2024-03-11 23 浏览
銅鑼灣鬧市中的樓上Cafe 一度以為它叫「悉尼老鼠」(笑充滿復古的裝飾,搞怪的老鼠佈置白酒忌廉青口配法包青口很肥美醬汁不算杰身但令人驚喜的牛油香再加法包口感酥脆似炸過令我想起牛脷酥的味道一口接一口的吃太美味了!招牌鹽燒牛舌牛舌微脆,咸香美味咬開還會滲出肉汁比很多居酒屋的牛舌還要好吃喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉大蝦口感爽彈醬汁辣度適中,整個很惹味豆腐花抹茶拿鐵豆味清香,抹茶味濃兩者很搭略嫌環境昏暗了一點但是會回頭的一間!
銅鑼灣鬧市中的樓上Cafe
一度以為它叫「悉尼老鼠」(笑
充滿復古的裝飾,搞怪的老鼠佈置

白酒忌廉青口配法包

牛舌微脆,咸香美味
咬開還會滲出肉汁
比很多居酒屋的牛舌還要好吃

大蝦口感爽彈
醬汁辣度適中,整個很惹味

豆腐花抹茶拿鐵
豆味清香,抹茶味濃
兩者很搭

略嫌環境昏暗了一點
但是會回頭的一間!

2024-03-07
  • 喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉
  • 招牌鹽燒牛舌
  • 豆腐花焙茶拿鐵
2024-03-08 50 浏览
欣賞Sicklyland 同其他復古 Cafe 不同,感覺懷舊之餘氣氛詭異暗黑。本以為純屬打卡,對食物沒有抱太大期望,但食物質素出奇地好。大力推介喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉。蝦仁大隻爽脆,醬汁掛麵,整體喇沙醬汁味道平衡,非常惹味醒胃,吃完還意猶未盡,想多添一碟!另外飲品Mocktail Wild Rose,以苿莉花茶作基調,跟玫瑰、荔枝檸檬汁混合,額外清新。 打卡約會跟朋友聚會嘅好地方。A vintage cafe located in CWB. A great place for dates and friends gathering.

悉尼窩蛋肉醬意粉
Wild  Rose
悉尼窩蛋肉醬意粉
Wild  Rose
2024-03-07 16 浏览
過年🧧時候少爺飛左去日本,等佢返緊先可以抽時間來個飯聚✨大家都在港島區自然就相約在銅鑼灣(返屋企快d麻😂),想慢慢傾吓計最理想係去 @sicklyland_cafe ,靜靜地服務又好,而且食物水準一直都keep 得好好😌而且少爺仲未去過添~今日我地二個三點就收得工仲趕得切食佢地既Lunch Set ( 星期一至五12:00-16:30)✨✨墨汁魷魚圈意粉Spaghetti with squid ring in squid ink sauce之前已經試過佢地既墨汁意粉🍝,我覺得係特別出色,墨汁既鮮甜味就突出而且唔似平時既咁油膩,配埋魷魚圈就真係一絕,Lunch Set 好抵食 $88 仲包餐湯添~慢煮雞胸配南瓜意大利飯 $108(Lunch Set )Pumpkin risotto with slow cooked chicken breast南瓜🎃意大利飯顏色已經令人好開心,佢地既慢煮雞胸好好食,肉質嫩嫩又夠Juicy 😌而且份量都幾大,好似食極都有咁!Lunch Set 可以加$38 配小食,我地叫左蜜糖雞翼同鮮炸薯條🍟小食炸物佢地都幾出色,除左夠熱大份量外,重點係調味~蜜糖雞翼唔
( 星期一至五12:00-16:30)✨✨

慢煮雞胸配南瓜意大利飯 $108(Lunch Set )

Lunch Set 可以加$38 配小食,我地叫左蜜糖雞翼同鮮炸薯條🍟小食炸物佢地都幾出色,除左夠熱大份量外,重點係調味~蜜糖雞翼唔會死甜,薯條既咸度又夠適中,每次都唔會令我失望🥰

