2022-09-15 43 浏览
川菜當中, 烤魚係我其中一樣最鐘意食嘅。今次黎到呢間新十開嘅烤魚店,第一時間點咗個🐟川式孜然烤魚,點嘅時候跟埋配菜 - 薯仔、蓮藕、冬菇、豆芽,加埋係超正!呢度配菜繁多, 選咗以下的:✨兩款牛都係特別推介同必叫🐮手切鮮封門牛柳 - 牛柳夠厚切又夠嫩,鐘意食牛嘅一定like!🐮鹽燒厚設牛舌芯 - 牛舌加鹽燒係冇得輸,一定要點🐤免治雞肉骨棒 - 呢度嘅串燒都好出色!🥬椒鹽燒秋葵 - 無論係秋葵定雞肉棒都好正!⚪️牛油蒜蓉金菇🟡金菇 🟢萵筍片🥬芫荽🍠炸芋頭🍍焦糖菠蘿 - 有時燒菠蘿會燒得太乾唔好食,呢間啱啱好!多汁又甜!🍧冰粉 - 冰粉係傳統四川甜品,食落口感似啫喱,甜甜哋,用黎做甜品一流🍻Highball全店好寬敞,好舒服,抽風好,唔會食完全身都係味。下次食烤魚,一定會再黎!🐟我要烤魚 (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

川菜當中, 烤魚係我其中一樣最鐘意食嘅。
川式孜然烤魚

呢度配菜繁多, 選咗以下的:
✨兩款牛都係特別推介同必叫
手切鮮封門牛柳

🐮鹽燒厚設牛舌芯 - 牛舌加鹽燒係冇得輸,一定要點
鹽燒厚設牛舌芯

🐤免治雞肉骨棒 - 呢度嘅串燒都好出色!
🥬椒鹽燒秋葵 - 無論係秋葵定雞肉棒都好正!
免治雞肉骨棒

🍠炸芋頭

冰粉

🍻Highball
Highball

🐟我要烤魚 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
2022-08-31
鹽燒厚設牛舌芯
免治雞肉骨棒
冰粉
Highball
2022-09-14 15 浏览
我要烤魚‼️店舖新開張,裝修同其他烤魚店唔同,帶日系感兼坐位舒服,叫得我要烤魚,menu上面當然就唔少得烤魚啦🐟🐟🐟仲有好多款串燒,正呀👍🏻首先要先揀魚,店內分別有鱸魚/清江魚兩款魚店員介紹鱸魚就少骨啲但肉質就會比另一款鞋身啲,兩人用小就足夠鱸魚 $288口味揀咗重慶麻辣烤魚,辣度分三級注意嘅係用作火鍋湯底會越滾越辣㗎,所以穩陣都係叫個小辣比較好啲🌶揀好魚、湯底口味之後就可以揀埋火鍋配料,邊食魚邊打邊爐,正呀😋配料選擇都算多,幾特別嘅係有田雞打邊爐必揀索湯火鍋配料淮山條$28/萵筍 $28/黃喉 $88/薯粉 $28/響鈴$20 /牛柏葉 $48/炸午餐肉 $28手切封門牛柳 $88,手切厚身,食落好有口感虎蝦(2隻)$68,真係好大隻,爽口彈牙香燒原條茄子$38原條茄子好大條,大量蒜蓉同香料燒得勁惹味串燒都同樣幾出色,鹽燒厚切牛舌芯$48,雞腎$48同原塊雞皮$22必食‼️厚切牛舌芯口感十足,雞腎亦同樣惹味又爽脆;雞皮好酥脆完全冇油膩咁雞軟骨$28/新彊羊肉串$28/免治雞肉骨棒$28同樣鍾意麻辣嘅朋友唔好錯過🤤麻辣豬大腸 $18麻辣墨魚頭 $18麻辣鴨舌 $28飲品選擇亦多,好解辣嘅有
鱸魚 $288
口味揀咗重慶麻辣烤魚,辣度分三級
打邊爐必揀索湯火鍋配料
手切封門牛柳 $88,手切厚身,食落好有口感
虎蝦(2隻)$68,真係好大隻,爽口彈牙

