個款就似係就咁加少少芝士碎入爐烘一烘就俾客食,因為蕃茄汁面同碟邊都無焗飯嘅焦香現象。再者,幾碟嘢嘅份量都唔多足秤,尤其個星米同牛河,所以,好唔值!
崩口茶杯
前-鹹魚雞粒炒飯;後-「烘」豬扒飯
星洲炒米
乾炒牛河
2008-12-17 20 浏览
十一月三十日, 影完一晚通宵相, 當然要去食噃個靚早先返屋企啦!老公帶噃我哋去太子呢間茶餐廳食早餐,嘩! 勁耐冇食過太陽蛋啦! 佢哋煎得好靚仔, 正呀!!仲有個沙爹牛肉通粉, 呢期勁鍾意食通粉呢~ 好味!加埋杯熱華田走, 呢個早餐好豐富呀~~~老公就食咗個鮮牛肉公仔麵, 好似都幾好味咁喎~呢度既早餐雖然好似好普通, 但食物質素都有噃咁上下,不過 Rachel 話啲奶茶唔多合格喎~更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11603
老公帶噃我哋去太子呢間茶餐廳食早餐,
嘩! 勁耐冇食過太陽蛋啦! 佢哋煎得好靚仔, 正呀!!

仲有個沙爹牛肉通粉, 呢期勁鍾意食通粉呢~ 好味!

加埋杯熱華田走, 呢個早餐好豐富呀~~~

老公就食咗個鮮牛肉公仔麵, 好似都幾好味咁喎~

呢度既早餐雖然好似好普通, 但食物質素都有噃咁上下,
不過 Rachel 話啲奶茶唔多合格喎~

$20 (早餐)
2008-11-07 23 浏览
因為約左系太子做野既朋友食飯.朋友就介紹呢間茶餐廳.本身都諗住無咩所謂.反正太子既茶餐廳吾會差得去邊.點知...出事...我同朋友都叫左一個餐...我既系豬爽肉炒河粉.朋友既系雞球炒河粉.朋友評語:雞球炒河粉--油多.份量少.難食.我既評語:豬爽肉炒河粉--1. 豬爽肉一d都吾爽."拿"得好勁.無咬口.好大既蘇打粉味.2. 油好多.我食左半碟.再放入口既粉都仲會燙到個口既.因為油太多.3. 味道怪. 食落去都吾知咩味.只系食到甜既.4. 份量少. 不論粉又好.肉又好.配菜都好.份量都系少到不得了.根本吾可以食飽.埋單跟野飲大約每人三十幾. 我同朋友都話以後吾會再去.p.s.重要當日鬼甘熱.開得少少冷氣.我同個伙計講話可吾可以開大d個冷氣.佢去收銀度同個好cool既阿姐講完.返黎就話.開左架啦.得架啦.等一陣就吾熱架啦.頂.點知越食就越熱.少氣既老闆娘!!!
朋友評語:
雞球炒河粉--油多.份量少.難食.
我既評語:
豬爽肉炒河粉--
3. 味道怪. 食落去都吾知咩味.只系食到甜既.

埋單跟野飲大約每人三十幾. 我同朋友都話以後吾會再去.

頂.點知越食就越熱.少氣既老闆娘!!!
2007-12-23 12 浏览
新發既服務最近改善左好多, 近呢一年來都成為左我同老公既飯堂, 因為住花墟叫外賣係方便d. 食物質素係一般茶餐廳水準, 但有樣好, 係佢會聽客講少油, 當然要自己request啦, 而且服務方面, 就算兩人入去一人叫野食, 都唔會畀人白鴿眼, 講真係旺角太子區食野, 間間都話要你叫野, 有時女人怕肥, 夜晚黐老公食少少,食個油菜就當一餐, 好多餐廳d伙記就眼超超好似你阻住佢d位咁, 咁新發就算星期六日旺日時都冇, 呢樣抵讚....另外佢既小炒幾好, 但唔建議食燒味, 唔係太靚, 炒粉麵飯好好, 值得一讚係佢個泰式豬頸肉米粉, 用銀絲米粉, 好滑, 個湯加埋個泰式汁好好味, 加埋辣椒油仲正不過如果佢肯裝修下就最好啦, 要特別一提係千祈咪入佢個廁所, 好耐之前入過一次, 之後2年都唔願入去食飯,路濕油立立又滴水又爛, 去完之後成餐飯食唔落剩係想嘔, 所以冇咩必要千祈唔好入, 情願去洗衣街花墟道個公廁乾淨好多

2006-11-21 21 浏览
好久以前經常和朋友飲完酒就去呢到食乳豬三寶飯,現在已經好少飲酒了,今日重遊此地,雖然人面全非,但味道依然!乳豬皮依然十分脆,半肥瘦叉焼,再加上香滑的凍奶茶,不是十分十分好味,也不是十分上等的菜式,卻令人十分回味!
2006-08-26 21 浏览
這食店開業已很久,但一直也沒有多大興趣來,但早前聽朋友說,這裡的燒味幾好味,便決定來試一次!午飯時間入到去,都幾多人,大部份都係男人,而且幾黑社會的感覺,女仕就只有很少算。唔理禁多,坐下叫了碟叉燒燒肉飯先。叉燒- 已叫了肥叉,但來到時還是瘦叉,味道好一般,而且因太瘦感覺比較韌。燒肉- 表皮已腍,肉質偏鹹,味道都算幾好,但如不是送飯食,真係食唔到幾多件。奶茶- 奶味偏重,但也飲得出茶香味,但就偏淡。環境真係唔多好,單身女仕就不要來好了。
唔理禁多,坐下叫了碟叉燒燒肉飯先。
奶茶- 奶味偏重,但也飲得出茶香味,但就偏淡。

環境真係唔多好,單身女仕就不要來好了。
2006-02-04 32 浏览
服務差﹐伙計就好似黑社會甘﹐粗魯無品﹐叫碟燒味飯只係俾d 骨頭去虐待客人。