男友生日決定食餐好既,就提前1個月網上預約呢間位於文華東方酒店入面餐廳~餐廳入面有窗邊海景位置,餐廳環境都是藍色調,予人一種高貴感。當日點了:❣️香烤片皮鴨半隻 二食 魚香茄子炆鴨粒呢款菜式會包含左兩個烹調食法,第一可以包薄餅食、第二係用鴨肉炒一款菜式首先,會先送上鴨皮,予客人包薄荷餅食,半隻鴨皮份量就不算多,但切得挺大塊,鴨皮薄而脆、亦充滿油香;客人亦可選擇包住海鮮醬/酸梅醬、蘿蔔絲、哈密瓜絲、青瓜和大蔥一齊食而另一菜式魚香茄子炆鴨粒,香味撲鼻,所有菜式都切得細粒,味道與我們坊間吃的魚香茄子不同,味道上淡味些;另外你會食到鴨肉質地都偏結實❣️桂花蟹肉炒米粉呢款係看似簡簡單單,係滿滿鑊氣既炒米粉,米粉炒至乾身、亦不會碎斷、啖啖蟹肉、令人吃至滿足❣️雲裳無花果甘露必點既仙氣甜品,職員送上時,一打開甜品蓋,滿滿乾冰產生的煙霧,令整個甜品充滿仙氣感呢款甜品有點似楊枝甘露,但不同地方係呢款會較清新,淡淡無花果味道,有奶香味道~當時預約提到是慶祝生日,餐廳亦送上了兩個壽包及芝麻餅~十分窩心💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,餐廳氛圍、職員服務態度都令客人感到舒適而享受的,如想搵慶生餐廳,亦可

當日點了:

❣️香烤片皮鴨半隻
二食 魚香茄子炆鴨粒

❣️桂花蟹肉炒米粉

❣️雲裳無花果甘露

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

總括,餐廳氛圍、職員服務態度都令客人感到舒適而享受的,如想搵慶生餐廳,亦可列入選擇之選✨
2023-06-16 641 浏览
有朋友Carry, 用他們的信用卡去享受文華廳的特價晚宴, 常說這些特價菜水準有打折扣, 當然這套餐並没有鮑參翅肚, 但菜式也算有誠意, 特別是主廚黃師傅及其團隊就街邊及大排檔菜式昇華, 像是位上的雞煲以優雅的陶壺盛載, 以鮑汁及天白菇伴煮, 雞肉嫩滑帶油香, 濃香之餘也能吃到食材的鮮味, 不是任何菜式以麻辣煮成才算惹味.高貴的菜式也有, 乳豬的芝麻皮公整而沒有裂香, 氣泡細密, 脂肉層薄但層次分明, 上面加上魚子醬除了更有鹹香味外, 也有脆卜卜的口感, 和外皮也頗夾. 星斑起肉成斑球, 簡單炒起, 加上海鮮醬, 口感比蒸法紥實, 條理分明, 鮮味同樣十足. 陳皮紅豆沙的陳皮甘香不差過鏞記, 紅豆起沙細滑, 簡單菜式更見其功力.Man Wah is one of the eldest Cantonese restaurants at HK for almost 50 years. The chef Master Wong makes the sample dishes with excellent quality. The roasted sucking pig is so crisp

Man Wah is one of the eldest Cantonese restaurants at HK for almost 50 years. The chef Master Wong makes the sample dishes with excellent quality. The roasted sucking pig is so crispy and adding caviar on it resulted in rich taste. The chicken pot is not spicy but with rich fresh taste. Of coz the outlook is much luxurious.
2023-06-06 2924 浏览
華廳黃永強總廚的名聲赫赫有名,與饒師傅合作無間,炮製出多道美味又獲獎無數的菜式,令人大飽口福。前陣子,與久久未見的友人們共聚於此,順便點下數道黃🦁🐯的招牌菜式,好像松茸戈渣及玉磷魚躍逐金波等等……首先,當然是他的招牌復刻菜式 - 太史松茸戈渣出場。菜式除了自行鑽研外,還特地請教於知名飲食家大師姐。他的戈渣棄用了傳統的雞子,改用了鮮味不絕的松茸。一口咬下,松茸香氣一發不可收拾,綻放出一縷縷的幽香,令人回味。當中還有沾上砂糖的吃法,又是另一種滋味來。再來就是西班牙黑豚肉叉燒,師傅特地用上豬上柳來製作。出來的叉燒質感軟滑,輕輕一咬,蜜香豐富,肉汁滿盈,苗子亦對旁邊的蠔油豆愛不釋手。一會兒後,茶壺湯出現,內裡是松茸、榆耳、黃耳及雪蓮子,以此燉成的湯菇菌香氣無比,入口清甜,並且以紫砂茶壺盛著,除了美觀外,還可保持溫度,喝到最後還冒著煙,燉湯還是熱辣辣的好喝。另一道黃師傅的招牌菜 - 玉鱗魚躍逐金波上場了,這盤如詩如畫的傑作得獎無數。師傅以蛋的不同形態來作菜,好像平滑的蒸蛋白並澆上菠菜汁比作湖面;雞蛋配上鮮味的蟹肉、鮮甜的海膽及濃香的羊肚菌,再炒製而成的假山頑石;還有主角的一對金魚餃在碧波暢泳,整

