2020-01-09 45 浏览
Lunch約咗朋友去佐敦食西餐,見呢間評語唔錯 ,價錢合理。 我哋一人叫一個lunch set,再share。叫咗紅菜頭忌廉蘑菇意粉同埋香煎青衣魚柳。每個餐都有是日餐湯,今日個餐湯係南瓜忌廉湯。個湯非常滑溜,忌廉味好重,幾好飲。我哋仲叫咗個蟹子檸檬醋沙律share,裏面有粟米粒,沙律菜,車厘茄同蟹子,都幾新鮮,檸檬醋酸咪咪好開胃。紅菜頭意粉賣相好靚,粉紅色嘅外觀啱曬女仔。意粉有少少椰汁味,好香,裏面好多野菌夠曬健康。煎青衣魚柳調味上偏鹹少少,但魚柳煎得非常香 ,肉質新鮮,都幾大嚿,好厚肉。配上唔同種類嘅烤蔬菜,仲有焗薯角,營養好均衡。

2020-01-08
2020-01-09 27 浏览
柯士甸站附近有間新餐廳主打fine dining 裝修佈置都簡潔優雅座位與座位之間有距離,好啱傾計relax下門口仲有一張吧枱方便飲酒😊另外服務員態度都殷勤、有禮同埋都會推介食品同顧客了解下食物質素Fine dining 這方面都好滿意👍🏻✨蟹子雜菜沙律擺盤顏色都好靚材料都新鮮微酸嘅沙律汁,作為前菜非常好!牛菌乾意大利飯未食聞落去已經好香😋雖然係意大利飯,但係軟硬度適中兩個人share啱啱好,唔會好飽和滯的感覺,淺嘗,更好味!香煎三文魚配紅菜頭汁三文魚煎得甘香,肉質亦嫩滑不過紅菜頭汁味道不太突出雞蛋布甸面頭都香脆,甜度適中不過如果布甸再滑啲就更好!
柯士甸站附近有間新餐廳
主打fine dining
裝修佈置都簡潔優雅
座位與座位之間有距離,好啱傾計relax下
門口仲有一張吧枱
方便飲酒😊

另外服務員態度都殷勤、有禮
同埋都會推介食品
同顧客了解下食物質素
Fine dining 這方面都好滿意👍🏻✨

蟹子雜菜沙律
擺盤顏色都好靚
材料都新鮮
微酸嘅沙律汁,作為前菜非常好!

牛菌乾意大利飯
未食聞落去已經好香😋
雖然係意大利飯,但係軟硬度適中
兩個人share啱啱好,唔會好飽和滯的感覺,淺嘗,更好味!

香煎三文魚配紅菜頭汁
三文魚煎得甘香,肉質亦嫩滑
不過紅菜頭汁味道不太突出

雞蛋布甸
面頭都香脆,甜度適中
不過如果布甸再滑啲就更好!
  • 牛肝菌意大利飯
2020-01-09 31 浏览
睇得出菜式係有花心思製作的,而且食物質素唔錯,服務態度好好,坐又得舒服,推介大家來試下呢間西餐廳。香煎帶子配檸檬黑醋 $88帶子煎得啱啱好,外面金黃香脆,內裡仍有少少生,鮮甜軟滑, 沙律菜酸酸的好開胃。意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵 $98香味十足,蒜片煎到微金黃,岩岩好,冇苦味。 蒜香加上微微的椒味好刺激味蕾,非常惹味。 意粉軟硬適中,唔會住得太淋, 加上橄欖油口感爽滑。油子汁淹制青衣柳配薯菜 $160食物擺放得幾有心思。 平時我很怕食魚有骨,呢個魚柳就岩岩我,冇骨啖啖肉。 魚柳用油炸過再烹調, 完全食唔到有腥味,但略嫌肉質有點結實,唔夠軟骨 。下面暗藏好多配菜,有椒鹽薯角,炒野菌,煎茄子,青豆角。 配菜好香口,有黑椒味。

