(非会员)
2008-05-16 26 浏览
上星期六叫了幾個朋友到家打邊爐, 得知荃灣的愉富粥麵小館有打邊爐的料外賣. 絕對啱晒我們呢 D 懶人. 乜都唔駛搞就可以食, 哈哈哈!!!其實真的好方便, 只需預早一至兩天致電預訂就可以, 對老闆說出人數, 他就會幫你搞掂晒. 當然, 如有特別喜好可向老闆提出啦, 真的是超級方便.至於食物方便, 絕對是新鮮. 老闆的雲吞有兩種 - 菜肉雲吞及蝦肉雲吞, 兩種都好好味, 用料十足, 新鮮, 真的食完想再食. 魚片不會是一片薄薄的, 口感十足, 非常爽口. 更有自製的豬肉丸, 鯪魚球, 大小適中, 口感亦一流. 還有其他的配料, 如豬肉片, 豬閠, 都是非常美味, 十分值得推介. 在各種配料下還有米線底, 大家一定要留肚食米線, 火線吸盡湯底的精華, 而且亦非常彈口, 絕對是一流. 別忘了在取配料時要在門口買少少糕點, 可在打邊爐後有甜品食. 老闆的糕點非常美味呀.

• 雲吞
  • 米線
2008-05-15 11 浏览
在不起眼的小店找到有心思的甜點1. 芝麻糯米糍 ($10/3) : 芝麻餡料竟然有「咬口」,當中全靠砂糖和粗磨芝麻。糯米皮厚薄適中,QQ 的口感夾雜粗爽的芝麻,最開心的是糯米糍上黃豆粉,粉皮多了份香味2. 桂花紅豆糕 ($3/1): 淡淡的桂花香味,少少甜,一次吃一整件都不會太膩,但紅豆質感較粉3. 椰汁紅豆糕 ($3/1): 椰味太淡,紅豆質素麻麻,糕身結實
在不起眼的小店找到有心思的甜點

芝麻糯米糍2
(左)桂花紅豆糕 (右)椰汁紅豆糕
  • 芝麻糯米糍
2008-05-05 8 浏览
呢間舖頭, 新開無耐, 門口成日有一堆人買餃子呀, 桂花紅豆糕...頭先LUNCH, 啱啱試咗, 裏面感覺都幾細, 環境同一般茶記一樣, 但細心睇餐牌, 覺得老細有用心諗過, 佢地每日既午餐大約有5款到, $27, 碟頭都幾大, 有D生滾湯飯餐, 好多餸選擇, 魚腩, 牛肉, 魚頭, 豬潤...$28包3個餸, 可以跟飯, 米線, 今日我就試咗呢個餐, 叫咗魚腩,豬潤同雲吞跟米線, 一嚟到, 佢D餸同米線係分開上, 同埋碗漡餸都幾大碗, 食得出魚腩同豬潤係新鮮貨, 豬閏幾爽口, 雲吞都幾香, 好味,仲有一堆菜喺底,...但敗筆之處, 就係魚腩有D魚麟痴住, 感覺唔多好, 我同事就食咗鹽焗雞飯套餐$27(包油菜同飲品), D雞好滑, 幾香, 唔錯幾好味, 油菜都算大碟, 凍檸茶就一般茶記貨色.食完呢餐, 覺得係抵食(食物新鮮), 服務態度唔錯, 唔該前唔該後, 呢間係一定會再嚟, 臨走係門口, 見到D椰汁紅豆糕同桂花紅豆糕, 每件3蚊, 每樣買咗一件, 啱啱食完...OK, 唔錯,無話死死實實咁, 又唔係太甜, QUITE GOOD.最後一樣, 值得一提, 呢度外賣係平2蚊, 呢點我好欣

最後一樣, 值得一提, 呢度外賣係平2蚊, 呢點我好欣賞, 唔會阻佢地方之餘, 仲有得平, 睇得出老細係有腦之人.

推薦~
  • 生滾湯飯