2024-02-05 38 浏览
就快就到農曆新年啦,又有長假期,諗好約朋友去邊度食嘢未?今日同大家去到銅鑼灣,試吓一間樓上Cafe。銅鑼灣悉尼樂園以山寨版主題樂團為主題,行懷舊式路線再配搭大量的稀有擺設,吸引不少朋友嚟打卡📸食野。Cafe牆上有唔少惡搞迪士尼既公仔,夠哂鬼馬。食物方面,我哋就點咗「南瓜蟹肉燴飯」。南瓜燴飯口感適中,唔會太淋身,南瓜比預期更Creamy,而且味道偏香甜。配埋蟹肉一齊食,口感變得豐富,而且多左一份蟹肉既鮮甜味,感覺唔錯👍🏻。 「喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉」較為惹味😋。表頭幾隻大蝦都厚肉,咬落幾爽脆,呢款喇沙龍蝦汁食落幾香濃惹味,配意粉都幾好😙。同朋友食嘢就當然要叫返個小食拼盤啦。入面有燒菠蘿、煙三文魚沙律、洋蔥圈,唔洗怕有炸物怕熱氣。菠蘿🍍燒過後意外地好味🤤,食落會更香甜😚。飲品我哋就叫咗一杯啤酒一杯Mocktail,兩款都係甜甜地,幾容易入口,啱晒同朋友邊飲邊食邊吹水😌。整體呢度都幾有氣氛,同朋友嚟食野打卡又得~

食物方面,我哋就點咗「南瓜蟹肉燴飯」。

喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉
南瓜蟹肉燴飯
悉尼小食拼盤(細)
Wild Rose
喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉
南瓜蟹肉燴飯
悉尼小食拼盤(細)
Wild Rose
2024-02-04 28 浏览
星期日和老公到銅鑼灣悉尼樂園吃晚餐。餐廳佈置得有特色,有懷舊的風格。甜酸BBQ醬燴豬仔骨這個是小食,份量頗多,BBQ醬不錯。甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯雞胸完全不會柴,相反很軟嫩,加了辣粉,所有比較惹味,南瓜意大利飯creamy,好吃。檸檬牛油蟹肉長通粉因為沒有貝殼粉,所以用長通粉代替,蟹肉足料,每一口都吃得到蟹肉。飲品叫了熱豆腐花焙茶拿鐵和Peach 1664 Blanc Beer,前者的豆腐花在底部,喝到最後才喝的到豆腐花,整體很好喝,後者啤酒味突出很好入口。
星期日和老公到銅鑼灣悉尼樂園吃晚餐。
餐廳佈置得有特色,有懷舊的風格。

甜酸BBQ醬燴豬仔骨
這個是小食,份量頗多,BBQ醬不錯。
甜酸BBQ醬燴豬仔骨

檸檬牛油蟹肉長通粉
檸檬牛油蟹肉長通粉

熱豆腐花焙茶拿鐵
2024-02-04
熱豆腐花焙茶拿鐵
《南瓜蟹肉燴飯》綿密既南瓜🎃同鮮甜既蟹肉🦀融入係個汁到收哂落個飯到 唔會太濕燴飯相當creamy 粒粒香軟煙韌 又充滿海鮮香氣 啖啖都好滋味.《喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉》喇沙龍蝦汁結合左海鮮🦞同香辣風味長通粉包住哂d醬汁 將喇沙既獨特味道鎖緊而且大蝦爽彈大隻 份量都唔少.《白酒忌廉藍青口配法包》白酒忌廉汁味道濃郁 奶香中帶海鮮既鮮美法黎自大大隻、飽滿肥美既藍青口肉法包烤到外皮酥脆 可以索哂d汁食🥖.《Peach 1664 Blanc Beer》呢款啤酒以蜜桃酒、薄荷、接骨木花調配再加入新鮮青檸 味道甜美清新 好岩女仔飲 .《豆腐花抹茶拿鐵》抹茶濃郁甘香🍵飲既時候要攪勻個底既豆腐花 結合滑捋捋既口感