香煎帶子配檸檬黑醋 $88

意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵 $98

油子汁淹制青衣柳配薯菜 $160

2020-01-09 22 浏览
神秘西餐鋪同男朋友去佐敦買料染頭髮,所以放左工之後就去玉器市埸附近買料,買完之後順便搵野食,上網見到呢間就去左食,附近無乜食肆開,得呢間,門口有位坐,入面裝修簡約啡色為主,樓底高,感覺舒服。叫左三個野食。醃製刁三文魚蟹籽沙律頭盆係沙律,上枱好靚,個碟黑色長方形,型格,亦都好好食,有三文魚籽小小咸,又有醃料嘅汁酸酸尾尾,夠開胃。加拿大穀飼豚肉扒好鐘意食豚肉扒,雖然豚肉扒厚切,但因為質量好,又係豬脾近骨位,所以油脂多d,令到口感都嫩,吾夠味點燒汁,旁邊有配菜,磨菇好食。意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵男朋友就點左個,可以揀小辣或者正常辣,揀左正常辣,雖然冇肉,但有蒜片,加上偏辣,好惹味。意粉乾身爽口彈牙,幾片辣椒粒,辣味滲晒意粉麵入味,冇肉之佳選。
神秘西餐鋪

叫左三個野食。

醃製刁三文魚蟹籽沙律

加拿大穀飼豚肉扒

意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵
2020-01-08
  • 意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵
  • 加拿大穀飼豚肉扒
餐廳位於廟街附近位置好方便💗我哋行完街就過嚟開餐😍份量真係比想像中大好多😛大大份💗性價比高😋我哋叫咗前菜西班牙黑毛豬火腿沙律🥗是日餐湯薯仔大蒜忌廉湯😛煙肉和牛漢堡🍔同牛肝菌菠菜意大利飯😍完全係眼闊肚窄叫多咗🤣🥗黑毛豬火腿沙律西班牙黑毛豬火腿,甘香油潤令人一試難忘😍沙律菜蕃茄仔配上酸酸甜甜醬汁😍非常開胃😛🥣是日餐湯薯仔大蒜忌廉湯薯仔大蒜濃湯入口非常幼滑,加入大蒜煮更美味😍仲可以暖胃添💗🍔煙肉和牛漢堡厚肉彈口既和牛肉😍配上半溶芝士🧀一擺上枱已經聞到好香😍一啖咬落去好juicy 😛仲有埋脆皮薯條真係Perfect Match🌟哥哥食到完全停唔到口😋🍚牛肝菌菠菜意大利飯牛肝菌配意大利飯係最佳拍檔👍🏻果種獨特香味真係好正💗 香味十足既牛肝菌完全融化係意大利飯當中😛米粒分明唔會會黏作一團👍🏻哥哥最鍾意就係個薯仔大蒜忌廉湯 💗成碗都係佢自己飲晒😛我就最鍾意個牛肝菌菠菜意大利飯👍🏻真係好好味👍🏻 牛肝菌好香啲飯軟硬適中💗

🥗黑毛豬火腿沙律

🥣是日餐湯薯仔大蒜忌廉湯
薯仔大蒜濃湯入口非常幼滑,加入大蒜煮更美味😍仲可以暖胃添💗

🍔煙肉和牛漢堡

🍚牛肝菌菠菜意大利飯

2020-01-02
  • 薯仔大蒜忌廉湯
  • 牛肝菌菠菜意大利飯
2019-12-24 66 浏览
返去舊公司探同事💕黎左附近食一間新開既餐廳叫左招點薈 個名都幾特別入到去比我想像中grand 好多既環境😍成個氣氛都好romantic 第一個係一個煙三文魚沙律💕煙三文魚好厚切而且沙律好新鮮🤪好開胃第二個我地要左一個意大利香草蕃茄扒虎蝦意大利麵amazing !!佢地蕃茄係好rich 帶小小酸但香草中和左 變得好香虎蝦好大隻又多肉 煎得好香意粉佢先炒一炒香再煮 好出色💕第二個就要左一個好香好香既加拿大豬扒佢好juicy 入面既肉係好厚 好有肉味又唔乾身好入味 正 👍👍👍👍推介
返去舊公司探同事💕