香燒原條茄子$38
原條茄子好大條,大量蒜蓉同香料燒得勁惹味
串燒都同樣幾出色,

雞軟骨$28/新彊羊肉串$28/免治雞肉骨棒$28

同樣鍾意麻辣嘅朋友唔好錯過🤤
麻辣豬大腸 $18
麻辣墨魚頭 $18
麻辣鴨舌 $28

飲品選擇亦多,好解辣嘅有椰青 💯
椰青 $46
青檸梳打 $28
鹹檸七 $24

2022-08-31
2022-09-14 92 浏览
嗜辣嘅老婆見到呢度有重慶麻辣烤魚,唔理我食唔到辣嘅感受,9衝去訂枱。一入到間鋪已經聞到好香嘅麻辣味,我已經心知不妙,但係無可否認,真係好香嘅。第一步,首先揀魚,我哋揀咗鱸魚。第二部,揀口味,我哋問咗店員,佢哋推介重慶麻辣烤魚,可以揀BB辣。佢話如果真係食唔到太辣嘅可以揀川式孜然烤魚。我哋最終揀咗重慶麻辣烤魚,BB辣😊第三步,揀大細,二至四人可揀小如果食完條魚想用湯底嚟到打邊爐,可以揀埋打邊爐配菜。我哋揀咗手切鮮封門牛柳,娃娃菜。烤魚好香麻辣味,店員亦都細心解釋,可以食完條魚先至加湯嚟打邊爐,咁樣就唔會溝淡咗條魚嘅麻辣味。但係如果泰勒嘅話,可以先食少少,然後加湯。BB辣對我來講都已經係好辣,所以我哋條魚食到一半就加湯🤣條魚本身上枱嘅時候已經係熟,我會建議大家可以熄咗火先,因為如果你食得慢,條魚會越煮越老。湯底好適合打邊爐,尤其是如果你鍾意麻辣。封門柳值得推介,蔬菜會朔晒啲湯汁,其實係好正,我老婆十分enjoy。見佢哋烤魚以外嘅食物都幾吸引,所以我哋就試咗:- 鹽燒後設牛舌心 - 推介- 香燒原條茄子 - 推介- 新疆羊肉串 - 推介- 脆口原塊燒雞皮 - 必試,非常吹口,有別於平時食嘅燒
第一步,首先揀魚,我哋揀咗鱸魚。
第三步,揀大細,二至四人可揀小

見佢哋烤魚以外嘅食物都幾吸引,所以我哋就試咗:
- 鹽燒後設牛舌心 - 推介
- 香燒原條茄子 - 推介
- 新疆羊肉串 - 推介
- 脆口原塊燒雞皮 - 必試,非常吹口,有別於平時食嘅燒雞皮
- 爆蒜燒蠔 - 推介,少少辣多多蒜
- 炸奶皇包 - 推介,嗜甜者一定鍾意

成晚老婆係食得好開心嘅,我都開心,不過要一路飲啤酒解辣🤣 我哋坐卡位,都坐得幾舒服,店員亦都好有耐性解釋餐牌及推介食物,值得一讚。
重慶麻辣烤魚
爆蒜燒蠔
脆口原塊燒雞皮
炸奶皇包
  • 鹽燒厚切牛舌芯
  • 重慶麻辣烤魚(小)
  • 手切鮮封門牛柳
2022-09-14 21 浏览
 銅鑼灣新開了一間烤魚店,還有串燒,當然要來試試! 門口有可愛的迎賓羊駝。烤魚有兩種魚,湯底口味都有幾種,辣度也能選擇,還能選大小份,想吃串燒可以點小份呀!串燒有很多,肉或是蔬菜和甜品選擇都很多。上菜速度很快,剛點完就送上了飲品。解膩清爽的自家製酸梅湯和冷泡白桃烏龍茶。接著是前菜爆蒜燒蠔。燒蠔滿滿蒜香,和點綴的蔥花,很鮮甜。汁燒美國牛肉串肉質彈牙,醬汁香氣濃郁,好好吃。招牌雞腿肉肉質軟嫩多汁,沾上特調醬汁更惹味。牛油蒜蓉金菇一上桌就很香,滿滿蒜蓉和牛油香,金菇份量比預期多,所以留了一半等一下打邊爐。很快就滿滿一桌。小份 重慶麻辣烤爐魚烤魚好香呀!湯頭雖然小辣,但是夠麻夠香。鱸魚口感鮮嫩有彈性,少骨,非常適合我呢!接著是打邊爐必點食材:萵筍,搭配湯汁脆脆的好爽口。必點的響鈴,清爽香脆,吸收湯汁更好味!墨魚丸新鮮彈牙。炸芋頭煮過之後鬆軟綿密。吃完烤魚還可以煮點手切鮮封門牛柳,份量很足。牛柳片厚身有口感,牛味都好濃郁。最後再煮兩隻虎蝦,超大隻又新鮮。也試了炸奶皇包。外皮香脆,內餡綿密。芝士年糕很有驚喜!一咬下去口感彈牙軟糯。第二口嚐到香濃芝士,再沾點煉奶,超好味!最後甜品是焦糖燒菠蘿,外皮是