西班牙黑豚肉叉燒

另一道黃師傅的招牌菜 - 玉鱗魚躍逐金波上場了,這盤如詩如畫的傑作得獎無數。師傅以蛋的不同形態來作菜,好像平滑的蒸蛋白並澆上菠菜汁比作湖面;雞蛋配上鮮味的蟹肉、鮮甜的海膽及濃香的羊肚菌,再炒製而成的假山頑石;還有主角的一對金魚餃在碧波暢泳,整道就像一幅活靈活現的意境菜。
玉鱗魚躍逐金波

當然好戲接續而來,甜梅菜炆牛肋骨的濃香惹味,絕對是白飯的良伴,每一件牛肋肉都已經軟腍入味,同時配上梅菜的甜美及醬油的咸鮮,兩者混然天成,實在美味。
甜梅菜炆牛肋骨

清新的米皇瑤柱浸菜苗隨後而來,完全一解之前的膩滯,加上米皇的綿滑,的確令人回味無窮。
米皇瑤柱浸菜苗

來到尾聲,意猶未盡之下來了一窩潮式砂窩炒飯。精粹在於炒飯中欖菜的多寡,師傅拿捏得非常好,不多不少,既有欖菜的香,但又不會有多餘的油份及過咸,而且飯粒乾身分明,加上咸肉等的配料,再飽也要添吃呢!
潮式砂窩炒飯

胃口雖飽,可是還有第二個甜胃,師傅準備了消滯的吾州七彩錦鯉,又是一道維肖維妙的傑作,以杏仁奶凍來作錦鯉,青蘋果啫喱作湖水,十分清新,是晚就此完結,大家吃得開心又滿足。
吾州七彩錦鯉

再次多謝黃🦁🐯,實在美味。
用餐时段
西班牙黑豚肉叉燒
玉鱗魚躍逐金波
甜梅菜炆牛肋骨
潮式砂窩炒飯
吾州七彩錦鯉
2023-03-10 1431 浏览
今晚惠顧了文華酒店25樓的文華中菜,品嚐了他們的玫瑰豉油雞。這道菜非常入味,雞肉嫩滑,讓人回味無窮。另外,我也點了他們的桂花蟹肉炒米粉,米粉乾身不油膩,讓人食慾大開。另外,潮式砂鍋炒飯也是一道美味的選擇。最令人驚喜的是餐廳還免費贈送壽桃包、紅豆糕及芝麻餅,讓我們感到非常滿足。早前,我和家人一起惠顧這家餐廳,因為我加入了做會員,餐廳免費贈送了一瓶香檳和一磅的蛋糕。我選擇了他們最著名的文華芝士蛋糕,這款蛋糕芝士味道非常濃郁,質地柔軟,讓我無法抗拒它的美味。我強烈推薦這家餐廳,無論是用餐還是享受他們的服務或環境,都值得一試。

2023-02-21 1243 浏览
✨帶子紅菜頭餃賣相精緻 餃皮軟糯有彈性 內餡清爽 配搭幾特別 ✨懷舊灌湯餃灌湯餃 皮厚薄適中 但偏乾湯鮮味偏淡 餡料豐富 ✨原隻鮑魚雞粒盞鮑魚鮮味彈牙 雞粒餡飽滿味道略有少少過濃撻底較鬆脆易散 有牛油香 ✨黑椒和牛酥和牛酥 外層酥脆鬆化內餡和牛粒軟腍 黑椒味香濃突出✨玉鱗魚躍逐金波得獎菜式 睇得又食得 賣相好精緻兩條小金魚喺湖面上 旁邊仲有瀑布同小石山好有詩意 就好似藝術品一樣小金魚 小巧可愛 皮厚餡少 味道普通湖面 係加左波菜汁玻璃芡嘅滑溜蒸蛋白 瀑布 由龍蝦肉海膽做成 味道鮮甜小石山 係羊肚菌 味道清香 口感爽脆✨懷舊功夫鴨腳包又一手工懷舊菜 將鴨腳去骨用鴨腸包住芋頭 雞肝 叉燒 腩仔等食材有咬口得黎又帶啲粉嫩 味道甘香惹味配上桂花糖漬冬瓜球 可以解解膩✨太史松茸戈渣懷舊菜式 坊間已經買少見少呢度出品為高檔版本 將原材料雞子改為用上松茸外層酥脆 內層軟滑 有濃郁菌香✨蜜味西班牙黑豚肉叉燒 點左半份 叉燒偏瘦 看似有啲乾 幸好食落又冇呢個問題 口感軟腍帶微甜蜜味 整體都算唔錯但唔係我杯茶 以呢個價錢唔太值✨桂花蟹肉炒米粉蟹肉鮮甜 芽菜清爽 米粉爽彈 再加蛋炒 炒得好乾爽 唔錯✨雲裳無
✨帶子紅菜頭餃

