2005-05-23 19 浏览
都有幾年冇幫襯過....果日食左個茄汁牛肉粉....份量都OK.... 但係茄汁唔夠香...而且佢落左好多胡椒粒....搶哂味....整體而言: 麻麻....
2005-04-02 24 浏览
昨天午餐吃了一碟香茅豬扒飯,真係好香而且好好送飯!!
昨天午餐吃了一碟香茅豬扒飯,真係好香而且好好送飯!!
2005-04-02 9 浏览
生牛肉湯粉絲- 牛肉有d霉, 粉絲不是爽粉絲, 食落好似咬芋絲.扎肉餅湯粉絲- 扎肉餅死實實又冇味.蒸粉卷- 粉卷餡料麻麻地, 外皮布d硬, 好似用微波爐番"叮".

扎肉餅湯粉絲- 扎肉餅死實實又冇味.

2005-01-11 3 浏览
0個日同個朋友行到支力支力0地,咁住搵個地方食d0野,諗起有間叫強記0既越南餐廳,都好耐冇幫襯喇,依舊咁多人, 睇到餐牌就不停點菜,兩個女仔叫0左兩碗沙爹豬肉粉絲,一客牛油雞翼,一客豬頸肉, 同埋兩杯特式冰冰,食到好飽.
2004-11-21 0 浏览
春卷檬, 等左十五分鐘先有得食, 都幾大碗, 春卷有三條,餡料豐富,待涼後十五分鐘, 層表皮斬仲係脆o既, 但最慘係, 食完之後十五分鍾, 我就巳經開始覺得口渴喇。
2004-11-03 0 浏览
至like佢既鮮茄牛肉飯同埋咖哩~ !! 抵食夾大件, 不過生牛河D湯咸左D~~!!
2004-10-10 35 浏览
今日同朋友係呢度食lunch, 因為只得兩個人,所以只係叫左咖哩雞翼麵包(因為我好鍾意食咖哩), 一個蝦餅湯河, 同埋一個春卷. 咖哩好好味, 唔係好辣, 但幾濃咖哩味, 我最鍾意, 我仲撈埋落d粉到食, 好正! 雞翼好嫩滑, 無煮到老哂都幾好, 但係少少唔好就係薯仔少左d囉, 得兩舊咋, 其實我鍾意食d薯仔多過雞翼(相信好多人都係). 個蝦餅湯河都OK, 不過佢無分開上, 所以d 蝦餅淋哂, 不過仍然好好味. 最最"正" 當然係春卷啦, 新鮮炸起熱辣辣, 咋咋聲我已經食哂我個份!其實我地都好鍾意食佢地既牛油雞翼, 不過份量幾大, 我地兩個女仔好難食得哂, 所以無叫. 今餐都好抵, 兩個人都係七十幾蚊, 最緊要食得好滿足, 不過之後覺得好口渴. 我總共飲左一枝水, 一樽果汁, 同一枝冰凍既Coke Light, 返到屋企仲鯨飲左2 杯水先可以解到渴咋!

2004-07-27 24 浏览
星期六與雪怡、終極同埋我個fd滑水,玩完同佢o地分手後,我同fd出番cwb食lunch,大家都好肚餓,一時間大家忘記了要減肥,二話不說,叫了雞絲撈檬、香茅豬扒撈檬、酸辣鳳爪及一碟油菜,原來size好大好多,唔知係咪肚餓,覺得好好味,尤其是碟鳳爪,又酸又辣夏天食了好開胃,而個老細又教我o地再點d辣椒醬食,更加野味,而兩碗撈檬料又多粉又多,雞絲啖啖肉、豬扒有兩大塊。坐我o地對面的一對情侶,都係每人一碗粉,佢o地見我o地兩個女仔,食咁多野都可能赫一跳。
2004-07-24 12 浏览
22 July 2004, 1pm響銅鑼灣做o野,一人,自己食lunch.茄汁牛腩撈檬($2X)我衰, o吾記得叫分開上, 變左湯檬 汁好味但牛腩o吾夠"淋"食完過隔離上海麵家買凍豆漿($6)飲,正!
22 July 2004, 1pm

響銅鑼灣做o野,一人,自己食lunch.

