2015-06-10 594 浏览
鮮奶TART係必食之選! TART皮係牛油皮, 岩晒我呢啲中意食牛油皮多過酥皮既人。而且TART皮好薄, 淡淡既牛油香, 唔會搶左奶味。 鮮奶TART最不得了緊係啲奶, 好滑! 又香又重奶味! 朱古力TART要小心, 因為唔係日日整得好食, 買之前睇下係深啡定淺啡, 淺啡又好似好水既話即係朱古力落得唔夠, 會食唔出朱古力味。見到深啡先好買!
2015-05-26 532 浏览
經過港鐵站,就比pie and tart傳出黎ge香味吸引左。最後我買左個鮮奶撻同雞批食。無論係個批定個撻,我都覺得好好食。先講個雞批,都幾足料,食落去淡淡雞肉,而且入面d肉餡唔太硬同唔痴牙另外,個鮮奶撻層皮幾脆,而且個撻ge鮮奶味唔太濃唔太淡,恰到好處。但係,無論係個撻定批,都好易散,所以好易食到成地都係碎

但係,無論係個撻定批,都好易散,所以好易食到成地都係碎
2015-02-16 769 浏览
今日特登出黎買野過年,又再次經過哩間批&撻了,6點幾喇,約咗人9點晚飯,哩個時間唔食又餓,食又怕飽,真係食件撻呀,都要想清楚食邊樣望下再講啦,食有餡批又太飽,甜品又唔想食,突然俾我見到個熟識嘅名,就要哩件啦,【Milk Tart 鮮奶撻】~我喺南非10幾年,除咗唐人街之外冇【蛋撻】買架,一般超級市場bakery賣嘅就係milk tart。南非賣標準size嘅milk tart大概有8吋左右吧,預咗人買返屋企切黎食的家庭裝。一般都會喺表面灑些許玉桂粉,自細屋企人都有教啦,玉桂粉有安神作用,夜晚訓覺之前飲杯暖嘅加咗玉桂粉嘅牛奶會好訓啲嘛~咁milk tart嘅味道就緊係帶甜味架啦,我地會加糖落奶茶度調味,但從來唔會加鹽的,食食飲飲關於奶嘅野,帶甜嘅味道對我黎講同常識冇咩分別 而蛋撻印象中就可以配搭唔同嘅口味囉,鹹甜皆宜~我特登講咁多就緊係有原因啦,原因就係件撻皮好重牛油味,撻皮同整蛋撻嘅皮係同一隻,牛油味其實係好動物feel的,偏油的,配合蛋就冇問題,配合奶哩種好甜品feel嘅飲品嘛,唔係話唔得,可能係我先入為主啦,我覺得奶撻應該係甜品嘅感覺,而唔係咁油膩嘅感覺囉。。。 整體味道其實唔錯的

而蛋撻印象中就可以配搭唔同嘅口味囉,鹹甜皆宜~

鮮奶撻

整體味道其實唔錯的,有新鮮嘅奶味(鮮奶同盒裝保質期長嘅long life milk味道感覺上係有分別的),撻皮亦夠鬆化,中上之作。。。但係整體 ☞感覺☜ ,對我黎講就怪怪地囉
2015-02-15
$7 (其他)
2015-02-07 662 浏览
住在九龍灣附近,閒來就經過哩個門口,但總提唔起興致買個批食下,今日又再經過,忽然覺得有少少餓,適逢其會,就行近啲睇下啦。我喺南非住咗10幾年,批已經成為生活中嘅一部分了,周圍都有批賣,連鎖超級市場呀,連鎖批專門店呀,部分咖啡店西餐廳呀,factory shop呀都有得賣,即食嘅,冷藏嘅都有,屋企同辦公室嘅雪櫃都可能擺咗啲喺度,餓嘅時候就可以放入微波爐叮下就食得,守門口嘛 味道由chicken & mushroom,steak & kidney,feta & cheese,pepper steak,beef curry,lamb curry,roast chicken,連將塊漢堡肉放入批裡面加番茄醬芝士嘅cheese burger pie都有,真係食到厭,所以經過咁多次哩個門口都冇行過去睇下。。。 行過去一睇,真係大開眼界,咩螺絲粉肉汁批,粟米薯蓉批,海鮮批,南瓜批真係咩都攞黎整批,雞批,蘋果批算係最平凡架喇,最後我揀咗一個幾親切嘅名【鴕鳥肉批】。來自南非,鴕鳥肉當然係閒來就接觸嘅食物,隨便一間超級市場都買得到,咁當然就係一分錢一分貨喇,woolworths賣嘅質量算唔錯架喇,已經用醬汁