《南瓜蟹肉燴飯》

長通粉包住哂d醬汁 將喇沙既獨特味道鎖緊
而且大蝦爽彈大隻 份量都唔少

《白酒忌廉藍青口配法包》
白酒忌廉汁味道濃郁 奶香中帶海鮮既鮮美法
黎自大大隻、飽滿肥美既藍青口肉
法包烤到外皮酥脆 可以索哂d汁食🥖

《Peach 1664 Blanc Beer》
呢款啤酒以蜜桃酒、薄荷、接骨木花調配
再加入新鮮青檸 味道甜美清新 好岩女仔飲

《豆腐花抹茶拿鐵》
抹茶濃郁甘香🍵
飲既時候要攪勻個底既豆腐花 結合滑捋捋既口感
用餐优惠
試食活動
2024-02-01 10 浏览
✨ 墨汁魷魚圈意粉 88墨汁的醬汁散發出濃郁的海鮮味道,與彈牙的魷魚圈完美結合。意粉煮得剛好,吸附了醬汁的滋味,每一口都帶來濃郁的海洋風情。✨ 慢煮雞胸配南瓜意大利飯 108雞胸肉經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,散發出豐富的香氣。搭配著南瓜意大利飯,飯粒軟糯且入口即化,與雞肉的口感形成了極佳的搭配。南瓜的甜味和意大利飯的鮮味相互融合。🍹 Matcha Tofu Latte🍸 Peach1664 Cocktail𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞午餐時段優惠:附送餐湯及熟伯爵紅茶一杯午餐時段最低消費每人$75午餐時段:Monday to Firday 1200-16:30(星期六日及公眾假期除外)正價飲品跟餐減$10正價蛋糕跟餐澱$10ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 悉尼樂園 📍 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室

✨ 墨汁魷魚圈意粉 88

📍 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
用餐优惠
試食活動
2024-01-31 40 浏览
環境佈置好有心思,放左好多懷舊裝飾品,隨便周圍影下都好有feel❤️甜酸BBQ醬燴豬仔骨 豬仔骨肉質結實彈牙,BBQ醬汁酸酸甜甜,份量一D都唔似小食,好滿足~🧡特製柚子橙果醋酸酸甜甜好開胃,沙律菜新鮮爽脆,慢煮雞胸又嫩滑又惹味,清新健康又滋味~💛蒜香煙三文魚雜菇炒意粉 蒜香味濃郁,煙三文魚+菇菌炒得好香~意粉質地煙煙韌韌好咬口,又香又惹味💚士多啤利沙冰 好香士多啤利味,香甜又凍冰冰,爽呀!!💙Peach 1664 Blanc Beer 桃味中帶少少薄荷味,冰冰涼涼,清新又順口

💚士多啤利沙冰 好香士多啤利味,香甜又凍冰冰,爽呀!!

2024-01-30 17 浏览
🍽️ Sickly Snack Platter (悉尼小食拼盤) $98細小食拼盤有燒菠蘿、煙三文魚、沙律、洋蔥圈。燒過嘅菠蘿十分甜,帶有微酸,越食越開胃!煙三文魚卷成玫瑰花嘅形狀,份量算好多☺️🍀🍽️ Sickly Carbonara Pasta with Spanish Pork Belly (悉尼煙腩肉卡邦尼) $ 158係落足料嘅意粉呀👍🏻 好多舊西班牙豬腩圍住碟意粉,豬腩唔算太肥,減緊肥都可以食😝🍀🍽️ Duck Confit with Roast Potatoes (油封鴨髀配薯菜) $108
油封鴨髀層皮很香,鴨肉再嫩少少就好啦!薯蓉質感很滑,份量很多,食完飽飽😆
🍀☕️ Tofu Pudding Hojicha Latte (豆腐花焙茶拿鐵) $48見呢個配搭幾得意,所以試下~ 焙茶味十分濃郁,飲到最後原來真係有豆腐花喺底!平時唔中意食豆腐花,覺得太淡,冇乜味道,但係豆腐花配焙茶又幾特別喎!🍀🍺 Peach 1664 Blanc Beer $80開頭以為桃汁會好甜,但係加咗啤酒同青檸之後又唔算甜喎👌🏻

