2018-12-05 416 浏览
深水埗有很多平民美食, 不過來來去去都係幾間出名的老店, 想食一些特別的, 就找到了這家馬來西亞菜。一看門口熟一熟面, 不就是幾天前在大角咀見到的裝修一樣, 那間風評麻麻, 這間好像好一點, 想食馬來西亞菜, 價錢又不貴, 就試試吧。細滲$72: 雜錦的肉骨茶來, 有雞腳, 豬手, 豆卜, 豬肚, 豬腩肉等, 雞腳煮得不夠淋, 其餘不過不失, 湯底味道濃郁, 但藥材味不太濃, 飲落不算太鹹, 特別的是湯可以任添飲的, 最平的肉骨茶廿幾元, 真的可以嗎?咖喱喇沙$45: 麵是油麵來, 湯底很濃咖喱香味中有椰奶味, 配料有雞肉, 豆卜等, 這裡的喇沙款式甚多, 不過這碗給我們普普通通的感覺。馬來亞拉茶$8: 聽說有泡泡是正宗的, 拉茶又濃又滑, 茶味奶味平衡, 不錯。

2018-12-02 465 浏览
Went to check out this new restaurant and as a Malaysian, obviously I am more critical. However the food did not disappoint. Bak Kut teh taste good,( but I can be better) and the best is the clay pot Lou si fan reminds me of home! Very tasty and it was kept warm within the claypot. I have given some feedback to the owner and he is very positive in receiving feedback. With its relatively big portion I would say that it is definitely value for money. I will definitely be back!
2018-11-25
2018-11-27 701 浏览
見佢新開無幾耐,裝修又幾有特式,於是晚餐就入去一試。點知坐底打開menu福建蝦麵同laksa都暫停供應⋯好失望。叫左幾樣食物,同行友人都一致覺得唔好食⋯在馬來西亞生活過一段時間的我,雖然唔算係專家但好味與否都仲分到。凍拉茶飲落唔順滑,面頭無泡,唔似有拉過,好似一杯hea做嘅茶記奶茶。沙嗲串燒當晚沒有雞,只有牛和豬,一上枱見到d沙嗲醬色水就知唔對路,食落有陣類似鹼水味,慘過買現成樽裝淘大李錦記,而且牛豬都好唔新鮮,肉眼睇都唔知邊串牛邊串豬,食落霉霉地。咖咉多士的牛油唔知去左邊,得薄薄的咖央醬同少少牛油味,其實收得$20一份真係希望會夾返塊牛油落去。Nasi kerabu藍色飯配咖哩雞,其實個飯本來係無乜味只係用左蝶豆花嘅色,要加上傍邊的咖哩汁同個辣醬,辣醬偏鹹,雞又醃得唔夠味。芽菜雞配黃薑飯,哩個配搭第一次見,係大馬都無見過。黃薑飯可以話係成餐入面最正當,芽菜都幾爽,可惜雞完全無雞味,比白切雞仲淡口,由頭到尾只係得黃薑飯嘅味。
見佢新開無幾耐,裝修又幾有特式,於是晚餐就入去一試。

2018-11-26 440 浏览
上星期去食lunch途中經過見到呢間新開既餐廳,裝修好靚,明顯係有心思諗過既,就一直好想試下。今日約左幾個朋友book左枱食lunch,有得book枱值得一讚!-lunch有幾個套餐簡,價錢都係$5x - $6x 包野飲,相比起同區其他餐廳係貴左少少既,不過試下好唔好味先~-野食黎之前老闆娘仲送左份咖央多俾我地試下!咖央多好好食!多謝老闆娘~-叫左肉骨茶加白飯 $68肉骨茶好足料,入面有雞腳,金菇,豆卜等配料。湯係馬來西亞口味,藥材味比較重,仲有得免費加湯!-朋友叫左檳城福建蝦麵 $55好香,個湯好濃郁,好重蝦味!-另外值得一提係杯拉茶,拉茶同一般奶茶唔同,係用煉奶,可能會比較甜,不過鐘意甜野既我就覺得岩岩好!-雖然價錢貴左少少,但係物有所值呀!會再黎試下其他野食~

叫左肉骨茶加白飯 $68

朋友叫左檳城福建蝦麵 $55
好香,個湯好濃郁,好重蝦味!