正餐叫飲品同蛋糕都有減$10優惠,食完依二個Lunch Set 真係連晚餐都唔駛食喇!😂
用餐优惠
試食活動
最近見到有間幾特別叫悉尼樂園的餐廳,今日去咗附近決定上去食個lunch~ 裝修獨特及懷舊風格令人感覺很新奇,特別的壁畫突顯出店舖獨有的風格,中間仲有一個獨家位,就算一個人嚟飲咖啡都好嘆😎午餐選擇都幾多,會附送餐湯及熱伯爵紅茶一杯,補錢可以轉其他飲品🥖白酒忌廉藍青口配法包💰78白酒忌廉味未上檯已經聞到,藍青口吸收晒啲汁嘅精華,搽咗牛油嘅法包唔算太硬身,襯埋個汁食真係一絕🦐餐湯店家提供了蝦湯,蝦油香味好濃郁,十分鮮甜🖤墨汁魷魚圈意粉💰88墨汁意粉好彈牙同夠味,炸魷魚圈嘅脆漿薄身,魷魚質地唔太韌,整體處理得好好🐓慢煮雞胸配南瓜意大利飯💰108雞胸採用慢煮烹調,令雞肉肉質非常嫩滑!好似食緊雞卷咁,打破雞胸就係鞋嘅印象,意大利飯滲出陣陣南瓜香味,健康得嚟又好食🐔單骨雞翼(蜜糖/水牛城醬)💰38(午市跟餐優惠)雞翼炸至金黃色,外脆內軟口感極好,可以自選一款醬汁,我們選了水牛城醬汁,酸酸辣辣十分惹味🫶🏻🍰意大利芝士蛋糕配雜莓💰38(原價$48,蛋糕跟午餐減$10)芝士味香濃,蛋糕口感軟滑,威化餅撻底牛油味和芝士好夾,配上新鮮士多啤梨,令到整體更Flash🍓Milk Chocolate💰70 (原價$

🥖白酒忌廉藍青口配法包💰78

🦐餐湯
店家提供了蝦湯,蝦油香味好濃郁,十分鮮甜

🖤墨汁魷魚圈意粉💰88

🐓慢煮雞胸配南瓜意大利飯💰108

🐔單骨雞翼(蜜糖/水牛城醬)💰38(午市跟餐優惠)

🍰意大利芝士蛋糕配雜莓💰38
(原價$48,蛋糕跟午餐減$10)

Milk Chocolate💰70 (原價$80,正價飲品跟午餐減$10)
入口會飲到香濃朱古力味,奶香亦隨之散發出來,最後才會到酒精味,入口很舒服,想飲酒不想太重酒味,可以選這款香甜幼滑朱古力奶酒🍫

豆腐花抹茶拿鐵💰38 (原價$48,正價飲品跟午餐減$10)
將打碎了的豆腐花混入抹茶拿鐵,拿鐵本身口感柔滑,加入豆腐花後更多了一層滑溜的口感,抹茶亦帶出清新感覺,整體唔會好甜,可以減低餐點的油膩感,而且玩味十足很有趣👍🏻

悉尼樂園銅鑼灣高質玩味Cafe (悉尼樂園) 這次與熱愛尋訪特色小店的朋友用了openrice 9折訂座優惠,人均消費約$200,小食與主菜樣樣出色,性價比頗高。🎉小食🎉1)鹽燒牛舌($88):不會過鹹,一面煎得微焦。2)青口配法包($78):佐青口的忌廉汁散發迷迭香獨特的香氣;法包是油炸過的,特別香酥。🎉主食🎉1)辣辣大蝦長通粉($158):大蝦可更新鮮,但調味不錯,沒有忌廉汁版本那麼油膩。🎉飲品🎉Latte ($48) 與柚子特飲($50),較喜歡後者的清新味道。#銅鑼灣美食#香港小店#香港cafe關注組
悉尼樂園

銅鑼灣高質玩味Cafe (悉尼樂園)