來自南非,鴕鳥肉當然係閒來就接觸嘅食物,隨便一間超級市場都買得到,咁當然就係一分錢一分貨喇,woolworths賣嘅質量算唔錯架喇,已經用醬汁醃好,攞返屋企放入焗爐焗半個幾鐘就食得。不過食過最好食嘅一次係喺一間食野生肉好出名嘅餐廳,記得當年香港大婆台嘅一個旅遊節目去南非都採訪過嗰間餐廳,成隻鴕鳥腿攞去燒,燒到啱啱好嘅程度,入面嘅肉嫩嫩的切出黎仲係帶血的,好食到不得了,新鮮燒出黎嘅鴕鳥肉嗰種特別香味真係人間極品呀

裝食物用嘅小紙袋

鴕鳥肉批

講返個批,個造型幾特別吖,烤到金黃色嘅表面個頂帶少少啡色,上面仲撒咗啲黑芝麻,帶花邊,哩個雀巢幾得意吖~
開始試味喇,啊,個花邊好硬啊。。。應該係為咗唔想運輸途中只係發生小小碰撞就爛而特別造得硬淨啲吧,又唔係硬得太過份,算啦~ 係黑椒味的,醬汁分量算啱啱好,鹹中帶甜嘅味道帶黑椒味,中規中矩嘅味道最起碼冇太鹹辣味亦唔太辣,肉談唔上嫩但一啲都唔韌,配料有洋蔥仲有啲切成小片嘅不知名嘅菇呢,都算好豐富喇,整體味道都唔錯,12蚊一個批有哩個程度算值得喇,再加一盒維他奶就夠飽了,算係一餐喇~但老實講句我真係食唔出有鴕鳥味,口感係有啲似的,不過冇所謂啦,便餐一頓而已,唔駛太認真,味道ok就已經可以收貨了

鴕鳥肉批

2015-02-05
  • 鴕鳥肉批
2014-09-30 875 浏览
成日經過kowloon bay既地鐵站都會發現隔離間pie and tart好鬼香, 今日我忍唔住平平地食左個肉醬薯蓉螺絲粉。佢其實都唔細舊, 入面有好多螺絲粉都幾飽肚, 而且有焗過,所以d薯蓉都幾香! 不過個人黎講好中意食肉醬, 所以覺得肉醬有D唔夠, 如果可以有多D肉醬就好喇! 不過平平地又飽肚好抵, 下次要試埋其他批!
2014-09-18 633 浏览
而家成日去地鐵站都會聞到好香既蛋撻味,所以成日都會忍唔住買個黎食!今次食左個法式粟米批,其實我由佢未加價之前已經好鐘意食,因為一個十幾蚊,已經好飽,可以當一餐lunch。不過而家加左計,啲料又縮左,外面既薯蓉愈黎愈厚,入面啲料就少,不過又唔會少得離譜,有返啲汁,食落去都無甘乾。
2014-01-23 1106 浏览
我買$18 嘅美國焗芝士蛋糕,返到屋企先發現佢畀咗件$10 嘅tiramisu 畀我 btw,$6.5 鮮奶撻而家好似水咁稀,我不如畀多五毫喺東海堂買北海道3.6 牛乳撻啦

