2025-05-30 268 浏览
不是香港人帶路,真的不知有這麼一家寶藏餐廳!菜品,很有人間煙火氣🔥本地人都愛來這裡~別看環境普通 但是味道尊的好好喔!🤤🍍菠蘿咕咾肉愛吃甜口的 一定要點的菜 醋肉外酥里嫩 嘎嘎香😋🦪蠔仔餅金黃酥脆的外皮包裹著鮮嫩的生蠔一口爆汁 口感太豐富啦~🐟金湯酸菜魚上桌香味就撲鼻而來 魚肉嫩滑湯頭酸酸辣辣 好開胃🤤每道菜都有自己獨特的風味 但是無一例外的美味!!作為香港本地人真的推薦你們試試🥢 新南苑大排檔
不是香港人帶路,真的不知有這麼一家寶藏餐廳!
菜品,很有人間煙火氣🔥
本地人都愛來這裡~
別看環境普通 但是味道尊的好好喔!🤤
🍍菠蘿咕咾肉
愛吃甜口的 一定要點的菜
醋肉外酥里嫩 嘎嘎香😋
🦪蠔仔餅
金黃酥脆的外皮包裹著鮮嫩的生蠔
一口爆汁 口感太豐富啦~
🐟金湯酸菜魚
上桌香味就撲鼻而來 魚肉嫩滑
湯頭酸酸辣辣 好開胃🤤

每道菜都有自己獨特的風味
但是無一例外的美味!!
作為香港本地人真的推薦你們試試
🥢 新南苑大排檔
2025-05-27 397 浏览
一向都覺得大排檔嘅小炒特別好食,所以今日放工特登約埋個好姊妹一齊去位於彩虹嘅「新南苑」,感受吓大排檔嘅風味😋適逢今晚天氣好涼爽 ,坐係半戶外嘅地方食嘢都好舒服,而且都好旺埸,未夠7 點已差唔多滿座😆由於明晚要返工,我哋今日就唔飲啤酒,就試咗D有氣嘅涼茶,叫咗一支枸杞菊花,而好友就係嗌咗竹蔗茅根(各$12/支),✅新南苑吊燒骨($88)用店名嚟做小菜名,我相信都係店裏面嘅招牌菜,吊燒骨,帶點蜜味,骨軟肉腍,D麥芽黐住啲花生,估唔到花生都仲係好脆口,果然係招牌菜👍✅蝦醬炸雞($78)呢個特別推介,已經聞到陣陣嘅蝦膏香,雞塊嘅外皮好薄脆,炸得夠乾身入味,雞肉亦唔會嚡,啖啖肉😋👍✅沙嗲金菇肥牛煲($88)好大煲,份量十足,香濃沙嗲味,甜甜地,唔會過鹹,除咗有金菇同肥牛,仲有有吸晒沙嗲味嘅粉絲,好惹呋,真係可以食多兩碗白飯😋✅紅燒乳鴿($68)紅燒乳鴿啖啖肉,蘸上淮鹽例如,味道啱啱好😋新南苑大排檔(新開張)📍彩虹牛池灣貴池徑4號地舖(彩虹C2出囗)

✅新南苑吊燒骨($88)

✅蝦醬炸雞($78)

✅沙嗲金菇肥牛煲($88)

