2016-09-28 376 浏览
今味味饒未吃早餐便去九龍灣打算睇屍殺列車,經過地鐵的Pie & Tart,實在忍不住買點吃的。現場所見款式不算太多,但勝在夠特別而且價錢合理,無記錯大致都是$15以下。甜撻是不同口味的奶撻(原味,芝士,朱古力),另外還有日式紫薯流心撻,款式也挺附合香港人口味吧本以為會是奶撻再加上紫薯粉,因此沒期望有太濃的紫薯味,豈料流心餡料都有着濃濃的紫薯香!第一口味饒太偷心了,嘴饞的,貪婪的咬了大大一口。燙,很燙,舌頭都燙得沒有感覺了,但當舌頭漸漸恢復知覺時,意識便被像真且香濃的紫薯香扯回現實。坦白說,第一口我也不肯定紫薯味是來自那種感官,畢竟味覺都變遲鈍了。第二口,味饒輕輕吹涼流心餡料,小心翼翼地用嘴唇先測試一下温度是否適中,才放心把餡料連同撻皮一同送到口裏。這次終於能細細品嘗了,終於能確定紫薯香來自味覺。紫薯餡料甜度適中,沒有蓋過紫薯味的死甜和奶味,流心的質地中和了一般紫薯甜品給人的膩和厚重。撻皮比芝士撻和奶撻的要厚和實,不夠酥脆,大概是因要盛載滲透力強的餡料吧,唯有在撻皮的質地上作少許妥協了。芝士撻是味饒一直的至愛。說是芝士撻,其實是奶撻上面鋪滿芝士粉。芝士撻餡料的質地與流心撻的自然截然不同,

紫薯芝士撻

第一口味饒太偷心了,嘴饞的,貪婪的咬了大大一口。

芝士撻
芝士撻是味饒一直的至愛。
說是芝士撻,其實是奶撻上面鋪滿芝士粉。

芝士撻餡料的質地與流心撻的自然截然不同,大概就是一般蛋撻的質地。
奶味不算濃,愛3.6, 4.0牛乳的味友不要期望過高。不過對於抗拒奶羶的吃貨(例如味饒),便會覺得恰到好處。
單吃奶撻,可能會覺得偏甜,而且單調,芝士撻便會夠有層次。在味道像牛奶糖的奶撻上,灑滿帶點鹹鹹的芝士粉,成功令人的焦點離開那不夠奶香的奶撻,反而慶幸奶味沒蓋過芝士的鹹香。微焦的芝士粉帶點粗糙且有咬口,與幼滑呈布甸狀的奶撻形成強烈對比。

撻皮十分鬆脆,富牛油香,叫人一試難忘!
Pie & Tart還有多款鹹批,但味饒暫時未試過,固不能作評論了~

2016-09-24
紫薯芝士撻
芝士撻
2016-09-26 323 浏览
見好似好多人買鮮奶撻咁,就買個黎試下,7蚊個唔算好貴,一打開散發淡淡牛奶味,入面既牛奶唔會焗得太熟,岩岩好咁嫩滑,個皮亦都好脆,唔會因為擺得耐而林哂下次會買其他味黎試下,感覺上其他味都唔錯咁
下次會買其他味黎試下,感覺上其他味都唔錯咁
2016-09-18 254 浏览
呢日經過九龍灣地鐵站,見到有流心紫薯撻賣,即刻忍唔住買咗個。一切落去,紫薯撻流心效果爆分,非常吸引,而且紫薯味香濃可口,紫薯味突出,又唔會過甜,真係唔錯,撻皮亦夠鬆脆,真係叫人欲罷不能,食完一個仲想繼續食。
2016-09-17
用餐时段
下午茶
2016-08-29 475 浏览
港女三寶(抹茶、芝士、紫薯)都是我的至愛,今次到Pie & Tart試三寶之一的紫薯流心撻$12。老實說期望不大,以為是鮮奶撻上加了紫薯粉而已,殊不知有驚喜!驚在打開紙盒後發現紫薯撻表面已經裂開了,奶漿四溢;喜在味道相當不錯!相比起抹茶和芝士,紫薯的味道一向較低調,難得這個撻的紫薯味很突出很濃;名副其實很流心,甚至有點太流心了,好像有點未焗熟的感覺,但質感頗滑。$12來說值得試試~希望下次的新產品是抹茶撻!
紫薯流心撻
紫薯流心撻
2016-08-23 408 浏览
平時去開Pie&Tart專門店,都會買鮮奶撻。今次,由於較肚餓唔想食甜品住,所以就買左芝士蘑菇撻試一試。($13)呢個撻餡料有伴白汁煮過既蘑菇、粟米同少許洋蔥,幾足料。面頭仲有層金黃色既芝士包住,熱辣辣好吸引份量不太大,啱啱飽肚,路過九龍灣地鐵站既人不妨可以試一試。不過,個人認為貴左少少,間唔中食一次就好

