2015-05-11 907 浏览
作為一個綠茶控,緊係要去一去試呢間主打綠茶既餐廳。最初以為只係賣綠茶甜品,點知原來仲有熟食賣,例如烏冬同飯,幾驚喜。好啦,果日同男朋友每人叫一款甜品share,兩個份量都幾大,所以下次叫時要考慮下個份量。個綠茶雪糕真係好香滑,好重茶同奶味,又唔會太甜,恰度好處。下次還會再去!
作為一個綠茶控,緊係要去一去試呢間主打綠茶既餐廳。
個綠茶雪糕真係好香滑,好重茶同奶味,又唔會太甜,恰度好處。
下次還會再去!
庆祝纪念
纪念日
2015-04-29 1111 浏览
好想念京都宇治 , 見鑽石山有抺茶野, 睇落好似好好味咁.... 試試看環境也不錯先來一壺熱茶再來的是黑蜜抹茶葛粉條其實叫這個甜品是因為想玩這個器具質地並不像在京都/嵐山等地吃過那樣, 這兒的實在太嚇人.....太糊了, 粘在一起不夠分明也不爽滑又不煙韌, 黑蜜和葛粉條味道很不夾白玉紅豆牛奶抹茶 , 抹茶味挺濃 !什莓芝麻奶凍抹茶芭菲 , 賣相討好呀 !軟雪糕唔夠滑芝麻...原以為係黑芝麻, 但居然是白濛濛的.... 這個嘛......賣相勝於味道囉
環境也不錯
玄米茶
先來一壺熱茶
天突黑蜜葛粉條
再來的是黑蜜抹茶葛粉條
其實叫這個甜品是因為想玩這個器具
太糊了, 粘在一起
天突黒葛粉條
不夠分明也不爽滑又不煙韌, 黑蜜和葛粉條味道很不夾
白玉紅豆牛奶抹茶
白玉紅豆牛奶抹茶 , 抹茶味挺濃 !
什莓芝麻奶凍抹茶芭菲
什莓芝麻奶凍抹茶芭菲 , 賣相討好呀 !
什莓芝麻奶凍抹茶芭菲White Sesame Panna Cotta Parfait with Berry Sauce
軟雪糕唔夠滑
芝麻...原以為係黑芝麻, 但居然是白濛濛的....

這個嘛......賣相勝於味道囉

题外话/补充资料: 沒有返頭再食的理由
2015-03-08
2015-04-21 1158 浏览
約朋友食下午茶,成個荷里活得呢間感覺最可以飲野傾下計咁,裏面座位不多,等是難免,這店唯一可取的是不限時。入到去坐左10分鐘,侍應連menu都無俾過,我見佢地扮見我唔到,唯有自己去攞。叫了三個不同的銅鑼燒,天呀,好似隔夜豬仔包咁硬,刀都切唔開,望到廚房位一早整好一大幢的銅鑼燒,乜唔係即整架…(可能我當佢係pancake, 銅鑼燒係咪會係咁嘅質地,真係恕我無知喇)本來諗住食完銅鑼燒叫杯牛奶抹茶飲下,都係唔好再試了,因為都唔平架,快些埋單走人算了。

2015-04-19
等候时间
30 分钟 (堂食)
委實十分失望的一餐 — 抹茶館與其說十分失望,不如說根本從沒期望過。在香港開店一段時間,這店源自於有名的抹茶產地—日本京都,總店設於四条通。日本的味道拍不上可以理解,但是連基本的味道水平都作得不甚了了。炸蝦飯的蝦炸得不錯,算爽脆。但裡頭的蝦身十分乾,但那咖喱汁完全不及格,沒有層次之餘,只有辛辣稠身但不滑溜,而且一點都不香濃,好像只是一道調色的菜式而已。再者夾雜那日式蕃茄沙拉醬,幾塊蕃茄,只是一種各家自掃門前雪的感覺,誰的味道不可以蓋過誰,但混在一起,顯然格格不入。另外餐飲的凍抹茶,一點味道都沒有,綠茶的香氣,等等完全一點都沒有。比加工場的飲品,出來效果更差。74元未計加一,不划算,委實失望的一餐。

委實十分失望的一餐 — 抹茶館

與其說十分失望,不如說根本從沒期望過。

74元未計加一,不划算,委實失望的一餐。

2015-03-31
2015-03-16 1227 浏览
好味的芭菲綠茶好香又有好多層很不錯 推薦!!其次係傳統綠茶佢比你自己沖調 不過無教學紙要自己上網搵點沖法綠茶加黑糖很match跟住一個背脂拉麵一般 背脂肉都有d粗同埋個薑肉片飯 ok的有埋胡椒湯
好味的芭菲
綠茶好香
又有好多層
很不錯 推薦!!