🍺 Peach 1664 Blanc Beer $80

開頭以為桃汁會好甜,但係加咗啤酒同青檸之後又唔算甜喎👌🏻
2024-01-29 26 浏览
銅鑼灣有間好靚嘅Cafe 成間餐廳都幾有格調 係咁播My Little Airport嘅歌 非常正🥰 仲有啲擺叔都係好HK Style~~ 超岩去打卡呀 ~啲野食仲要好好食😋.🐷檸檬牛油蟹肉長通粉 🦀真心推介呢個檸檬牛油蟹肉長通粉 長通粉彈牙 配埋鮮美嘅蟹肉 蟹肉份量都唔少 同酸酸地檸檬牛油汁 超級開胃!!! 一定要試下~.🐷喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 🦐呢個喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉唔錯 龍蝦汁濃郁香辣 加上大蝦同長通粉 大蝦都幾爽口~.🐷白酒忌廉藍青口配法包🥖白酒忌廉藍青口真係超好味 口感方面都幾新鮮彈牙 配埋濃郁嘅白酒忌廉醬 再配埋烤香嘅法包 非常好味😋.🐷Peach1664 Cocktail 🍻呢杯Cocktail酸甜可口 加埋微微嘅酒精味 小編唔太飲得 都覺得幾唔錯.🐷悉尼特濃朱古力 🍫朱古力控必試嘅悉尼特濃朱古力 濃郁香滑嘅朱古力 奶泡又唔會太厚 岩岩好~.大家想去打卡可以去這家Cafe吃個lunch 因為裡面好有格調 都幾岩影相架 ~.悉尼樂園📍香港銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食
🐷檸檬牛油蟹肉長通粉 🦀

🐷喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 🦐

🐷白酒忌廉藍青口配法包🥖

🐷Peach1664 Cocktail 🍻

🐷悉尼特濃朱古力 🍫

悉尼樂園
📍香港銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #銅鑼灣 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食
2024-01-28 10 浏览
《暗黑米奇樓上cafe 🐭》———————————————-#悉尼樂園 -呢間係唐樓樓上嘅懷舊港式cafe,走復古暗黑風,牆上畫滿唔少塗鴉壁畫,到處都適合影相打卡,非常有feel🖤-🦀 檸檬牛油蟹肉長通粉長通粉好出色,非常彈牙,配埋鮮美嘅蟹肉,層次豐富,蟹肉份量都唔少,同酸酸地檸檬牛油汁好夾,超級開胃🤤-🦞 喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉大大隻蝦,質地紮實彈牙,長通粉煙煙靭靭,喇沙龍蝦汁味道濃郁,好快就掃清一碟🤣-🤍 白酒忌廉藍青口配法包鮮甜嘅青口配搭濃郁忌廉汁,相當唔錯,仲有塊內脆外軟法包,非常之夾❤️-另外飲品方面,我哋嗌咗杯Strawberry milkshake,果味香濃🍓1664 cocktail 酸甜可口,加埋微微嘅酒精氣泡嘅感覺,好refreshing 🍻-🍌 抵deal 指數:7/10
《暗黑米奇樓上cafe 🐭》
———————————————-
#悉尼樂園
🦀 檸檬牛油蟹肉長通粉
🦞 喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉
🤍 白酒忌廉藍青口配法包
🍌 抵deal 指數:7/10
2024-01-20
「悉尼樂園」是前旺角唐樓懷舊港式咖啡店「老二花廳」的分店,同樣走復古懷舊路線。「悉尼樂園」以山寨主題樂園為餐廳主題,一開店門便發現趣怪老鼠招牌公仔,牆上隨處可見老闆親手畫的塗鴉壁畫。餐廳以大量稀奇古怪擺設作點綴,加上環境暗黑,令餐廳更顯獨有神秘懷舊風格,到處都適合影相打卡📸。餐廳除了提供咖啡☕️及特飲外,更有多款高質主食😋令人一試難忘。🥢招牌鹽燒牛舌充滿牛香味厚切牛脷燒至外脆內軟+灑上鹽和黑椒+沙律半碟 = 名不虛傳招牌菜,靠近牛舌邊緣位置特別鬆脆可口,推薦👍🏻。🥢白酒忌廉藍青口配法包鮮甜青口+濃郁忌廉汁+帶油香內脆外軟法包 = 有驚喜🥢喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉大大隻厚肉紮實彈牙大蝦🍤 +煙靭長通粉+微辣濃郁喇沙龍蝦汁 = 破格且出色,有別於傳統喇沙湯汁配油麵或米粉米線,創新又美味😋。🥢南瓜蟹肉燴飯香甜濃郁南瓜汁+軟硬適中且掛滿醬汁的燴飯+真材實料手撕蟹肉 = 健康美味之選🥢豆腐花抹茶拿鐵香濃帶甘抹茶+軟滑豆腐花 = 入口層次豐富,豆腐花與抹茶完全無違和感,推薦。抹茶🍵控行過路過不能錯過。🥢Peach1664 Cocktail加入薄荷葉與桃的特製1664 = 富創意的1664,甜中帶果味,