價錢可以 同同級數嘅中菜餐廳比
價錢比較進取 但食物唔算特別出色
以呢個價錢出面仲有好多選擇
2023-01-31 4289 浏览
眼見近月多間老字號紛紛結業,為秋天嘅三位壽星長輩慶生,大食會就好懷舊地揀咗喺快將花甲嘅「文華廳」品嚐星級粵菜。據悉,文華東方酒店襯疫情最嚴峻時為中菜廳翻新裝修,由從前俗套嘅桃紅及酒紅色變成更為時尚嘅藍中閃金設計,簡潔嘅雀籠燈飾、屏風等裝潢明顯冇咁刺眼同浮誇,視覺上負擔輕鬆得多!厚厚嘅地毯好吸音,厚墊嘅椅櫈亦十分舒適。近窗嘅散座有靚景睇,相信最受情侶歡迎,因拍窗擺出嘅大多為二人枱。限聚令下,十一人飯局被安排入座最內側嘅兩張七人及四人圓枱,私人空間感足,寬闊尤甚。餐桌上擺有美觀齊備嘅自用及公用餐具。另有鮮花盆栽擺設。整晚由Marco哥哥帶領招待,分餸及斟添酒水等服務都做到足,實在周到。嘻嘻,睇見茶杯底嘅兩條魚魚,心情尤其輕鬆寫意。如顧客有意自攜佳釀,標準裝紅酒、白酒、汽酒之開瓶費為$500/樽,從酒牌每叫一樽相同容量嘅酒酒即可括免一樽開瓶費。八頁餐牌可於網頁上下載,精明嘅XO仔當然係為生日會預訂埋菜單啦!(https://photos.mandarinoriental.com/is/content/MandarinOriental/hong-kong-restaurant-man-wah-
餐桌上擺有美觀齊備嘅自用及公用餐具。
另有鮮花盆栽擺設。
,心情尤其輕鬆寫意。
八頁餐牌可於網頁上下載,精明嘅XO仔當然係為生日會預訂埋菜單啦!(https://photos.mandarinoriental.com/is/content/MandarinOriental/hong-kong-restaurant-man-wah-a-la-carte-menu?_ijcid=1675064020794|4.2094840466.1675064009001.-3571a35d)

松茸弋渣($390/六件):外脆內軟嫩嘅弋渣件新鮮熱辣辣,不過如果冇人講,真係唔係好食得出當中嘅松茸味
,欠缺咗應有嘅香氣。
松茸弋渣
蜜味西班牙黑豚肉叉燒($488/例):以西班牙黑豚肉做出嘅叉燒一客例牌只有六件。
蜜味西班牙黑豚肉叉燒
燒得夠燶嘅叉燒鬆厚得黎肉汁豐腴,不過值唔值八十多元一件就見仁見智啦!
蜜味西班牙黑豚肉叉燒
香烤片皮鴨($1,388/全隻):片皮鴨先原隻上場,以示其真材實料!
香烤片皮鴨
六款配料高雅得體地以錦盒承載。
香烤片皮鴨配料錦盒
另伴暖手又夠薄嘅薄餅皮
薄餅皮
即片嘅烤鴨皮巧薄有光澤,咬落酥脆得黎同墊底嘅蝦片一樣咁鬆化。
香烤片皮鴨
魚香茄子炆鴨粒:片咗皮嘅鴨肉選以魚香茄子炆成二食,鴨肉粒鬆潤入味,芳香味佳。
魚香茄子炆鴨粒
脆皮炸雞($808/全隻):紅卜卜嘅靚雞當真如餸名般脆皮
雞肉亦軟嫩非常,實屬正雞也!
脆皮炸雞
薑糖酒炒芥蘭($268):粗壯嘅芥蘭色澤翠綠,爽脆甜美。
薑糖酒炒芥蘭
鮮鳳咕嚕肉($328):晚餐最為失色反而係後加嘅咕嚕肉,其外層厚硬之外,肉質仲要係又嚡又實
,不吃也吧!
鮮鳳咕嚕肉
鮑汁羊肚菌紅燒豆腐($368):豆腐磚軟腍嫩滑,簡單用鮑汁調味已夠香濃,加配芬芳帶脆嘅羊肚菌即為口感添上層次
鮑汁羊肚菌紅燒豆腐
黑松露珍珠鹵鴿肉砂鍋炒飯($468):哥哥仔於分派飯品前先刨上黑松露
黑松露珍珠鹵鴿肉砂鍋炒飯
芬香撲鼻嘅砂鍋炒飯夠鑊氣,飯粒煙韌有嚼勁,鴿肉亦濃潤唔嚡口。
黑松露珍珠鹵鴿肉砂鍋炒飯
桂花蟹肉炒米粉($408):女仕們最欣賞米粉炒得夠乾身,唯一唔係人人都食到蟹肉
,似乎份量唔多夠。
桂花蟹肉炒米粉
文華壽桃:預先喺文華餅店訂購其招牌芝士蛋糕於「文華廳」食可括免切餅費之餘,酒店更贈送軟熟嘅壽桃為長輩賀壽,實在窩心
文華壽桃
酒店中菜廳「文華廳」雅麗闊落,服務生體貼客套,傳統粵菜雖無特別驚喜之作,但勝在高質美味。適逢「文華東方酒店」快將慶祝六十週年紀念,XO仔有幸被邀請成為會員後,更可即場享用九折優惠及使用其中一張$500禮券,結果慳咗千幾
,埋單平均每人七百多元,個個都讚比預期抵食添
2022-09-27
薑糖酒炒芥蘭
鮑汁羊肚菌紅燒豆腐
文華壽桃
  • 松茸弋渣
大師發辦2.0,第二擊選擇了文華廳的「一脈相承.師徒四手嚐味菜單」。慕著大師姐的大名而來,需知道我們這些普通人實在無緣參加她的家宴,卻又聽聞吃過的人皆讚賞,因此今次機會實在難得!這夜,師徒二人創作了六道手工菜式;戈渣是一絕,皮脆內滑之極品;魚羹吃到細緻、以鮑魚角代替肚尖是大師姐家宴的常菜、蟹粉是時令、仙鶴神針顯功架。六道菜每位$1857,已計加一但不包茶芥。太史松茸戈渣千絲萬縷鮮魚羹七彩炒鮑魚蟹粉扒抽皮白玉仙鶴神針紅棗薑汁鮮奶燉花膠、松子南乳酥反沙腰果免費送上的小吃很稱心。太史松茸戈渣     美味指數:5/5雞子戈渣是知名懷舊菜,可惜雞子這食材在現代社會已經難求,師傅聰明地以松茸取代,我覺得效果很好。雖然我忘記了正宗雞子戈渣的味道,但面前這個太史松茸戈渣,高溫快炸的溫度拿捏得準,外脆內軟效果一絕。美中不足就是只得一粒,意猶未盡囉!黑毛豬叉燒上肉 (另加)美味指數:4/5特別追加重溫,因為我一向喜歡叉燒,這個叉燒真是份外軟熟、特別滋味。另一特色是柚子青瓜,酸甜度啱啱好!千絲萬縷鮮魚羹      美味指數:4.5/5東星斑湯底,湯料豐富,名副其實如千絲萬縷,魚肉、豆腐及木耳等全部材料都切

