2015-09-17 790 浏览
呢間有2間分店個人覺得呢間分店坐得舒服D班呀姐同老細又親切又有電視睇個湯底冇得頂~! 建議唔加腩汁, 但辣汁必加麵:幼麵同粗麵會有口感D河粉略嫌太林油麵又硬身左少少餸:羅白必叫! 好入味 又夠林螺肉會有風險.. 有時會有沙
呢間有2間分店

個人覺得呢間分店坐得舒服D
班呀姐同老細又親切

又有電視睇

個湯底冇得頂~!

建議唔加腩汁, 但辣汁必加

麵:

2015-09-17
  • 蘿蔔
  • 幼麵
2015-06-20 600 浏览
好肚餓呀~因為有人遲到,所以相都唔記得影呀!叫左雞翼蘿白油麵既經典中學時代減肥慳錢組合~但腩汁真係叫錯左, 超級咸, 咸到一個地步係, 食唔落了...雖然蘿白同雞翼都唔差,但真係咸到冇心機食...
好肚餓呀~因為有人遲到,

所以相都唔記得影呀!

叫左雞翼蘿白油麵既經典中學時代減肥慳錢組合~

但腩汁真係叫錯左,

超級咸, 咸到一個地步係, 食唔落了...

雖然蘿白同雞翼都唔差,

但真係咸到冇心機食...
2015-06-04 460 浏览
二人點了兩個車仔麵,share配菜吃~(1) 酸齋、牛腩、鴨腎 米線(有葱) 中辣(2) 蘿蔔、咖喱魚蛋、鹵水蛋、東風螺 粗麵(有葱) 中辣辣度比想像中的高,就是喜歡這樣的辣勁,要吃到出點汗才有意思 酸齋入味,同時索滿辣湯,過癮 牛腩夠味偏瘦,但個人也是喜歡瘦腩~鴨腎鹵水味不夠,偏硬不爽~蘿蔔甜,但腍而不爽,有渣~咖喱魚蛋夠香辣,雖不是優質魚蛋,但至少不是粉團~鹵水蛋全隻上,內裡蛋白仍白,但鹹味足,只是不夠鹵水味~東風螺份量不少,入味爽軟,不錯,車仔麵少有的選擇 粗麵煮得久了,偏腍~$10麵底,配菜$6或$8一款,款款份量足,味道中規中矩~ 以價錢計,屬平靚正選擇
二人點了兩個車仔麵,share配菜吃~

(1) 酸齋、牛腩、鴨腎 米線(有葱) 中辣
(2) 蘿蔔、咖喱魚蛋、鹵水蛋、東風螺 粗麵(有葱) 中辣

辣度比想像中的高,就是喜歡這樣的辣勁,要吃到出點汗才有意思
甜酸齋、牛腩、鴨腎米線(中辣)
酸齋入味,同時索滿辣湯,過癮

牛腩夠味偏瘦,但個人也是喜歡瘦腩~
鴨腎鹵水味不夠,偏硬不爽~
蘿蔔、鹵水蛋、咖喱魚蛋、東風螺粗麵(中辣)
蘿蔔甜,但腍而不爽,有渣~
咖喱魚蛋夠香辣,雖不是優質魚蛋,但至少不是粉團~
鹵水蛋全隻上,內裡蛋白仍白,但鹹味足,只是不夠鹵水味~
東風螺份量不少,入味爽軟,不錯,車仔麵少有的選擇

粗麵煮得久了,偏腍~

2015-05-27
2015-03-22 527 浏览
起上水有兩間成記都係食車仔麵,睇食評話依間比較好食,就襯平日放假要去上水買嘢嚟依度食碗車仔麵。叫左牛腩,牛腸,東風螺同腐皮加粗麵,要左大辣,辣汁唔係一味死辣,有少許香味夠晒刺激。牛腩唔靭算鬆化,牛腸洗得夠乾淨,東風螺入味有咬口,而粗麵唔會淥到過淋好食。

