2018-04-04
爸爸話上次同朋友食新斗記嘅乳豬好正,想再去食 ,咁就約左星期一去,最緊要媽媽又唔使煮~哈哈!佐敦新斗記位於長樂街中間響“目的地”酒店對面 去到新斗記當然要點即燒乳豬啦!$358半隻,乳豬皮切 得超薄,每片都無乜連肥膏嘅,燒得很黃金,而且脆口,有如薯片咁脆卜卜,同鬆化非常,肉汁豐盈,始終係乳豬,所以唔會一口油,肉質唔會過鹹,纖維幼嫩,我們三個人,佢俾左乳豬醬同砂糖各兩碟,點兩樣都好正,其他餸菜未嚟,我地很快就把碟乳豬仔KO了. 啫啫生菜其實響未嚟之前,我有響openrice“溫書”,見到近乎個個都叫這個菜的,我都要試下呢個菜有咩“威力”,煲菜嚟到“炸炸”聲,原來係個砂鍋被燒得熱辣辣,然後上面有新鮮未煮嘅生菜,加埋蝦醬同加上少許似製過嘅鹹魚醬汁,跟住由得我哋用匙羹響砂鍋度兜亂炒,嗰種香味,好遠好遠都聞到呢! 鎮店鹵水乳鴿皇$98初頭諗食燒乳鴿定鹵水乳鴿好,但諗到乳豬同啫啫菜煲都係較熱氣的,就放棄左炸乳鴿,同埋佢寫明係乳鴿皇,應該唔輸得,斬得較細緻,所以好易食,唔洗用“五爪金龍”撕開,而且 每件都非常入味,最緊要唔會太鹹,厚肉部位嘅肉質都唔會“鞋口”,皮 亦薄薄唔肥的 最後
啫啫生菜
鎮店鹵水乳鴿皇$98
最後點左馬豆糕,雖然馬豆數量略嫌少左的,但勝在馬豆硬度煮得啱啱好,仍有咬口,椰汁味香濃,做到滑一滑,一口氣食左兩件都唔覺飽滯.
依度嘅燒乳豬真係超正,唔怪得係招牌菜,我地返到屋企,都仍然回味,仲講緊有幾脆,有幾薄,媽媽話下次一定要再去食過.