大師發辦2.0「一脈相承.師徒四手嚐味菜單」
六道菜每位$1857,已計加一但不包茶芥。
反沙腰果

免費送上的小吃很稱心。
太史松茸戈渣     美味指數:5/5
太史松茸戈渣
美中不足就是只得一粒,意猶未盡囉!
黑毛豬叉燒上肉 (另加)美味指數:4/5
黑毛豬叉燒上肉
另一特色是柚子青瓜,酸甜度啱啱好!
柚子青瓜
千絲萬縷鮮魚羹      美味指數:4.5/5

千絲萬縷鮮魚羹
東星斑湯底,湯料豐富,名副其實如千絲萬縷,魚肉、豆腐及木耳等全部材料都切得非常幼細,這就是矜貴細緻之別。
千絲萬縷鮮魚羹
鮮甜滋味,口感豐足。
七彩炒鮑魚    美味指數:3.5/5

七彩炒鮑魚

據說是大師姐的家常菜式之一,原型是七彩炒肚尖,可惜又是食材難求,現在以鮑魚切細成角代替,賣相有幾分!
七彩炒鮑魚
七彩素菜包括西芹、味菜、欖仁、紅椒,我覺得最有趣是尖尖的欖仁,起初以為它是肚尖的替身,反而正選鮑魚角柔韌的口感不如肚尖爽口,有型而不足的替身!
七彩炒鮑魚
味菜帶出酸酸甜甜味道,令人開胃;欖仁濕了口感變得粉粉地,我不太喜歡。
蟹粉扒抽皮白玉     美味指數:4/5

蟹粉扒抽皮白玉
時令蟹粉、配柚皮及大根-即是日本蘿蔔,濃郁的甘香配合軟棉的柚皮白肉,就是好吃。
蟹粉扒抽皮白玉
柚皮與冬瓜是兩種不同的口感,各有風味。
仙鶴神針    美味指數:3.5/5
把海參及竹笙釀在雞翼內炆煮,這個組合第一次品嚐,有點新意!
仙鶴神針
完全鬆軟綿綿,味道豐富,醬汁好滋味。
紅棗薑汁鮮奶燉花膠、松子南乳酥     美味指數:4/5