銅鑼灣新開了一間烤魚店,還有串燒,當然要來試試!
門口有可愛的迎賓羊駝。
烤魚有兩種魚,湯底口味都有幾種,辣度也能選擇,
還能選大小份,想吃串燒可以點小份呀!
串燒有很多,肉或是蔬菜和甜品選擇都很多。
上菜速度很快,剛點完就送上了飲品。
解膩清爽的自家製酸梅湯和冷泡白桃烏龍茶。
接著是前菜爆蒜燒蠔。
燒蠔滿滿蒜香,和點綴的蔥花,很鮮甜。
汁燒美國牛肉串
肉質彈牙,醬汁香氣濃郁,好好吃。
招牌雞腿肉
肉質軟嫩多汁,沾上特調醬汁更惹味。
牛油蒜蓉金菇
很快就滿滿一桌。
小份 重慶麻辣烤爐魚
烤魚好香呀!湯頭雖然小辣,但是夠麻夠香。
鱸魚口感鮮嫩有彈性,少骨,非常適合我呢!
接著是打邊爐必點食材:萵筍,搭配湯汁脆脆的好爽口。
必點的響鈴,清爽香脆,吸收湯汁更好味!
墨魚丸新鮮彈牙。
炸芋頭煮過之後鬆軟綿密。
吃完烤魚還可以煮點手切鮮封門牛柳,份量很足。
牛柳片厚身有口感,牛味都好濃郁。
最後再煮兩隻虎蝦,超大隻又新鮮。
也試了炸奶皇包。
外皮香脆,內餡綿密。
芝士年糕很有驚喜!
一咬下去口感彈牙軟糯。
第二口嚐到香濃芝士,再沾點煉奶,超好味!
最後甜品是焦糖燒菠蘿,外皮是一層脆脆的焦糖,菠蘿酸甜多汁。
我要烤魚除了烤魚,串燒也很好吃!
很適合來聚餐,有更多種類的選擇。
2022-09-13 21 浏览
⚡️銅鑼灣必食·烤魚半價最近見到銅鑼灣新開咗一間主打烤魚及串燒嘅餐廳,呢日放假過嚟食個Lunch先🤗餐廳裝修以啡色木系為主,佈局就以卡座為主,俾人感覺私隱度高及頗為舒適,而且冷氣非常足夠👍🏻🐠川式孜然烤魚 (小) $144呢到嘅烤魚,有4款口味,2種魚,及2種Size供選擇❗️有辣有唔辣嘅🙌🏻今日唔想食太辣,所以就選咗清江魚孜然味😛另外加多$38就會有埋土豆片、蓮藕片、豆腐及豆芽😍清江魚食落好滑,好新鮮🤤孜然味好香帶有少少辣,好惹味😋啲配菜吸曬啲汁,非常之好味,土豆片超正呀👍🏻食曬啲魚肉,就可以加湯打邊爐啦🤩🐮手切鮮封門牛柳 $88色澤同紋路睇落都幾靚😍食落肉質柔軟,肉味幾濃下,好食😋🍝寛粉 $28煙煙韌韌,吸曬啲汁,好食🤤🥯炸奶黃包 $28有3個,炸到外層脆卜卜,奶黃味適中,係好食嘅😋邪惡呀🤭🍻日本沖繩Orion生啤 $48買一送一,真係好抵飲😝好鐘意飲呢隻生啤,麥味唔算重,好飲😍總結💕17:00前離座,烤魚半價,真係好抵食呀😍👍🏻整體食物質素好高,而且環境超舒服🫶🏻可惜串燒要晚市先有,下次一定要嚟食晚市👍🏻喜歡烤魚及串燒嘅一定要嚟試下‼️
⚡️銅鑼灣必食·烤魚半價