雖然價錢貴左少少,但係物有所值呀!會再黎試下其他野食~
2018-11-25 438 浏览
平日食中餐食太多, 想食下西餐, 但老豆又唔岩食, 經朋友介紹一間新開既馬拉餐廳, 上網睇過d相, 賣相又唔錯喎, 拉埋家姐姐夫一齊去食, 咁先可以試多d野嘛。去到門口時發覺個裝潢幾特別, 有道紅色屏風係正大門口, 好有中國風味, 一推門入去, 好似去左馬拉餐廳感覺, 牆上又掛滿字畫, d字畫其實係菜名黎, 成個氣氛游合中國及馬拉風味, 好特別。餐牌上有晒中英對照, 又有清楚相片, 外籍人士或唔識字都可以食到想食既野。經過一輪內部討論後, 結果叫左沙爹串燒半打,怡保芽菜雞半隻, 福建滷麵, 肉骨茶, 咖哩喇沙米線, 黃薑飯及豬油撈飯。老實講, 有幾樣野我從未聽過見過, 例如福建滷麵, 黃薑飯及芽菜雞, 但又比到驚喜我喎, 店員介紹福建滷麵要加點醋撈埋佢食, 我緊照做試試睇下點, 一加醋撈起佢果然香好多, 成碗麵好似噴左香水咁, 食落又唔會濃味, 岩岩好。個半隻芽菜雞睇落普普通通, 冇咩特別, 店員介紹食前要把雞均勻沾上碟底既汁, 咁先好食, 我當然跟住做, 沾上汁既雞真係帶到比你從未試過既雞味, 帶有淡淡既香既醉雞咁, 但係冇酒味的, 味道易入口, 任何人都岩食。黃薑飯, 睇落有d似雞
去到門口時發覺個裝潢幾特別, 有道紅色屏風係正大門口, 好有中國風味, 一推門入去, 好似去左馬拉餐廳感覺, 牆上又掛滿字畫, d字畫其實係菜名黎, 成個氣氛游合中國及馬拉風味, 好特別。餐牌上有晒中英對照, 又有清楚相片, 外籍人士或唔識字都可以食到想食既野。經過一輪內部討論後, 結果叫左沙爹串燒半打,怡保芽菜雞半隻, 福建滷麵, 肉骨茶, 咖哩喇沙米線, 黃薑飯及豬油撈飯。老實講, 有幾樣野我從未聽過見過, 例如福建滷麵, 黃薑飯及芽菜雞, 但又比到驚喜我喎, 店員介紹福建滷麵要加點醋撈埋佢食, 我緊照做試試睇下點, 一加醋撈起佢果然香好多, 成碗麵好似噴左香水咁, 食落又唔會濃味, 岩岩好。個半隻芽菜雞睇落普普通通, 冇咩特別, 店員介紹食前要把雞均勻沾上碟底既汁, 咁先好食, 我當然跟住做, 沾上汁既雞真係帶到比你從未試過既雞味, 帶有淡淡既香既醉雞咁, 但係冇酒味的, 味道易入口, 任何人都岩食。黃薑飯, 睇落有d似雞油飯, 入口有黃薑味, 又唔會辣, 又有薑味, 好岩唔鐘意食白飯既朋友。串燒, 肉骨茶及豬油飯正是我最喜愛食既野, 香港有好多餐廳都有得食, 但好多時都令我失望, 今次又比到驚喜我, 串燒上既沙爹又多又濃, 串燒上既牛肉豬肉, 唔會燒到乾晒, 每啖咬落去都有肉汁, 加埋沙爹味係一絕。肉骨茶同我係沙巴旅行時食既味係一樣的, 唔辣但又唔重藥材味, 剛剛好, 加埋d湯料很多, 食到好飽。不得不提既係豬油撈飯, 香港好少餐廳有得食, 梗係要試下, 味道同"大榮x"既豬油撈飯不相伯仲, 如果鐘意食豬油撈飯既人一定唔會失望。
值得一提係, 唔好以為咁好味就一定貴, 我一行5人又飲又食埋單唔洗5舊水, 真係抵食