紅棗薑汁鮮奶燉花膠、松子南乳酥
最喜歡夠薑的薑汁,這個鮮奶燉花膠香滑味佳,甜在心中!
紅棗薑汁鮮奶燉花膠

棋逢敵手 (另加)美味指數:5/5
棋逢敵手
佩服師傅的創意,這個棋盤上真正有個棋局,紅色棋子是紫薯酥,對對黃色棋子的鳳梨酥,維肖維妙,不過我一子錯滿盤街落索,走了三步已被將軍!
棋逢敵手
茶芥每位$80,環境高級雅緻,倚窗而坐飽覽維港夜景,服務態度殷勤,不愧為五星級酒店。
題外話,文華酒店大堂有鋼琴演奏,若然如我們般早到了,不妨在此待一待,藝術細胞先充電。
2022-11-26
用餐时段
柚子青瓜
紅棗薑汁鮮奶燉花膠
2022-12-12 1616 浏览
是日同朋友二人黎個late lunch 好耐冇黎文華廳,以前裝修主題為桃紅色,充滿古典美。依家就以寶藍色為主,装修雅緻又貴氣,置身其中有種貴公子嘅feel。由入門口到坐低,服務都到位 German細心咁幫我拉櫈入座,見我朋友未到,就送上熱手巾同menu俾我慢慢揀。當我對飲咩茶毫無頭緒時,佢又會俾建議,佢推介嘅崑崙雪菊茶真係勁好飲!有回甘嘅味道係口腔內徘徊(依家諗番都想飲)。到左點菜時,我同朋友都係冇任何idea, 好在Arthur會適時咁俾意見我地,最終試左幾款點心,仲食左名物叉燒同蟹粉蝦球。點心全部都精緻,造型出色,味道一流one bite size易食又不失優雅,點埋佢地自家制嘅X.O.醬更添美味 黑豚肉叉燒更係冇得彈,甘甜野味,肉質有彈性又軟實適中,配上佢嘅叉燒汁更是濃郁,成個咀好香肉味 依家佢地做緊大閘蟹推廣,蟹粉必不可少!個蟹粉蝦球真係好大隻,大蝦球煮得晶瑩剔透,圍住滿滿嘅蟹粉,令人垂涎欲滴 煮蝦球嘅火喉掌握得啱啱好,充滿彈性嘅蝦肉伴濃香嘅蟹粉一齊食,不知一覺一口接一口地食,清碟!成個進餐過程都有人貼心服務 Marco不時會為我地添茶,當我地對菜式有疑問佢亦會為我地解答。仲有

成個進餐過程都有人貼心服務 Marco不時會為我地添茶,當我地對菜式有疑問佢亦會為我地解答。仲有就係好佩服佢地對菜餚嘅了解,Arthur、German同Marco都細心又詳盡咁同我地介紹餐廳嘅特色同演變,服務周到仲好有禮貌,好gentled 同間餐廳好襯

有時食飯除左味道嘅要求,仲要注意用餐者嘅感受,有禮又周到嘅服務當然讓人滿意,再加上侍者平易親切嘅談吐,令人食得滿足又舒心。謝謝Arthur、German同Marco嘅服務,令呢餐飯更添色彩。
2022-12-04 1336 浏览
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物⭐️⭐️⭐️⭐️一入到餐廳,見到無敵海景未食已經贏咗。服務好好,每道菜侍應都會換上新嘅碟,亦會講解每一款點心,亦會時時幫你斟茶👍🏻👍🏻食物方面,因為今次食冇叫套餐,散叫咗10款點心。因為餐牌上面全部都係三件價錢,因為我哋得兩個人,所以可以兩件order👍🏻👍🏻我哋分別叫咗:1:西班牙黑豚肉叉燒腸$228⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️名不虛傳嘅叉燒,腸粉皮又薄又滑2:千絲蟹粉酥$56/件⭐️⭐️⭐️味道普通,食唔到有蟹粉3:香煎胡椒牛肉包$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️本身鍾意胡椒味,所以鍾意胡椒味一定鍾意呢個4:原隻鮑魚雞粒盞$62/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超推介,鮑魚好淋,個牛油撻底好香牛油味又脆5:酥皮血燕蛋撻$66/件⭐️⭐️⭐️好普通嘅酥皮蛋撻…6:南翔小籠包$49/件⭐️⭐️⭐️似翡翠拉麵嗰啲小籠包囉…7:金腿蘿蔔星斑餃$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️入邊真係有好大舊好滑既魚肉8:魚子醬海膽鳳眼餃$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超推介,好食都想再叫多碟9:筍尖鮮蝦餃$32/件⭐️⭐️好細粒,亦唔覺得啲蝦好特別10:家鄉鹹魚燒賣$32/件⭐️⭐️⭐️普通,三粒星係俾個鹹魚味
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物⭐️⭐️⭐️⭐️

一入到餐廳,見到無敵海景未食已經贏咗。

我哋分別叫咗:
1:西班牙黑豚肉叉燒腸$228⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
名不虛傳嘅叉燒,腸粉皮又薄又滑

2:千絲蟹粉酥$56/件⭐️⭐️⭐️
味道普通,食唔到有蟹粉

3:香煎胡椒牛肉包$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
本身鍾意胡椒味,所以鍾意胡椒味一定鍾意呢個

4:原隻鮑魚雞粒盞$62/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超推介,鮑魚好淋,個牛油撻底好香牛油味又脆

5:酥皮血燕蛋撻$66/件⭐️⭐️⭐️
好普通嘅酥皮蛋撻…

6:南翔小籠包$49/件⭐️⭐️⭐️
似翡翠拉麵嗰啲小籠包囉…

7:金腿蘿蔔星斑餃$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
入邊真係有好大舊好滑既魚肉

8:魚子醬海膽鳳眼餃$56/件⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超推介,好食都想再叫多碟

9:筍尖鮮蝦餃$32/件⭐️⭐️
好細粒,亦唔覺得啲蝦好特別

10:家鄉鹹魚燒賣$32/件⭐️⭐️⭐️
普通,三粒星係俾個鹹魚味

魚子醬海膽鳳眼餃
香煎胡椒牛肉包
西班牙黑豚肉叉燒腸粉
免費送茶果
2022-11-30 790 浏览
Finally back for dinner after the renovation. Interior seems darker than before.Wine list was good. Ordered 2 bottles of burgundy red.Menu we tried was special 4 hands dinner by chef Wong with 大師姐. Here’s what we had.Walnuts as appetizer Deep-fried matsutake mushroom pudding. Tried half as is and the other half dipped in sugar. I loved it: excellent tofu-like texture, but brother pointed to the pool of oil on his dish.Fish broth made with 東星, with strips of鮭魚, mushrooms etc. Celery strips on the

Walnuts as appetizer

Fish broth made with 東星, with strips of鮭魚, mushrooms etc. Celery strips on the side.