2014-01-23
2014-01-07 957 浏览
經常到港鐵站都會聞到好香既奶同撻既味道,原因?當然就係因為PIE & TART 呢間專門店啦!食就食過好多次,但我覺得有時候肚餓又未食正餐可以喺度買d小食醫肚。鮮奶蛋白撻撻幾鬆脆,有少少牛油既味,蛋白幾香,亦幾重奶味,甜度適中,係幾好食,絕對係醫肚之選。

等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2014-01-06 709 浏览
實不相暪其實宅女一向不吃撻的, 亦很少會吃批類, 所以想當年當這家批&撻開業時真的有說過一句是否全部都放我不喜歡的食物在裡面呢?其實又未必的. 雖然不吃他們的撻類, 但反而這個美式螺絲肉汁批 (HK$13), 又會時不時買來吃.其實這個也不算是批啦, 因為頂端的就是一大圈薯蓉, 而底下是混了茄汁的螺絲粉要拿去焗出來的薯蓉焗得外脆內棉, 質地雖然粗糙但吃起來較有質感.而底下的是加入了火腿絲和粟米粒的螺絲粉, 混了不少茄醬, 吃起來酸酸地都OK的.份量不是好多, 當正餐當然沒可能, 但有時太餓買來一個暫時頂肚也不錯.
出來的薯蓉焗得外脆內棉, 質地雖然粗糙但吃起來較有質感.
庆祝纪念
圣诞节
2013-12-08 603 浏览
買完2個撻後5分鐘到就食。鮮奶撻已經吾熱 不過味道無變 反而無甘熱既解奶味仲出d。雞批就比較熱 餡多、雞肉多 批皮好香 食落去仲有少少脆脆地既口感 但系一拎起個批就已經爛爛地 個批會分開上下2半 呢度可以改善下!

買完2個撻後5分鐘到就食。
鮮奶撻已經吾熱 不過味道無變 反而無甘熱既解奶味仲出d。
  • 雞批
2013-07-09 564 浏览
在一眾港式茶記小食當中,小弟最鐘愛的,仍要數到酥皮雞批....在一眾有雞批供應的地方當中,小弟的心水之選,仍是連鎖店"Pie & Tart"的出品....正所謂"一分錢一分貨",將這裡的雞批與普通的茶記比較,確實是有點不公平的....不過若單論足料以及酥皮的鬆化程度,"批&撻"仍是可稱冠....相比起多年前吃到的,老實說是有些退步了,但價錢卻是一年比一年貴....用义咭開酥皮後看,餡內的切粒雞肉依然健在;白汁也不至於杰撻撻如像漿糊;酥皮厚度與鬆化度則是不及往昔....十二大洋一個,的確是貴。不過間唔中來一個,絕對是無傷大雅...

2013-07-03 426 浏览
超級久違的味道對上一次吃是很小的時候了要了鴕鳥肉派($11)Pie的樣子味道沒怎麼變〜〜因為拿回家吃所以pie crust稍微軟了,不過還是蠻flakey的,餡料不算爆滿,但剛剛好不膩鴕鳥肉不腥不怪,反而很鮮,裡面還有薯仔塊,甜甜鹹鹹之中又帶一點黑椒的辣,不錯不錯,吃完也蠻飽的
超級久違的味道
對上一次吃是很小的時候了
要了鴕鳥肉派($11)
Pie的樣子味道沒怎麼變〜〜

