2019-04-23 145 浏览
連咁多日,日日食,係時候在假期最後一天吃一餐豐富得黎 但清心 素食呢間素食自助餐在銅鑼灣就腳點 永光中心內 地點方便又就腳。餐廳係採自助 環保形式,餐具一位一套 食完再出去攞 自助餐 幾十元一位 配以精簡直接服務 在香港銅鑼灣地段真是難得首先自助餐黎講食物種類非常多 而且有些是很特別的,例如天婦羅金菇 ,天婦羅秋葵,最岩鐘意食香口野既我,但脆口得黎一點也不油膩 熱氣. 另外我製漢堡扒也很好吃,口感彈牙結實 , 菠蘿咕嚕面根十分開胃爽口,讚當天湯水是粉葛湯 非常足料 滋潤 又下火 又有家常菜式 我最愛灣蕃茄炒旦 素食黎講這一間做得好有心 很用心製作 唔似出面好多素食店食完成口油 感覺仲油膩過食大魚大肉咁,我地食完曬 餐具都很清爽 完全唔怕見到一層油淨係面家,這少是健康素食
呢間素食自助餐在銅鑼灣就腳點 永光中心內 地點方便又就腳。

當天湯水是粉葛湯 非常足料 滋潤 又下火
又有家常菜式 我最愛灣蕃茄炒旦

這少是健康素食

2019-04-21 173 浏览
因為是日十五,所以去試吓素食店,位置有點難搵,店舖細細,環境都不錯。初次嘗試素食自助餐,食物款式都可接受,如果可以多兩三款炒粉麵可多款選擇,所有食物味道都好味,感覺味精不多,最欣賞是煎堆(香口,好正豆沙餡),建議可以細粒少少,可多人分享。馬蹄糕,羅白糕(味道不夠香),美中不足是缺少了炸豆腐。如果可以有酸齋小食,點綴多些選擇。pizza味道幾好,夠香脆,帶點酸,可以加些蘑菇,火箭菜,就good good。菜式補出得少。食物相對價錢差不多。
如果可以有酸齋小食,點綴多些選擇。

菜式補出得少。食物相對價錢差不多。

2019-04-19
午餐
2019-04-21 219 浏览
復活節假期想去銅鑼灣行下,見到有間新的素食餐廳,說是台式引入的素食自助餐,還可透過 OpenRice 網上訂枱,於是即訂。分時段收費,每段45分鐘,最平是第一場11:45am-12:15pm,$68再加一,即每位$75,其實45分鐘食是絕對足夠的,大家可以依然遵守秩序,慢慢享受食物。以$75這價錢,在銅鑼灣時代廣場附近,自助餐,又可訂位,也算中規中矩,可惜因近年都越來越流行素食,素食自助餐也有好多間做得非常好,所以這間在幾個方面都被比下去了。對於去過北角那兩間素食自助餐的食客來說,這間怕會失望。首先食物種類遠遠少於另外那兩間,這間放下素在主菜方面有好多炸嘢,另外那兩間也有的,只是這間按比例上是多了一點,即係如果不想食太多炸嘢嘅朋友會少好多選擇。我自己好鍾意煎炸食物,但這間炸物又令我有點失望,炸粉比較多同大,不夠脆。炸嘢有炸秋葵、炸南瓜、炸金菇、炸芋餅、炸蠔餅、炸馬蹄糕等,總之有好多炸嘢。如果想多食菜類,都有幾味,不算多款,剛好我食的幾條就有些少老同咬不到。生果同沙律方面都係比較少選擇。湯有南瓜濃湯同紅菜頭湯,南瓜湯蠻好,但無”殻””筆”,只有個大湯匙,有點難”筆”,紅菜頭湯一般,中式湯

生果同沙律方面都係比較少選擇。湯有南瓜濃湯同紅菜頭湯,南瓜湯蠻好,但無”殻””筆”,只有個大湯匙,有點難”筆”,紅菜頭湯一般,中式湯另兩家餐廳的比較足料夠味,這間較少料。

Pizza值得讚,真造得不錯,薄身脆口,多茄醬同芝士,加分。

糖水有咋喳,個牌寫錯左紅豆沙,差點就無食到,因我不喜紅豆沙,但因覺無乜嘢食兼想試味好以寫食評,才發覺是咋喳,我好喜歡咋喳,即刻”筆”大碗啲,味道可以,稍微甜左少少。