2015-03-09
2015-01-30 622 浏览
又黎到上水,黎左咁多次,都搵唔到一間可以長食既餐廳.今次就試下成記粉麵.配料選擇的確幾多,差唔多有五十種.其實車仔麵我無咩研究,但同食拉麵一樣,都係湯底最梗要,呢度既湯底本身既味道係比較清淡,但加左腩汁之後就濃郁得多,多左陣牛味,係唔同o的配料以羅白為最佳,因為食落去一o的渣都無!另外大腸極為入味,而且好稔!味道不差,雖無咩特別.但可能平凡就是美吧

味道不差,雖無咩特別.但可能平凡就是美吧
2014-10-14
2014-09-29 581 浏览
自前係龍豐有唔好心既經驗,今日要食返碗靚麵補數 ﹗試試新祥街既成記先。好食過龍豐間成記百倍,比我紅磡食開兩間車仔麵有過而無不及!地方寬倘,坐得舒服,姐姐們有禮招待,寫紙仔 order 既方便又一目了然,仲有電視睇添。滷水雞中翼豬粉腸東風螺肉幼麵走蔥中辣,嘩 ﹗係我最愛既超硬麵呀 ﹗極有咬口又嚥韌,麵帶蛋香,每一口仲掛滿辣汁,好鬼正 ﹗辣汁香濃,香料味豐富,堅辣 ﹗大愛 ﹗滷水雞中翼飽滿,但肉汁欠奉又太咸啊 ﹗豬粉腸味道唔錯,外皮滑溜、裡面粉口,不過放到乾晒呢,浪費左咯 ﹗東風螺肉質感同味道都怪怪的,味道好濃好嗆,食唔到螺味,仲腍得太利害喇。白灼腐乳通菜,大路鮮爽多水,無投訴。

滷水雞中翼豬粉腸東風螺肉幼麵走蔥中辣
白灼腐乳通菜
2014-05-31
  • 自家辣汁
2014-09-20 745 浏览
上星期打風新祥街成記早收,所以走左去龍豐成記,真係難食到想倒左去,但唔想浪費囉!嬲嬲地,點都要食次好味車仔麵補數,今晚專程返黎食車仔麵!咖哩魚蛋豬紅牛柏葉豬粉腸幼麵加河粉走蔥大辣,同龍豐價錢差不多。不過麵質超正,嚥韌有咬口,掛上勁辣自家湯汁超級刺激好味!河粉就稍遜,雖然滑溜溜,但太腍而碎,應該因為煮既時候水溫太高喇。如用猛火,拖一拖,見到散開就要即起!豬紅入味,屬入口即散類。豬腸好滑但較韌,味道唔錯。牛柏葉好爽口,咖哩魚蛋無咖哩味又無辣味,不過係真魚蛋,質感結實,有趙口而帶點魚味!環境衛生寬倘,姐姐們都主動熱情召待,滿意!自助落單一目了然,唔洗係火爐面前望望吓、估估吓,既清楚又慳時間。

