2008-10-28 11 浏览
紅豆糕轉個彎就係日本紅豆餅, 由於之前食完薯片呀,紅豆糕呀都飽飽地,所以第二日先試(哈我地有主場之利)今次我地五個人每人買一個,我地大家都覺得好正呀,好豐富嘅紅豆蓉,真係蓉黎架無硬粒架,甜度剛剛好,餅皮有旦香,加上熱辣辣,超正呀,絕對好味過之前去東京食果D甜到爆東灣海灘呢邊真係齊哂我地要嘅野食架

東灣海灘呢邊真係齊哂我地要嘅野食架
2008-10-16 12 浏览
來長洲的目的,除了探人就是試小食,看過一眾食評,決定來試紅豆餅。很不幸在小窗外購買時,見到裡面造餅的鐵模是在hea緊,心知不妙,果然,店員從保溫箱內取出兩個餅,箱內還有厚布蓋著,以防冷親。唉!不知造了多久?雖則不太願意接受,但祇買兩個餅,無謂多多要求。食落餅身微溫,影嚮了質素,豆蓉不太甜,當然溫度也很曖昧,餅味還吃到了發粉的微苦,相信一切都是溫度影嚮。下次再試!P.S.拍照時,剛巧有一對情侶在沙灘傍,讓我拍到一張心愛的照片,算是意外收穫。

下次再試!

不夠熱
$4 (其他)
我見到很多人還在舊店寫食評,以為真的結業了,原來要到新名字的故鄉俱樂部寫食評。在薯棒附近,就會有很多宣傳。呢一間的宣傳用左叮噹同櫻木花道,唔係好有關聯,不太慬欣賞。食完糕點,見到手卷,好似都幾多人試過ok,不過太飽了,吃不下。加上款式不吸引,腸仔點會配手卷呢。講返應該講,佢地既紅豆糕出名得有道理,圓形的外觀不錯,應該係用同一個餅模,皮算是薄,入口很鬆化,加上有好多紅豆蓉,有點像叮噹豆沙包。4蚊一個,試得過!!Ps: 雖然店不太起眼,特別食糕都幾飽,有點不利,不過無論如何都留少少肚呀~!!

2008-10-04 12 浏览
很久沒來長洲了,以前每次來也要吃吃這裡的紅豆餅,是次也不例外,什麼也不做,就找來這裡,買個紅豆餅吃先。舖子已搬了過轉角位,名字也改了一點,但仍保留「故鄉」二字的。紅豆餅是即製的,所以也要等上一等才有得吃。外皮熱辣辣的,不算有蛋香,紅豆餡夠多,也真材實料,夠香但不夠甜,總覺得紅豆餅是又香又甜的才好吃。而這裡仍然有手卷供應,同樣是即叫即製,不過對腸仔及蟹柳作餡的手卷沒有什麼興趣了。四蚊一件,十蚊三件,有興趣的可以一試。而我,不是特別好吃,可能也是習慣來吧,下次來又會來吃個紅豆餅先。

總要先來吃個紅豆餅
即製的,熱辣辣
總要先來吃個紅豆餅
2008-09-16 9 浏览
我心中, 長洲有三寶: 紅豆餅, 薯塔, 大魚蛋 故鄉茶寮的紅豆餅, 踏踏實實的皮薄饀靚最喜歡那塊皮, 看起來吹彈可破, 著實又把飽滿的紅豆蓉包得穩固, 而且充滿蛋香.下年中秋, 吃紅豆餅代月餅吧. 不貴也不膩. 要是未曾償清這心願...
我心中, 長洲有三寶: 紅豆餅, 薯塔, 大魚蛋

故鄉茶寮的紅豆餅, 踏踏實實的皮薄饀靚

下年中秋, 吃紅豆餅代月餅吧. 不貴也不膩.

要是未曾償清這心願...
2008-09-15 10 浏览
由於入住 B & B 之前都睇過 OPEN RICE見人話轉左手之後麻麻 ! 加上唔 LIKE 紅豆, 所以叫了果手卷蟹柳 + 蟹籽 ~加了價 $15 @紫菜脆脆脆 ~不過如果佢地十年如一都唔變下增加材料 !咁遲早俾人淘汰
由於入住 B & B

蟹柳 + 蟹籽 ~加了價 $15 @

紫菜脆脆脆 ~

不過如果佢地十年如一都唔變下增加材料 !

