2009-02-06 6 浏览
港式茶餐廳係值得我哋香港人自豪嘅飲食勝地,但真係未試過一間咁差嘅茶餐廳,環境差,招呼差,伙記態度仲差,食物就更差,唔知點解佢仲生存到!一行五人星期日(年三十嗰星期日)返完教會又落太子搵食,好隨意揀咗新發,可能因為年近歲晚,好多人晌花墟買花,搞到附近嘅花園街一帶食肆都好爆,所以新發都好旺,入到去都無人理,門口收銀又好,裡面伙記又好,都無人問你幾多位,總之就要自己搵位坐。我哋見啱啱有人走,就坐埋去先,都好有個伙記哩執拾吓嘢,因為枱面仲有好多茶水漬,咪叫個伙記抹一抹,勁,佢真係就咁抹「一」抹就行開咗,枱面依然仲有半灘水,吹漲!一間餐廳D伙記態度臭檔或者好串,但仲有好多人去幫襯,通常就係佢D嘢食好得,先甘心被佢串,不過係依度個實情唔係囉!我哋叫咗5個午餐:鹹魚雞粒炒飯、星洲炒米、乾炒牛河、焗豬扒飯同咖喱牛肉飯,仲要加錢先有嘢飲,仲無湯送添,所以其實都唔算一個餐!未講食,先講飲,小弟叫杯奶茶,茶餐廳至愛嘅飲品,茶味算OK啦,唔係好夠滑,最弊係個茶杯,勁崩口,好心換咗佢啦,大人睇到就會小心啫,細路仔唔小心咀咗落去有損傷就好無謂啦!至於5個炒粉飯麵,得個鹹魚雞粒炒飯同咖喱牛肉飯似樣D,其餘3個難聽D
,招呼差
,伙記態度仲差
,食物就更差
,唔知點解佢仲生存到!

,好心換咗佢啦,大人睇到就會小心啫,細路仔唔小心咀咗落去有損傷就好無謂啦!至於5個炒粉飯麵,得個鹹魚雞粒炒飯同咖喱牛肉飯似樣D,其餘3個難聽D講句真係茶餐廳嘅恥辱,差過D連鎖快餐店,星洲炒米好「削」,一D唔似炒米,似淥完個米粉再加D料兜勻就算,無炒嘢嘅香味,仲衰嘅係連D料都無兜勻
;乾炒牛河就直頭失敗,個師傅炒到碟嘢去到至高境界,就係無色無味,碟牛河真係面無血色
,食落又好淡口,真係完全唔掂;其次個焗豬扒飯,麻麻哋,蕃茄汁色又假,暗橙色,味又假,一舊蕃茄或一粒蕃茄籽都無,明顯係現成醬汁打,無蕃茄鮮味
,仲有,睇佢個款就似係就咁加少少芝士碎入爐烘一烘就俾客食,因為蕃茄汁面同碟邊都無焗飯嘅焦香現象。再者,幾碟嘢嘅份量都唔多足秤,尤其個星米同牛河,所以,好唔值!
崩口茶杯
前-鹹魚雞粒炒飯;後-「烘」豬扒飯