🎉小食🎉
1)鹽燒牛舌($88):不會過鹹,一面煎得微焦。

🎉主食🎉

🎉飲品🎉

#銅鑼灣美食#香港小店#香港cafe關注組
题外话/补充资料: 想講交呢篇時第一次唔批, 話之前有人係度試食所以審核嚴格啲 咁人哋試食關我咩事? 我同個friend俾錢食, 係幫佢慶祝生日, 咁都要我交過食評好煩=_=
2024-02-06
庆祝纪念
生日
  • 青口
《悉尼樂園 - 銅鑼灣》好耐之前去過佢哋旺角另外一個主題嘅分店食晚餐,悉尼樂園就真係第一次去,一般去餐廳個氣氛好chill,喺柔和暖色嘅燈光之下感覺好放鬆,從入口到牆上面嘅壁畫,再到餐廳入面嘅裝飾都好有特色,有大量懷舊用具同埋一啲舊玩具,唔講仲以為入咗懷舊博物館,可能全部都係店主嘅私伙嘢嚟㗎😜今次收咗工同朋友上咗悉尼樂園飲番杯順便食個early dinner💁🏻‍♀️檸檬牛油蟹肉長通粉我哋揀咗兩個都係意粉,不過你問我嘅話我會推薦呢一個零檸檬牛油蟹肉貝殼粉,佢都係忌廉汁做底的,落咗少少檸檬汁去調味,中和返忌廉嗰種油膩感,長通粉其實好掛汁,每條長通粉都佈滿晒忌廉汁,仲隱約食到一疏疏嘅蟹肉,味道濃郁,都幾飽肚😜💁🏻‍♀️悉尼煙腩肉卡邦尼另外一個意粉用咗腩肉嚟代替普通嘅煙肉,食落質地彈牙,有肉汁同埋都幾厚身,不過我就覺得個卡邦尼醬汁唔算太濃郁,配上彈牙嘅意大利粉,份量好多,兩個人share食都夠曬飽💁🏻‍♀️一口炸雞呢度嘅一口炸雞有兩隻口味選擇,分別係韓式辣汁同埋日式燒汁,我就揀咗日式燒汁做底,個炸雞炸得脆身但係唔會太油膩,再喺上面淋咗帶甜味嘅照燒汁,個雞皮脆卜卜好好味👍🏻大推💁🏻‍♀️Peach 1
《悉尼樂園 - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️檸檬牛油蟹肉長通粉

💁🏻‍♀️悉尼煙腩肉卡邦尼

💁🏻‍♀️一口炸雞

💁🏻‍♀️Peach 1664 cocktail 🍸

收咗工之後有時真係想飲少少酒精調劑一下,我就試咗佢個帶桃味既1664 啤酒cocktail,飲得到有少少7up嘅甜味,另外再配上1664啤酒,飲多少少都唔怕醉

💁🏻‍♀️菠蘿青檸忌廉沙冰

而我朋友因為唔飲酒嘅關係,佢就叫咗一杯菠蘿青檸忌廉沙冰,我自己個人覺得偏酸,不過加咗少少忌廉落去都做到中和作用,如果夏天飲呢杯嘢應該會幾爽😳同埋都幾大杯,抵飲
2024-02-21
🐨.今日港島區的朋友終於帶我來悉尼樂園 @sicklyland_cafe 朝聖一下😜果然名不虛傳🫶室內裝修非常有特色,每處都可以瘋狂打卡📸.食物更是超級棒🫶🫶2道主菜跟1碟小食全都清盤😜聽說平日也非常滿座,大家記得訂位喔💕(但是服務員很沒有禮貌,特別是在廚房帶眼鏡高大肥胖的年輕小哥,聲音大臉色黑,十分影響對餐廳的觀感).檸檬牛油蟹肉長通粉第一口已經有滿滿的蟹肉感😜啖啖新鮮滋味!!這款是比較清新清甜的,口味比較淡,適合女生💕.喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉相對來說這款很濃味!!!但是很好吃😍大蝦不黏新鮮嫩甜🦞整體也比較辣🌶配喇沙醬更惹味🫶👻原來配長通粉真的非常好味道✅️.招牌甜辣炸雞 看著脆炸外皮很像乾乾的😅一口咬下~嘩😍超鮮嫩🌟很好吃喔!甜辣的脆雞皮真的無敵🫶🫶推薦推薦♡♡.Peach1664 Cocktail 這裡也有啤酒🍺會另外再上一個杯子及青檸,喝啤酒也十分寫意呢~凍特濃朱古力 比較甜的朱古力💓但朱古力就是要甜先好喝呀🥰喜歡忌廉的美美們一定會喜歡這杯,忌簾上還加了朱古力粉呢~🍫.悉尼樂園銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室.@sicklyland_cafe #悉尼樂園 #銅鑼灣悉尼樂園
🐨
食物更是超級棒🫶🫶2道主菜跟1碟小食全都清盤😜
聽說平日也非常滿座,大家記得訂位喔💕