其次係傳統綠茶
傳統綠茶
綠茶軟心朱古力芭菲
2015-03-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
綠茶軟心朱古力芭菲
  • 軟心朱古力抹茶芭菲
2015-02-17 1321 浏览
又到禮拜日,因為幫人買野就黎到荷里活了,咁當然要醫飽個肚先講啦,行行下就黎到哩間鋪嘅門口喇,好耐之前就聽過哩間鋪嘅大名了,我一般唔會逛購物中心的,今日既然黎到就試試啦入面位置其實已經唔少了,但等位總是少不免的。。。等咗一陣就入座了,坐低,其實有啲唔好意思的,外面有唔少人等位,而我就一個人,面對面就有一個空位。。。所以我盡量都想喺非繁忙時間先黎哩種餐廳的,sorry了門口在等位嘅食友們~快啲落order先,黎份【卡邦尼溫泉蛋烏冬】,再黎【綠茶豆乳布甸芭菲】吧,芭菲後上,快!店名叫抹茶館, 綠茶罐做裝飾品,木條綠色sofa裝修,周圍都係清新氣色呢~烏冬上檯了,就聞到濃濃嘅芝士味喇,賣相亦唔錯啵,白色嘅醬汁同烏冬,淡紅色嘅雞蛋同煙肉,綠色嘅蔥粒,令人好有食慾呢~試試味再講啦,醬汁味道ok啦,卡邦尼醬汁嘅味道都好難再有突破架喇,鹹味稍為有啲唔夠,但檯面冇鹽,亦冇胡椒粉。。。煙肉煎得軟軟的,冇過乾抵贊架喇,記得麥當勞嘅【煙肉蛋漢堡】,煙肉經常都過乾,蛋又經常過老,越來越冇意思,所以好耐冇食過了溫泉蛋嘛。。。稍為生咗啲wo,一掂就爆開,最起碼我用匙羹一兜,隻蛋可以喺上面維持形狀嘛,宜家我會用生雞蛋

抹茶館

入面位置其實已經唔少了,但等位總是少不免的。。。

木製裝飾

廚房

卡邦尼溫泉蛋烏冬麵

煙肉

溫泉蛋

溫泉蛋嘛。。。稍為生咗啲wo,一掂就爆開,最起碼我用匙羹一兜,隻蛋可以喺上面維持形狀嘛,宜家我會用生雞蛋去形容,希望係個別問題啦

烏冬口感正常,放開黎食,整體感覺其實還可以啦,檯面沒調味料令碗麵差咗一個層次囉。。。啊,雖然一開始就聞到芝士味,但食落又冇咩芝士鹹香,又冇額外嘅芝士提供,唔係樣樣都要我自己額外叫下嘛。。。服務員又唔係特別多。。。

抹茶豆乳布甸芭菲

食完烏冬喇,服務員小姐,芭菲可以上了啊~3分鐘左右就上檯了,有紅豆呢~嘗嘗雪糕。。。綠茶味是比麥當勞的濃一點點的,但也冇特別滑吧。。。哈哈哈哈,用長匙羹刮低少少,有一層cream呢
明白了,食野就係要食整體的,有時候係要撈埋一起食先食得出味道的嘛,ok,撈就撈吧~ 稍為撈撈,搞掂,繼續食,口感creamy得多了,綠茶味依然足夠。食到脆脆嘅麥片了,麥片同綠茶雪糕一齊食感覺唔錯啊。