而且沙律好新鮮🤪
好開胃

第二個我地要左一個
意大利香草蕃茄扒虎蝦意大利麵
amazing !!
佢地蕃茄係好rich 帶小小酸

又唔乾身
好入味 正 👍👍👍👍
推介
2019-12-20 150 浏览
鄰近柯士甸站 原以為沒有什麼餐廳的剛好看到一間西餐廳 名字似到薈但質素卻不差煎帶子沙律拌檸檬汁帶子煎煮得剛好鮮味保留 另外 沙律菜都非常新鮮配上檸檬汁 更加開胃牛肝菌Risotto被炒過既牛肝菌散發出沁人的香氣飯濕度剛好 加入芝士拌均邊食邊感慨 牛肝菌既鮮 與飯既配合度 100分提一提 片片牛肝菌都好大件呀! 果然係意大利出名菜和牛漢堡配薯菜 一切開個漢堡扒 D肉汁飛晒出嚟而且浸泡緊個包底肉汁多到嚇死人 真係太邪惡既扒配菜 有熱辣辣既薯條 同沙律菜2個人食 剛剛好
鄰近柯士甸站 原以為沒有什麼餐廳的

牛肝菌Risotto

被炒過既牛肝菌散發出沁人的香氣
飯濕度剛好 加入芝士拌均
邊食邊感慨 牛肝菌既鮮 與飯既配合度 100分
提一提 片片牛肝菌都好大件呀!
果然係意大利出名菜

真係太邪惡既扒
配菜 有熱辣辣既薯條 同沙律菜

2個人食 剛剛好
2019-12-20 60 浏览
佐敦就成日行過經過,但原來玉石街近佐敦道開左間新cafe~ 而且有午餐、晚餐同埋下午茶。今日TEA試左個義大利意式雜莓蛋糕,偏甜嘅蛋糕外皮配合酸味十足嘅雜莓topping,完全係天作之合,好味到呢😋😋😋今日仲有靚女水吧沖茶同咖啡,非常有水準,D咖啡豆飲得出絕對係靚野👍🏻 有要求我喜歡☺️ 有部份座位係戶外,方便吸煙人士同happy hour~ 玉石街比較寧靜,所以呢度食嘢非常舒服😌 同旁邊嘅彌敦道及廟街好大對比,好適合同三五知己一齊食下飯,飲下咖啡傾吓計。附近交通選擇多,非常方便!期待下次試埋晚餐😀
2019-12-20 52 浏览
琴日經過柯士甸站附近發現一間新開嘅西餐廳,因為玉器市埸成條街附近都無食肆,所以佢果一點光好突出吸引我去,門口裝修好雅緻,簡約裝修嘅coffee shop,樓底高,坐得舒服。有晚餐有午餐都有下午茶,價錢都唔係貴,下次會嚟試下。頭盆係醃製刁三文魚蟹籽沙律$85上枱好靚亦都好好食,醃料嘅汁好開胃但又唔覺酸,用料新鮮加上佢用上一啲菇,所以比較特別,好好味。蘑菇牛柳意大利麵 $125上枱賣相唔突出,但超級驚喜地好食,佢嘅忌廉汁結合左蘑菇嘅香味,牛柳粒份量足夠,食到尾都仲有牛柳粒。意式香草汁香煎新鮮石斑肉$160上枱賣相唔錯,石斑肉夠滑身又唔嚡口,伴菜有心思,整體非常滿意。店主更從澳洲咖啡比賽得獎,所以叫左杯咖啡試試,果然香味四溢,值得再嚟食,支持小店。

