2017-03-17 4547 浏览
文華東方既芝士餅食得多,今次就試下拿破崙,先試最頂個層酥皮,鬆化又唔覺得油,而最驚喜既就係中層吉士醬,香滑,仲有淡淡雲利拿味,完全帶起晒成件餅,下午茶食一件岩岩好,價錢$48一件尚算合理,文華東方果然無拎人失望
2017-02-27 5318 浏览
在眾多甜品之中,芝士餅是我至愛之一。但是坊間不少店舖也粗製濫造,要數高質的有幾間,若論高質高貴簡單美,首選一定是文華。不做作,餅香,芝士香,不太甜,夠硬有咬口有質感之同時--夠滑。價格是五星級酒店級別,但是.........超值。
2017-02-14
庆祝纪念
情人节
2017-02-08 4771 浏览
拿破崙這經典的法國甜品,是我其中一款很喜歡的甜品。拿破崙要做得好絕不容易,而酥皮就是一件拿破崙成敗的關鍵。若酥皮過於鬆散,用刀一碰,蛋糕未入口已經散碎,若太稔韌,又欠缺鬆化的口感,當中所拿揑的技巧相當困難,所以這絕對考驗師傅的真功夫! 這次試了文華餅店的拿破崙,文華餅店的蛋糕一向出名,而這件拿破崙亦沒有令我失望! 這件是最傳統的款式,沒有水果或其他食材,只是由三層酥皮加兩層吉士醬組成,簡單,卻最能試出它的好與壞! 文華這件拿破崙,每一層的酥皮均做到香脆鬆化,富有牛油香又不會太油膩,而且它不易散開,師傅真的有功架。 另外,吉士醬幻滑香甜,有淡淡雲呢拿味,甜度適中。 整體配合得恰到好處,推介!
拿破崙這經典的法國甜品,是我其中一款很喜歡的甜品

拿破崙要做得好絕不容易,而酥皮就是一件拿破崙成敗的關鍵。

2017-02-05
外卖自取
$45 (宵夜)
2017-01-15 4482 浏览
Ordered American cheesecake for my friend's. I love their signature cake. It's so creamy with great cheese flavor. If we got wine to drink with, that would be perfect!The size of 15cm is a bit small for 7 girls to share, but we are all on diet. Lol, so each person got a small slice. It's enough for us.I will choose another signature cake - redbeen one next time!

2017-01-07
下午茶
2016-12-22 4933 浏览
從來都愛吃朱古力,但隨著年紀及肚腩漸大,現在願意放進口的,必須是精品朱古力。早前,發現了一個朱古力迷必須要銘記的名字-來自法國的Maison Chaudun。朱古力的縮寫正好與小兄妹名字縮寫一樣,簡約的包裝,未吃先惹好吃。小巧盒內剛好放置了9件朱古力小方,質感軟身,可輕易以紅色專用小簽拮出吃用。拍照後我不客氣先試一件,天,這也太好吃了吧?其實它不是我吃過最濃的朱古力,質感柔滑但也不是最滑溜的回憶,它只是香味、甜度、濃度及口感都來得非常完美、平衡,正如大師的格言「Chocolate is an art form that's all about balance」,這盒朱古力,絕對是全城至佳出品!結果,不用想當然是飛快給殲滅清光~朱古力Pop-up店由本年11月15日至2017年1月15日在文華餅店發售,定價$198起。佳節當前,何不好好寵愛自己,又或為至親送上一份甜蜜?
2016-12-11
2016-12-05 4595 浏览
早幾日返公司OT, 到3點幾好肚餓,落樓下食個包~行行下,行到去文華餅店~於是就去試下啦,反正未食過~個牛角包真係好香,配上牛油 + 自家製既JAM,唔錯!值得一去~
早幾日返公司OT, 到3點幾好肚餓,

個牛角包真係好香,配上牛油 + 自家製既JAM,唔錯!

值得一去~
牛角包
2016-12-03
2016-10-18 5847 浏览
一個星期的辛勞,最終可以好好放鬆,早上自然醒後的一杯咖啡,一件餅絕對可以俾你一種來回地獄又折返人間的感覺,無論之前5日點辛苦,總有一該是心存感恩!星期日早上行山前嚟本來諗住食最心愛嘅muffin,不過發現咗Ham&Cheese croissant,好似更加吸引,而且平時嚟都冇,所以叫咗!餅房姐姐幫忙加熱後食,D牛油好香,但係食完唔會成口油!下次見到有都要再食!strawberry danish係一直無變的味道,danish夠鬆,strawberry 唔酸!正!不能錯過嘅咖啡!好香,連糖奶都唔使加!唔澀!
不能錯過嘅咖啡!好香,連糖奶都唔使加!唔澀!
2016-10-16
$100 (早餐)
2016-10-14 5621 浏览
這家餅店以典雅著稱,以前同事經常買來公司品嘗。今天一身運動裝實在不適合進入這樣優雅的場所,but為了紀念下結婚五週年,還是優雅一下下啦😊。服務生很貼心的給我們安排座位,推薦最適合的茶點。以前我對甜品真的一般般,自從觀摩了四季酒店的甜品大廚如何製作甜品,嘆為觀止,各種原料步驟的複雜程度,佩服不已,對甜品也有些許敬畏了。喜歡berry這件甜品多一點,酸酸甜甜配咖啡剛剛好的。摩卡口味偏甜,卡布味道剛好。環境真的非常典雅,周圍都是假期還著正裝或是小禮服的女士們,珍珠首飾搭配得非常得體。在這裡坐了很久,有早報可以翻看,看到不少客人都是過來買甜品回家,順便喝一杯咖啡休息一下。享受這個美好的午後。