Wok-fried South African abalone with red bell pepper, celery and pine nuts. Loved the variety of textures. Server noted that in the olden days, people would have used pig gut instead of abalone.

My favorite dish of the nite: braised pomelo peel, winter melon, crab meat and crab roe. Perfect balance of flavors. Yummiest 柚皮 ever.

Braised chicken wing stuffed with bamboo pith and sea cucumber in abalone sauce. A sustainable version of 仙鶴神針(sharks fin stuffed in pigeon - which boss likes to order at 7th son).

Nearing the end of our dinner but brother wanted some carbs. So we ordered a 桂花蟹肉炒米粉. (Not in our menu)

Dessert:
鳳梨酥 displayed on a steaming Chinese chessboard. Spectacular! Took some time for everyone to capture this on their IG stories.

Fish maw in ginger milk and 松子南乳酥 on the side.

In summary: elaborate 4 hands dinner. Love chef’s Wong cooking in general; very lucky to enjoy the added bonus of 大師姐.
2022-11-14 752 浏览
星期日約咗朋友聚會就選咗嚟文華廳飲茶上open rice 見無得book lunch就打電話過去問下好好彩地有位 不過就要俾留位費當日大概下午一點去到 Staff服務非常好,一坐低就問我地餐廳嘅溫度適唔適合同埋餐點上嘅份量可以配合翻客人嘅需要睇menu 有兩個set餐 我哋就無嗌set 散嗌咗一啲點心同主食 包括三元及第(筍尖鮮蝦餃,蟹黃千層酥,原隻鮑魚雞粒盞) 千層酥超級足料 推介 不過好似係期間限定 柚子醋小青瓜 睇落好考到工嘅一道菜,柚子醋非常入味 超級開胃蔥油海蜇頭 食到停唔到口 又唔捨得食到最後一舊🤣🤣好食!西班牙黑毛豬上柳叉燒皇味道非常不錯 口感上肥膏同瘦肉嘅配合啱啱好不愧為叉燒王 最後係桂花蟹肉炒米呢個就有少少失望 無乜味道最後最後送咗個小甜品俾我哋都唔錯總括嚟講有機會返轉頭
星期日約咗朋友聚會就選咗嚟文華廳飲茶
好好彩地有位 不過就要俾留位費

當日大概下午一點去到
Staff服務非常好,
一坐低就問我地餐廳嘅溫度適唔適合
同埋餐點上嘅份量可以配合翻客人嘅需要
睇menu 有兩個set餐
我哋就無嗌set
散嗌咗一啲點心同主食
包括
蔥油海蜇頭 食到停唔到口 又唔捨得食到最後一舊🤣🤣好食!
西班牙黑毛豬上柳叉燒皇
最後最後送咗個小甜品俾我哋
都唔錯
總括嚟講有機會返轉頭
2022-10-16 1191 浏览
星期六同屋企人都放假就提前book左位去文華廳👩‍👩‍👧 本身book一點半但店員講一點半會比較多人 一點九會冇咁迫 另外亦要比deposit留位 我地有三個人就要比$300 用信用卡支付去到文華酒店25樓 間餐廳都係深藍色🟦設計 而且有d中式、茶樓既擺設 好有特色店員帶到去我地個位 都好有私人 好似有個獨立既間格咁另外亦有d擺設 唔會太多 見到亦會覺得幾舒服而且餐具都附有中國特色 好靚個menu會寫明每碟點心份量 十分貼心我地成餐飯食左3個點心同一個米粉 另外餐廳仲送左個美點雙輝既甜品第一個係 🦐 魚子醬海膽鳳眼餃 魚子醬既味道唔算太明顯 唔會搶過海膽味 海膽少少鮮味 蝦都算彈牙 而已餃皮好有彈性 好欣賞個皮 都推薦大家選擇魚子醬海膽鳳眼餃 $168第二個係原隻鮑魚雞粒盞 有原隻鮑魚 而且好淋 個tart皮都好鬆脆 十分推薦原隻鮑魚雞粒盞 $188第三樣係 🥩 黑椒和牛酥 調味太多 食唔出和牛味 亦感覺唔到係和牛級數既牛 酥皮好鬆脆 唔太推薦依個點心黑椒和牛酥 $168第四個係 🦀 蟹肉炒米粉 米粉用蛋黃碎一齊炒 佢用d蟹肉都算幾大嚿 唔係蟹絲 成個米粉味道唔算太特別 鍾意食蟹既人可