不知為何,當日食完後全日都好口渴,不知是否用了味精還是碰巧了。

最後臨走去洗手間,相信這不是餐廳問題,估計是大厦管理處,又無鈎掛袋,又只得格,又無梘液洗手,又無得冲廁,真係有少少唔高興,當然我相信不關放下素的事。

總結來說我多謝又有一間素餐廳,又是在旺區銅鑼灣,同時因食物質素及味道方面,我未必會再來。
2019-04-21
2019-04-18 2653 浏览
追求健康飲食是必須的。媽咪鍾意食素,小編又未試過,知道銅鑼灣有呢間素食,就book左6時晚飯,$98/位。永光中心3 樓一出即是,餐廳寬敞簡潔,恬靜十分,有種洗滌身心的感覺。台式引入的素食自助餐,店員介紹店鋪背後環保理念,每人一套餐具使用; 而且僱用亦是社會弱小一群,透過工作建立信心精神,熱心公益。餐廳自助菜式選擇一目了然,自助沙律bar,自己素漢堡自己整。先烘左漢堡面,放上素漢堡、菜同粟米,淋上黑松露醬千島醬,完成。配搭自選,素食都可以有趣。第一次食素漢堡,塊素漢堡原來係由鷹嘴豆和紅嘴豆製成,煙煙韌韌,幾有嚼感。食漢堡,一樣可以食得健康。旁邊的水果乾即時製作,橙和蕃茄乾蜜味濃。橙乾邊身少鹹,撈埋麥皮,非常新嘗試的配搭,清清地又幾好食。另一邊的熱食盤盤豐富,拎左pizza,雞蛋,青瓜木耳,上湯津白,粉絲。仲有天婦羅系例,南瓜、炸金菇、炸秋葵,外層薄脆口;餡都保持水潤。湯水甜食那邊,有反沙芋頭同糯米滋,其中糖蕃薯很讚。最後,食碗粟米淮山粥。清清甜甜,淮山爽口。健康飲食70分鐘,平實一頓。 自助餐時段如下:

自製素漢堡

水果乾麥皮

自助餐時段如下:
2019-04-16
自製素漢堡
水果乾麥皮
2019-04-17 2286 浏览
朋友是素食者,今天約她食飯自然都是吃素!我這次預先已經Book了頗多好評的放下素餐廳,餐廳是素食的自助餐,我們book 了7.15的時段,我和朋友7點上到去的時候已經見到不少人在等候。差不都可以進去的時間餐廳員工先做了一段少少的餐廳簡介。員工表示,餐廳響應環保知會提供一套餐具,而且員工大部分是弱能人士,餐廳為他們創造了工作和展示能力的機會,同時希望我們能都包容他們。自助餐主要分成三區。中菜區,沙律區和甜品區。中菜區的選擇最多很多熱盤,而且味道一點都不比酒店的差!其中XO醬蘿蔔糕、天婦羅、和涼拌青瓜等等我最喜歡。素XO醬的腸粉和普通XO醬味道沒有任何不一樣,讓我食不停口。而涼拌青瓜味道酸酸甜甜,清甜多汁十分開胃。沙律吧有很多款時令蔬果,而且還有自家焗製的新鮮果乾,可已當成小食,有可以製成水果乾麥皮。同時也有一些西式的pizza 和中式的馬蹄糕等等。餐廳的素菜漢堡味道極好,内餡材料豐富,雖然看不出有多少款的食材!但是口感確是很有層次的。另外餐廳還有一些滋潤的湯水,粥品和糖水等提供,保證健康又沒有味精!朋友吃得相當開心,還說以後自己也會光顧。餐廳7:15-8:30PM時段的自助餐只係$128