2018-11-25
  • 怡保芽菜雞
  • 沙爹串燒
  • 福建滷麵
  • 豬油撈飯
1K
2018-11-24 6252 浏览
今朝同師兄傾飲食經,師兄不停send捌哥.捌哥的食物引誘我。我同師兄都好喜歡食新野同好野,哈哈~我哋兩個間中會談論近來大家食過咩好西。今日終於有時間,都係全日只吃一餐,來到深水埗汝州街剛新開業的捌哥.捌哥。係唔係睇上去裝修同食物都似曾相識, 精明嘅食客一定會估到,仲有另一家在大角咀的,其實背後有很多耐人尋味嘅故事,暫時我不想講太多人哋的八掛,我只想享受食物。必食之選, 咖央多士及老鼠粉,我是超級粉絲,每月一定要食一次,今次我就揀咗去捌哥.捌哥止我的毒癮。睇下賣相同食材竟然跟別的有所不同,我覺得呢間味不濃,不甜,份量ok,速度比較快。咖央多士,麵包外脆內軟,椰香咖央味道剛好,甜度比某間低,感覺健康一點。加送正宗馬拉半熟蛋一隻,某間是沒有的,職員說加點胡椒粉溝勻後再進食,有蛋味滑溜的。配埋馬來西亞拉茶,茶都滑口,味不濃不甜,都很不錯。整套茶餐只係$26,價錢很合理,我又點會錯過老鼠粉呢~再加$15就可食到。老鼠粉同我食開的不同,材料用了五花腩片,炸豬油,炸豬腸及豬肉粒,再配上清淡的醬汁,我要強調多一次所以食物味道不濃,但不是沒有味道,只是甜度及鹹度比較低。下次要再來食埋個肉骨茶再比拼一下,

配埋馬來西亞拉茶,茶都滑口,味不濃不甜,都很不錯。

下次要再來食埋個肉骨茶再比拼一下,邊間先係最終Boss。
  • 咖央多士
有日經過見到宜間新開張,裝修又咁有特色,好想泥試下。不過99.9%肯定捌哥係蘇媽個FRD XDD,餐牌同裝修基本上係一樣我自己都未食過蘇媽蘇媽,不過就知佢好出名~同一大班同事去食,見到OPENRICE話有得電話卜位喎!宜個真係正既,因為去到唔洗等位直入都已經要加分。捌哥既店員們服務一流,好有禮貌,照顧周到!嗌完野食之後無耐,送左2份咖央多俾我地食啊!(多謝老闆娘)宜度有LUNCH SET嫁。食馬拉野,梗係想試下佢個喇唦啦!不過LUNCH MENU係無喇唦既OPTION,所以要散嗌,但點知已經賣唒了唯有轉左做"柔佛喇唦",真係唔知係咩泥,不過MENU話係由唔同既魚肉打成。上枱個陣,店員就話係馬拉個邊D人係當宜個係意粉咁食既~食落佢又唔似平時喇唦既味道,無乜椰香,係真係好似魚肉醬撈面嫁喇你當~仲嗌左個LUNCH SET"辣死你嗎娘惹咖哩雞肉"。其實又唔係真係咁辣喎係雞脾泥,不過無乜點醃,主要都係靠側邊既醬汁調味。同埋D飯好有椰香味的。配左個白咖啡,如所料,煉奶的甜甜啦!可能新開張,都未係坐滿座既。雖然野食來評的話,未必是五星,無很impressed的。但坐得幾舒服,同埋服務一流真係加唒分!
我自己都未食過蘇媽蘇媽,不過就知佢好出名~