店員帶到去我地個位 都好有私人 好似有個獨立既間格咁

魚子醫海膽鳳眼餃

原隻鮑魚雞粒盞 $188

黑椒和牛酥 $168
黑椒和牛酥

第四個係 🦀 蟹肉炒米粉 米粉用蛋黃碎一齊炒 佢用d蟹肉都算幾大嚿 唔係蟹絲 成個米粉味道唔算太特別 鍾意食蟹既人可以試下

桂花蟹肉炒米粉 $388
桂花蟹肉炒米粉

特地個日冇叫甜品 餐廳就送左個美點雙輝既甜品 有碗豆榚 同 蝴蝶酥 碗豆榚有好濃既碗豆味 可能唔太鍾意食豆既朋友會抗拒 而蝴蝶酥都好鬆脆 甜品裝係個中式盒內 好似古代個d宮廷點心

美點雙輝
美點雙耀

係食緊野既其間店員既服務都好好 見到我地茶杯入面冇水 會好快幫忙倒水 而且店員都好有禮貌 而且家人唔飲得咖啡因 佢地都會立即提供意見 問要唔要飲菊花茶 🍵

但成餐飯都唔算好食得飽 而且等候蟹肉炒米粉既時候較長 大概15-20分鐘 所以d點心都消化得7788😂 之後就同家人再去文華下面既cafe 食左d其他野

總結 魚子醬海膽鳳眼餃同原隻鮑魚雞粒盞係推薦既 其他有興趣都可以試下
魚子醫海膽鳳眼餃
美點雙耀
2022-10-15 824 浏览
(˶ᵔᵕᵔ˶)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪文華廳✨Family Day同左屋企人去酒店飲茶除咗環境優美服務一流之外,食物質素都係中上😋今次試多左幾款新品幾有驚喜幾好食~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈今次我地揀左菊花普洱茶☕️🍂由於係用左陳年普洱茶葉所以入口好甘醇柔和~加左菊花味道好清香┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜帶子紅菜頭餃 $118 (4/5)本身我唔太鍾意紅菜頭既味道但呢款點心卻沒有很重的紅菜頭味道😳本人表示很ok!點心顏色很討人歡喜,係少女粉紅🫶🏻外皮薄饀飽滿,每個都脹卜卜廚師將紅茶頭剁成蓉配上帶子粒味道反而帶子味較重,鮮味突出口感爽口鮮甜,很特別┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜原隻鮑魚雞粒盞 $188 (5/5)撻皮酥香鬆脆,雞粒咸香味足夠配上鮑魚享用非常滿足🥰┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜松露脆皮鮮蝦腸 $248 (5/5)必點!松露味超香濃🥹必須趁熱享用!屋企人都覺得好好味腸粉裏面一層脆皮再加松露鮮蝦脆脆的層次感豐富~腸粉皮整得好滑鮮蝦配松露真係完全昇華左,蝦肉飽滿彈牙🥹┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜XO醬炒蘿蔔糕 $198 (3.5/5)正常味道,配左文華
(˶ᵔᵕᵔ˶)
二訪文華廳✨
Family Day同左屋企人去酒店飲茶
除咗環境優美服務一流之外,食物質素都係中上😋
今次試多左幾款新品幾有驚喜幾好食~
今次我地揀左菊花普洱茶☕️🍂
由於係用左陳年普洱茶葉
所以入口好甘醇柔和~加左菊花味道好清香
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜帶子紅菜頭餃 $118 (4/5)
本身我唔太鍾意紅菜頭既味道
但呢款點心卻沒有很重的紅菜頭味道😳本人表示很ok!
點心顏色很討人歡喜,係少女粉紅🫶🏻
外皮薄饀飽滿,每個都脹卜卜
廚師將紅茶頭剁成蓉配上帶子粒
味道反而帶子味較重,鮮味突出
口感爽口鮮甜,很特別

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜原隻鮑魚雞粒盞 $188 (5/5)
撻皮酥香鬆脆,雞粒咸香味足夠
配上鮑魚享用非常滿足🥰

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜松露脆皮鮮蝦腸 $248 (5/5)
必點!松露味超香濃🥹
必須趁熱享用!屋企人都覺得好好味
腸粉裏面一層脆皮再加松露鮮蝦
脆脆的層次感豐富~腸粉皮整得好滑
鮮蝦配松露真係完全昇華左,蝦肉飽滿彈牙🥹

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜XO醬炒蘿蔔糕 $198 (3.5/5)
正常味道,配左文華自家製辣油又幾香口

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮮蝦春卷 $178 (3.5/5)
正常味道🌟值得一讚唔會厚粉同油膩

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜川味口水雞 $178 (3.5/5)
雞肉好嫩滑,醬汁濃郁不會太咸!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蔥油海蜇頭 $288 (5/5)
這個真的太好吃🥰✨!
本身好鍾意蔥油,好邪惡但超級香
今次食既海蜇頭好爽脆,撈埋蔥油很滋味🥹

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜酥皮血燕蛋撻 $198 (4/5)
唔知係咪凍左覺得無第一次咁驚為天人
但我都係好中意個撻皮

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蜜味西班牙黑豚肉叉燒 $488 (2/5)
餐牌係推薦款,但味道末如理想🫠
之前有人推薦過話好好食所以今次試下
屋企人食左一舊話好難食🥺
雖然外表燒得焦香,但肉質太乾唔嫩
我都係中意半肥瘦叉燒~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蟹肉燕窩羹 $398 (5/5)
自肥😎屋企人唔鍾意飲湯但我好鐘意🤪
蟹肉同燕窩份量非常多,每一啖都食到
湯羹加左蟹肉非常鮮甜,燕窩滑順軟嫩
此湯羹為本日畫上完美句號!