啊,哩粒好似係白玉吧~粘粘的,哈哈,都幾得意吖。。。。食到一件滑滑嘅野。。。咩黎嘅呢?再搵下睇下仲有冇呢。。。冇喇,得一件。。。唔通係布甸???開始懷疑自己係咪食緊【綠茶雜燴芭菲】,冇叫過紅豆就有紅豆,冇叫白玉就有白玉,有叫布甸,係有布甸,但得一小件。。。算了。。。整體味道其實唔錯的,有脆脆嘅麥片,有滑滑嘅綠茶混cream雪糕,食落舒服就是了

但價錢就稍為高咗少少了,冇辦法,租金貴吧。。。。。。下次食芭菲就好了,反正烏冬冇咩好食
2015-02-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
抹茶豆乳布甸芭菲
  • 抹茶芭菲
2015-02-11 1233 浏览
與友人到此晚餐點了兩份主食&兩杯飲品主食分別點了天婦羅牛肉鍋燒烏冬&照燒雞肉伴溫泉蛋飯飲品方面,,我點了matcha latte,,友人則點了玄米茶我是第一次光顧這家餐廳友人則試過照燒雞肉伴溫泉蛋飯,,故推介此飯照燒醬汁味道剛好,,不會太鹹雞肉也不會粗糙!!將溫泉蛋拌勻來吃,,味道很好!!但跟這個飯一起的餐湯,,,則很重味精味!!!喝了一口就沒喝~!!天婦羅牛肉鍋燒烏冬,,烏冬很滑~~湯底味道也不錯~~但鍋爐火很快熄滅>0<!!吃鍋燒烏冬就是要熱呼呼地吃~~火這麼快滅了,,都未吃完就開始冷卻下來了~~matcha latte面層的忌廉很甜,,能中和底部甘醇的綠茶味~~!!兩者配合起來,,很好喝!!由於吃太飽了,,所以未能好好一試這裡的抹茶甜品還是會再來一試..才知高下!以主食和飲品的質素而言..算是不錯啊!!
與友人到此晚餐
點了兩份主食&兩杯飲品

主食分別點了天婦羅牛肉鍋燒烏冬&照燒雞肉伴溫泉蛋飯

我是第一次光顧這家餐廳
友人則試過照燒雞肉伴溫泉蛋飯,,故推介此飯
照燒醬汁味道剛好,,不會太鹹
雞肉也不會粗糙!!
將溫泉蛋拌勻來吃,,味道很好!!
但跟這個飯一起的餐湯,,,則很重味精味!!!
喝了一口就沒喝~!!

天婦羅牛肉鍋燒烏冬,,烏冬很滑~~
湯底味道也不錯~~
但鍋爐火很快熄滅>0<!!
吃鍋燒烏冬就是要熱呼呼地吃~~
火這麼快滅了,,都未吃完就開始冷卻下來了~~
兩者配合起來,,很好喝!!
matcha latte
由於吃太飽了,,所以未能好好一試這裡的抹茶甜品
還是會再來一試..才知高下!

以主食和飲品的質素而言..算是不錯啊!!
2015-01-23
2015-01-05 1345 浏览
我同女朋友第一次食抹茶館,有d失望叫左辣牛肉烏冬 火炙三文魚飯(?唔記得咩名但有三文魚刺身同火炙三文魚加幾粒魚子)加一杯白朱古力抹茶跟餐牛肉烏冬都唔錯,個湯好紅但唔係好辣,牛肉係肥牛黎,無雪味個三文魚飯就真係唔多掂,份量好細(日本野不嬲細份但呢個真係細左d), 佢present 出黎係一個魚生飯,但d米唔係珍珠米, 又無落壽司醋, 飯好熱,好似食緊燒味檔既飯盒咁,係得d刺身幾新鮮。另外杯野飲其實我同女朋友都飲唔到白朱古力既味道,杯野好似貢茶既奶蓋綠茶咁,味道差唔多,但價錢係3倍。
我同女朋友第一次食抹茶館,有d失望