2016-09-28 5595 浏览
American Cheesecake 有d 人覺得好溜。有人d越溜越鍾意。本人就係後者文華American cheesecake 同坊間嘅有d 唔同。無咗層餅底。啖啖濃濃芝士。又香又實。份量無偷雞。食得出真材實料。蛋糕面有層白色嘅酸忌廉。仲舖咗丁丁金薄。出自五星級酒店嘅cheesecake 果然好美味。

2016-09-18 4424 浏览
因为觉得吃一个set的下午茶热量太多,只是想吃scone,特意搜了来了这家。scone很不正宗,里面的心太软 配的果酱也一般。不会再来吃scone。性价比极低,关键是不好吃。
2016-09-09 4369 浏览
DOUBLE MILK CHOCOLATE ($45)文華既蛋糕好食我諗大家都知 而我個人認為最好食最令人驚喜就一定係呢個double milk chocolate cake❤️好濃郁既朱古力就must架啦 佢中間既層次仲好豐富👍🏻American cheese cake ($47)第一次食文華既呢款芝士蛋糕😳原來佢無餅底架😱cream cheese味好濃厚 入口感覺質地紮實 而且好滑噢😋細細件 唔會好漏🤗下午茶買份奬勵下自己叉叉電再做野啦😍
DOUBLE MILK CHOCOLATE ($45)

American cheese cake ($47)

下午茶買份奬勵下自己叉叉電再做野啦😍
2016-08-10 4756 浏览
要數香港中我最愛頭三甲餅店文華餅店絕對在其中😌吃的是一份美味與回憶Opera $45Opera是講求咖啡與朱古力兩者之間的味道盡量要達致平衡的一款蛋糕,口感偏向濕潤濃郁,味道豐富,層次感分明😌但這Opera的朱古力味明顯比較重,故偏甜了點,而且略膩,雖然未能達致平衡但仍相當好食😊覆盆子cake $45覆盆子蛋糕甜甜酸酸的,相當開胃,愈吃愈順口愈上癮,配埋Opera一起吃竟出奇地夾喔~~一邊喝咖啡一邊吃小蛋糕☺️嘛~~人生果然是很美好❤️ ·

要數香港中我最愛頭三甲餅店
文華餅店絕對在其中😌吃的是一份美味與回憶
Opera $45
覆盆子cake $45

2016-08-08
2016-04-28 9969 浏览
最近,香港文華東方酒店,與維也納兩間百年老店--Café Central Wien 及 Julius Meinl 合作推出的期限奧地利(維也納)主題下午茶,以及風味甜點!一場特別的約會後,帶了傳統而富維也納地道風味的 Sachertarte - Traditional moist and dense chocolate cake with apricot jam covered in dark chocolate 回家。中間恰如其份的杏脯醬,令甜蜜的朱古力蛋糕層次更豐富;特別在忙完家務,哄睡了兩隻後吃一口,讓味蕾舌尖有如往維也納的百年咖啡老店走了一圈,十分美好。其實還有更豐富的Afternoon Coffee Set,及更多的地道甜點已於酒店供應,有興趣可到甜魔媽媽網誌看看。以上推廣只至6月20日,要吃趁快啊~

2016-04-26
2016-04-21 8028 浏览
今日同事last day, 請食文華做散水餅。好耐之前食過文華一次,佢啲cheese cake 真係唔錯,今次都係食cheese cake,另外佢知我鍾意食野,俾多件覆盆子歌opera cake我。Cheese cake 一如既往咁幼滑,比起出面其他餅店,真係勝一籌,果然名不虛傳。至於覆盆子甜甜酸酸的,上面有粒紅莓,下面的類似是蛋糕夾著紅莓cream,好開胃。賣相比起芝士蛋糕更吸引。不過兩者之中,我還是覺得芝士蛋糕較合我口味。

不過兩者之中,我還是覺得芝士蛋糕較合我口味。
2016-04-21
下午茶
2016-04-05 6478 浏览
日日有食神!今日同事請食餅,芝士控嘅我當然揀心頭好American cheese cake啦!我一向唔係好鐘意食一般cheese cake嘅餅底, 所以呢個無餅底嘅cheese cake真係啱晒我,完完全全嘅芝士滿足度更加多!呢個cream cheese味好濃厚,入口感覺質地紮實又滑,面上配有一片朱古力薄片,即使配埋一齊食都唔會搶走芝士嘅香味!而且size剛好,食完成舊都唔會覺得漏!
2016-04-05