🐠川式孜然烤魚 (小) $144

🐮手切鮮封門牛柳 $88
色澤同紋路睇落都幾靚😍食落肉質柔軟,肉味幾濃下,好食😋

🍝寛粉 $28
煙煙韌韌,吸曬啲汁,好食🤤

🥯炸奶黃包 $28
有3個,炸到外層脆卜卜,奶黃味適中,係好食嘅😋邪惡呀🤭

🍻日本沖繩Orion生啤 $48
買一送一,真係好抵飲😝好鐘意飲呢隻生啤,麥味唔算重,好飲😍

2022-09-13 26 浏览
• 我 要 烤 魚 •🐿-銅鑼灣新開樓上川式烤魚店🌶除咗烤魚邊爐以外 仲有唔少串燒選擇添所以卡里都覺得算係串燒店🤣-🐟 川式孜然烤魚 - 清江魚 ( 小 ) 💰$288餐廳有鱸魚同清江魚可以揀 本身都唔識分🫣但google大神話清江魚會比較高蛋白 低脂肪所以肉質都會比較結實 而且無咩骨 食得都幾爽而烹調方式就有4款可以揀 有麻辣、香烤等等孜然味道好香 好濃烈 而且都算幾入味㗎😗-🍲 火鍋配料 💰$20-$88所有火鍋配料份量都好多🥬娃娃菜 💰$20🥔土豆 💰$20🐷炸午餐肉 💰$28🐮牛柏葉 💰$48🦐虎蝦 ( 2隻 ) 💰$68虎蝦一串串 蝦比想像中大隻蝦頭有蝦膏 而蝦肉肉質結實彈牙🐮手切封門牛柳 💰$88封門牛柳油花較少 肉質比較鬆軟同厚啲 而且牛味香濃 煮耐咗小小都唔會太韌-🍢 串燒 💰$18-$68估唔到烤魚店都有串燒食🥰而且烤魚準備需時 等緊嘅時候 就可以食下串燒先🍍焦糖菠蘿 💰$18本身唔太鐘意食菠蘿 但朋友話好好食 要留番舊俾我食完覺得 得一舊唔夠 因為菠蘿又甜又多汁 正!!🐣原塊雞皮 💰$22🐥雞軟骨 ( 2串 ) 💰$28🐮鹽燒厚切牛舌芯 💰$48牛舌芯係牛舌中心

• 我 要 烤 魚 •

估唔到烤魚店都有串燒食🥰
而且烤魚準備需時 等緊嘅時候 就可以食下串燒先
🍍焦糖菠蘿 💰$18
本身唔太鐘意食菠蘿 但朋友話好好食 要留番舊俾我
食完覺得 得一舊唔夠 因為菠蘿又甜又多汁 正!!
🐣原塊雞皮 💰$22
🍍青檸菠蘿梳打 💰$32
🍋檸檬梳打 💰$32
烤魚邊爐再加串燒都幾膩 一定要配野飲
好彩梳打都夠大杯 一邊食一邊飲超爽
🍻仲有一點都幾吸引 500ml Orion生啤💰$48 買一送一
鐘意飲酒嘅人 就可以係度把酒談心啦 haha
📍 銅鑼灣耀華街伯樂廣場8樓
2022-09-13 74 浏览
川菜一定要食辣椒,我就想食麻辣烤魚,見到好多網上留言依間新開喺銅鑼灣嘅重慶辣魚第一時間Bookmark咗要嚟食好西✨重慶麻辣烤魚 烤魚有兩款選擇,而我揀咗鱸魚因骨比較少我就比較鍾意食肉多啲😁鱸魚比較厚實,乾指天椒同埋芽菜九菜仲配料,麻辣湯底小辣啱啱好少少麻又有陣香辣味道,愈食愈惹味,食完鱸魚之後可以加湯底揀選火鍋配料,友人鍾意食咩鴨血咬一啖爽又無腥味,另外火鍋配料點小得手切鮮封門牛柳,牛肉比較厚實脂肪比較少好爽口✨虎蝦大大隻索哂麻辣湯底微辣又彈牙✨✨牛柏葉切至一小片又爽口仲入晒味✨串燒🍢✨鹽燒厚切牛舌芯重點再推介一串牛舌,用咗牛脷最嫩嘅部位,每件比較厚身每啖我食落去好腍,點上檸檬汁帶出牛肉嘅香味,好想再encore✨招牌雞腿肉重點呢串雞髀肉,咬一口啖啖肉裏便好滑有雞肉嘅質料如果配上特製黑松露醬原來同香辣嘅味道好配合,真係意外驚喜,值得一試✨汁燒美國牛肉串厚切牛肉啖啖肉,燒至夠爽口,有牛肉羶味😍✨雞軟骨細細件咬一口索索聲好香雞肉嘅味道,好好味😋✨惹味雞腎雞緊唔係非一般爽口咁簡單,大大件又好腍融洽麗香物品夠晒惹味✨香辣五花腩瘦肉同脂肪好平均,灑上香辣粉帶出豬既香味✨新疆羊肉串加入香料配搭