牛肉烏冬都唔錯,個湯好紅但唔係好辣,牛肉係肥牛黎,無雪味

2015-01-05
2014-12-29 1362 浏览
雖然我好少飲茶, 但偏偏我又好中意抹茶甜品,(可能因為我中意隻顏色)於是呢日就嚟咗呢間主打抹茶嘅餐廳雖然我目標係甜品, 但無理由淨係食甜品做晚餐嘅~點左個 "芝士雞扒蕃茄忌廉烏冬"個 "湯" 本身都係好濃好creamy嘅芝士, 面頭仲有勁多芝士粉!芝士味太重, 所以唔係好食得出番茄味, 得個少少酸味反而仲怪如果有真正番茄係入面, 或者完全冇番茄味可能會更好~除左芝士粉, 碗野入面仲有好多蒜片, 食完個口第二日都仲臭緊....雞肉比較鞋, d烏冬就幾煙韌幾好食, 不過加埋咁多芝士就好漏!雖然唔算大碗但都食唔晒, 因為仲要留肚食甜品!!因為主菜太漏, 所以甜品叫左個 (我覺得) 比較light嘅抹茶杏仁豆腐,杏仁豆腐入口軟滑, 有少少杏仁味同抹茶味, 比較淡, 加埋甜嘅紅豆蓉同cream一齊食剛剛好, 不過d cream就多左d, 始終主角應該係杏仁豆腐碗野有d水浸住, 我唔知果d係糖水, 抹茶定普通水,浸到d cream, 紅豆蓉同豆腐散開晒, 如果冇水會好d今餐食完之後覺得勁飽, 可能因為d芝士實在太漏...呢兩樣亦唔係想像中咁好食, 如果下次再嚟會試其他款式....
雖然我好少飲茶, 但偏偏我又好中意抹茶甜品,
(可能因為我中意隻顏色)
於是呢日就嚟咗呢間主打抹茶嘅餐廳

雖然我目標係甜品, 但無理由淨係食甜品做晚餐嘅~
點左個 "芝士雞扒蕃茄忌廉烏冬"
芝士雞扒蕃茄忌廉烏冬
如果有真正番茄係入面, 或者完全冇番茄味可能會更好~
雖然唔算大碗但都食唔晒, 因為仲要留肚食甜品!!

抹茶杏仁豆腐
杏仁豆腐入口軟滑, 有少少杏仁味同抹茶味, 比較淡,
加埋甜嘅紅豆蓉同cream一齊食剛剛好,
不過d cream就多左d, 始終主角應該係杏仁豆腐
碗野有d水浸住, 我唔知果d係糖水, 抹茶定普通水,
浸到d cream, 紅豆蓉同豆腐散開晒, 如果冇水會好d

今餐食完之後覺得勁飽, 可能因為d芝士實在太漏...
2014-12-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
2014-10-19 2460 浏览
不知什麼時候,被身邊的朋友影響,喜歡上抹茶?雖然又算不上是抹茶控,但朋友們說想試食抹茶的餐廳,我又要去~雪糕綠茶 $29綠茶味夠濃,只因綠茶粉夠多,還喝到粉的感覺,不算特別出色,還好。芝士雞扒蕃茄忌廉烏冬 $74每樣食物都有各自的味道,烏冬是無味的,芝士蕃茄像放在上面的裝飾,芝士味道不濃郁亦沒有芝士味。雞肉少筋位多,比想像中差很遠。黑蜜抹茶葛粉條 $29不要以為筒出來的會是一條條分明的葛粉條,只是噱頭,全都是粘在一起,黑蜜即黑糖,味道香甜,但抹茶葛粉條太濃,一點都不配。