豬紅豬腸牛柏葉咖哩魚蛋鴛鴦走蔥大辣
2014-09-18
豬紅豬腸牛柏葉咖哩魚蛋鴛鴦走蔥大辣
2014-06-23 594 浏览
在上水能夠立足多年的車仔麵店,除了成記,找不到第二間,隣近街市的一間,生意可謂火熱,客人往往要排到出街外,如果想坐得舒適一點,大可轉去新祥街的分店。新店不單有電視播放,而且無須排隊,用檯上的點菜紙剔完,再交給伙計就可以。今次點了米粉底,另要了蘿蔔、生菜及豬腸;蘿蔔煮得夠稔,入口即化,清甜可口;豬腸炆得軟稔入味,而且不覺有難聞的燥味,老字號自然有其優勝的地方,作為下午茶,的確是一個不錯的選擇。
2013-09-09 313 浏览
一直認為上水成記係北區最受歡迎車仔麵店,高峰時期,曾有三間店舖,隨著其中最細一間分店結業後,便經常往新祥街店。因為該店有電視,而且座位闊落,舒服得多了。今次點了蘿白、豬腸及生菜配米粉,蘿白清甜,煮入得入味,豬腸炆至軟腍,兩間店舖依然保持水準,會再去的。
2013-01-21 235 浏览
睇食評唔錯,就試下。叫左雜錦幼面,當然有好有唔好。首先豬紅是可以的,無太大特別﹐魚蛋有雪味,雞翼同尖好好正,到豬皮,不能形容的惡心,豬腸味道幾好,反而幼面我覺得好似比街外的粗。總結,33蚊,都真係飽肚,但下次會叫餸唔要豬皮。
睇食評唔錯,就試下。
,到豬皮,不能形容的惡心
,豬腸味道幾好
2013-01-18
  • 雞翼
  • 雞翼尖
2012-11-23 219 浏览
車仔面是我最愛, 但上水就不太多選擇!!上openrice search ,見到有成記面家, 見到幾好食評,於是決定一試...點知去到鋪頭, 我便知道原來這間是龍豐那邊的一間分店, 這是新鋪, 心想食物種類味道價錢應該一樣!!入到去坐低, 第一個感覺是茶餐廳, 坐得非常舒服, 我倆不用與人搭枱, 兩個人坐4人枱店內有電視,環境舒適,與舊鋪比較, 我一定會再來這店, 因為舊店好迫又不夠乾淨, 這裡乾淨, 又坐得舒服,最重要是這店與舊鋪相距不是很遠, 行多兩步來這間也沒有問題...這裡不用出外點餐, 寫紙就可, 一目了然...但我倆鍾情於招牌什錦面$33, 一個字抵食!!跟餐可樂$39, 跟豆漿$38,又有茶或咖啡,$6 熱飲, $7 凍飲!!入面有魚蛋, 金菇, 羅白, 豬紅,豬皮,雞亦, 亦尖,豬腸,豆卜,生菜,每樣份量當然不多, 一舊至兩舊, 今次我碗豬紅就多了一點!!加上油面,$33不消3分鐘, 碗面到....一碗大大的面, 鋪面配料, 油面亦很多, 首先講味道, 鹵水雞亦,亦尖不是太咸, 魚蛋就無咩味道, 但中等size ,不會是發脹或者超迷你的魚蛋, 豬紅及豬皮, 太細塊,但就

menu
不消3分鐘, 碗面到....一碗大大的面, 鋪面配料, 油面亦很多, 首先講味道, 鹵水雞亦,亦尖不是太咸, 魚蛋就無咩味道, 但中等size ,不會是發脹或者超迷你的魚蛋, 豬紅及豬皮, 太細塊,但就顯得比較多, 豆卜及羅白就最入味, 羅白好淋, 豆卜來的時候是脹卜卜, 不是浸哂湯, 自己可以自行浸湯至淋硬程度!!
特別要講豬腸, 很入味, 細細舊,有肥膏, 不過最好味的東西竟然得兩舊....最後是油菜, 真的不敢吃, 生菜索哂油, 吸哂所有辣味, 一食就辣喉, 不停咳, 食得辛苦!!油面就ok, 不會一舊舊, 又不會碎濕濕!!其次要講份量, 一個女仔食,飽到上心口, 男人就剛剛好!!如果鍾情某兩樣食物, 就自行配搭, 3餸+1面, 大約29蚊,都ok!!但真的唔想煩, 就食這個什錦, 真是滿足!!最後,講個辣味, 有小, 中, 大!!我後悔食中辣, 我是好鍾意辣, 但辣到咳, 即是表示佢有好多辣椒油, 辣喉的, 有少少香味,但一看就知是辣椒油+渣的辣汁, 不是什麼特別醬汁....成碗一路食, 一路飲油, 好可怕!!!一碗車仔面已很肥, 加上辣椒油,再加碗面的油....肥上加肥.........
豆漿甜度適中, 夠凍, 份量亦不細杯, 散叫$7, 跟餐平了一蚊!!