🥢招牌鹽燒牛舌

🥢白酒忌廉藍青口配法包
鮮甜青口+濃郁忌廉汁+帶油香內脆外軟法包 = 有驚喜

🥢喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉

🥢南瓜蟹肉燴飯

🥢豆腐花抹茶拿鐵

🥢Peach1664 Cocktail
加入薄荷葉與桃的特製1664 = 富創意的1664,甜中帶果味,且果味突出。

味道:😋😋😋😋
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
CP值:💰💰💰💰
2024-01-20
  • 悉尼招牌鹽燒牛舌
  • 白酒忌廉藍青口配法包
  • 豆腐花抹茶拿鐵
銅鑼灣🚇呢間樓上 Café 極具玩味🤪,裝修帶復古風再抽🐭米奇水,而且除咗有嘢食🍴之外仲有埋酒🍻飲添!佢哋有多款特色 cocktails 🍸 、mocktails、咖啡☕️同埋沙冰等,🍹Peach 1664 Blanc Beer 用咗1664啤酒🍺做底再加上桃汁、薄荷同埋接骨木花,😋味道豐富。而士多啤梨🍓沙冰入口就幾香甜🤤。招牌鹽燒👅牛舌勁嫩勁鬆化,加上鹽燒🔥嘅做法咸香美味,不愧為招牌小食😋。南瓜🦀蟹肉燴飯入口有淡淡🎃南瓜香甜,加上蟹肉嘅鮮味,😍好啱我口味!喇沙🦞龍蝦汁配大蝦🦐長通粉食落係啖啖🥰龍蝦汁嘅甘香,加上少許🌶️喇沙風味同埋大蝦🍤,令人十分之開胃🤤。

平時上網都見到有好多人過嚟呢到打卡,因為呢啲玩味又復古既餐廳都成為左近期大熱🐭而呢到既佈置真係睇得出好花心機,唔知食物質素又如何呢👅。因為係慶祝生日,所以就想帶屋企人試啲特別小小既餐廳🍴而野食方面由沙律到甜品飲品我地都試哂🍹。🐒牛油果沙律(特製柚子橙果醋)💰$80🐒悉尼招牌鹽燒牛舌💰$88🐒鮮炸薯條(黑松露醬)💰$58🐒甜酸BBQ醬燴豬仔骨💰$68前菜同小食方面估唔到個份量都幾多😂我地都係眼闊肚窄,食完啲小食都已經好滿足😌不過好在個沙律醬汁夠開胃🥗所以今次都可以清盤各種食物。🐒南瓜蟹肉燴飯💰$138🐒喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉💰$148主食我地就揀左一飯一通粉,我推薦喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉🦞因為佢個調味幾特別,食落會有少少辣,有種港式既感覺,所以都幾建議大家可以一試👍🏼。🐒伯爵茶蛋糕💰$48🐒Peach1664 Cocktail💰$80(Liqueur, Peach,Mint, Elderflower, 1664 Blanc Beer)🐒Wild Rose💰$50(Rose,Lychee,Lemon,Jasmine tea)🐒士多啤梨忌廉沙冰💰$60咁高興就緊係唔少得飯後甜品同埋飲品啦🍸而

🐒牛油果沙律(特製柚子橙果醋)💰$80

🐒伯爵茶蛋糕💰$48

🐒Peach1664 Cocktail💰$80
🐒Wild Rose💰$50
🐒士多啤梨忌廉沙冰💰$60

咁高興就緊係唔少得飯後甜品同埋飲品啦🍸而呢到既Peach1664就正中我家姐下懷啦🍑白啤配埋蜜桃都幾match,甜甜地咁就算係唔飲開酒既都好易接受
悉尼樂園🎡📍 香港銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室 (港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約3分鐘)★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★放假終於有機會去呢間好特別既 Cafe ☕️😎, 呢間鋪頭既裝修格局勁有懷舊 Feel 😂🎡, 充滿復古嘅感覺,好適合大家去影相食野🍴。另外,野食都幾好食😋👍🏻,係一間值得去朝聖既 Cafe 🍽️ 。鋪頭係有酒飲既,星期五放工不仿約埋朋友仔去happy hour🤭❤️。🌟南瓜蟹肉燴飯 $138味道都幾好,蟹肉都幾多,d 飯唔會好硬,岩岩好。🌟檸檬牛油蟹肉長通粉 $138同個飯既味道有d 似, 都係好好味😋。🌟白汁忌廉藍青口法包 $78估唔到都幾多隻青口😳,個法包點埋個汁簡直係一流。🌟豆腐花焙茶拿鐵 $48🌟士多啤梨沙冰 $50整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
悉尼樂園🎡

📍 香港銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
(港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約3分鐘)