沙律吧
素漢堡

另外餐廳還有一些滋潤的湯水,粥品和糖水等提供,保證健康又沒有味精!朋友吃得相當開心,還說以後自己也會光顧。餐廳7:15-8:30PM時段的自助餐只係$128(位),性價比係非常高的。連我平時沒有食素的人也覺得非常美味。值得推薦!
沙律吧
素漢堡
  • 沙律吧,
  • 素菜漢堡
2019-04-15 1442 浏览
<<放下素>> 一個十分有意思名字。常言道:「拿得起,放得下。」都市人要學識放下的,是壓力/煩惱/執著。素食朋友介紹,銅鑼灣新開一間超抵食素菜自助餐。主張台灣嘅自然飲食,即係原料入饌儘量避免人工添加。所以收工就同朋友一同前來品嚐。一進入店鋪就有大約三十多種美食盡入眼簾,中西式冷熱葷花款眾多,其中更有不少驚喜。印象深刻嘅係蘿蔔糕。平時要買八至十元一塊的蘿蔔糕,這裡任食。軟硬度適中,內有甘荀/冬菇絲/蘿蔔用料豐富之餘,粉漿比例啱啱好,軟硬適中每一口都可嚐到香甜鮮味的蘿蔔。比有臘肉製成嘅有過之而無不及。黑椒漢堡扒,用鷹嘴豆和紅腰豆做成的。味道初時都以為係由芋頭製成。聽朋友講紅腰豆及鷹嘴豆-Garbanzo屬於高營養豆類植物,含豐富多元維他命,鐵和鉀等礦物質。兩者富含多種胺基酸/植物蛋白,對身體十分有益,所以即時食多兩塊,補補佢。薯餅。四個字形容-油而不腻。一口下去,薯仔蓉立即在口中融化,滋味無比,對於薯仔控的我是不能抗拒的食物。最意想不到的是有意大利薄餅-Margarita,真正是色味俱佳的食物。餅皮薄脆酸酸甜甜的,雖然只有番茄醬/九層塔及芝士,但這呢個黃金配
最意想不到的是有意大利薄餅-Margarita,真正是色味俱佳的食物。餅皮薄脆酸酸甜甜的,雖然只有番茄醬/九層塔及芝士,但這呢個黃金配合係定律黎。薄餅味道令人拍案叫絕,齒頰留香。
反沙芋頭,是一道考驗師傅烹調功夫的甜點。大火快炒將砂糖漿均勻覆蓋皮面形成糖粉霜,所以芋頭塊咬落脆口,內裡嘅芋泥十分香綿。炒米餅/南瓜天掃羅/茄子天掃羅。都係唔錯嘅小食。
其中仲有不少中式熱葷,每款都創意及味道並重。值得再三品嚐。青紅蘿蔔雜豆湯。一頓完美的晚飯,怎能沒有湯水呢。
那裡用一個個壓力鍋把湯水細火慢炖,味道十分甘甜 。隨了中和之前油膩的飽和感,更加有養胃和氣的功用。 老闆十分有善,為每一枱客人介紹店舖的設計理念(來自台灣,採取天然的食材,少有素加工食品)。
還有,他教我們正確的漢堡包制作方法,十分細心。 總結來說,採用自助餐形式令人無拘無束,食物有心思環境舒適,平凡中體會其獨特之處。值得人們稍微放下肉食的習慣,享受素食帶來的喜悅。
2019-03-26
2019-04-14 183 浏览
經一位茹素的朋友介紹今日相約他來吃素食自助餐宵夜時段收費相宜只需九十八甫入門口就見到沙律吧旁邊有一部制乾果的機器脫水後的蘋果蕃茄香橙味道更濃郁愈咀嚼味道愈突出齒夾留香素食薄餅是蕃茄芝士口味比較特別的有素漢堡像真度甚高冷盤有涼拌雲耳和紅薯粉等除此之外熟食款式選擇甚多羅漢齋炒上素質素很好醬汁調味適宜配白飯一流數款炸物天婦羅但已冷掉沒甚興趣苦瓜炒蛋炒得相當嫩滑還有我最愛的豉油皇炒腸粉春捲新鮮炸起非常燙口最後還有味道很清淡的湯水和糖水
經一位茹素的朋友介紹
春捲新鮮炸起非常燙口
最後還有味道很清淡的湯水和糖水
2019-04-12
2019-04-13 124 浏览
食得多雜食, 尤其經常大魚大肉, 都應該食番啲齋, 清一清腸胃之餘, 對身體健康都有幫助 今日經過銅鑼灣見到有一間素食嘅自助餐, 都幾特別, 又可以食齋之餘, 仲係放題任食添, 價錢都相宜, 所以就上去食啦 環境幾清新機乾淨, 餐廳有多款嘅食品, 有中式, 西式, 甚至日式天婦羅都有㖭, 我最欣賞嘅第一位就係佢嘅薄餅, 完全唔覺得佢係 粗製濫造, 薄餅個餅底非常之脆身, 配埋上面嘅茄汁, 非常之正, 口感滿分第二就係佢嘅蘿蔔糕, 非常之足料, 煎得非常之香之餘, 裏面嘅香菇滲出嘅香味, 非常之吸引第三個就係佢嘅意粉, 添加咗青草汁之後, 寧舍惹味再加埋佢嘅番薯糖水, 一碗下肚,如火般辣的薑味,化為舒心暖胃的滋味