檸檬牛油蟹肉長通粉
第一口已經有滿滿的蟹肉感😜啖啖新鮮滋味!!
這款是比較清新清甜的,口味比較淡,適合女生💕

招牌甜辣炸雞
看著脆炸外皮很像乾乾的😅一口咬下~嘩😍超鮮嫩🌟
很好吃喔!甜辣的脆雞皮真的無敵🫶🫶推薦推薦♡♡

Peach1664 Cocktail

凍特濃朱古力
比較甜的朱古力💓但朱古力就是要甜先好喝呀🥰
喜歡忌廉的美美們一定會喜歡這杯,忌簾上還加了朱古力粉呢~🍫

悉尼樂園
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
@sicklyland_cafe
#悉尼樂園 #銅鑼灣悉尼樂園 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣樓上餐廳 #銅鑼灣樓上cafe #香港打卡餐廳 #銅鑼灣美食 #hkblogger #hkfoodie #foodieshk #foodies #香港探店 #銅鑼灣cafe #特色美食
這間打卡餐廳一直都在收藏袋口裡,店內裝潢充滿懷舊復古氣息,每個角落都擺放不同舊式電器、擺設,牆上亦有不少有趣壁畫;港式懷舊元素配上暗黑搞鬼卡通人物,玩味十足 ❤️🍝 喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟧𝟪大蝦口感爽彈,濃香的喇沙龍蝦汁十分惹味,長通粉亦十分掛汁,愈食愈辣。🎃 甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟥𝟪 雞胸嫩滑唔乾柴,飯粒較軟腍吸汁,入口甜甜的,味道不錯!🍗 水牛城單骨雞翼 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟧雞翼炸到香脆,醬汁偏酸微微辣🍹 菠蘿青檸忌廉沙冰 𝖧𝖪𝖣𝟧𝟢菠蘿味比較突出,整體酸酸甜甜💛☕️ 悉尼髒髒咖啡 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟢啡味濃,正常發揮另類米奇,古靈精怪的壁畫;還有港式懷舊佈置,讓人有種失樂園的感覺,環境氣氛十分適合與朋友相聚chill一下~

🍝 喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟧𝟪

甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯

🎃 甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟥𝟪
雞胸嫩滑唔乾柴,飯粒較軟腍吸汁,入口甜甜的,味道不錯!