咁遲早俾人淘汰
$15 (其他)
  • 蟹柳 + 蟹籽手卷
八月廿五日(星期一)見佢標明''日本馳名紅豆餅''唔....有得諗欣賞佢係微暖的,餅皮質地是軟綿綿,個口感好好;內裏的紅豆蓉都幾多,足料也p.s.唉~~好後悔無試佢既手卷,但當時實在係食唔落
八月廿五日(星期一)

見佢標明''日本馳名紅豆餅''
唔....有得諗
欣賞佢係微暖的,餅皮質地是軟綿綿,個口感好好;
內裏的紅豆蓉都幾多,足料也

p.s.唉~~好後悔無試佢既手卷,但當時實在係食唔落
2008-08-02 11 浏览
第一次同男朋友黎長洲都已經試過哩間,食完覺得手卷好正,所以黎到再食。蟹柳蟹籽手卷同埋蟹柳腸仔手卷,2者都好好食,紫菜好脆。上次黎食過紅豆餅,覺得佢整定左唔好食,所以今次都唔敢再買黎食嚕。

蟹柳蟹籽手卷同埋蟹柳腸仔手卷,2者都好好食,紫菜好脆。

2008-07-27 11 浏览
未 到 長 洲 , 得 知 故 鄉 茶 寮 既 紅 豆 餅 同 手 卷 很 讚 , 一 心 走 去 搵 美 食 , 因 為 第 一 次 去 長 洲 , 走 左 好 多 冤 枉 路 , 點 知 原 來 係 東 灣 泳 灘 既 樓 梯 行 上 去 就 係 。本 身 諗 住 可 以 坐 起 度 慢 慢 食 , 點 知 一 問 之 下 , 個 兩 個 妹 妹 話 淨 係 得 外 賣 , 好 失 望 。 唯 有 買 一 個 紅 豆 餅 同 手 卷 試 下 。 男 友 食 紅 豆 餅 , 佢 話 麻 麻 , 但 估 唔 到 真 係 咁 多 餡 , 有 啲 驚 喜 。 而 我 就 嗌 左 個 腸 仔 蟹 柳 手 卷 , 個 手 卷 既 餡 雖 然 唔 係 話 有 咩 咁 特 別 , 而 係 佢 塊 紫 菜 好 脆 , amazing !紅 豆 餅 : 4$手 卷 : 13$

紅 豆 餅 : 4$
手 卷 : 13$
2008-07-11 16 浏览
住在B&B 實在太近賣紅豆餅的故鄉茶寮沒理由不試??下午約十二時多便買了一個試試吧!!伯伯正在弄餅中 新鮮出爐的有一定保證!!拿上手熱辣辣 餅身香軟 內裡的紅豆不太甜又起沙 很合我心意!!很想吃多個!!
住在B&B 實在太近賣紅豆餅的故鄉茶寮
沒理由不試??

下午約十二時多便買了一個試試吧!!
伯伯正在弄餅中 新鮮出爐的有一定保證!!

很想吃多個!!
(非会员)
2008-06-01 7 浏览
一落碼頭直行,行到近東灣海灘的一條橫街,找到呢間店。立即買了2 個紅荳餅($4/個,$15四個)。店員由個發泡膠盒拿出 2 個給我,本以為一定唔會熱,點知卻完全相反,個紅荳餅是熱騰騰的,而且仲軟綿綿,好像剛弄起的那樣。紅荳蓉很多,而且不太甜,好好味!

2008-05-30 10 浏览
23-5-08 (五)吃完薯片一拐彎,就是故鄉茶寮,試試馳名紅豆餅。微暖的紅豆餅皮很薄,內裏紅豆非常多,味道不太甜,只用四元一個,不錯。
近看紅豆餅
紅豆餅餡
2008-05-15 31 浏览
2008/5/10小食1對上一次去長洲已經是2006年的事,難得今日A到朋友一齊來長洲搵食,那就要盡人士去食喇﹗(哈)慕明而來,好彩地點也不是太難找,就是去華威酒店那條街的轉角處。和小妹妹說要一個紅豆餅,她隨即在發泡膠箱中拿一個出來,心想”不是即叫即制﹖”…算吧,最緊要有得吃。微熱加迷你的紅豆餅,外層的餅皮的口感是林林的,像是攤得太耐那種,味道很淡相反蛋味就幾濃郁;而內裡的紅豆餡不多,只得一小劈,有起沙不過味道也是偏淡。只是四蚊一個,經過這裡又未吃過的,試下無妨。
2008/5/10小食1

,心想”不是即叫即制﹖”…算吧,最緊要有得吃。

,有起沙不過味道也是偏淡。

只是四蚊一個,經過這裡又未吃過的,試下無妨。
細細個
餡得一劈
2008-05-13 9 浏览
同意之前的某些食評..原因? 因為這個紅豆餅的確沒什麼出色...是新鮮熱辣,紅豆餡多,可是除了這些便沒有了....一個燒餅最重要的皮竟然是淡然無味.失望...
紅豆餅
2008-05-11 14 浏览
吃 罷 允 升 的 糯 米 糍 後、繼 續 尋 覓 下 個 目 標 - 故 鄉 茶 寮 的 紅 豆 餅 。要 了 兩 個 ( $ 8 )、 拿 在 手 中 是 暖 暖 的、咬 下 去 外 皮 是 薄 薄 的 、 質 地 軟 熟、 而 內 裏 紅 豆 的 份 量 滿 多 的、味 道 香 甜。 算 是 不 錯 。不 過 個 人 認 為 外 皮 沒 甚 麼 蛋 香 、 跟 其 他 的 紅 豆 餅 比 較 並 不 突 出、 不 過 價 錢 尚 算 便 宜、來 到 長 洲 是 可 以 一 試。

紅 豆 餅