呢個撻餡料有伴白汁煮過既蘑菇、粟米同少許洋蔥,幾足料。

面頭仲有層金黃色既芝士包住,熱辣辣好吸引

2016-08-20 316 浏览
同甜心小姐晚飯後, 大家齊齊上去甜心小姐屋企傾計談心, 一出九龍灣站見到Pie & Tart, 比佢的香味吸引住, 但因為食得太飽, 食唔落TART, 但竟然比我發現有$10一件蛋糕, 可能已經晚上八點幾, 所以已經剩餘好少, 一於買2件上去齊齊分享件。意大利芝士切餅, 脆脆軟心朱古力切餅買兩件都有紙袋盛載, 去到甜心小姐屋企雪多陣就齊齊食, 其忚人都話好抵 ! 不過抵還抵都要睇下好唔好食。意大利芝士切餅普通味道, 芝士味唔突出, 下次唔會試脆脆軟心朱古力切餅朱古力味夠濃, 還有一件朱古力曲奇, 表面亦鋪了朱古力脆脆,以$10價錢真係唔錯.
意大利芝士切餅,
脆脆軟心朱古力切餅
意大利芝士切餅
普通味道, 芝士味唔突出, 下次唔會試
脆脆軟心朱古力切餅
以$10價錢真係唔錯.
外卖自取
$20 (其他)
2016-07-05 528 浏览
今日又試咗個批 粟米批早上買定做午餐 本身見佢細細個 以為一定會唔夠飽 仲買多咗個包點知食完飽到連個包都冇食😂朝頭早以為會好長龍 但都冇乜人買 加上店員手腳快 基本上唔洗點等就買完嚕個粟米批有一層厚厚地既薯泥 下面係白汁粟米 有幾條火腿咁 如果混合一齊食 其實都唔錯 不過料有啲少 所以有啲薯泥無乜味 我自己再加pepper& salt 就好啲 不過十幾蚊 又一餐 方便又便宜😏
今日又試咗個批 粟米批
點知食完飽到連個包都冇食😂

不過十幾蚊 又一餐 方便又便宜😏
粟米批
2016-07-05
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2016-07-05 448 浏览
以前pie & tart 周圍都有 宜家真係愈執愈少 偶到九龍灣地鐵站 見到梗係要試試啦 宜家一隻鮮奶撻 要7.5 其實當小食咁都幾實惠 我食咗一隻鮮奶撻 好奶😂 (奶味好重) 好滑 用紙袋裝住 其實仲有好多款㗎 我諗住下次再試試😂 價錢都唔係好貴 重點係位置好方便 係b岀口直岀就係
以前pie & tart 周圍都有 宜家真係愈執愈少
偶到九龍灣地鐵站 見到梗係要試試啦

宜家一隻鮮奶撻 要7.5 其實當小食咁都幾實惠
我食咗一隻鮮奶撻 好奶😂 (奶味好重) 好滑 用紙袋裝住

2016-07-04
外卖自取
$7.5 (下午茶)
2016-05-29 537 浏览
今日經過德福見到好似出左新野睇到係鴕鳥批又未食過 所以咪買嚟食下 個鴕鳥批外層會有少少硬身 應該是因為入面有汁係到關係 入面有洋蔥 青椒 薯仔最緊要夠淋身 仲有鴕鳥肉係到 辣辣地 絕對會剌激到人胃口 見到都劝留口水 😁😁 仲有可以保持又熱 又多汁 唔係到到都做到 比雞批仲要大個 可以講係飽肚首選 價錢同一樣 材料十足 外面仲要有黑芝麻係到 從外觀上都已經一百分 入面就更加吾洗講 要比個讚佢
今日經過德福見到好似出左新野