水牛城單骨雞翼

🍗 水牛城單骨雞翼 𝖧𝖪𝖣𝟨𝟧
雞翼炸到香脆,醬汁偏酸微微辣

菠蘿青檸忌廉沙冰

🍹 菠蘿青檸忌廉沙冰 𝖧𝖪𝖣𝟧𝟢
菠蘿味比較突出,整體酸酸甜甜💛

悉尼髒髒咖啡

☕️ 悉尼髒髒咖啡 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟢
啡味濃,正常發揮

甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯
水牛城單骨雞翼
菠蘿青檸忌廉沙冰
悉尼髒髒咖啡
.今日假期去左銅鑼灣一間充滿老香港味道嘅餐廳 - 悉尼樂園💁🏻‍♀️每一個位置都係打卡位📸我地叫左2個set lunch 🥗 🍝價錢介乎78 - 108..煙三文魚沙律 78配柚子汁,柚子汁偏甜,煙三文魚卷成玫瑰花形狀,大概有六至八片..墨汁魷魚圈意粉🍝 88有三件炸墨魚圈配墨汁意粉,幾好食,好香墨汁味,魷魚圈外皮香脆,內裡肉質好爽口..白酒煮藍青口配蒜蓉包 98大概有十隻青口,蒜蓉包好香脆,索左忌廉白酒汁好好食🤤..比利時朱古力蛋糕配雜莓 53好香濃朱古力味,面層滿佈甜甜嘅紅桑子..飲品種類好多,有雞尾酒、沙冰、咖啡、mocktail等價錢相宜,位置都好便利..地址:悉尼樂園 (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室..

每一個位置都係打卡位📸
煙三文魚沙律 78
墨汁魷魚圈意粉🍝 88
白酒煮藍青口配蒜蓉包 98
大概有十隻青口,蒜蓉包好香脆,索左忌廉白酒汁好好食🤤
比利時朱古力蛋糕配雜莓 53
好香濃朱古力味,面層滿佈甜甜嘅紅桑子
飲品種類好多,有雞尾酒、沙冰、咖啡、mocktail等
價錢相宜,位置都好便利
地址:

悉尼樂園 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
白酒忌廉煮青口
2024-02-17
白酒忌廉煮青口
  • 白酒忌廉藍青口配法包
平時約啲姐妹👭🏻出嚟最頭痕就係搵餐廳,因為我哋一傾就傾幾粒鐘,好多cafe 都有限時,食得嘢嚟都夠鐘要走,之後朋友介紹呢間悉尼樂園,冇限時,咁我哋就決定去試試佢🤤👀呢間樓上cafe 一入去已經好有feel,同樓下人來人往嘅銅鑼灣形成好大嘅對比,保留懷舊風之餘亦都玩味感好重,有翻版米奇,仲有好多唔同打卡裝飾,我哋食食下仲有幾個女仔專登上嚟跳舞打卡,不過弊處就係佢成間cafe 都好暗🤣豆腐花焙茶拿鐵 $48作為唔太識欣賞咖啡嘅我,次次去Cafe 都係叫奶🤣見到佢有焙茶,梗係諗都唔諗就即刻叫😎拉花好靚,不過杯latte 就有啲淡同冇咩焙茶味,係飲到最後有幾啖豆腐花係底有啲驚喜,豆腐花同焙茶latte 又幾夾🤩鮮炸薯條 $58 每次食cafe 我都要叫薯條,今次都唔例外,呢間嘅薯條有唔同醬嘅選擇:茄醬,黑松露醬,明太子醬,我就揀咗明太子醬,如果你想試多一款醬就可以加$10🤓薯條鮮炸真係唔同啲,外脆內軟,上碟仲係熱辣辣,唔點醬都已經好好食😍反而個明太子醬味道有啲淡,冇咩明太子味,點醬同唔點醬都冇咩分別😂喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 $158第一次食喇沙味嘅pasta,意外地夾,每一粒長通粉都帶有喇沙嘅
豆腐花焙茶拿鐵

豆腐花焙茶拿鐵 $48
鮮炸薯條

鮮炸薯條 $58

喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 $158
第一次食喇沙味嘅pasta,意外地夾,每一粒長通粉都帶有喇沙嘅香味,而且煮得好彈牙🍝啲大蝦食落都好新鮮,有一種食緊檳城蝦麵嘅感覺,幾特別同過癮🤪🦐

檸檬牛油蟹肉長通粉 $138
呢間cafe 啲pasta 味道都唔錯,長通粉依然係好彈牙,平時食pasta 都會覺得佢個忌廉汁好膩,食唔到太多,佢呢個加咗啲檸檬汁落去🍋中和咗個個膩嘅感覺,同添加咗一份清新☘️蟹肉份量唔算少但就好碎濕濕咁🦀
一口炸雞(韓式辣汁)