✅紅燒乳鴿($68)
紅燒乳鴿啖啖肉,蘸上淮鹽例如,味道啱啱好😋

新南苑大排檔(新開張)
📍彩虹牛池灣貴池徑4號地舖
(彩虹C2出囗)
2025-05-26 427 浏览
見到YouTube介紹牛池灣小店,今晚特登同屋企人嚟食,經過見到呢間新開張,膽粗粗入去食下🤣一共嗌咗4個小菜:韮菜豬紅,吊燒骨,黑椒薯仔牛柳粒,涼瓜炒鮮魷,同埋一個瑤柱蛋白炒飯。韮菜豬紅好入味!!唔會好鹹,啲韮菜又啱啱好,唔會太生。配送既辣椒油都唔會太辣又好香👍🏻 5/5!吊燒骨好香,有焦香👍🏻甜度啱啱好!5/5!薯仔牛柳粒,份量比出面食開既明顯多!薯仔外焦香內軟(軟到好似薯茸咁香),牛柳粒唔會鞋唔會乾,所有野都啱啱好!5/5!涼瓜炒鮮魷,涼瓜唔會好生好硬但同時又保留到涼瓜香,鮮魷都好好味!5/5!最後係瑤柱蛋白炒飯!蛋白好夠,個飯好香,略嫌少少濕,但都好好食!4/5!環境:闊落,坐得舒服!食物:夠鑊氣,夠份量,夠香!服務:好禮貌,態度好好!
吊燒骨好香,有焦香👍🏻甜度啱啱好!5/5!
環境:闊落,坐得舒服!
食物:夠鑊氣,夠份量,夠香!
服務:好禮貌,態度好好!
新南苑吊燒骨
韮菜豬紅
新南苑吊燒骨
韮菜豬紅
  • 蜜汁黑椒薯仔牛柳粒
2025-05-26 464 浏览
揾食肥華早兩日前在YT求其煮,介紹飲食頻道,收到嗰位主持通知在5月30日前在此食店光顧晚飯,每位顧客可獲贈一隻鎮鮑魚及每枱一枝啤酒,有見有咁大優惠,揾食肥華就在5月25日聯,同靚媽及舅仔兩夫婦,一行四人到此店食晚飯。到達此店肥華卻獲此店老闆通知,送鮑魚及啤酒優惠是二選其一,並非如求其煑頻道主持所講嘅,兩者兼得而且今日鮑魚冇貨,祇能贈送一枝啤酒及肥華呢圍枱,收到呢個消息肥華有被該位 youtuber老點咗嘅感覺,雖然有唔高興但晚飯都係要食㗎。還幸此店食品水準甚高,極有大牌檔風味及水準,小菜味道好,鑊氣夠,份量足而且收費更是平民價,呢間實而不華嘅大牌檔食店值肥華俾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2025-05-25 371 浏览
由牛頭角街市,搬到過嚟牛池灣嘅新南苑味道依然無變,班底一樣味,無轉手老闆娘依然招呼冰鎮芥蘭,冰鎮三寶,食左咁多年配甜豉油嘅 wasabi 醬,好夾好食,推介個晚 仲有食 窩貼小唐菜大大嚿蝦膠炸起 彈牙!粉漿撈得好薄同有味道,要嗌仲有 嗌左 椒盬瀨尿蝦同薑蔥炒蟹惹味鹹到適中當晚仲有 食過 薯仔牛柳粒 薯仔夠脆 牛肉濃郁有嚼口 沒有鬆肉粉感覺如果再甜啲落多啲蜜糖 更加惹味冰鎮鮑汁鮑魚keep到以前水準好入味送汁一流,夏天夠凍!有大排檔風味 又可以電視賭馬仔 推介
由牛頭角街市,搬到過嚟牛池灣嘅新南苑

味道依然無變,班底一樣味,無轉手老闆娘依然招呼

冰鎮芥蘭
,冰鎮三寶

食左咁多年配甜豉油嘅 wasabi 醬,

好夾好食,推介

個晚 仲有食 窩貼小唐菜
大大嚿蝦膠炸起 彈牙!

粉漿撈得好薄同有味道,要嗌

仲有 嗌左 椒盬瀨尿蝦
同薑蔥炒蟹

惹味鹹到適中

當晚仲有 食過 薯仔牛柳粒

薯仔夠脆 牛肉濃郁有嚼口 沒有鬆肉粉感覺

如果再甜啲落多啲蜜糖 更加惹味

冰鎮鮑汁鮑魚
keep到以前水準

好入味送汁一流,夏天夠凍!

有大排檔風味 又可以電視賭馬仔

推介