雪糕綠茶 $29
黑蜜抹茶葛粉條
黑蜜抹茶葛粉條
2014-09-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2014-10-12 2227 浏览
作為抹茶控的我,是日經美人推介一起到來這間以抹茶作賣點的食肆試菜,點了三款甜品,一個丼及兩款茶,分別有: 熱傳統綠茶, 綠茶軟雪糕白玉餡蜜,吉士雪糕紅豆銅鑼,牛肉滑蛋飯,抹茶提拉米蘇及苿莉茶。傳統綠茶配上兩粒沾了黑糖汁的白玉,還端上了一張教導客人如何沖配傳統綠茶的指示板,可惜沖調出來的實與外間喝的綠茶無異。綠茶軟雪糕白玉餡蜜,白玉較硬身好像有點未煮熟,綠茶軟雪糕則有濃濃帶苦澀的綠茶味。吉士雪糕紅豆銅鑼燒,紅豆餡料夠腍身觀紅豆外形教細粒不像選用十勝紅豆。牛肉滑蛋飯選用肥牛脂肪比例少又不鞋口汁料與飯的份量配得剛剛好,汁料能掛於米飯上,不會像湯飯一般的賣相。抹茶提拉米蘇偏甜但軟身芝士味濃與綠茶粉的份量配得恰到好處,至於苿莉茶則較淡味而且沒有苿茶花香比較失望。這裡每樣食品均配以一杯茶,茶味夠甘香易入口,勝過額外點的苿莉茶與傳統綠茶。
右上:傳統綠茶,左下: 綠茶軟雪糕白玉餡蜜,左上: 吉士雪糕紅豆銅鑼,中: 牛肉滑蛋飯,右下: 抹茶提拉米蘇及苿莉茶
傳统綠茶調較法
2014-10-12
用餐时段
庆祝纪念
生日
2014-10-11 2094 浏览
放假同朋友去食lunch,見到有傳统綠茶飲,所以入去抺茶茶館試一試。如果想食清D,抹茶館係一個好好的選擇! 七味牛肉烏冬,湯底清味道不錯,牛肉ok,鳥冬都幾滑! 滑蛋吉列豬扒飯,豬扒香,不過唔夠脆,五十分岩岩好合格啦! 傳統日本綠茶,有得玩,有得食,好過癮丫!茉莉花茶,清清地,好消滯!抺茶茶館地址:鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓325號舖

如果想食清D,抹茶館係一個好好的選擇!
七味牛肉烏冬,湯底清味道不錯,牛肉ok,鳥冬都幾滑!
滑蛋吉列豬扒飯,豬扒香,不過唔夠脆,五十分岩岩好合格啦!
傳統日本綠茶,有得玩,有得食,好過癮丫!
茉莉花茶,清清地,好消滯!

抺茶茶館
地址:鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓325號舖

2014-10-04 1954 浏览
一段時間致力於把全城的抹茶風味都吃遍,終於被我試到了可以再次光顧的=]首先要說抹茶館的Mocha latte是抹茶粉下的狠的類型,如果不喜歡太重的抹茶味可以選焙茶來緩解甜品的甜膩。Mocha tiramisu是好評的第一項。其實前一天被starbucks的tiramisu搭配搞得不太想再碰tiramisu了,但擔心mousse會過於甜膩還是嘗試了下,結果意外的滿意。並不膩的cream以及口感足夠濕潤的蛋糕底,加上抹茶的微苦,抵消掉了我對tiramisu甜膩的擔心=]抹茶紅豆雪糕銅鑼燒,混合起來的口感是不錯,但餅身過甜且顆粒感並不是銅鑼燒的味道,總覺得叫pinecake和銅鑼燒都不太貼切。另外推薦小菜單上的“No.1 人氣產品”,忘了名字,有雪糕紅豆和刷了抹茶醬的熱麵包,冷熱搭配的口感以及紅豆的味道很豐富=]每道甜品都會附贈一小杯茶,是用心誠意的小細節。餐牌上午餐定食價格也都不貴,只是鑽石山實在是不進我常活動的範圍。總體來說是品質不錯的抹茶點,不算心心念想大概不會經常光顧,但也算是值得推薦的小店。

Mocha tiramisu是好評的第一項。

每道甜品都會附贈一小杯茶,是用心誠意的小細節。

2014-09-30
  • mocha tiramisu
2014-09-05 1750 浏览
因為很喜歡抹茶,所以就來了試。店裡裝修不錯,坐得舒服,地方安靜,也適合跟朋友聊天。叫了一杯抹茶奶茶,還不錯,抹茶味挺濃的,不過雪糕可以更滑,整體不錯。另外,卡邦尼溫泉蛋烏冬值得推介,烏冬有咬勁,味道也很好。
2014-08-07
2014-08-29 1680 浏览
甚少到這區,之前已經想試呢間餐廳,剛好見到呢個商場有佢嘅分店,就來一個quick dinner 吧!我們各點了一款拉麵,味道ok!想講的是其抹茶甜品,我們點了一杯抹茶奶茶和軟雪糕新地之類,確實名稱忘記了。茶味還可以,但明顯地食落較"鞋",覺得好"粉",口感不太好!還是Citysuper 入面那綠茶軟雪糕檔口仔啱我口味!
我們各點了一款拉麵,味道ok!