一口炸雞(韓式辣汁) $78
成餐飯最失望就係碟炸雞,嘅炸粉太厚,雞肉完全冇味,得出面嘅韓式辣汁味,但完全冇韓式甜辣嘅味道,得一陣死辣味🥴
總括嚟講,呢間餐廳好適合打卡同幾個女仔傾下計hea 一個晏就,不過食物質素就有啲參差,如果追求食物質素嘅,係銅鑼灣應該有其他更好嘅選擇👀
2024-02-03
2024-02-18 17 浏览
呢間位於銅鑼灣邊寧頓街既樓上cafe幾高質,餐廳雖然係樓上舖,但係星期日夜晚去到都坐滿哂,食野期間仲有吾少人walk in ,不過可惜餐廳位置有限,未比倒佢地入離用膳🥲餐廳成個裝修都幾有玩味感,周圍用左米奇老鼠做主題,牆上面有好多米奇既塗鴉,又有吾少懷舊既擺設,野食質素又高質,睇得出係用心既小店.👁‍🗨檸檬牛油蟹肉長通粉(7.5/10)💲138.➰長通粉都做倒Al dente 既質感,酸酸地又帶啲牛油香,整體幾fresh 😌蟹肉既份量就一般,吾算係好多.👁‍🗨甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯(7.5/10) 💲138.➰意大利飯又係睇下做得出吾出色,正吾正宗既時候😂幾驚喜既係,呢度既意大利飯真係可以做倒正宗帶點點硬身,飯粒分明既果種質感,配上南瓜去煮又吾會整到杰達達🤤雞胸每一舊都好嫩身又吾鞋,邊位有啲橙橙地色,大概就係用左辣粉調味,增加惹味感但吾辣.👁‍🗨 白酒忌廉藍青口配法包(7.5/10) 💲78. ➰用呢個價錢食倒咁既質素,已經算係吾錯😇藍青口都幾多,食落完全冇沙😛法包配白酒忌廉汁食一流,不過就略嫌咸左少少🤏🏻.👁‍🗨Yuzu-U (7/10) 💲50. ➰呢杯mocktail 係由菠

👁‍🗨檸檬牛油蟹肉長通粉(7.5/10)💲138

👁‍🗨甜椒慢煮雞胸配南瓜意大利飯(7.5/10) 💲138

👁‍🗨 白酒忌廉藍青口配法包(7.5/10) 💲78

👁‍🗨Yuzu-U (7/10) 💲50

➰呢杯mocktail 係由菠蘿,橙同埋柚子整成既,甜度可以話係岩岩好,菠蘿味都幾出,柚子味相對薄弱啲咁,係清新之選😂
👁‍🗨peach 1994 blanc beer (7/10) 💲80