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

🌟南瓜蟹肉燴飯 $138
味道都幾好,蟹肉都幾多,d 飯唔會好硬,岩岩好。

🌟檸檬牛油蟹肉長通粉 $138
同個飯既味道有d 似, 都係好好味😋。

🌟白汁忌廉藍青口法包 $78
估唔到都幾多隻青口😳,個法包點埋個汁簡直係一流。

🌟豆腐花焙茶拿鐵 $48

🌟士多啤梨沙冰 $50

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
2024-01-02 42 浏览
今日同先生難得二人世界,朋友介紹呢間位於銅鑼灣的隱蔽Cafe,食物質素不錯而且打卡位又多🤩下次帶小朋友一齊嚟打卡💓多個得意有趣的壁畫,翻版米奇🤪懷舊電話等等⭐️南瓜蟹肉燴飯南瓜汁完全渗入risotto 令飯味道更香甜,加埋蟹肉嘅鮮甜,食落口感Creamy有層次感🤤連我老公不喜好吃南瓜的人都食得津津有味🥰⭐️檸檬牛油蟹肉長通粉長通粉煮得軟硬適中,配上牛油🧈蟹肉再加檸檬汁,口感豐富而且酸酸地好開胃😍令人想繼續食💓⭐️招牌鹽燒牛舌厚切牛脷,燒得外脆內軟,咬落有口感,調味鹹淡到適中,單食都可以,再配酒一流😍⭐️Peach1664 Cocktail特製的1664👍🏻加左薄荷葉同桃,帶甜的酒,果味突出😍好易入口⭐️悉尼特濃朱古力邪惡的特濃朱古力,雖然鋪滿忌廉,看似很甜,其實味道濃郁得來又不太甜👍🏻

⭐️南瓜蟹肉燴飯

⭐️檸檬牛油蟹肉長通粉

⭐️招牌鹽燒牛舌

⭐️Peach1664 Cocktail

⭐️悉尼特濃朱古力
2023-12-26 42 浏览
復古風格西餐廳 環境暗黑 帶一種神秘感🧙‍♀️食物質素有驚喜 南瓜蟹肉燴飯 💰138燴飯有咬口 南瓜味香 蟹肉分量算多 每一口都吃到喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 💰148喇沙汁鋪滿整個長通粉 帶微微辣香 很惹味 大蝦口感彈牙 新鮮白酒忌廉藍青口配法包 💰78忌廉煮得很creamy 青口鮮甜 跟忌廉很搭 法包炸得脆口 軟硬適中帶油香 Peach 1664 Blanc Beer💰80加入桃味的啤酒 味道清甜 酒味不濃 帶清爽感覺Milk Chocolate Cocktail 💰80用baileys跟冧酒作酒底 再加入朱古力、橙、牛奶跟薄荷 每一口都帶不同口味 先是甜甜的朱古力香 再來是baileys的咖啡酒香 最後帶薄荷香 很特別 💁🏼‍♀️📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室

南瓜蟹肉燴飯 💰138

加入桃味的啤酒 味道清甜 酒味不濃 帶清爽感覺

Milk Chocolate Cocktail 💰80

💁🏼‍♀️📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
2023-12-25 25 浏览
今次黎到比較玩味重既樓上Café,餐廳燈光比較昏暗,裝修偏向懷舊復古風📺,每一個角落都充滿打卡點📸同朋友小聚都係個唔錯既選擇🔸喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉🦐大蝦真係幾大隻,而且好爽口彈牙,長通粉軟硬適中,長通粉都好掛醬汁,喇沙味好香濃微辣🌶️好惹味🔸南瓜蟹肉燴飯意大利飯煮到岩岩好,中間唔會硬身,🎃用左南瓜去煮個飯,味道甜甜地,每粒飯都包住南瓜汁,加左蟹肉🦀味道鮮甜,燴飯唔算好creamy,所以食落唔會覺得好漏🔸白酒忌廉藍青口配法包青口大小適中,🧄蒜蓉洋蔥味好香,白酒忌廉汁好creamy,個汁偏流質,🥖用黎點法包岩哂,法包烘到香脆,🧈但略嫌牛油搽得有啲過多,搞到有少少油膩既感覺🔸Peach1664 Cocktail🍺特調既1664,加左薄荷葉同桃汁,令啤酒多左果香味🍑同甜味,更加容易入口 🔸悉尼特濃朱古力杯朱古力好邪惡,面頭鋪滿忌廉🫣味道唔會好甜,🍫但朱古力味唔算太濃

🔸喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉

🔸南瓜蟹肉燴飯