Ig @cheri_foodiary
2022-09-27 1109 浏览
是晚第二次到訪文華廳,一行八人被安排了窗旁的位置,看着如此美麗的維港景色,一坐下已經感覺不錯。非常喜歡這裏的松茸戈渣,上次品嚐過後念念不忘,記得外皮脆薄如薯片,內裏的高湯十分鮮甜,可惜今次有點失望,外皮沒有第一次般驚艷,是因為我們遲了上菜的關係嗎?幸好酒香古法鹽焗雞一如記憶中的出色,雞肉嫩口多汁! 其他餸菜也是應有的水準,總括來說,我們還是會再訪文華廳用膳!松茸戈渣Deep-fried matsutake mushroom pudding懷舊功夫鴨腳包classic barbecued duck feet with barbecued pork, pork belly, chicken liver, taro wrapped by duck intestine 黑虎掌菌汁煎大元貝Pan-fried Scallop, sarcodon aspratus mushroom蜜味西班牙黑豚肉叉燒Barbecued Iberian pork loin, longan honey酒香古法鹽焗雞Salt baked chicken, Chinese wine香烤片皮鴨 二食Peking duck生菜

松茸戈渣

懷舊功夫鴨腳包

黑虎掌菌汁煎大元貝

酒香古法鹽焗雞

香烤片皮鴨 二食
Peking duck

生菜片鴨崧
Wok-fried minced duck, bamboo shoots, lettuce

米皇瑤柱浸菜苗
Poached seasonal vegetable, conpoy, supreme soup with rice

潮式砂鍋炒飯
Fried rice in casserole, shrimp, pork, preserved olive and vegetable, Chiu Chow-style

雲裳無花果甘露
Chilled fig cream, seaweed sago

2022-09-09 1159 浏览
就餐時段:週三晚餐請朋友食飯. 帳單總數:4,588(包含10%服務費.用AE折著10%) 就餐人數:共3 位 特別要求:有(個人偏好唔方便透露)總體: 餐廳擴建裝修後,風格時髦但不失中式古典元素. 雅韻同摩登協調就好. 主廳餐位基本都可以望到維港或中銀大廈. 唯獨少著小小私密空間. 餐具選用Legal品牌Ruyi以及Gold ring系列外加有特別訂製,整體菜式裝盤美觀精緻.同事服務,親切友善,知識豐富,清楚客需且有預先核對. 行政總廚有同我啲打招呼,倍感榮幸!菜式:素酸辣羹*1 鮮蟹花膠海鮮酸辣羹*2反饋: 現代版本的酸辣羹,走白胡椒辣味,改用辣油. 個人吾系好鍾意. 建議可以改小份量.胃細人士基本一湯落肚,飽嗮. 菜式:蜜味西班牙黑豚肉叉燒*1反饋: 好食到飛(話題最高菜式)豬肉特別燒製因有汁醬食吾到. 表面焦香伴同蜜糖味一齊入口,軟綿軟糯,好似棉花糖. 中間肉質軟香多汁.搭配醃漬黃豆恰到好處平衡口感.菜式:百花炸蟹拑*3反饋:香脆外皮包裹蟹肉蝦肉. 海味十足. 好味. 菜式:珊瑚酥薑蒸星斑*3反饋:魚老著些些. 其他吾意見. 菜式:鮑汁羊肚菌紅燒豆腐*1反
就餐時段:週三晚餐請朋友食飯.
帳單總數:4,588(包含10%服務費.用AE折著10%)
就餐人數:共3 位
特別要求:有(個人偏好唔方便透露)

菜式:素酸辣羹*1
鮮蟹花膠海鮮酸辣羹*2

菜式:蜜味西班牙黑豚肉叉燒*1

菜式:百花炸蟹拑*3
反饋:香脆外皮包裹蟹肉蝦肉. 海味十足. 好味.

菜式:珊瑚酥薑蒸星斑*3
反饋:魚老著些些. 其他吾意見.

菜式:鮑汁羊肚菌紅燒豆腐*1
反饋: 鍾意食豆腐啲朋友吾可以錯過這道菜. 羊肚菌粒粒飽滿,豆腐片片嫩滑. 豆腐外衣吸飽醬汁.

菜式:薑糖酒炒芥蘭*1
反饋:脆得不得了啊. 只可惜有兩條菜啲根有些焦著.

菜式:陳皮紅豆沙*3
反饋:陳皮啲橘味混合紅豆沙啲甜味. 完全綜合,唯獨太過薄身. 改用茶杯裝可能會更好.

茶水:10年陳普爾

2022-09-07