2023-07-04 967 浏览
文华厅都系城中一间比较难book嘅餐厅,今日终于有机会带小朋友过嚟食lunch 餐厅经过左六个月嘅装修,入到去差啲唔认得。餐厅喺文华酒店嘅25楼,一出电梯,同以前一样,一如以往嘅优雅。订咗张窗口位嘅大枱,可以望到维港景色同摩天轮,小朋友都好开心。餐厅亦一早安排BB凳同儿童餐具俾小朋友。因为星期六日过嚟嘅关系,餐厅分开咗两轮,我哋食头轮11:30,1:00要还枱。记得之前系唔需要分两轮嘅。坐低冇耐,order咗我最钟意嘅昆仑雪菊 茶味清新得来亦有回甘!之后就展开今日嘅美食之旅:桂花蟹肉炒米粉 - 小朋友最钟意食,炒得非常干身,加入咗少少咸蛋黄,食起嚟又香又鲜味虎皮尖椒 - 好有椒味,但系又唔太辣,适合钟意又想食椒但系唔食辣嘅人士虾子小笼包 - 呢个一般,冇乜特别亦唔系太鲜带子红菜头饺 - 酒店水准、不过不失,不过埋佢提供嘅XO酱即刻有提鲜嘅作用三元及第 - 呢个爆LIKE 结合左三个推介点心 (笋尖鲜虾饺、黑椒和牛酥同羊肚菌鲍鱼荔芋盏)西班牙黑毛猪叉烧拼化皮乳猪件乳猪件唔建议做双拼,因为叉烧𠮶汁会影响咗乳猪嘅味道,但乳猪皮一流,唔油腻而且亦片走晒啲肥膏黑毛猪叉烧亦都有水准,但系唔算好特别

虾子小笼包 - 呢个一般,冇乜特别亦唔系太鲜

西班牙黑毛猪叉烧拼化皮乳猪件
黑毛猪叉烧亦都有水准,但系唔算好特别

XO酱珍宝虾干煎肠粉
虾干差唔多同每一条肠粉一样咁大,鲜味十足。略嫌肠粉煎得唔够脆,某间米芝莲三星酒店酒楼既肠粉比较好食

脆皮炸鸡
鸡皮薄到好似薯片一样,就连鸡胸位置都好滑,好香,值得推介

云裳无花果甘露
呢个甜品属于惊喜之作,难怪咁多推介。送上枱嘅时候,仪式感十足,用干冰产生烟雾,好有仙气。似杨枝甘露,但系芒果转咗做无花果,无花果本身亦冇芒果咁甜,亦都加咗淡淡的花奶,所以食起嚟好滑好香,亦都唔算好甜
2023-07-02
  • 黑椒牛柳酥