茄汁牛腩撈檬($2X)

我衰, o吾記得叫分開上, 變左湯檬
汁好味但牛腩o吾夠"淋"

食完過隔離上海麵家買凍豆漿($6)飲,正!
2004-07-19 8 浏览
公司忙得不得了,星期六也要開工到五點半才可以去食個午飯。雖然已肚餓感覺逹至頂點,但依然本著要食得物有所值大前提下去醫肚。想起網友說這家小店價廉物美,便大步由時代走去渣甸街了。一去到,便二話不說的叫了一個香芧豬扒飯,一客粉卷,再加一客春卷。香芧豬扒飯︰豬扒非常香口,很有香芧味,亦很鬆化,不過豬扒太薄,肉汁亦不多,加上飯的汁不太多,令整體有點乾的感覺。粉卷︰好熱,好正,不過用發泡膠盤上菜有點怪…春卷︰最好味是這個﹗春卷非常熱,很脆口,涵料有馬碲,很爽口,不會有成口油的現象,連生菜亦非常爽脆,用料新鮮。食完後很滿足,下次再去時會叫站友推介的生牛肉河。

粉卷︰好熱,好正,不過用發泡膠盤上菜有點怪…

食完後很滿足,下次再去時會叫站友推介的生牛肉河。
2004-07-12 1 浏览
I always come for lunch when i'm still in secondary school coz it's cheap and near. Though the enviornment is not that good or even a bit dirty. But it's always full house, especially lunch and dinner time. Their curry and tomtato sauce is really great!!
2004-07-12 7 浏览
熟牛肉米粉~~~D牛肉好味!D米粉好味!D湯都好味!不過好迫!
熟牛肉米粉~~~
D牛肉好味!
D米粉好味!
D湯都好味!
不過好迫!
2004-05-12 7 浏览
今天超滿足的,先是到韓館,然後由電器道往銅鑼灣方向走,沿途看到不少食店,比較有留意的是順壽司,不知是什麼貨色呢?途中亦看到了皇仁舊生會,數十年的歷史的中學,當年的建築風格原來是這樣的,走到中央圖書館,反正來到,於是借了些飲食及歷史書,當是空餘進修~到銅鑼灣後,先到強記吃一碗生牛河然後走到Sogo買了一大車食物,餃子、枝豆(請問是用熱水煮熟便可吃嗎?)、北海道牛奶(感覺比十字牌稍有奶味),及一些雪藏食品,入貨完畢,背著這十斤本想回家說,可是在地鐵上不小心睡了一睡,於是由很不小心的到了生記,就這樣胡裡胡塗的吃了一碗麵,生記的牛腩又是一流,飽飽回家去也~說到強記,小小的一間店子,午市經常滿坐,要有搭檯的準備,偶最欣賞的是濃濃的牛肉湯,用了大量的牛肉,再加了些特別的香料,與河內的清淡、老趙及生記那類牛腩味清湯比,這裡的味道有著其獨特性,牛肉是一般,河亦然,話雖如此,吃畢這碗河,也甚滿足的說,同區來說價錢廉宜,是下午茶的首選!走時買了兩各青葉糕,InIn奀奀,甜甜的很有口感!p.s偶今天終於有機會看到在灣仔至銅鑼灣一段的隧道廣告,用了「Zoetrope」原理的技術,將圖像立體化,可以在隧道中看到
p.s偶今天終於有機會看到在灣仔至銅鑼灣一段的隧道廣告,用了「Zoetrope」原理的技術,將圖像立體化,可以在隧道中看到立體廣告蠻有趣說~
2003-10-03 12 浏览
除左生牛河之外,凍檬都一試無妨,價錢應該比其他越南鋪平少少,最過癮就係檯檯都有成jar魚露任斟,我好少可見到有越南鋪俾成咁大jar魚露,哈哈~!
2002-05-04 3 浏览
但其實食物都好好食架<br>最正就係生牛肉河同埋生菜包呀<br>地方細o左些啦,成日爆既!<br>都幾平架
但其實食物都好好食架
最正就係生牛肉河同埋生菜包呀
<br>
地方細o左些啦,成日爆既!
都幾平架