✨重慶麻辣烤魚
✨虎蝦大大隻索哂麻辣湯底微辣又彈牙✨
✨牛柏葉切至一小片又爽口仲入晒味✨

串燒🍢
✨鹽燒厚切牛舌芯

✨招牌雞腿肉

✨汁燒美國牛肉串
厚切牛肉啖啖肉,燒至夠爽口,有牛肉羶味😍

✨雞軟骨
細細件咬一口索索聲好香雞肉嘅味道,好好味😋

✨惹味雞腎
雞緊唔係非一般爽口咁簡單,大大件又好腍融洽麗香物品夠晒惹味

✨香辣五花腩
瘦肉同脂肪好平均,灑上香辣粉帶出豬既香味

✨新疆羊肉串
加入香料配搭好惹味,羊肉唔會好羶肉質好軟腍

✨椒鹽燒秋葵
加入椒鹽原來夾秋葵,外層微焦好爽口👍🏻

✨脆口原塊燒雞皮
店員推介我哋試吓,炸至卜卜脆嘅雞皮
灑上香辣料好似薯片勁脆,食完再回味🤭

✨爆蒜燒蠔
勁多蒜蓉再加辣油又真係第一次食,軟滑嘅生蠔咬落去勁Juicy,蒜蓉同辣又配埋濃郁

✨焦糖燒菠蘿
燒菠蘿呢度嘅菠蘿勁Juicy,再飲水焦糖外脆皮焦糖再配果糖,兩種甜配合埋一齊好特別🫢

✨炸奶黃包
炸饅頭我都喜歡,特別制炸奶皇包😍
外邊炸至鬆脆裏面餡料係流心奶黃,爆曬奶黃,好有驚喜😍😍

✨椰青
食咗咁多鹹同辣要食杯椰青中和油膩,夏天飲消暑解渴😚

✨檸檬梳打
檸檬片一串再放入去冰櫃變冰塊,而梳打有少少檸檬酸味再配上糖漿,唔好太多檸檬嘅苦澀味,創新嘅做法夠晒特別👍🏻👍🏻

2022-09-08
  • 鹽燒厚切牛舌芯
  • 炸奶黃包
  • 招牌雞腿肉
  • 脆口原塊燒雞皮
好耐冇食傳統野食😆 咁行完time square呢間新餐廳 一於試下🌶️ 舖仔細細 但座位寬敞 食物款式都好豐富🤗有烤魚有串燒!我地兩樣都叫晒!連間舖都叫做「我要烤魚」🐟咁就一於點返盤重慶麻辣烤鱸魚~menu 分左三個sections 先揀魚 再揀口味 然後揀魚既大細同埋火鍋配料🍅大份既魚就$368 細份既魚就$288 我地點既係大份🐠!烤魚好大盤 魚肉嫩滑 🥘 鱸魚一般都係得一條正骨 所以都食得幾方便~麻辣湯底我地點左中辣🌶️ 真係都幾辣!有譚仔大辣既level (亦可能係越煲越辣😳)但嗜辣既我就覺得manageable🔥火鍋配料加左手切鮮封門牛柳、炸午餐肉、蓮藕 ~牛肉味濃 仲要好大片🥩 強烈推介蓮藕 好sok汁 夠晒刺激👅另外一開頭等烤魚要d時間 所以我地點左幾款串燒頂下肚🤭點知!d串燒又幾正喎 😛 我地點左惹味雞腎 ($24)、鹽燒厚切牛舌芯 ($48)、免治雞肉軟骨棒 ($28) 價錢合理 又烤得夠香夠惹味🔥 可以encore~最後要讚下呢度d飲品 真係非常之解辣😝特別推介呢度既冷泡白桃烏龍茶🍑$18 杯 但係好飲過唔少茶飲店😋 仲要無糖!我飲左足足4杯先走🤗

連間舖都叫做「我要烤魚」🐟咁就一於點返盤重慶麻辣烤鱸魚~

大份既魚就$368 細份既魚就$288 我地點既係大份🐠!

火鍋配料加左手切鮮封門牛柳、炸午餐肉、蓮藕 ~

另外一開頭等烤魚要d時間 所以我地點左幾款串燒頂下肚🤭

點知!d串燒又幾正喎 😛

最後要讚下呢度d飲品 真係非常之解辣😝
我飲左足足4杯先走🤗
2022-09-11 25 浏览
點樣食推介✨⭐️烤魚 x 串燒⭐️⭐️銅鑼灣川菜⭐️我要烤魚 地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓🍖川式孜然烤鱸魚 (小) $288 (6.8/10)依款川式孜然烤魚嘅辣度啱曬唔食得辣嘅朋友仔(⊙ω⊙),有淡淡嘅孜然香同埋好微好微嘅辣味,嗌細份已經夠2-3個人食,食完條魚仲可以落料打邊爐咁食✨,裏面仲會有幾款蔬菜配料,我當日食就有蓮藕、金菇、薯仔同冬菇,全部都係爽口嘅食材💫,食起身索索聲,不過鱸魚始終係淡水魚,點都會帶有一點草青味,應該嗌重慶麻辣就可以蓋過依陣味~🍖麻辣燒鴨舌 $28 (7.5/10)除左烤魚之外依度都有好多串燒食~依串鴨舌燒得好香口,辣辣地咁,油脂感仲會係口腔爆發🍖鹽燒厚切牛舌芯 $48 (7.5/10)牛舌芯夠爽脆,牛味濃🍖麻辣豬大腸 $18 (7.3/10)佢唔係行脆身路線,偏腍,都有咬口嘅,勁多肥膏超邪惡💓🍖爆蒜燒蠔$68/4隻 (7.1/10)價錢幾抵玩,的確好多蒜(⊙ω⊙)🍖免治雞肉軟骨棒 $28 (7.1/10)不過不失做到本分🍖招牌雞腿肉 $38/2串 (7.1/10)燒得好靚仔但冇咩味,主要靠個醬吊味🍖蜜糖燒菠蘿 $18 (7.5/10)焦糖同菠蘿係絕配💓💓💓,
點樣食推介✨

