2019-03-12
朋友推介觀塘呢間餐廳食dinner,所以決定今晚黎試下慢煮屋係觀塘工廈入面,出𨋢行到門口一眼就望到佢醒目既大招牌整間餐廳只有四款定食,分別是牛、魚、雞和豬。因為我們預先訂了枱,所以點薑汁醬燒豚肉丼可以升級有帶子。左諗右諗之後,我們最後決定點慢煮牛和豚肉丼首先送到上嚟嘅係薑汁醬燒豚肉丼,一片片嘅豚肉圍成一圈,中間放上一隻溫泉蛋和一隻帶子,豚肉烤得好香,食落有陣煙燻味,第一次食到呢種味道,好surprise 好正另外值得一讚嘅係一片片既豚肉厚度適中,食落一d都唔鞋,好有咬口,又唔會燒到好乾身之後送上嚟嘅係慢煮火炙牛腹肉丼@新紐西蘭牛肉,慢煮牛肉煮得好淋,一啲筋都冇同埋上面灑咗d黑椒,同牛肉嘅味道好夾,唔錯食完飯梗係要點番啲甜品啦睇左餐牌之後,我哋決定點榛子咖啡慕絲蛋糕和藍莓芝士蛋糕。首先嚟嘅係榛子咖啡慕絲蛋糕,個蛋糕細細件,上面有三粒咖啡豆和小小金箔,好欣賞蛋糕師傅控制甜度既技巧,咖啡嘅苦味剛剛好平衡了榛子嘅甜味,兩種食材配合得好好最後一樣甜品係藍莓芝士蛋糕,芝士味濃郁,再配上酸酸甜甜的藍莓醬,味道唔錯
慢煮屋係觀塘工廈入面,出𨋢行到門口一眼就望到佢醒目既大招牌
升級帶子薑汁醬燒豚肉丼
慢煮火炙牛腹肉@鮮紐西蘭牛肉