➰啤酒既果味同甜味比較突出,餐廳仲加入左薄荷,接木花等等,令成杯啤酒既層次提升,更易入口
🔛 整體評分(7.5/10)
迪士尼有米奇🐭, 銅鑼灣都有個搞怪山寨版米奇🤪🫢悉尼樂園係旺角老二花廳(已結業)嘅姐妹店👯‍♀️🖤走復古暗黑趣怪風, 燈光偏灰暗 🩶牆上有不少搞怪塗鴉壁畫🖼️🪆店內更有大量懷舊擺設, 玩具, 傢俬枱櫈🥰😌氛圍感十足, 滿滿打卡點📷🥣Lunch Set:包餐湯+熱伯爵紅茶 * 午市免加一*🥣是日餐湯:忌廉龍蝦湯🦞餐湯以陶瓷杯盛上, 龍蝦湯忌廉味好香😚入面有啲洋蔥碎🧅🔸蒜香煙三文魚雜菇炒意粉🍝 $88 7/10表面放上1-2片煙三文魚🐟雜菇份量多啲會更開心😛炒意粉唔會好油, 好香蒜味🧄🔸慢煮雞胸配南瓜意大利飯🎃 $108 7/10🐔慢煮雞胸肉質軟嫩, 表面加咗辣粉意大利飯口感偏腍身🍚味道香濃creamy😋🔸鮮炸薯條🍟(黑松露醬) +$38(跟餐) 7/10幼身薯條即叫即整, 新鮮熱辣👍🏻🔸水牛城雞翼 +$38(跟餐) 7/10單骨雞翼有8件, 🤩外皮炸得十分香脆水牛城醬帶點微辣, 很惹味🤤~🔸焦糖咖啡(凍) $42 7/10🔸豆腐花焙茶拿鐵☕️(熱) $48 7/10焙茶香味帶回甘🍂底下有豆腐花, 甜度剛好👌🏻
迪士尼有米奇🐭, 銅鑼灣都有個搞怪山寨版米奇🤪🫢
悉尼樂園係旺角老二花廳(已結業)嘅姐妹店👯‍♀️
🖤走復古暗黑趣怪風, 燈光偏灰暗 🩶
牆上有不少搞怪塗鴉壁畫🖼️
🪆店內更有大量懷舊擺設, 玩具, 傢俬枱櫈
🥰😌氛圍感十足, 滿滿打卡點📷

🥣Lunch Set:包餐湯+熱伯爵紅茶
* 午市免加一*

🥣是日餐湯:忌廉龍蝦湯🦞
餐湯以陶瓷杯盛上, 龍蝦湯忌廉味好香😚
入面有啲洋蔥碎🧅

🔸蒜香煙三文魚雜菇炒意粉🍝 $88 7/10
表面放上1-2片煙三文魚🐟
雜菇份量多啲會更開心😛
炒意粉唔會好油, 好香蒜味🧄

🔸慢煮雞胸配南瓜意大利飯🎃 $108 7/10
🐔慢煮雞胸肉質軟嫩, 表面加咗辣粉
意大利飯口感偏腍身🍚
味道香濃creamy😋

🔸鮮炸薯條🍟(黑松露醬) +$38(跟餐) 7/10
幼身薯條即叫即整, 新鮮熱辣👍🏻

🔸水牛城雞翼 +$38(跟餐) 7/10
單骨雞翼有8件,
🤩外皮炸得十分香脆
水牛城醬帶點微辣, 很惹味🤤~

🔸焦糖咖啡(凍) $42 7/10
🔸豆腐花焙茶拿鐵☕️(熱) $48 7/10
焙茶香味帶回甘🍂
底下有豆腐花, 甜度剛好👌🏻
  • 靜岡焙茶豆腐拿鐵
  • 水牛城雞翼
去咗間好得意嘅復古玩味主題餐廳,Sicklyland Cafe 悉尼樂園,餐廳嘅畫用米奇做主題,有好多好可愛壁畫,仲放左好多懷舊嘅傢俬電器,打卡一流!🍄我哋食咗招牌鹽燒牛舌,外脆內軟、食落口咸香美味,而且好juicy 又好鬆軟,啱我口味!🍄喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉,啱晒我哋嗜辣者,好特別嘅係佢用喇沙汁去配長通粉,都係第一次食,配搭出嚟又出奇地夾,好鍾意。🍄至於南瓜蟹肉燴飯,南瓜香甜,再加上蟹肉嘅鮮味,真材實料,係健康美味首選。🍄Peach1664 Cocktail加入薄荷葉同桃,特製嘅1664,甜中帶果味,富有創意。