2013-07-03
外卖自取
$11 (其他)
  • 雞批
  • 鮮奶撻
2013-06-12 402 浏览
又到了鳴謝時間,早前與食友  SSG  一起往九龍灣出席活動,甜姐兒送了購自 「Pie & Tart Specialists」的咖啡曲奇給我,真是感激,謝謝妳啊!其實筆者亦曾經有一段時間在九龍灣返工,下班後間中也會到地鐵站的 「批&撻」 買些零吃,尤其喜愛它香口的酥點和熱辣辣的雞批,反而從沒試過店裡的曲奇。至於這包像闊版葫蘆造形的咖啡曲奇,大大的一袋,非常重手,分量十足。味道方面,啲曲奇質感鬆化輕身得來牛油味又不太濃,吃起來不太膩口,感覺較為健康,只是咖啡味不太明顯,稍嫌有點兒平淡,未夠突出。
2013-06-09
用餐时段
下午茶
用餐优惠
其他
2012-11-18 540 浏览
忘記了自己以前有沒有食過, 有都應該好耐之前... 今日途經九龍灣地鐵站, 打算買來一試...除咗批同撻, 仲有酥餅...同埋切餅, 布甸...要買4個先有紙盒裝, 唔想整碎, 唯有買4個...到朋友家後, 將撻放入微波爐叮20秒, 熱度剛剛好...雞批 $11-- 雞肉軟腍, 白汁很香, 批皮鬆脆, 好味...蘋果批 $8-- 看外表還以為是波羅批, 原來是蘋果批... 蘋果甘香清甜, 批皮酥香鬆脆...南瓜批 $8-- 南瓜非常香甜, 味道濃郁, 很美味!!! 批皮鬆脆... 朱古力鮮奶撻 $7-- 先用茶匙吃掉餡料, 朱古力味很淡, 奶味很重, 奶香欠奉, 不太滑溜... 牛油撻皮太薄, 移除銀色錫紙杯時弄破了撻底, 撻皮沒有牛油香...款款都幾好味, 下次會再試埋其他味... .
店外環境
店內環境
除咗批同撻, 仲有酥餅...
店內環境
同埋切餅, 布甸...
包裝
要買4個先有紙盒裝, 唔想整碎, 唯有買4個...

到朋友家後, 將撻放入微波爐叮20秒, 熱度剛剛好...
雞批
雞批 $11
-- 雞肉軟腍, 白汁很香, 批皮鬆脆, 好味...
蘋果批
蘋果批 $8
南瓜批
南瓜批 $8
朱古力鮮奶撻
朱古力鮮奶撻 $7

款款都幾好味, 下次會再試埋其他味...

2012-11-17
店外環境
包裝
雞批
蘋果批
南瓜批
2012-08-29 203 浏览
今日經過呢間野見到個名好吸引!於是就行咗去望下點知見到有鮮奶TART,,,個樣好似蛋TART咁好令只係$6.5一個即刻買尼試下但買完先醒起自己要撘地鐵..不過唔理喇去到月台有椅架喇但係..如果呢間野有得坐係到慢慢食既就好喇打間個紙袋...有陣淡淡地既牛奶味!有匙比埋都幾好,,第一啖食落口,,,好似食緊牛奶咁好正!!!第2啖加埋D餅皮一齊食,,好似山琦既蛋白蛋TART但多咗一份牛奶香!!而且呢個仲冇咁'漏'添!仲有好多唔同既PIE&TART例如...朱古力鮮奶TART,芝士鮮奶TART,南瓜PIE,APPLE PIE....好多都好想試!!!而且唔貴..值得一試
今日經過呢間野見到個名好吸引!
於是就行咗去望下
點知見到有鮮奶TART,,,
個樣好似蛋TART咁好令

只係$6.5一個

即刻買尼試下

但買完先醒起自己要撘地鐵..
不過唔理喇去到月台有椅架喇

但係..如果呢間野有得坐係到慢慢食既就好喇

打間個紙袋...有陣淡淡地既牛奶味!
有匙比埋都幾好,,

第一啖食落口,,,好似食緊牛奶咁

好正!!!
第2啖加埋D餅皮一齊食,,
好似山琦既蛋白蛋TART但多咗一份牛奶香!!

而且呢個仲冇咁'漏'添!

仲有好多唔同既PIE&TART
好多都好想試!!!
而且唔貴..
值得一試