2004-07-17
下晝有文件野搞,今朝要同幾個客人食早餐傾埋D細節,原本同佢地去陸羽飲茶,但下著傾盤大雨,唔想擔遮,就在酒店食。在自助餐及The Caf擗選了前者,同個同事七點九來到,意外地人也不少,看樣子除住客外都有唔少街外人來吃的。呢度以疏化椅位為主,地方舒適好坐。侍應服務都唔錯,夠人手亦好細心,當然收得唔平係要交足功課的。食物分幾部份,選擇都不少,主打是在正中的各式麵包糕點,例牌的酥餅、鬆餅各嚐一件,新鮮自家製,質數當然唔會弱。除果醬外,最特別的是有一磚蜂巢蜜糖給人點麵包,味道清甜,感覺上係天然好多。有四款涷肉三文治,份量比門市的細一半,可以嗜多一點,吃過表面有葵花籽的軟包,入面是煙三文,不俗。芝士都有四種,俱是大路的如羊奶芝士、藍芝士等。麵包酥餅後面是牛奶乳酪及四款麥片,呢味野雖然健康,但個人而言非到生死關頭都不會就範吃這些無味東西。果汁反而有興趣,有三款,橙、西柚同西瓜,都是鮮搾的;中式點心有蝦餃燒賣叉燒包,在這裡吃是不必了,除了炒麵,今朝的粥是蝦粥,清清地亦有蝦肉味,唔錯;最後是生果,除了夏日三瓜:西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜外,還有奇異果及橙等。飲埋杯熱咖啡,非常之豐富的一餐早點。五個人埋單連貼士1
五個人埋單連貼士1,100蚊,位位198蚊,以早餐來說是好貴,但食物都算多種類及有水準,當然請客亦毫不失禮。
題外話:如果有外國客來傾野,下塌文華係一個非常好的選擇。好似今日要同兩個日本仔開會同簽野,佢地尋日早上到,今朝食個早餐搞埋細節,下晝食餐飯同動筆,夜晚已經可以飛番走,全程一架車都唔使搭,當然遲些四季起好就仲方便。
To Openrice Editor:請更改每人消費至$150至$200。
(By editor : updated, thx!)