第三個就係佢嘅意粉, 添加咗青草汁之後, 寧舍惹味

2019-04-13 134 浏览
知道又一新素食放題開了,第一時間去試新嘢,約左最尾果場,喺銅鑼灣食晚飯,100蚊有找, 重要任你食,有湯有飯,食得我朋友不知幾開心。預約時,可以問有冇窗口卡位。目測食品起碼有30多種以上,我食左三轉都未曬全部種類。食物清哂,廚師在中段至尾段都有保持出新食品。薄底PIZZA好食。蔬菜嫩綠新鮮,亦提供素漢堡扒,同多種包類,可以自選配料即製自家漢堡包。忍唔住囉左碗白飯,食梅菜扣肉因為真係好惹味,一定要配飯食。炸牛榜好脆口好似食緊薯片咁酸辣湯餃子好足料好欣賞生果即時焗乾, 酸甜脐脆口好醒胃。甜品種類都非常多,反沙芋都有。

預約時,可以問有冇窗口卡位。

目測食品起碼有30多種以上,我食左三轉都未曬全部種類。
食物清哂,廚師在中段至尾段都有保持出新食品。

薄底PIZZA好食。

忍唔住囉左碗白飯,食梅菜扣肉因為真係好惹味,一定要配飯食

炸牛榜好脆口好似食緊薯片咁

酸辣湯餃子好足料

好欣賞生果即時焗乾, 酸甜脐脆口好醒胃。

甜品種類都非常多,反沙芋都有。
2019-04-11
2019-04-12 1358 浏览
平常是食肉獸的我,今晚跟了友人的建議,吃一吃素菜。為了吸引我,她不斷說是放題,有pizza、漢堡、天婦羅等,見晚餐最貴都是128一人又任食,就試啦!一入門就看到這列蔬菜、水果的沙律類,連醬汁選擇也很多。最特別的必定是這現製水果乾,完成後店員會放到盤上。果乾大多都連皮,有豐富纖維呢!所以先吃的是新鮮水果和水果乾!水果都是鮮切的,多水多汁~ 果乾有火龍果、橙、西柚、蘋果等,我加了點蜂蜜直接吃。如果覺得硬的話,可加進熱麥皮內吃,有酸甜風味。湯有中西兩款,甜品會不斷轉款,但都好搶手呢!主食類有炒粉麵飯系列等等。我覺得中湯比西湯的味道還要濃,好足料的樣子~Pizza充滿茄醬,微酸的好開胃,批底又薄,不怕會飽!又再encore了水果乾漢堡包是任大家DIY的,先烘了底面兩塊包,再夾上想要的餡了。眼見別人主要用生菜、蕃茄和素肉餅,我就用了凱薩沙律菜和咖喱薯餅,完全不用加多餘醬汁!單是沙律醬已很好吃。外脆內軟的包,爽脆的菜,軟棉棉的薯餅,口感不錯。熱盤、冷盤、炸物都有很多款,其實每款吃一個都飽了吧!腐皮卷的餡料量多,鹹香的味道吸引,我們一人吃掉兩三件。冷盤的紅薯粉帶微酸辣,也夠彈牙。日式炸物方面,我最喜

一入門就看到這列蔬菜、水果的沙律類,連醬汁選擇也很多。

我覺得中湯比西湯的味道還要濃,好足料的樣子~

熱盤、冷盤、炸物都有很多款,其實每款吃一個都飽了吧!

日式炸物方面,我最喜歡秋葵天婦羅,完全沒有滑潺潺的感覺!