⭐️烤魚 x 串燒⭐️
⭐️銅鑼灣川菜⭐️

我要烤魚
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

🍖川式孜然烤鱸魚 (小) $288 (6.8/10)

🍖麻辣燒鴨舌 $28 (7.5/10)

🍖鹽燒厚切牛舌芯 $48 (7.5/10)
牛舌芯夠爽脆,牛味濃

🍖麻辣豬大腸 $18 (7.3/10)
佢唔係行脆身路線,偏腍,都有咬口嘅,勁多肥膏超邪惡💓

🍖爆蒜燒蠔$68/4隻 (7.1/10)
價錢幾抵玩,的確好多蒜(⊙ω⊙)

🍖免治雞肉軟骨棒 $28 (7.1/10)
不過不失做到本分

🍖招牌雞腿肉 $38/2串 (7.1/10)
燒得好靚仔但冇咩味,主要靠個醬吊味

🍖蜜糖燒菠蘿 $18 (7.5/10)
焦糖同菠蘿係絕配💓💓💓,必食

🍖蒜芯 $28 (7.5/10)
超甜,拎黎打邊爐一流

🍖菠蘿青檸梳打 $32 (7.2/10)
有新鮮菠蘿果肉,夠解渴

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
2022-09-11 17 浏览
重慶麻辣烤魚(大)過到嚟烤魚店 一定要叫返條正宗重慶麻辣烤魚 配上裏面有嘅豆卜 萵筍 土豆片 加上娃娃菜 芫荽等等 非常吸味.湯底麻辣香氣十足 食烤魚同打邊爐唔同 食嘅係每種食物嘅獨特性 今次叫左鱸魚 鱸魚肉多骨少 鍾意食魚唔好錯過 而且煮得好入味 大概5分鐘已經可以食.-手切封門牛柳-相比起打邊爐 經常會食肥牛 比較少見封門牛柳 非常獨特 厚身而且牛肉味好重.-虎蝦- 🥂起巨型大虎蝦 新鮮大隻又爽口.店舖最有特色嘅地方係多元化🌟🌟🌟除咗烤魚之外我覺得燒烤串燒 都必須要食👍🏻以下係推薦:👇🏻👇🏻👇🏻-香燒豬頸肉- 🥂外脆多汁 肉質彈牙 .-麻辣豬大腸-通常出面都係食炸大腸 依款麻辣豬大腸預先已經用咗麻辣香料醃製 令到味道更加突出同入味.-新疆羊肉串-喺香港要食到正宗新疆羊肉串好難 作為羊肉fans 羊肉反而冇騷味 加埋新疆調味料 唔食羊嘅朋友仔都會岩食.甜品方面 我哋選擇左-芝士年糕 & 炸奶皇包- 🥂🥂🥂平時炸饅頭就食得多 但係炸奶皇包都好有驚喜 一邊滿滿流心奶黃 好邪惡 芝士年糕配上煉奶 佢真係一個絕配又邪惡嘅組合
重慶麻辣烤魚(大)