南瓜蟹肉燴飯
喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉
题外话/补充资料: 去咗間好得意嘅復古玩味主題餐廳,Sicklyland Cafe 悉尼樂園,餐廳嘅畫用米奇做主題,有好多好可愛壁畫,仲放左好多懷舊嘅傢俬電器,打卡一流! 🍄我哋食咗招牌鹽燒牛舌,外脆內軟、食落口咸香美味,而且好juicy 又好鬆軟,啱我口味! 🍄喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉,啱晒我哋嗜辣者,好特別嘅係佢用喇沙汁去配長通粉,都係第一次食,配搭出嚟又出奇地夾,好鍾意。 🍄至於南瓜蟹肉燴飯,南瓜香甜,再加上蟹肉嘅鮮味,真材實料,係健康美味首選。 🍄Peach1664 Cocktail加入薄荷葉同桃,特製嘅1664,甜中帶果味,富有創意。
2024-02-04
南瓜蟹肉燴飯
2024-02-07 20 浏览
。゚・ 𖥸──-ˋˏ  👣 悉尼樂園 ˎˊ-──𖥸 。゚・☆͟͞ 南瓜蟹肉燴飯蟹肉份量超級多❤️勁有誠意每啖飯嘅時候都可以食到成口蟹肉🤣好鮮味好滿足🧡南瓜醬汁好Creamy✨味道都好甜😙飯既質感亦都好軟硬適中☺️食落去好有層次感😙☆͟͞ 龍蝦汁配大蝦長通粉呢個龍蝦汁配大蝦長通粉我勁鍾意食🧡龍蝦汁味道好鮮甜, 醬汁調配得好好而且汁嘅份量都好多🥰再加埋煙靭嘅長通粉mix埋啲醬汁一齊食🤭真係完全食唔停口而蝦肉口感好彈牙爽口正🫠☆͟͞ 招牌鹽燒牛舌牛舌超級大塊同厚身😍口感係好軟腍而入口❤️超香濃嘅牛味同牛脂一口咬落去, 肉汁滲哂出黎超好食🤤好滿足☆͟͞ 菠蘿青檸沙冰☆͟͞士多啤梨沙冰沙冰做到好Creamy🤭士多啤梨同菠蘿青檸的味道都好濃郁🫶🏻
。゚・ 𖥸──-ˋˏ  👣 悉尼樂園 ˎˊ-──𖥸 。゚・

☆͟͞ 南瓜蟹肉燴飯
蟹肉份量超級多❤️勁有誠意
每啖飯嘅時候都可以食到成口蟹肉🤣
好鮮味好滿足🧡南瓜醬汁好Creamy✨
味道都好甜😙飯既質感亦都好軟硬適中☺️
食落去好有層次感😙

☆͟͞ 龍蝦汁配大蝦長通粉
呢個龍蝦汁配大蝦長通粉我勁鍾意食🧡
龍蝦汁味道好鮮甜, 醬汁調配得好好
而蝦肉口感好彈牙爽口正🫠

☆͟͞ 招牌鹽燒牛舌
牛舌超級大塊同厚身😍
口感係好軟腍而入口❤️超香濃嘅牛味同牛脂
一口咬落去, 肉汁滲哂出黎
超好食🤤好滿足

☆͟͞ 菠蘿青檸沙冰
☆͟͞士多啤梨沙冰
呢間樓上cafe 位置唔算起眼不過靠住別樹一格嘅裝潢都吸引到唔少客人上門 例如我😌唔少舊時嘅物件擺設 充滿懷舊氛圍感加上玩味嘅卡通壁畫 入面真係好啱打卡📸.🍴喇沙龍蝦汁配大蝦長通粉 $148 🍴檸檬牛油蟹肉長通粉 $138喇沙龍蝦汁微辛惹味 檸檬牛油汁就相對清爽啲🍋大蝦同蟹肉嘅份量都唔少兩款唔同感覺 但一樣咁好味😋.🍴白酒忌廉藍青口配法包 $78白酒忌廉汁唔算話好杰身 青口正常反而個法包幾特別 似有輕輕油炸過有少少似食油炸鬼嘅感覺👻.🍴Peach 1664 Blanc Beer $80🍴Sex on the Beach $80兩杯都係易入口類型嘅酒第二杯水果味更重 仲真係有水果㗎同朋友少酌返杯 傾得更暢快🥂
呢間樓上cafe 位置唔算起眼
不過靠住別樹一格嘅裝潢