有晚餐有午餐都有下午茶,價錢都唔係貴,下次會嚟試下。

頭盆係醃製刁三文魚蟹籽沙律$85

蘑菇牛柳意大利麵 $125

意式香草汁香煎新鮮石斑肉$160

• 醃製刁汁三文魚沙律
  • 意式香草汁香煎石斑魚
  • 蘑菇牛柳意大利麵
3K
2019-12-19 50 浏览
佐敦食肆多,正好友人有好介紹,最近新開的一間西餐廳。地方不算大,但坐得舒服。套餐太過死板,喜歡想食就食,散點最迎合我。巴馬火腿沙律夠清新。巴馬火腿那鹹香,那軟熟,好味。友人又有好介紹,揀選了一款意大利麵,蕃茄扒虎蝦。份量不少,可齊齊分享。意大利麵軟硬度適中,每條吸盡蕃茄蓉精華,好味。虎蝦厚肉,夠爽夠彈,啖啖滋味。煎石班魚也不錯,即叫即做,火喉控制得冝,魚肉嫩滑。整體來說質素平均,是一間不錯的小店。

套餐太過死板,喜歡想食就食,散點最迎合我。

巴馬火腿沙律夠清新。巴馬火腿那鹹香,那軟熟,好味。

煎石班魚也不錯,即叫即做,火喉控制得冝,魚肉嫩滑。

整體來說質素平均,是一間不錯的小店。

2019-12-19
2019-12-15 44 浏览
男友黎佐敦接放工 , 想近近地搵間西餐食下 , 就試下呢間 !餐牌 :自家製刁草三文魚沙律 ($88)店員推介我地試呢個沙律 , 就試試佢 ! 😏😏用檸檬汁同埋刁草自家醃製刺身級三文魚 !!口感比起一般薄切煙三文魚更加有口感 , 而且非常入味 , 食左一半先記得影相 🤣 推介大家試下 !! 👍意式精選海鮮小暖鍋冬天除咗打邊爐 , 食西餐都有小暖鍋 !!我哋揀咗大蜆同埋小龍蝦配白酒忌廉湯底 , 個火非常之猛 ! 湯底熱辣辣 !! 蜆嘅份量都幾多 , 而且蜆肉非常飽滿 , 龍蝦肉海水味突出 , 肉質彈牙另外個蒜蓉法包都係重點 !! 3 塊大大片 , 而且蒜蓉醬好足料 , 一啲都唔孤寒 強烈推介大家將佢點滿白酒忌廉湯黎食 , 個包索曬 d 湯非常好食 , 而且熱辣辣 !! 😋😋😋😋燒美國頂級肉眼扒配黑松露燒汁大廚精選薯菜 (10 oz) ($268)肉眼扒好大塊 , 好腍 , 多汁 , 有牛味 , 佢哋嘅燒汁係用牛骨熬製 , 配菜亦唔馬虎 加拿大穀飼豚肉扒 ($168)首先要讚下食材本身高質 , 就算我哋要求煎到全熟 , 都唔會嚡口 , 仍然非常軟同有肉汁 自家製心太軟配 movenpick
餐牌 :
自家製刁草三文魚沙律 ($88)
店員推介我地試呢個沙律 , 就試試佢 ! 😏😏
用檸檬汁同埋刁草自家醃製刺身級三文魚 !!
意式精選海鮮小暖鍋
冬天除咗打邊爐 , 食西餐都有小暖鍋 !!
加拿大飼豚肉扒 ($168)
自家製心太軟配 movenpick 雪糕 ($88)
心太軟係自家製 , 唔會太甜 ! 食完甜品好滿足 😁

