2025-01-23
今晚同個稅局員工嘅朋友去食晚飯,佢知道我鍾意食泰國菜,就介紹我去佢公司附近啟德協調道雙子𣾀一期崇光啟德店食𣾀堂14樓嘅新泰東南亞餐廳,這間餐廳地方好寬敞,裝修好有泰國風味,入內感覺溫馨,枱凳擺放整齊,每張凳上都有椅背,令人坐得好舒服,這間餐廳除咗有室內,仲有室外,室外個景色非常美麗,坐喺度同朋友食嘢傾偈,好令人開心,來這裏食真不錯。餐廳員工有禮貌服務態度好,好多都係泰國人,真係覺得自己去咗泰國食嘢。餐廳嘅餐牌裏面食物照片影得好靚,睇到鍾意食嘅食物就可以即刻叫來食,食物嘅款式都不少,有小食、燒烤、湯、沙律、咖喱、菜類、肉類、海鮮、粉麵類、甜品、飲品,我哋就叫咗小食嘅香芒軟殼蟹米紙卷、燒烤嘅燒西冷牛扒、粉麵類嘅加沙湯蝦米線、沙律嘅豆腐酥沙律、咖喱嘅原個菠蘿咖喱蝦、甜品嘅椰汁西米糕、飲品嘅熱檸檬茶。香芒軟殼蟹米紙卷係正宗嘅泰國菜,酥香嘅軟殼蟹同鮮甜嘅芒果被薄薄有彈性嘅米紙包圍,味道清新,令人食得開胃。燒西冷牛扒份量都不少,每片都切得剛好,西冷的脂肪與肉質非常均勻,不會太肥膩,肉質鮮嫩多汁又有彈性,每一口都擁有濃郁的牛肉香氣,好味好食。加沙湯蝦米線材料都不少,有彈牙蝦、可口魚片、美味豆腐卜、甜
香芒軟殼蟹米紙卷係正宗嘅泰國菜,酥香嘅軟殼蟹同鮮甜嘅芒果被薄薄有彈性嘅米紙包圍,味道清新,令人食得開胃。燒西冷牛扒份量都不少,每片都切得剛好,西冷的脂肪與肉質非常均勻,不會太肥膩,肉質鮮嫩多汁又有彈性,每一口都擁有濃郁的牛肉香氣,好味好食。加沙湯蝦米線材料都不少,有彈牙蝦、可口魚片、美味豆腐卜、甜美雞蛋、爽滑米線,加埋最美味加沙湯,最後連啲湯飲晒,真係好食。
豆腐酥沙律非常特別,豆腐炸成爽脆可口,變成好香好吃的渣渣豆腐,配合埋蕃茄仔、橄欖片、木瓜絲、腰果、紅蘿蔔絲,好夾好有不同味道, 真係唔錯口味嘅沙律。原個菠蘿咖喱蝦又係份量不少,個菠蘿都好大個,啲蝦又係好大隻,咖喱汁相當惹味,蝦有彈牙口感,肉質鮮嫩,蝦與咖哩搭配起來相當合適,連埋酸酸甜甜嘅菠蘿片好夠味道,食到停不了口。椰汁西米糕是泰國經典甜品,西米露的Q彈和濃郁椰奶,混搭出香濃不膩的口感,吃完之後唇齒留香。