整體來說, 老公對它讚口不絕,食物味道環境勝於舊店, 以後也來新店了!!
2012-11-22
menu
2012-09-01 108 浏览
其實平日很少走入這條小巷覓食,不過,近來看到這條小巷又不少新食店,不防一試!今次就點了油麵、酸齋、牛腩、九菜和飽片!酸齋很入味,在湯內浸了很久仍是很有味;牛腩也炆得鬆和入味!湯底揀了中辣,很香的咖喱味!整體來說,$28有四餸,支裝汽水也只是$5!一定繼續支持!
整體來說,$28有四餸,支裝汽水也只是$5!一定繼續支持!
2012-08-06 105 浏览
暑假又來,輕鬆又自在。早上閒逛,未到12點,已肚餓,去到成記,食個晏嘅早餐。食車仔麵的餸多少由人,點了:大腸–非常入味,沒有臊味,好乾淨豬皮–非常爽口冬菇–沒有那種草青味,浸洗非常乾淨粗麵–淥得啱啱好,爽呀湯–鹹甜適中,不似「永年」嘅「極鹹湯」,食完都唔口渴
成記車仔麵
暑假又來,輕鬆又自在。

早上閒逛,未到12點,已肚餓,去到成記,食個晏嘅早餐。

食車仔麵的餸多少由人,點了:

大腸–非常入味,沒有臊味,好乾淨
豬皮–非常爽口
冬菇–沒有那種草青味,浸洗非常乾淨
粗麵–淥得啱啱好,爽呀
湯–鹹甜適中,不似「永年」嘅「極鹹湯」,食完都唔口渴

2012-08-01
$26 (早餐)
成記車仔麵
2012-05-01 55 浏览
週末到上水是有目的的,不過還是要先滿足鹹胃才令效果更臻完美,鹹胃第一選擇的樂樂冰室實在很熱鬧,反正附近茶記多的是,一定有一家沒那麼多人的,同街數十步之遙發現這家車仔麵,名字似乎是有點印象,應是早期在學校後面巷仔和近街市那邊的成記,那時候經過兩地也不時嗅到那陣車仔餸香,想不到今天偶遇到其新分店。環境像茶餐廳多於一般車仔麵店,比其老店或首間分店的傳統地道車仔麵風格不同,這裡有空調有電視,絕對合我要求啦!座位其實蠻迫狹,像我一個人坐了兩個位置的更甚;拿著紙仔劃呀劃,肚子餓的時候什麼也想吃,幾乎將全張紙也打了圈圈之時,忽而聽到其他食客的雜錦麵($31)! 吚......再看看店內原來貼了好幾張圖文並茂的雜錦麵小海報,果然有好幾款餸包括在內,還送支裝汽水!! 那來一個雜錦米粉不用傷腦筋,加錢轉豆漿!豆漿(+$5)送來是冰冰凍的,豆味如一般豆漿般依然輕淡,其實配汽水是更抵食也更舒暢,只是為了我今次來上水的主要目的,還是飲豆漿好一點,一定不怕搞肚子嘛。平時吃車仔麵,十居其九可以看到煮麵情況,這裡剛好相反,人客不會看到像水吧的廚房裡煮車仔麵的情形;大堆頭雜錦麵包括: 時菜、蘿蔔、豬皮、魚蛋、豬紅、金菇
老字號成記車仔麵

清淡冰凍豆漿
大堆頭雜錦麵
平時吃車仔麵,十居其九可以看到煮麵情況,這裡剛好相反,人客不會看到像水吧的廚房裡煮車仔麵的情形;大堆頭雜錦麵包括: 時菜、蘿蔔、豬皮、魚蛋、豬紅、金菇、豆卜、雞尖、雞翼、豬腸,基本上受歡迎的車仔餸都包括在內了。