-手切封門牛柳-

甜品方面 我哋選擇左
-芝士年糕 & 炸奶皇包- 🥂🥂🥂
芝士年糕配上煉奶 佢真係一個絕配又邪惡嘅組合
2022-09-10 53 浏览
#我要烤魚今次講嘅係位於銅鑼灣嘅我要烤魚💕店舖新開張 咁啱見到就即刻好想去試吓 🫶🏻🫶🏻店員服務態度好好😜😜烤爐魚 $368💰(8.5/10)店內分別有鱸魚/清江魚兩款魚😻😻店員介紹鱸魚就少骨啲但相對肉就比較清江魚鞋身👅👅小編本身好憎挑骨所以就揀咗鱸魚🐟但肉質都算係幾滑身💓💓而且喜出望外就算揀咗麻辣湯底嘅情況下都食得出魚本身嘅鮮味👅👅大大啖魚配埋麻辣湯底送飯真係一流 💓💓但要小心唔好食咁耐因為湯底比較多辣椒而且個湯會越滾越辣 所以如果唔係太食得辣既朋友仔要衡量下嗌咩辣度啦🫣🫣香燒原條茄子 🍆 $38💰(8.5/10)呢個真係嚇親小編 係好大條嘅茄子🫣🫣仲要香料味十足😻😻而且佢嘅茄子係燒得好軟 一啲都唔硬 會令人食完想再食👅👅爆蒜燒蠔$68💰(8.5/10)呢個蒜香味十足😋😋仲要啲蠔好大個😻😻Total有4隻 食完好滿足❤️❤️值得Encore😝😝燒豬頸肉$18💰(8.5/10)估唔到烤魚點整嘅串燒到咁高質素,豬頸肉啱啱好燒到啲油脂逼出,食落去大大啖肉汁但又唔會覺得好油膩雞軟骨$28 💰(7.5/10)雞軟骨就正正常常,大大啖好滿足,但略嫌未夠脆口,如果炸多一陣就Perfect!睇到呢度 快

#我要烤魚

烤爐魚 $368💰(8.5/10)

香燒原條茄子 🍆 $38💰(8.5/10)

爆蒜燒蠔$68💰(8.5/10)

燒豬頸肉$18💰(8.5/10)

雞軟骨$28 💰(7.5/10)

睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

📍#巨B覓食銅鑼灣

我要烤魚 (銅鑼灣)
⚜️銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
⏱星期一至日 1200-0000

2022-09-10 23 浏览
朋友拉左我去食烤魚,話好耐冇食過想食。今次見到有一個孜然烤魚,真係超愛孜然原來孜然烤魚更好食,濃郁孜然滲入香脆又緊實既鱸魚中,微微辣惹味上頭,而配上蔬菜及配菜,真係年度最佳烤魚。食完烤魚肯定係要試下配菜打邊爐,最驚喜係手切封門牛柳,肉厚鮮嫩多汁,無敵嫩口,大大片,係食肉應該有既榜樣。牛柏葉一大片食起來爽口有嚼勁,打邊爐係必備之一。萵筍片鮮嫩的萵筍,每一啖都係清新爽嫩的空感,豐富高纖維係,係火鍋不可缺少材料。黃喉餐廳採用左心室出來的動脈血管,比較厚實,而厚切黃喉非常有嚼勁。叫上烤魚,點會少得孜然燒烤。叫得燒烤必定點燒茄子,夠多茄肉先係食得最爽,蒜末孜然,無敵鐵黨,缺一不可。燒汁美國牛肉串肉質烤至焦脆但水分一d都冇流失,肉質都keep到鮮嫩多汁,厚切來講係算出色表現。雞軟骨一般餐廳烤雞軟骨都比較細粒,但尼度雞軟骨燒烤完都係大粒,烤至剛好爽脆 ,唔會乾蒸蒸。新疆羊肉串檢驗一個燒烤好味肯定係試下基本菜單中超受歡迎既羊肉串,新鮮羊肉串一出來就聞到超級香既羊肉味道,而食起來完全都冇羊肉羶味,值得一試。椒鹽燒秋葵食咁多肉,肯定唔少得食番膳食纖維超高既秋葵,好鍾意食秋葵個種口感,燒完依然保留脆嫩多汁,

