2007-08-21 305 浏览
阿A同阿M食完麵後,黎食番個飯後甜品.我地揀選咗湯丸番薯糖水,d番薯好甜,係花生白芝麻湯丸,雖然有d膩膩地,係好味既.
2007-08-16 106 浏览
食完烏冬, 又食糖水, 捨近取遠, 去了對面商場, 因為而間先有腐竹食.腐竹白果糖水: 8分, 今次文迪同我一人一碗, 繼續係煲得好淋, 面頭係奶白色的,腐竹溶成水一般, 真係成碗飲都得. 奇怪不是每間手造都有得食, 無市場?人大了, 反而很喜歡小時候的東西, 竹白, 又讓我想起燒烤後祖母一早預備好, 下火用的腐竹白果糖水. 那時的日子真溫馨.

2007-06-19 80 浏览
上星期買左一客榴槤班戟比BF, 一拆開個透明膠袋已經有陣陣榴槤味, 入面有榴槤肉和忌廉, BF還讚不絕口呢!
2007-01-17 6 浏览
食完排骨大王實在心有戚戚然, 結果又叫了這裡的甜品. 食了不知幾多次了, 今次又是鐵膽.腐竹白果糖水: 8分, 而度的竹白煲得很淋, 腐竹溶成奶般, 相當清甜. 食完咖哩再食竹白真是一流.焗芋蓉西米布甸: 8分, 當然不是我至愛的焗西米布甸, 蓮蓉亦變了芋蓉, 但這個布甸是焗得不錯, 面是微脆, 入面的蛋同芋蓉份量剛好, 沒有太甜.不過這裡的價錢好像不斷上升, 是貴了點.

不過這裡的價錢好像不斷上升, 是貴了點.
2006-12-27 56 浏览
要左兩個糖水,男朋友要芝麻糊湯圓,我要左合桃露豆腐花,他的芝麻糊好"熙",完全唔似芝麻糊,好淡,擺明溝哂水.湯圓係花生湯圓,都過得去(如果唔高要求的話). 而我的豆腐花亦偏淡,合桃露都算合格.一向對芝麻糊都高要求的男朋友食到佢"wear" 哂咀.

一向對芝麻糊都高要求的男朋友食到佢"wear" 哂咀.

2006-08-18 42 浏览
一大伙同事共聚下午茶沒有點糖水點了一堆糕點點了2客椰汁馬豆糕$15@2客椰汁紫米軟糕$15@2客芒果布甸$17@2客香蕉班戟$17@3客芒果班戟$17@2客榴槤班戟$22@馬豆糕大量粒粒馬豆美味指數○○○○○紫米軟糕夠香夠滑美味指數○○○○芒果布甸芒果肉份量適中甜味適中美味指數○○○○香蕉班戟比芒果班戟遜色美味指數○○○芒果班戟比想像中多芒果肉多芒果少cream仍夠甜美味指數○○○○○榴槤班戟一大口榴槤肉十分香甜榴槤味重美味指數○○○○○滿記keep得住水準=P
一大伙同事共聚下午茶

榴槤班戟
一大口榴槤肉十分香甜榴槤味重

滿記keep得住水準=P
2005-06-12 12 浏览
滿記既甜品..價錢唔平...廿幾蚊一個糖水..而且可能而家周圍都有d d野食...榴槤丫.芒果..周圍都有..已經覺得冇左果樣特色...就算係佢個芝麻糊..都應該係用粉混..所以我覺得而家食滿記..唔係好值..
2005-06-12 10 浏览
食飽印度菜,回家前來食甜品,叫了腐竹蓮子薏米糖水,嘩!雖然係糖水,但都唔駛甜成咁!!好似飲糖漿咁! 食了幾啖就交由男友包辦.最後都是食剩了
2005-06-09 10 浏览
食完燒鳥好似唔多飽再黎SHARE一份榴槤pancake同一杯西瓜汁榴槤pancake仍然係唔錯但可能而家榴槤無咁當造pancake內榴槤份量少左而且無咁香滑好味不過好彩d cream味道都唔錯連平時唔多鍾意cream既我都食晒西瓜汁無乜甜味似乎無乜點額外添加糖水都係健康之選
食完燒鳥好似唔多飽

西瓜汁無乜甜味
似乎無乜點額外添加糖水
都係健康之選
2005-06-04 7 浏览
食完大皿,朋友話都食甜品。所以在順路中,便落這裡找甜品食。朋友一見滿記,還見到綠色皮的榴槤班pancake(HKD22)。她就問我食不食榴槤,我同佢講我已經兩年未食過了。她再問咁即是食不食,想不想食,我即刻話想。她就買了一盒兩份食,因為之前個餐重好飽。她先去取票、付錢,再去取貨,我就找位坐。她取到後一坐下就取出來食,一人一舊。我和她一樣,只需二啖就食完。食完後感覺一樣,就是皮很差,榴槤肉又軟又甜,很好味,但太少,忌廉就太多。好在我食後過她,所以先是一啖食了全部榴槤,第二啖才食忌廉。所以第一啖真的好好味,第二啖就一口泡沫了。總括來講都是去街市用二十元買個細榴槤食好過,起碼啖啖肉。

2005-06-03 12 浏览
經常都會食滿記既豆腐花, 水準亦保持得好好, 鮮果真係幾新鮮, 豆腐花好滑, 不過豆味唔夠濃, 加椰汁幾特別... 不過唔知點解佢地無糖水底? 雖然$27 蚊貴左d, 不過幾大碗同幾飽肚架!

雖然$27 蚊貴左d, 不過幾大碗同幾飽肚架!
2005-04-10 7 浏览
西瓜汁都成$19, 貴貴貴! 仲要唔太甜咋! 以後都唔幫襯!
2005-02-01 8 浏览
第一次飲海底椰子冰好甜, 我覺得好似落左好多糖水咁, 椰子肉好清甜!不過佢地好唔環保, 用好多好多膠盒膠蓋!

不過佢地好唔環保, 用好多好多膠盒膠蓋!
2005-01-19 22 浏览
前排都幾凍下﹐行完街黎呢度叫左碗熱杏仁茶同埋熱芝麻糊同人share, 我覺得好好味﹐尤其係第一淡~~之前亦試過楊枝今露, 都幾杰下﹐有多芒果粒同埋西柚肉﹐唔錯~

2005-01-13 11 浏览
我都食過呢間店舖的海底椰子冰,太甜,好難食之餘,HK$20, 唔值