咖央多

柔佛喇沙

辣死你嗎娘惹咖哩雞
白咖啡

2018-11-23
咖央多
白咖啡
2018-11-22 349 浏览
今日潮聖咗深水埗一間馬來西亞菜嘅新餐廳星期五7點去到,唔算好多,門外嘅格局有點似蘇媽果間店。之後入到去坐咗張大圓桌,地方幾寬大,都幾舒服。點咗個怡保芽菜雞黃疆飯$58黃疆飯好入味,好有疆味,但飯雞都幾嫩滑,但雞肉比較少,好多骨。馬拉沙嗲串 $40 (三串)可以揀豬牛雞沙嗲偏比較甜,而且牛比較硬,要咀嚼好耐。反而雞比較好,比較軟身,容易入口。炸饅頭$32饅頭沾煉奶好好食,饅頭細細隻而且好香脆。饅頭入面都好鬆軟。一字骨 $42舊骨頭配合頭抽加辣椒🌶️,好有口感,而且舊肉好大舊同多肉,肉質較軟身。但舊肉肥咗少少,有些許肥肉。辣死他啦配參既魷魚 🦑 $48D飯比較咸,但魷魚好爽口,但辣醬真係幾辣下。
今日潮聖咗深水埗一間馬來西亞菜嘅新餐廳
星期五7點去到,唔算好多,門外嘅格局有點似蘇媽果間店。

之後入到去坐咗張大圓桌,地方幾寬大,都幾舒服。

點咗個怡保芽菜雞黃疆飯$58

馬拉沙嗲串 $40 (三串)
可以揀豬牛雞

炸饅頭$32
饅頭沾煉奶好好食,饅頭細細隻而且好香脆。饅頭入面都好鬆軟。

一字骨 $42

辣死他啦配參既魷魚 🦑 $48
D飯比較咸,但魷魚好爽口,但辣醬真係幾辣下。
怡保芽菜雞黃疆飯
一字骨
辣死他啦配參既魷魚
馬拉沙嗲串
炸饅頭
一字骨
炸饅頭
2018-11-18 467 浏览
今日嚟到呢間新開張嘅馬來西亞食店。由地道馬來西亞人開嘅,仲有靚女馬拉人老板娘。喇沙真係非常正宗,又唔貴喎48蚊嗻。本來過淨係食喇沙同飲奶茶,見到佢好精美嘅餐牌,忍唔住要試埋其他嘢食。叫咗個沙窩老鼠粉, 啲肉碎同粉啱啱好,一大煲仲有個火熱住慢慢食。試埋串燒豬牛雞各二,啲自制沙爹醬真係好特別,唔係街邊求祈嗰啲。個豬肉卷好似啲腐皮包住炸嗰啲,入邊d肉好鬆軟同惹味。最後加杯話梅桔仔茶,非常滿意!佢哋仲有賣檸檬薏米水,不過太好賣啦,我哋嗰時已經試唔到啦。希望佢哋快啲開埋早餐,馬來西亞咖央多,水煮蛋加拉茶,期待呀!最後梗要打包串燒返屋企比兩位少爺啦!
今日嚟到呢間新開張嘅馬來西亞食店

。本來過淨係食喇沙同飲奶茶

,水煮
蛋加拉茶,期待呀!最後梗要打包串燒返屋企比兩位少爺啦!