朋友拉左我去食烤魚,話好耐冇食過想食。

今次見到有一個孜然烤魚,真係超愛孜然

牛柏葉
一大片食起來爽口有嚼勁,打邊爐係必備之一。
萵筍片

黃喉

叫上烤魚,點會少得孜然燒烤。

燒汁美國牛肉串

雞軟骨

新疆羊肉串

椒鹽燒秋葵
食咁多肉,肯定唔少得食番膳食纖維超高既秋葵,好鍾意食秋葵個種口感,燒完依然保留脆嫩多汁,滑潤不膩。

麻辣椰菜苗
第一次嘗試椰菜bb苗,麻辣上頭,嬌嫩脆爽讓人一次就鍾意上尼個口感。

牛油蒜蓉金菇
香濃既牛油撲面而來,而蒜蓉上金菇爽脆爽脆,份量夠兩人嚐鮮。

麻辣鴨舌
小辣程度的鴨舌肯定係最愛,舌尖上的美食係最吸引

雞泡魚乾
一杯酒,兩片肉,三倆知己,傾計最合適

桂花蜜番茄
酸甜帶著濃濃桂花香,清爽又有營養。

青檸菠蘿梳打
燒烤配青檸,快樂唔會少,最係解渴又解
今次同朋友去左銅鑼灣百樂中心到搵食,見到有間新開嘅烤魚店🐟就去試試,係部升降機度都已經聞到好香濃嘅麻辣火鍋味,我地兩個人試咗細份嘅重慶麻辣烤鱸魚🐟,加左朋友愛吃嘅黃喉,手切鮮封門牛柳🐂,炸午餐肉🐖,金菇同埋萵筍片~ 我哋唔敢嗌太多配料,因為見到menu後面嘅串燒都好吸引,真係驚食唔曬😍 烤魚🐟同配菜都好惹味,重慶麻辣真係令人食得好過癮, 鱸魚唔會好多骨,魚肉好嫩滑; 封門牛柳🐂好重牛肉味而且有口感; 午餐肉🐖炸得剛剛好,外脆內軟,就咁食同放落去個鍋度淋一淋都一樣咁好食,加埋杯冰凍嘅🍻日本沖繩orion生啤(重要買一送一😜) 真係好爽~ 另外,燒物都好有驚喜,火喉控制得好好,樣樣都好出色,而且調味都唔會太重手,完全食到本身嗰樣食物嘅原汁原味; 爆蒜燒蠔: 啲蒜味真係燒得勁香,同蠔一齊食真係好夾; 雞泡魚乾: 煙煙韌韌,真係送酒一流; 燒雞軟骨一向都係好最愛,夠晒惹味香脆; 新疆羊肉串🐐: 肉味好濃,唔會太乾,而且仲保留左少少肉汁㖭~ 我要烤魚#天天飲食_銅鑼灣#天天飲食評分:7.5/10 #烤魚 #我要烤魚 #重慶麻辣烤魚 #串燒 #燒物 #fish #hkig #ilovesharef

我要烤魚
#天天飲食_銅鑼灣
#天天飲食
評分:7.5/10

#烤魚 #我要烤魚 #重慶麻辣烤魚 #串燒 #燒物 #fish #hkig #ilovesharefood  #foodphotography #foodphotos #hkfoodblogger  #foodblogger #相機食先 #一路食一路post #手機食先 #全力食 #日日食 #instafood #偽食家 #食好西 #食評 #hkfoodies #spicy

2022-09-10 29 浏览
聽到朋友介紹銅鑼灣最近有間新開嘅烤魚+串燒店,即時去試吓先!當日餐廳剛開張,座位之間啲都幾鬆動,坐得舒服嘅。喺店員推介下,我哋揀咗麻辣烤海鱸魚,因為魚骨會比較少。由於第一次食,而我又一向都覺得自己比較能食辣, 於是就要咗中辣。等咗10幾分鐘左右,我終於有得食啦。烤魚外層烤得香口,裏面仍然保持嫩滑多汁,加上正宗嘅重慶麻辣味道,真係好好味。不過都真係幾辣,建議大家注意一下呢點😂我哋另外叫咗一啲配料,包括有大蝦、萵筍、寬粉、芽菜同埋唐生菜。配料吸收左湯汁嘅精華,味道非常唔錯!其實淨係呢個烤魚加埋啲配料,兩個人都一定食到好飽。但係我哋又忍唔住叫咗少少串燒,包括燒腩肉同埋燒菠蘿。果然,呢度啲串燒都係非常好味嘅!我哋打算下次再嚟試吓轉換成串燒先🤤

2022-09-10 19 浏览
第一步梗係揀魚,佢地有鱸魚同江團魚揀,口味都有辣有唔辣,我地揀左川式孜然烤江團魚😋😋最鐘意既係有大小可以揀,好似我地得兩個人人少少揀個細既share ($288), 仲可以要多d 配料同串燒添😚😚配料方面都有唔少選擇,價錢由$20到$88, 我地揀左萵筍,金菇放埋入鍋底,再後加左份封門柳黎打邊爐,牛肉手切,肉味好濃🐮🐮串燒部分雖然唔算好多,但常見我地鐘意食既都齊哂,實揀到岩心水既,我地試左雞腎,羊肉串,牛舌芯,燒蠔同埋炸饅頭,熱辣辣整出黎好好味,調味都岩岩好☺️☺️最後來個甜品冰粉就滿足啦,呢到既冰粉唔會太甜,但好香桂花味,都幾好食😛😛青檸菠蘿梳打 ($32)白桃烏龍茶 ($18)梳打夠清新,烏龍茶又香又健康,食d 濃味野飲佢地清下就岩啦🥰🥰📍 我要烤魚 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

青檸菠蘿梳打 ($32)
白桃烏龍茶 ($18)

📍 我要烤魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