時菜是幾條唐生菜,也許阿姐剛好拿起這幾條小小菜遠去煮,吃來很幼嫩爽爽的又燙得翠綠,幾小條真不太足夠哩。

車仔麵必點之一蘿蔔每件也是煮到透心,比天然甜味更重的甜味一向是令人喜愛吃車仔蘿蔔的因素,這裡的也不例外,雖已是夏季,蘿蔔仍是無渣可口,讚!

魚蛋爽爽的不是我喜歡的平價實的的魚蛋,炸過後的魚蛋總不會太難食,只是其中一粒有點腥味,跟另一粒的魚味是有分別的。

長方形的豬紅相對其他份量最多,現今豬紅難尋的時間,這幾團血塊相信都是雞鴨紅機會更高,只因其吃來滑中帶爽實,跟真正豬紅的滑不溜口一夾即散有所分別,不嗜血的我反而要吃得最多。

自選的話,我會選齋麵筋也不選的豆卜像海綿般吸了大量熱湯,爆湯效果要小心,看似淡而無味,在吸湯後其實也可口的,尤其店方用上的豆卜相當新鮮,沒有油膉味之下更好。

幾小片豬皮仍是爽爽的,不過又蠻入味的,跟以往印象爽則不入味的不同。

另一纖維來源金菇只有小小一撮,只是每條也幼幼的像營養不良,跟平時又長又粗而白色菇頭像大大粒鈕扣的不能相比,幸好金菇雖幼弱還能保持脆身特質。

雞尖2枚及雞翼1隻味道一樣,味道像豉油雞翼多過鹵水,濃甜的醬油非常好味,令雞尖及雞翼完全入味的,雞翼內裡還有點肉汁,好吃的水準。

豬腸一看就知會是好吃的,只因有條脂肪飄了出來,證明是肥美的呀!彎彎腸衣柔軟有韌勁,帶著微微的豬腸臊香才像吃豬腸嘛!腸衣內肥膏不多只餘很少,但已有那甘香的效果!個人認為比那鍋電飯煲豬腸更合我意,推推推~~~

沒加辣的湯底較忠於原味,加上幾款如豬腸汁、雞尖那豉油汁,味道更形濃郁,喜歡濃味車仔麵如我則很對口味,跟淡味爽口米粉很相配,好滿足!!

阿姐繁忙中也有禮貌,坐對面的小姐細心將桌上骨頭放回碗內,阿姐見狀即時說:"等我黎得喇!",寧自己多做點工夫也不想讓客人動手,而且車仔麵水準不錯,其門如市是有原因的,下次我會再來劃圈圈的。

大堆頭雜錦麵
老字號成記車仔麵
  • 雞翼
2012-03-25 91 浏览
呢間車仔麵店在上水也有歷史.以前的舊店在前2個街口窄巷.店內也窄窄..環境一般.現在轉了新店有冷氣.同相當光猛.衛生程度也提升不少.服務是普通茶記形式..價錢:粉麵8元.餸4至6元.加5元有飲品....凍華田:好淡.華田粉少.反而糖水多...叫3餸麵豬腸.有咬口.細細件.好入味.而且處理得相當乾淨,腸仔.是雞肉腸......也落本...金菇:是來貸.不用評....湯底.加了少訐辣汁.十分惹味.味道唔錯.唯一缺點份量少.埋單27元也不算最平....
價錢:粉麵8元.餸4至6元.加5元有飲品....
凍華田:好淡.華田粉少.反而糖水多...

叫3餸麵
豬腸.有咬口.細細件.好入味.而且處理得相當乾淨,
腸仔.是雞肉腸......也落本...
金菇:是來貸.不用評....

用餐优惠
其他