店舖位處內街 , 雖然唔係食肆集中地 , 但推介大家嚟試下呢間小店 !
菜式睇得出同食得出有花心思 , 而且有質素 , 價錢又合理 , 環境乾淨 , 坐得舒服 👍👍
  • 自家製刁草三文魚沙律
  • 加拿大穀飼豬肉扒
  • 意式精選海鮮小暖窩
位於廣東道既Check Point Bistro係晚上時份其實留意到附近既店鋪都已經關得七七八八,唯注意離遠既呢間餐廳依然亮起燈光,既然系咁卡比就鼠左入去會一會佢地既食物。餐廳屬西式餐廳,除左常見既菜式外,亦提供一些具特色既外國菜,值得一試。另外餐廳內部既裝潢以簡約為主,氣派的隆重感適中,岩哂卡比可以坐得舒服而吾會覺得周身吾自在啊。🔷自家製刁三文魚沙律💰85 💙82/100刁三文魚係餐廳自家製醃制,與平時食開既煙燻三文魚很不同,加入左刁草碎係面,但香料成份卻不會覺得太濃烈。沙律菜部分除左常見既火箭菜、蕃茄仔等,亦有爽口,外型似菜心但會有類似水點係面既冰菜。沙律醬用左黑醋汁,配搭刁三文魚很不錯。🔷Shakshuka - 以色列風情 配 法式多士💰88up 💙75/100呢款可以話系以色列既特色菜之一,好多蕃茄、芝士,中間有粒生雞蛋,撈埋一齊食系以色列正宗食法,optional 加入其他配料,如磨菇。聽老闆提及佢有系味道方面做到儘量滿足到亞洲人的口味,譬如說香料成份加入得無咁重手,咁卡比食落又真係食吾出明顯陌生或者接受吾到既香料味。🔻主食揀左以法式多士去嘗試下,食法就如蒜茸包配咖喱咁。法式

自家製刁三文魚沙律

🔷自家製刁三文魚沙律💰85 💙82/100
Shakshuka - 以色列風情 配 法式多士

Shakshuka - 以色列風情 配 法式多士

🔻
主食揀左以法式多士去嘗試下,食法就如蒜茸包配咖喱咁。法式多士十分脆,面上放滿shakshuka,蕃茄味最為明顯,連埋一齊成啖咬又幾吾錯。
香煎羊鞍配大廚精選薯菜

🔷香煎羊鞍配大廚精選薯菜 💰268 💙88/100
羊架份量有兩塊,外貌煎得香口好靚。食羊有人鍾意佢果種膻味,但有的人卻表示抗拒,咁岩朋友跟卡比都係鍾情羊架既呢種味,而餐廳既呢道菜好成功地做到膻味十足,所以都真係食到lamlam利。羊架由於脂肪含量不多,所以油脂感不會很重,配埋個磨菇汁很搭呢。
美國頂級牛小扒配大廚精選薯菜

🔷美國頂級牛小扒配大廚精選薯菜 💰298 💙88/100
雖然叫牛小扒但1D都吾小,牛小扒主要為薄身煎香,表面放左一嚿香草牛油,搽上牛小扒表面十分香口。牛小扒並沒有煎得全熟,大約煎到6到7成熟,食落完全無痴牙。薯菜方面有蘑菇、粟米仔、土豆、筍等,作為配菜及伴點等不錯。

🔷Tiramisu 💰45 💙90/100
呢款係意大利既經典甜點之一,卡比對招點薈既呢款甜點真係食到又驚又喜地美味。首先甜點完全控制得剛剛好,蛋糕紮實得黎又估吾到食落口會即時融化,以咖啡風味為主卻又不會忽視左陣陣既蛋及芝士味。食到好飽既情況下卻對這款甜點上左癮。
伯爵紅茶

🔷伯爵紅茶 💰25 💙90/100

意想不到會比咁高分,茶味十分香濃,水溫控制得又剛剛好。
伯爵紅茶
2019-12-13 219 浏览
同男朋友喺佐敦行街買完野,經過買玉器果條街,發現一間與別不同的餐廳,覺得好特別,所以就吸引左我入去食晚餐餐廳風格簡約舒適,係呢個鬧市中,有一種特別嘅風格。店員都好友善好Nice👍🏻餐牌~我哋叫左一份Set dinner同一份意粉當日精選沙律~醬汁調味唔錯,酸酸地幾開胃,裏面有冰菜,都好新鮮忌廉芝士磨菇焗雞蛋~好重芝士同cream,口感好豐富,足料😋再加埋雞蛋有少少半生熟,感覺不錯美國頂級牛小排配精選薯菜~呢個牛小排真心推薦👍🏻肉質鮮嫩,外脆內嫩,食落口好有層次感,廚師都好細心,幫我地切件👍🏻薯菜都好好食,仲要配埋特製醬汁意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵~唔係睇佢個賣相平平無奇,但其實淨係聞都已經好香,我覺得有少少混合中式煮法,再加上西式食材,都幾新鮮,值得一讚嘅係,啲意粉真係好彈牙心型心太軟~食完晚飯梗係要食返個甜品先至夠滿足!呢個心太軟真係好有愛,賣相好睇之餘,仲好好食!打卡一流👍🏻整體感覺唔錯,聽返店員講原來廚師係酒店班底,唔怪得知食物咁高質👍🏻下次我都會再黎👍🏻