花椰菜炒得好香,我夾完又夾
還有西式的青醬意粉,羅勒味夠突出。

這裡的食物選擇頗豐富的,最具特色的現製水果乾更是encore之選!在外面買這些好貴的啦
百多元一位任食,好抵。
2019-03-23
2019-04-09 208 浏览
我一向都好中意食食素自助餐,除咗大角咀,旺角同天后,銅鑼灣都有一間幾愛歡迎既素自助餐餐廳。入面裝修比較簡約,位置好多,但建議先預約再去。食物款式都幾多,首先由一個都幾齊既等水果bar到涼盤,熟食,炸物,湯,款式都好齊全~ 選擇算係多。涼拌薯粉同青瓜好好味,推介~ 另外天婦羅都唔錯,有秋葵,蕃薯,香蕉等等,好多選擇。雖然放係岀面好快凍哂,但裏面都算新鮮,不過不失~甜品區有呢個糯米茲,但因為太飽既關系已經食唔落😂

入面裝修比較簡約,位置好多,但建議先預約再去。

涼拌薯粉同青瓜好好味,推介~

甜品區有呢個糯米茲,但因為太飽既關系已經食唔落😂

2019-04-08 450 浏览
最近和朋友出去都是大吃大喝肉類煎炸食物為主,我們都覺得吃得太油膩,所以我們就刻意找一間吃素的餐廳清清腸胃!到了假期我們就出去銅鑼灣逛街順便看看有沒有一間吃素的餐廳可以吃晚飯,朋友就在openrice上看到一間新開張吃素放題的餐廳價錢很親民,還有6個時段可以選擇!我們就選擇了18:00-19:10時段吃70分鍾,上到餐廳已經有很多人在門口等候,過一回餐廳職員出來講解餐廳內有一些弱勢社群例如龔亞人士的服務員和餐廳響應環保,限每人用一套餐具但如果不夠餐具都可以在出面拿多一套餐具來使用。進了餐廳後我們立刻就出去拿食物第一部分就是放置生果和沙律還有很特色的風乾水果吃,還有自助麵包和烘烤箱!第二部分是西式和中東風味的素食,有漢堡 意粉 南瓜湯 薄餅 咖哩餅和辣卷!第三和第四部分就是有中式菜和日本風格菜式,中式方面有很多不同的蔬菜 素鴨 炒米粉 炒麵 炸米餅 四季豆炆茄子等等數知不盡的素食!日式方面有南瓜茄子天婦羅 香蕉天婦羅!最後一部分是甜品和湯水!推介 沙芋(外面炸得脆卜卜裡面是香噴噴芋頭),香蕉天婦羅(出奇地好吃香蕉甜味加上天婦羅做法),薄餅(超薄超脆)和炆蘿蔔(炆得又入味又淋)總評:素食人士

總評:素食人士福音
2019-04-07
2019-04-06 192 浏览
很高興在銅鑼灣發現這樣的餐廳!雖然一開始不熟悉街道繞了一點路,但實在是很驚嘆,員工服務好、環境乾淨、座位與座位間的距離也安排的不錯。自助餐用料實在,都是原型食物、鮮少人工素料,無論炒飯、炒青菜、蘿蔔糕、鹹湯甚至甜粥都非常推薦。而且非素食朋友也吃得很開心,一定會再訪!不過用餐時間只有70分鐘稍微短了一點,一定要把握時間,不然也會耽誤到下一批的用餐客人。然後今天一直沒能抓到機會吃果乾,下次一定要抓緊期間等著現製果乾~

今日初一所以特登同食素嘅屋企人去咗銅鑼灣搵素食食🙆🏻🙆🏻上網見到有一間新開嘅放下素依家仲有開張優惠一啲都唔貴💰但係呢度嘅素食buffet有分唔同時段嘅記得睇啱時間先上嚟呀🤓🤓我今日食嘅時段係2040-2150可能因為太夜所以唔算好多人🤓餐廳幾闊落係傳統中國風嘅裝修用咗木製嘅枱同埋櫈餐具都幾特別每個餐具都寫咗一段文字入到去負責人會同我哋介紹返為咗響應環保每人使用一套餐具🍴餐廳都請咗一啲嘅弱勢人士但如果有啲咩問題嘅話都可以搵返佢呢間素食舖都幾好除咗環保之外都仲好關心社會上面嘅弱勢社群🤗🤗呢度嘅嘢食選擇都幾多有☕湯🥙沙律中式西式🍰甜品🍎水果等等仲有幾款食物係佢哋自家製嘅出面可能未必食到㗎好欣賞呢度嘅食物全部都係熱辣辣嘅佢有個爐熱住♨同埋係真係熱嘅唔係暖暖哋咁另外雖然我係食最後一輪但係餐廳都有refill嘢食👍🏻👍🏻款款食物差唔多都有食到少少見到隔離枱有自製🍔漢堡包幾得意不過太飽所以冇整到糯米糍有兩隻味一款係紅豆一款係蓮蓉我今次就夾到蓮蓉味第一次食蓮蓉味嘅糯米糍都幾特別😆我覺得整體都幾唔錯清清地環保啲得閒嚟食下素都幾好🤗🤗
今日初一所以特登同食素嘅屋企人去咗銅鑼灣搵素食食🙆🏻🙆🏻