2018-11-18
  • 砂鍋老鼠粉
  • 串燒
  • 娘惹喇沙
2018-11-18 283 浏览
深水埗新開張的馬來西亞菜!味道正宗,肉骨茶、拉茶、芽菜鷄、叻沙、咖哩薄餅等不用多說,最有驚喜個咖啡大蜆,個汁食薄餅同飯,冇得輸!豬肉撈飯不能不吃🤤🤤🤤題外話,背景牆手繪壁畫絕對是打卡勝地。
2018-11-18 269 浏览
今日行開深水埗,經過一間好光猛嘅鋪頭,原來有間馬來西亞餐廳新開張,鋪內清潔乾淨,有幅好特別嘅壁畫,打卡首選,服務員熱心有禮,筷子有捌哥.捌哥個名,令我感到意外嘅係竟然有本書仔教正宗食法,對於我未去過馬來西亞嘅人黎講,覺得間餐廳好有心思,肉骨茶好味,拉茶好飲(奶茶控必試),辣死你阿媽咖哩味香雞又嫩滑,通菜魷魚,魷魚爽脆,餐牌選擇又多,望到好多都想試,下次必再去試😋#拉茶#辣死你阿媽#肉骨茶#柑吉話梅冰
#拉茶
#辣死你阿媽
#肉骨茶
#柑吉話梅冰
2018-11-17 247 浏览
好耐無食過咁好食既馬來西亞菜喇!今晚同班老友飯聚,去到深水埗見到呢間新開張既「捌哥捌哥」見佢打旗號係正宗馬拉菜,當然要試下啦。我地叫左幾款開胃小食,有扎肉卷,青咖喱蜆,串燒同薄餅,味道一流!特別一讚個薄餅,唔太油而且好厚度適中,唔會食完就飽,配上兩款醬汁非常好味,不過我個人喜歡用薄餅點落青咖喱蜆果啲汁到,辣辣地好開胃!跟住主菜黎喇~肉骨茶!味道真係有令我諗返係吉隆坡食果種味道,好快就成煲清曬,而老闆亦都好細心教我地點食先係最好味,比個讚佢!強調,個湯真係好好飲……之後老闆又介紹左黃薑飯同最邪惡既豬油撈飯比我地試,講真,好耐無食過喇……咁食南亞菜當然唔少得喇沙啦,我地叫左兩碗share,有少少辣但係都ok既,啱我呢啲重口味人士!食左咁多重味野,老闆介紹我地飲桔仔水清下,唔錯!總括黎講,整體上十分可以比八分(留多啲進步空間),裝修亦都幾好,最因賞係一入門口左手邊幅畫,超靚!!服務絕對有九分!雖然食客好多,但我地都唔洗等好耐就野食,而且老闆服務態度一流!絕對會翻食!

跟住主菜黎喇~肉骨茶!

食左咁多重味野,老闆介紹我地飲桔仔水清下,唔錯!

絕對會翻食!
2018-11-17 213 浏览
在香港很難得吃到美味的馬拉菜,新開張的捌哥捌哥卻能煮出一番味道。喜歡它的肉骨茶,多款選擇,藥材味不算太重,也不太油膩,適合港人口味,跟白飯同吃一流。另外,咖央多士也十分香脆美味,不會過甜。我也很喜歡它的喇沙,可選擇麵底、米線底等,香香辣辣,非常醒胃。串燒也相當不錯,芽菜雞也不俗,但說到最喜歡的菜色,還是奶油中蝦配炸曼頭。兩個字:絕配!如果中蝦能改成大蝦就更完美了!價錢方面,個人認為非常貼地,午餐大約$60-70一位,晚餐大約$100-120一位。今時今日在香港已算是物超所值了。
  • 奶油中蝦
  • 喇沙
  • 咖央多士
  • 芽菜雞
2018-11-17 460 浏览
跟朋友去深水埗試了間新店,以為都是一般馬拉茶記,沒什麼期望的,而我只食素菜和海鮮,估計應該都無咩啱我食,坐下來點了個黃金奶油蝦,一試覺得好 ok ,店員推介配埋個饅頭,呢個菜我覺得必試! 還有魷魚通菜,個辣汁幾特別,還有加映多,我自己比較鐘意。同行友人試咗串燒,檳城滷肉卷,辣椒蜆,怡保芽菜 (老闆話芽菜是空運過來,絕不馬虎,這個都推介一試),辣蜆醬汁也很不錯,推介! (我不吃肉,只吃海鮮,主力試海鮮和素食)總括嚟講,下次去深水埗會再幫襯的覓食地方。

總括嚟講,下次去深水埗會再幫襯的覓食地方。

黃金奶油蝦

加映多