2016-05-29
等候时间
1 分钟 (外卖送餐)
2016-02-12 801 浏览
每次經過批&撻,小妹都會忍唔住整返個撻嘆下,呢度嘅撻真係幾足料通常lunch未食,小妹會買會螺絲粉撻底層係螺絲粉,軟硬適中,由蕃茄醬加洋蔥加火腿配搭,蕃茄醬嘅香甜令到啲單調無味嘅螺絲粉有所提升,而且表頭係軟滑無比嘅薯蓉,經焗爐焗一焗,微脆但唔會過份乾身,配合香甜蕃茄醬,滋味無窮同時買左鮮奶撻,呢度嘅鮮奶撻甜度食中,而且香滑,好似食整燉奶咁,而個餅底好脆身,唔會無左個乾爽感,囗感豐富,價錢相宜推介!
通常lunch未食,小妹會買會螺絲粉撻
推介!
  • 螺絲粉撻
  • 鮮奶撻
2015-12-08 602 浏览
多年來都保持到本身水準其實係好難得的事! 服務好貼心,會附上膠匙作使用。TART皮依然做得夠香酥,牛油味好香濃而唔會感覺到油膩, 鮮奶好滑,甜度非常好,味道濃郁,唔會有漏感, 正!
多年來都保持到本身水準其實係好難得的事!
服務好貼心,會附上膠匙作使用。
  • 鮮奶tart
2015-11-07 807 浏览
晚了回家,要準備明日一家早餐,只好係地鐵店買。pie n.tart 陣牛油味好勁,吸引左過去。先買兩包麵包做早餐,甜餐包,幾鬆軟同帶股蜜糖似架甘甜味,撕開再抹牛油就係小朋友們愛吃的早餐啦,加杯奶就唔覺太甜。肉鬆包己切開一。片片仔,拎起食方面,入面都藏有唔少肉絲,甜肉絲配鹹麵包底,我鐘意食,有時豐富d會夾片炒蛋單左件藍莓鬆餅同蛋糕當high tea,鬆餅比較乾身,藍莓唔多同假假地,唔太喜歡。 而件cake 10蚊件,相唔錯仲插住塊曲奇,個朱古力mousse亦都好普通,個mousse朱古力味好淡,無乜質感好易溶架mousse.意大利芝士餅芝士味都偏向淡身架,好輕質地唔夠滑口。勝在價錢街坊

意大利芝士餅芝士味都偏向淡身架,好輕質地唔夠滑口。

勝在價錢街坊
2015-10-07 618 浏览
食物選了一份螺絲粉薯蓉批,遞給我時是熱騰騰的。螺絲粉是番茄味,帶一些很小粒的雜菜粒,預製的批內的螺絲粉必定是煮得過腍不解釋。薯蓉有點薯仔味,但沒有牛油香,也不夠滑,因為是翻熱的關係,所以有點乾。服務店員招呼蠻快,也有禮貌,在Order後會替你加熱後再遞紙巾和袋給你,不錯。總結以前一直聽朋友說Pie & Tart的批很好吃,特別是雞批,可是我對雞批不是特別有興趣,只好點其他。可能真的只有雞批是鎮店之寶,也就罷了,畢竟我還是覺得批好像甜的比較好食點。而十多元一件小型批但又吃不飽令其性價比更低,更不可取了。
食物
螺絲粉薯蓉批

總結
2015-08-12
2015-07-04 823 浏览
放工返嚟,見到西米布甸好吸引,於是買左返嚟。11蚊嘅西米布甸附送淡奶。西米太"林"。完全唔知食緊西米。布甸冇乜吉士味,好淡口。總結:失望!比個樣呃左,原來唔得!
放工返嚟,見到西米布甸好吸引,於是買左返嚟。
11蚊嘅西米布甸附送淡奶。
西米太"林"。完全唔知食緊西米。
布甸冇乜吉士味,好淡口。
總結:失望!比個樣呃左,原來唔得!
西米布甸
2015-06-30 574 浏览
有一次經過九龍灣港鐵站,貪新鮮到pie and tart買了個芝士鮮奶tart,超好吃,tart皮鬆脆,濃郁芝士和鮮奶味混在一起,加上脆皮,令人味蕾大開。其他tart也很好吃,例如咖哩海鮮tart,薯蓉tart,蘑菇tart也很好。
  • 芝士鮮奶tart
  • 咖哩海鮮tart