餐牌~

我哋叫左一份Set dinner同一份意粉

當日精選沙律~
醬汁調味唔錯,酸酸地幾開胃,裏面有冰菜,都好新鮮

忌廉芝士磨菇焗雞蛋~

美國頂級牛小排配精選薯菜~
薯菜都好好食,仲要配埋特製醬汁

意式蒜片橄欖油辣椒炒意大利麵~

心型心太軟~

2019-12-12 75 浏览
玉器街中一間與別不同既溫暖餐廳❤️裝修簡約舒服 色調柔和枱數唔算多 但有家既感覺好似一班朋友聚餐咁我咁講係因為老闆好傾得 每枱客都會同老闆傾下計 傾傾下幾枱人都有交流✌🏻呢度既擺設 掛畫 鐘都係老闆世界各地搜集返黎架🙋🏻‍♀️講返食物Dinner set 6點開始是日餐湯:椰菜花忌廉湯椰菜花打到好蓉好滑 好香好實在前菜:忌廉芝士蘑菇焗雞蛋一篤開半熟蛋黃 蛋汁同忌廉芝士融合沾滿蘑菇 咸香開胃主菜:香煎羊架配精選薯菜羊架肥瘦比例適中 煎至7成熟 色澤鮮嫩 肉軟熟有肉汁 羊味頗濃又有淡淡羶味岩哂我 另單點主菜加拿大穀飼豚肉扒配芥茉籽忌廉汁及精選薯菜厚身而爽口夠肉感 肉質軟嫩 香甜多汁好味到男朋友仲想食多份😂兩者唔需要醬汁都好濃肉香薯菜份量大方 好滿意!冬日特定 Shakshuka以色列文等同早餐 蕃茄烤蛋材料大概有蕃茄 芝士 洋蔥 菠菜 青紅椒 香料等而蛋同香腸都係optional既可配法式多士/白飯/意粉如果早餐食Shakshuka一定充滿活力😌✨✨因為好開胃 材料都有營養同飽肚蕃茄等蔬菜炒軟之後加蛋同芝士焗完好香好夾多士另外一款特定仲有意式海鮮小暖鍋可以揀白酒忌廉/香草蕃茄湯底暖笠笠之選午餐
玉器街中一間與別不同既溫暖餐廳❤️

加拿大穀飼豚肉扒配芥茉籽忌廉汁及精選薯菜
厚身而爽口夠肉感 肉質軟嫩 香甜多汁
好味到男朋友仲想食多份😂

兩者唔需要醬汁都好濃肉香
薯菜份量大方 好滿意!

冬日特定 Shakshuka

下次再去 午餐好定下午茶好呢?🤤🤤

另外仲有戶外區
吹吹風之選
2019-09-29 273 浏览
你一間餐廳都係我屋企樓下附近嘅,咁就即管試一試啦,呢間餐廳就係開起玉器街裏面嘅,所以人流唔算太多,咁我都排咗一個午餐你試吓啦,就叫咗一個牛扒餐,估唔到有啲驚喜,肉質鮮嫩有好有牛味係有啲水準,估唔到係呢條街會有間咁幾有質素嘅餐廳,下次我都會再試一試其他嘅午餐。
有間咁幾有質素嘅餐廳,下次我都會再試一試其他嘅午餐。