見到隔離枱有自製🍔漢堡包幾得意不過太飽所以冇整到
我覺得整體都幾唔錯
清清地環保啲得閒嚟食下素都幾好🤗🤗
2019-04-05
有冇諗過食自助餐都可以食得健康d?食自助餐又可以健康又可以係自助餐?係肉?係牛扒?係魚生?係食素啊位置位於登龍街嘅永光中心,最近新開左間自助餐食素菜環境一上到去升降機一開門就到餐廳嘅大門口入到去先會見到沙律吧,食物呈L型好多選擇啊餐廳環境闊落,仲有卡位坐食物即製果乾,好新鮮熱辣又有趣配上麥皮食,好match質地偏濃,可加入煉奶更可口仲可以自己烘麵包配上素漢堡扒,岩哂小朋友(大朋友其實都幾岩xd)我會先烘一個豬仔包,配上數素漢堡扒漢堡扒有咖喱味架食物種類好多,好多選擇啊亦都有湯、糖水同埋甜點豉油王腸粉同埋炸芋片都推介👏🏻我想撈飯食啊素pizza又係另一大推介唔講都唔知入而冇肉啊熱辣辣脆邊係pizza既味道薑醋好入味,酸酸開胃薑唔會過辣搶左醋味蛋都唔會太老,飲左兩碗本新係抱著試一啖既決心點知佢個湯引係誠意之作冇咩味精,蘿蔔味濃估唔到唔落瘦肉去煲湯個湯都可以咁鮮味最美以一個煉奶豬仔包做甜品作結尾好飽好滿足又好健康的一個自助餐喔呢度嘅餐具都鼓勵你從用職員唔會同你收盤所以其實無形之中都唔會攞太多食物返自己位度食咁樣做仲唔使驚食唔晒好晒野,對地球又出咗一分力喇
有冇諗過食自助餐都可以食得健康d?
自助餐又可以健康又可以係自助餐
係肉?係牛扒?係魚生?
係食素啊

位置

位於登龍街嘅永光中心,
最近新開左間自助餐食素菜

一上到去升降機一開門就到餐廳嘅大門口
入到去先會見到沙律吧,
食物呈L型好多選擇啊

餐廳環境闊落,仲有卡位坐

食物

即製果乾,好新鮮熱辣又有趣

配上麥皮食,好match
質地偏濃,可加入煉奶更可口

仲可以自己烘麵包配上素漢堡扒,
岩哂小朋友(大朋友其實都幾岩xd)
我會先烘一個豬仔包,配上數素漢堡扒
漢堡扒有咖喱味架

食物種類好多,好多選擇啊

亦都有湯、糖水同埋甜點

豉油王腸粉同埋炸芋片都推介👏🏻

熱辣辣脆邊係pizza既味道

薑醋
好入味,酸酸開胃
薑唔會過辣搶左醋味
蛋都唔會太老,飲左兩碗

本新係抱著試一啖既決心
點知佢個湯引係誠意之作
冇咩味精,蘿蔔味濃
估唔到唔落瘦肉去煲湯個湯都可以咁鮮味

最美以一個煉奶豬仔包做甜品作結尾
好飽好滿足又好健康的一個自助餐

呢度嘅餐具都鼓勵你從用職員唔會同你收盤
所以其實無形之中都唔會攞太多食物返自己位度食
咁樣做仲唔使驚食唔晒好晒野,對地球又出咗一分力喇